ایسنا/ زیر سایه نخلستان 200 ساله در لوت، زیبایی هایی وجود دارند که دیدنشان خالی از لطف نخواهد بود.
روستای دهسلـم واقـع در نهبنـدان و در 85 کیلومتری جنوب غربی این شهرستان واقع شد. این روستا مساحتی در حدود دو هزار هکتار دارد و دارای دو نمکزار کوچک و بزرگ است.
روستـای دهسلـم روستایی سرسبـز در دل کویـر بوده کـه به داشتن نخلستان های سرسبز معروف است. دهسلم مردمانی خونگرم و مقاوم دارد که در زیر گرمای شدید، کویر بهشتی این چنین برای خود ساخته اند و با هنرهایی چون حصیربافی روزگار می گذرانند.
امری که از این روستا در دل کویر بهشت ساخته، وجود نخل های سر به آسمان است. قدمت این نخلستان حدود 200 سال برآورد شد.
نخلستان های دهسلم 400 هکتار وسعت دارند که 150 هکتار آن با 450 هزار نفر نخل در فهرست آثار ملی ثبت شد.
برداشت چندین نوع خرما
زهرا رضایی ملکوتی، مدیر پایگاه میراث جهانی بیابان لوت خراسان جنوبی گفت: سالانه 307 تن خرما در 12 نوع از این نخلستان قدیمی برداشت می شود.
وی از آغاز برداشت خرمای کبکاب (kabkaab) در روستای دهسلم خبر داد و بیان کرد: نخلستان دهسلم با وسعت تقریبی 400 هکتار در کنار دیگر جاذبه ها، این روستا را به یکی از مناطق ویژه گردشگری تبدیل کرده است.
مدیر پایگاه میراث جهانی بیابان لوت خراسان جنوبی تصریح کرد: 150 هکتار از این نخلستان قدیمی بوده و به نخلستان قدیم معروف است و 250 هکتار نیز مربوط به نخلستان جدید است.
رضایی ملکوتی افزود: تنوع خرما در این روستا باعث رونق کشاورزی و در پی آن رونق اقتصادی منطقه شده است.
وی با بیان اینکه خرمای مضافتی و کبکاب نسبت به دیگر انواع خرما، مرغوب تر بوده و بهترین نوع خرما محسوب می شود، اظهار کرد: خرمای کبکاب نسبت به دیگر انواع خرما زودتر می رسد.
مدیر پایگاه میراث جهانی بیابان لوت خراسان جنوبی بیان کرد: برداشت این نوع خرما از اوایل مرداد ماه و حداکثر تا اواسط شهریور بوده و پس از آن خرماهای پُرکو و خارخوش چیده و عرضه می شود.
زندگی به اقتضای نخل
رضایی ملکوتی افزود: خرمای برداشت شده توسط شرکت تعاونی نخل کاران بسته بندی شده و به دیگر نقاط استان صادر می شود.
وی با بیان اینکه زندگی دهسلمی ها مستقیما به خرما و درخت آن مربوط می شود، اظهار کرد: شاخه های آن تیرانداز سقف خانه ها یا سوخت زمستانیشان، برگهای بافته شده آن سبد و جارو و حصیر و زیرانداز، الیاف تابیده شده آن طناب و میوه آن قوت روزانه است.
مدیر پایگاه میراث جهانی بیابان لوت خراسان جنوبی تصریح کرد: در پرونده معرفی این اثر طبیعی کم نظیر انواع مختلف خرما، چگونگی کاشت نخل و برداشت خرما، نظام آبیاری نخلستان، تولیدات دستی مرتبط با درخت نخل و... معرفی شدند.
رضایی ملکوتی ادامه داد: این نخلستان با قدمت حدود 200 سال است که چون نگینی سبز در دل بیابان می درخشد.
وی با بیان اینکه نخلستان به جهت تنوع زیستی، گردشگری و جهانی حایز اهمیت است، اظهار کرد: روستای دهسلم به عنوان مقر پایگاه بیابان لوت و مهمترین گذرگاه به بیابان قرار داشته و همواره گردشگران بسیاری را به خود جلب کرده است.
مدیر پایگاه میراث جهانی بیابان لوت خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: طبق قانون، پس از ثبت یک اثر طبیعی، تمام نهادها، ارگان ها و مردم باید در راستای حفظ و نگهداری آن کوشا باشند؛ در این میان مانند همیشه نقش مردم در این امر مهم، اساسی و قابل توجه است بگونه ای که حافظان اصلی آثار طبیعی، دوستداران میراث کهن و میراث طبیعی کشور خواهند بود.
این درختها میراث طبیعی هستند که طبیعت به مردم این سرزمین کویری هدیه کرده، درختهایی که باید برای حفظ آن تلاش کرد.