دل درد یکی از شایع ترین مشکلات در اغلب نوزادان می باشد. دل درد به دلایل مختلفی ایجاد می شود. پرخوری، گاز روده و عفونت های ویروسی خفیف از جمله علت دل درد می باشند. در این مطلب با علت ایجاد دل درد نوزادان و علایم و نشانه های آن به همراه چگونگی درمان آشنا می شویم.
شایع ترین علت دل درد نوزاد
پرخوری، گاز روده و عفونت های ویروسی خفیف از شایع ترین علت دل درد می باشند که هر یک از آن ها با استفاده از روش هایی قابل درمان دل درد قابل کنترل هستند. نوزادانی که به طور مکرر دچار دل درد می شوند, باید تحت نظر دائم پزشک باشند. دل درد مکرر نوزاد ممکن است ناشی از قولنج، یبوست و یا عفونت دستگاه مجاری ادراری باشد. همچنین در صورت مشاهده علایم بیشتری مانند اسهال و استفراغ و یا خون در مدفوع نوزاد، دل درد نوزاد ممکن است ناشی از ابتلا به بیماری هایی مانند کرون، کولیت اولسراتیو و بیماری سلیاک باشد. شایع ترین دلایل دل درد نوزادان و درمان آن ها به شرح زیر است.
قولنج و درمان آن
یکی از شایع ترین دلایل دل درد در نوزادان, قولنج می باشد. این اصطلاح زمانی به کار می رود که نوزادان سالم, بدون هیچ علتی, گریه غیر قابل کنترل داشته باشد. در صورتی که نوزادتان کمتر از پنج ماه دارد و در طول هفته بیش از سه روز بیش از حد و غیر قابل کنترل گریه می کند و هیچ دلیل پزشکی برای این مسئله تشخیص داده نشده, علت گریه او قولنج تشخیص داده می شود.
متاسفانه قولنج در نوزادان هیچ درمانی ندارد و والدین باید با صبر بیشتر به تسکین درد نوزادشان کمک کنند. با این وجود خوشبختانه قولنج بین سه تا چهار ماهگی نوزاد به طور قابل توجهی بهبود پیدا می کند و درد ناشی از آن کمتر می شود. در نهایت قولنج در اغلب نوزادان تا پایان ۵ ماهگی از بین می رود.
گاز روده و درمان آن
یکی دیگر از شایع ترین علل دل درد نوزادان به خصوص تا سه ماهگی, گازهای موجود در روده او می باشد. در واقع روده نوزادان از بدو تولد تا ۳ ماهگی در حال بلوغ است و این مسئله سبب تولید گاز در آن می شود. نفخ معده و درمان گاز روده با داروها در این موارد کم اثر است و نیاز به زمان است تا بهبود یابد. همچنین گاز روده می تواند ناشی از دریافت بیش از حد مواد غذایی مختلف در نوزادان ایجاد شود. این مسئله غالبا در نوزادان ۶ تا ۱۲ ماهه رخ می دهد که می خواهند برای اولین بار از مواد غذایی جامد استفاده کنند. به همین دلیل والدین باید مراقبت های لازم را به عمل آورند.
یبوست
یکی از شایع ترین مشکلات گوارشی در نوزادان, یبوست است. نداشتن اجابت مزاج بیش از سه روز, خشکی مدفوع و … از جمله علایم یبوست در نوزادان می باشد. همچنین دل درد نوزادان می تواند به دلیل یبوست ایجاد شود. پزشک با تجویز داروهای مختلفی می تواند اقدام به درمان یبوست نوزادان کند. اما در صورتی که نوزادان قادر به خوردن مواد جامد هستند (نوزادان ۶ ماهه به بالا) با تغییر برنامه غذایی او می توان تا حد زیادی یبوست و درد ناشی از آن را تسکین داد. بلغور جو دوسر، زردآلو، گلابی و آلو از جمله مواد موثر در درمان یبوست و آبکی کردن مدفوع به شمار می روند. همچنین در طول ابتلا به یبوست, توصیه شده از دادن موز، سیب ، هویج و برنج به نوزادان اجتناب شود. به علاوه مصرف مایعات بیشتر به تسکین دل درد نوزادان کمک می کند. برخی از حرکات ورزشی مانند دو چرخه سواری نیز در بهبود حرکات روده و درمان یبوست موثر می باشند. به همین منظور توصیه می شود نوزادان را به پشت خوابانده و پاهای او را به آرامی به حالت دو چرخه حرکت دهید.
ریفلاکس نوزادان و درمان آن
اکثر نوزادان به میزان کمی آب دهان را بیرون می دهند و یا حتی پس از تغذیه, ممکن است مقدار کمی استفراغ کنند. اما در صورتی که این مسئله بیشتر باشد, رفلاکس معده نوزاد ایجاد شده است. ریفلاکس نوزادان زمانی رخ می دهد که دریچه بین مری و معده نوزادان به درستی عمل نکند. این مسئله موجب دل درد نوزادان می شود. درمان سریع و به موقع ریفلاکس نوزادان ضروری است. به همین دلیل به والدین توصیه می شود در صورت احتمال ریفلاکس در نوزاد، سریعا به پزشک مراجعه کنید. پزشک با تجویز داروهایی برای نوزاد، اقدام به درمان این عارضه می کند. این دارو ها می تواند دل درد نوزادان را تسکین دهد.
آنفلوآنزای معده
آنفلوآنزای معده یکی دیگر از علل دل درد نوزادان است که اغلب با علایمی مانند اسهال و استفراغ و تب همراه است. در این بیماری, روده و معده ملتهب می شوند و ممکن است منجر به کم آبی بدن نوزادان شود. به همین دلیل والدین باید مطمئن باشند که نوزاد، مقدار آب کافی دریافت می کند. در صورتی که نوزادتان از شیر مادر تغذیه می کند, توصیه می شود وعده آن را به نوزادتان بیشتر کنید.
با توجه به مطالب بیان شده, خوشبختانه در اغلب موارد دل درد نوزادان به سادگی و بدون مراجعه به پزشک تسکین می یابد. با این وجود بهتر است نوزادان تحت نظر پزشک باشد تا از سلامتی او اطمینان حاصل شود.