0

قطار رونق اقتصاد سیستان وبلوچستان در ایستگاه پایانی

 
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

قطار رونق اقتصاد سیستان وبلوچستان در ایستگاه پایانی

 
قطار رونق اقتصاد سیستان وبلوچستان در ایستگاه پایانی

ایسنا/سیستان و بلوچستان به عقیده کارشناسان، توسعه گردشگری، رونق اقتصاد و کاهش فقر را به دنبال دارد و از این‌رو، باید همچنان که برای ایجاد طرح‌های توسعه پایدار حرکت می‌کنیم، از فرصت منحصر به فرد پتانسیل‌های گسترده گردشگری نیز برای توسعه سیستان و بلوچستان و منطقه بهره ببریم. به تعبیر دیگر گردشگردی ایستگاه پایانی قطار رونق اقتصاد استان است.

به گزارش ایسنا در دنیای امروز، گردشگری یک ظرفیت مهم به‌شمار می‌رود که دسترسی به مؤلفه‌های اساسی همچون ایجاد اشتغال، افزایش رفاه عمومی و رفع فقر و همچنین ایجاد نشاط اجتماعی را ممکن می‌سازد.

گردشگری در حال حاضر، یکی از منابع مهم تولید ثروت و ارزآوری در کشورهای مختلف محسوب می‌شود، بطوری که کشورهایی همچون فرانسه و ترکیه، بیش از سایر صنایع، روی صنعت گردشگری برنامه‌ریزی کرده‌اند.

این صنعت در سرتاسر دنیا، در حال گسترش است. در سال ۱۹۵۰، جهان تنها حدود ۲۵ میلیون توریست را به خود دیده بود، اما در سال ۲۰۰۷ این آمار به ۸۲۵ میلیون نفر در سال رسید و در سال ۲۰۱۷ نیز در مجموع یک میلیارد و ۳۲۳ میلیون نفر توریست برای بازدید از مقاصد تاریخی، طبیعی و گردشی سایر کشورها، خاک کشور خود را ترک کردند. پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۰ جهان بیش از ۱,۸ میلیارد گردشگر داشته باشد که این نشان از چشم‌انداز بسیار روشن این صنعت در جهان دارد.

حال باید دید سهم کشور عزیزمان ایران و استان سیستان‌وبلوچستان در این صنعت ارزآور، چه میزان بوده است؟ اما آمارها نشان می‌دهد که ما در این زمینه، بیشتر «صادرکننده گردشگر» بوده‌ایم تا «واردکننده». بطوری که رقم حضور ایرانیان تنها در ترکیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس، سالانه بیش از ۷۰۰ هزار نفر، برآورد می‌شود، در مقابل، سهم اندکی در جذب گردشگر داشته است.

در شرایط فعلی که کشورمان تحت تأثیر تحریم‌های شدید قرار گرفته و جنگی اقتصادی بر ما تحمیل شده است، توسعه گردشگری می‌تواند بهترین گزینه برای رونق اقتصادی باشد. صنعتی که نقاط مختلف کشورمان، از جمله سیستان‌وبلوچستان، ظرفیت‌های طبیعی و تاریخی لازم برای توسعه آن را دارند.

جایگاه ویژه سیستان‌وبلوچستان در توسعه گردشگری

سیستان‌وبلوچستان، پهناورترین استان کشور، عضوی از پیکره ایران اسلامی است که علاوه بر تمدن کهن و فرهنگ غنی، از منابع طبیعی زیبایی برخوردار است که می‌تواند چشم هر گردشگر صاحب‌ذوقی را به سمت خود جلب کند.

سواحل زیبای ماسه‌ای و صخره‌ای دریای عمان در جنوب استان، آثار تاریخی شهر سوخته و قلعه‌های باستانی در سیستان، آب و هوای سرد و گرم، آبشارها و چشمه‌های آب گرم، باغ‌های میوه‌های سردسیری و گرمسیری، نخیلات و مرکبات، غارها و سنگ‌نگاره‌ها بخشی از جاذبه‌های تاریخی و گردشگری در سطح استان سیستان‌وبلوچستان است.

وجود گل‌فشان‌های متعدد در خاش و چابهار و همچنین چشمه‌های آب معدنی گرم در منطقه تفتان و بزمان و مناطق بکر و آرام با آب و هوای تمیز و لطیف و سواحل زیبا که می‌تواند برای هر انسانی آرامش‌بخش باشد، سیستان‌وبلوچستان را به مرکز تندرستی و آرامش تبدیل کرده و این ظرفیت‌ها زمینه‌ساز جذب گردشگر شده‌اند.

