تپه باستانی «چشمهعلی» یکی از نقاط گردشگری و جذاب شهرری به حساب میآید که در قسمت شمالی منطقه۲۰ واقع شده است.
به گزارش تابناک به نقل از همشهری آنلاین، قدمت این تپه تاریخی به حدود ۸هزار سال پیش برمیگردد که سرمنشأ حیات یکی از کهنترین تمدنهای جهان و بنیاد شهر باستانی ری است.
درباره نحوه شکلگیری و نگارش خطوط باستانی روی دیواره این تپه گفته میشود که به نخستین اجتماع مردم در کنار چشمه این کوه برمیگردد. این چشمه در همسایگی ابنبابویه، برج طغرل، دژ رشکان و در زیر باروی ری قرار دارد. چشمهعلی از میان صخرهای بزرگ خارج شده و به سوی جنوب و سپس جنوبشرق جاری است.
نام باستانی این چشمه «سورینی» بوده که احتمالاً منسوب به دودمانی بزرگ در دوره اشکانیان و ساسانیان بوده است. بعدها به دلیل ارادت اهالی به امام اول شیعیان، به چشمهعلی معروف شد.
در گذشته فرشفروشها و مردم تهران، قالیها و قالیچههای خود را با این عقیده که در آب این چشمه خاصیتی است که فرش را تمیز و رنگ آن را پر جلا و روشنتر میکند، در آب چشمهعلی میشستند.
این تپه بدون شک یکی از قدیمیترین آثار باستانی شهرری است که هنگام بازدید از آن به استقرار تمدن هزارساله در آن پی خواهید برد. سفالهایی که در این محل پیدا شده، از زیباترین سفالهای پیش از تاریخ است که تعدادی از آنها در موزه ملی ایران وجود دارد.
ایجاد فضای سبز در روی سطح تپه با فوارههایی در مقابل نقش برجسته کوه، موقعیتی عالی را برای گردشگران به وجود آورده است و نقش برجستهای که روی صخره چشمهعلی میبینید، به دستور فتحعلیشاه قاجار ایجاد شده است.