به طور قطع کارمندی که حقوقش را کامل دریافت می کند ولی از کارش کم می گذارد و وظایف اداری خود را به طور کامل انجام نمی دهد هم کاری بسیار زشت و غیر اخلاقی مرتکب شده است و هم حقوق دریافتی را شبهه ناک کرده است.
کم کاری، از آسیب های کارمندی به شمار می آید. سستی ورزیدن در انجام وظایف و بیهوده گذرانی وقت، عملی نادرست و غیراخلاقی است. این مسئله که در آموزه های اسلام نیز به شدت از آن نهی شده است، وظیفه خدمت رسانی کارمند را دچار مشکل می سازد و موجب تباهی حقوق دیگران می شود.
کارمندان در محیط کاری نباید در انجام وظایف و مسئولیت هایی که به عهده آنها گذاشته شده است مسامحه کنند و ساعات کاری خود را به بیهودگی بگذرانند و اینگونه نباشند که حقوق خود را به طور کامل دریافت کنند اما وظایف اداری را نصف و نیمه انجام دهند.
به طور قطع کارمندی که حقوقش را کامل دریافت می کند ولی از کارش کم می گذارد و وظایف اداری خود را به طور کامل انجام نمی دهد هم کاری بسیار زشت و غیر اخلاقی مرتکب شده است و هم حقوق دریافتی را شبهه ناک کرده است. قرآن کریم کم کاری و کم فروشی را در سوره «مطففین» به شدت نکوهش کرده است.
سوره مطففین با تهدید و نفرین بر کم فروشان آغاز می شود و می فرماید: «نفرین خدا بر کسانی که از پیمانه و ترازو می کاهند!» (وَیْلٌ لِّلْمُطَفِّفِینَ). «ویل» به معنای عذاب دردناک و نیز وادی سخت و سوزانی در دوزخ است. این عبارت بیانگر خشم و غضب خداوند نسبت به این افراد ظالم و ستمگر است که حق مردم را ناجوانمردانه پایمال می کنند.
گرچه معنای کلمه «مطففین» کم فروشی در تجارت و داد و ستد است، ولی آیه شریفه در صدد آن است که رفتار زشت کسانی را که فقط به فکر دریافت حقوق خویش بوده و حقوق دیگران را رعایت نمی کنند، نکوهش کند. این افراد در هرگروه و صنفی مشاهده می شوند؛ مثلاً کارمندی که حقوق ماهیانه اش را به طورکامل دریافت می کند و اگر یک ریال از حقوقش کم شود، زمین و زمان را به هم می ریزد تا حق خود را بستاند، اما وظایف اداری خود را به درستی انجام نمی دهد، یکی از مصادیق «مطففین» است. آری «مطفف» هر کسی است که حقوق مردم را مخفیانه و رندانه به جانب خود می کشاند و از دیگران بهره می برد، اما حق آنها را نمی دهد.
علی کفشگر فرزقی
منبع:
اخلاق کارمندی از دیدگاه قرآن و روایات، دکتر محمد خامه گر