زاهدان؛ میزبان زوار پاکستانی و افغان

علاوه بر ظرفیت‌های طبیعی و تاریخی، ظرفیت‌های بکر معنوی نیز در شمال و جنوب استان از دیگر جلوه‌های گردشگری در استان است که می‌تواند زمینه حضور گردشگران مذهبی را در استان فراهم کند.

سیستان‌وبلوچستان از این منظر دارای ظرفیت‌های بی‌بدیلی است؛ مکان‌های مذهبی و تاریخی مختلف، بقعه‌ها و زیارتگاه‌ها، آثار تاریخی و اسطوره‌ای نظیر کوه خواجه یا اوشیدا به‌عنوان محل زندگی زرتشت، دریاچه هامون مقدس، آتشکده‌های اوشیدم، مقابر جالق سراوان و غیره می‌تواند ظرفیت ویژه‌ای برای جذب گردشگر باشد.

در کنار این موارد، در سال‌های اخیر ورود زائران کشورهای همسایه از دروازه سیستان و بلوچستان برای زیارت حرم‌های مطهر در مشهد و قم و عتبات عالیات در کشور عراق سبب شده است تا گردشگری مذهبی در جنوب شرق کشور به‌صورت ویژه مورد توجه قرار گیرد.

همه ساله زائران پاکستانی که برای رسیدن به کربلای معلی، گذر از ایران را به‌عنوان کوتاه‌ترین، امن‌ترین و راحت‌ترین مسیر انتخاب می‌کنند، پس از ورود به میرجاوه، عازم زاهدان، مرکز استان سیستان و بلوچستان می‌شوند تا برای رسیدن به معشوق، مردم این دیار را مفتخر به میزبانی‌شان کنند.

زائران پاکستانی علاوه بر ماه محرم و صفر، در طول سال نیز با ورود به این استان راهی اماکن مذهبی کشور از جمله مشهد و قم می‌شوند، به طوری که در طول سال به‌طور میانگین حدود ۶۰ هزار نفر از آنان وارد این استان می‌شوند.

با اینکه سیستان‌وبلوچستان دارای قابلیت‌های گردشگری بسیاری است و می‌تواند منبع درآمد پایدار برای منطقه و کشور باشد و از فقر و بیکاری مردم بکاهد، اما واقعیت امر این است که به اذعان مسئولان استان، صنعت گردشگری نتوانسته موفقیت چندانی به دست بیاورد.

توسعه گردشگری، رونق اقتصاد و کاهش فقر را به‌دنبال دارد

مجتبی میرحسینی، معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سیستان‌وبلوچستان در این خصوص بیان کرد: در حال حاضر، رتبه نخست میزان اشتغال به صنعت گردشگری اختصاص دارد، از این‌ رو این صنعت بسیار مورد توجه قرار گرفته، اما متأسفانه در استان ما هنوز برخی زیرساخت‌های متناسب با نیاز گردشگران، ایجاد نشده است.

وی افزود: با توجه به موقعیت اقلیمی استان، باید به جای تمرکز روی هتل‌سازی، بر روی تنوع‌بخشی در مقاصد و محصولات گردشگری کار کرده و با ایجاد اقامتگاه‌های ارزان مانند بوم‌گردی‌ها، فرصت‌های جدیدی را برای توزیع سفر در استان فراهم کنیم.

معاون گردشگری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اظهار کرد: حدود ۵۱ درصد جمعیت استان ما در مناطق روستایی و عشایری زندگی می‌کنند؛ بنابراین باید آن را یک فرصت دانست و در مناطق فقیر مرزی و حاشیه‌ای توسعه ایجاد کرد، چرا که مناطق دور افتاده به لحاظ وجود مناظر زیبا، بدیع، بکر و دست‌نخورده، حیات وحش و فرهنگ محلی دارای قابلیت بسیاری در جذب گردشگران هستند.

وی گفت: توسعه گردشگری، رونق اقتصاد و کاهش فقر را به‌دنبال دارد و از این‌رو، هرچه بیشتر در این زمینه هزینه کنیم، سودآوری بیشتری به‌دنبال خواهد داشت؛ بنابراین همچنان که برای ایجاد طرح‌های توسعه پایدار حرکت می‌کنیم، باید از فرصت منحصر به فرد ظرفیت‌های گسترده گردشگری نیز برای توسعه استان بهره برد.

میرحسینی بیان کرد: توسعه گردشگری در نواحی روستایی سیستان‌وبلوچستان می‌تواند زمینه‌ساز رشد اقتصادی، متنوع سازی اقتصاد روستایی، ایجاد اشتغال و درآمد، کاهش مهاجرت و بهبود زیرساخت‌ها در مناطق روستایی شود.

چهارشنبه 9 مهر 1399  5:00 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها