طبخ و مزهکردن غذاهای محلی ایران در آشپزخانه، یکی از لذتبخشترین فعالیتهایی است که میتوان در خانه انجام داد. میگو، گونهای از سختپوستان آبزی است که در بیشتر آبهای جهان اعم از آب شور و آب شیرین پیدا میشود. میگو یکی از مقویترین و لذیذترین غذاهای دریایی به شمار میآید و میتوان آن را به شکلهای مختلف طبخ و نوش جان کرد.
دوپیازه میگو یکی از غذاهای لذیذ و مقوی جنوبی است که اصالت آن به استان بوشهر بر میگردد. متاسفانه بسیاری از افراد به دلیل بوی بد و شکل ظاهری میگو آن را دوست ندارند؛ اما باید بدانید که میگو یکی از غذاهای دریایی سرشار از پروتئین و فسفر است. طبخ خوراک دوپیازه میگو به زمان نسبتا کمی نیاز دارد و طعم و مزه آن، قطعا شما را شگفتزده خواهد کرد.
دوپیازه میگو از میگو، پیاز، سیبزمینی، سیر، رب گوجهفرنگی و سسی متشکل از سرکه، سس فلفل، سس گوجهفرنگی، آبلیمو و زعفران تشکیل میشود. این غذا، جزو غذاهای محلی قشم در استان هرمزگان و استان بوشهر به شمار میآید و معمولا همراه نان یا برنج به سر میز آورده میشود.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
- دوپیازه چیست؟
- مواد لازم
- دستور پخت
- نکات مهم برای طبخ دوپیازه میگو
- فواید دوپیازه میگو
- مضرات مصرف میگو
- سفر به بوشهر با طعم دوپیازه میگو
دوپیازه چیست؟
دوپیازه یا دو پیازا، به یک دسته بزرگ از غذاهای رایج در بخشهایی از ایران و همچنین در افغانستان، پاکستان و هند گفته میشود که طرفداران بسیاری دارد. این غذا معمولا متشکل از پیاز داغ، سیبزمینی، گوجهفرنگی، نمک و سایر ادویهها است. از مشهورترین خوراکهای دوپیازه میتوان به دوپیازه آلوی شیرازی، دوپیازه گوشتی، دوپیازه سیبزمینی، دو پیازه بادمجان، دو پیازه تخممرغ، دو پیازه مرغ و دوپیازه میگوی بوشهری اشاره کرد.
مواد لازم
برای ۴ نفر
- ۵۰۰ گرم میگو
- ۲ عدد پیاز پوستکنده
- ۲ عدد سیبزمینی پوستکنده و مکعبی خردشده
- ۵ حبه سیر پوستکنده
- ۱ قاشق غذاخوری رب گوجهفرنگی
- ۱ قاشق غذاخوری آبلیمو
- ۵۰ گرم کره
- ۱ قاشق مربا خوری سرکه
- ۲ قاشق غذا خوری سس تارتار
- ۱ قاشق غذاخوری زعفران دمکرده
- ۲ قاشق غذاخوری سس گوجهفرنگی
- نصف پیمانه آب پیاز
- ۱ قاشق مرباخوری سس فلفل
- نصف قاشق چایخوری زردچوبه
- نصف قاشق چایخوری دارچین
- نصف قاشق چایخوری زنجبیل
- ۲ عدد برگ بو
- نمک و فلفل سیاه و قرمز به مقدار لازم
- روغن سرخکردنی به مقدار لازم
- نان یا برنج برای سرو
- ترشی بندری برای سرو
دستور پخت
۱. پاک کردن میگو: میگوها را پاک کنید و بشویید. سپس آن ها را در یک صافی قرار دهید تا آب آن ها خارج شود.
۲. گرفتن بوی میگو: در یک قابلمه مناسب، مقداری آب بریزید و آن را روی اجاق گاز قرار دهید. پس از به جوش آمدن آب، ۱ عدد پیاز و ۱ حبه سیر چهار قاچ شده را به همراه مقداری آبلیمو و برگ بو در قابلمه قرار دهید و سپس میگو را به قابلمه اضافه کنید.
۳. بعد از گذشت چند ثانیه، میگو را از قابلمه دربیاورید. همین که میگو چند جوش بزند و رنگ آن کمی تغییر کند، برای گرفتن بوی آن کافی است. توجه داشته باشید که اگر میگو مدت زیادی در آب جوش بماند، بافت آن خیلی سفت خواهد شد.
۴. میگوها را آبکش کنید و در یک صافی قرار دهید تا آب آنها خارج شود.
۵. بقیه پیازها و سیر را به صورت نگینی بر روی تخته آشپزخانه خرد کنید.
۶. کمی روغن سرخکردنی در یک ماهیتابه بریزید و آن را روی شعله متوسط گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس پیاز را به ماهیتابه اضافه کنید و به مدت ۳ دقیقه تفت دهید تا کمی سبک شوند. سیرهای خردشده را به پیازها اضافه کنید و به مدت ۲ دقیقه دیگر تفت دهید.
۷. زردچوبه و کره را به پیاز و سیر اضافه کنید و آنها را با هم تفت دهید. سپس رب گوجهفرنگی و فلفل سیاه و قرمز را به میگوها بیفزایید و خوب هم بزنید. رب را کمی تفت دهید تا بوی خامی آن از بین برود.
۸. میگوها را داخل ماهیتابه بریزید و کمی تفت دهید. سپس آبلیمو و دیگر ادویهجات را به ماهیتابه اضافه کنید و خوب مواد را هم بزنید و آنها را تفت دهید.
۹. مقداری آب در یک قابلمه بریزید و روی شعله زیاد گاز قرار دهید تا آب به جوش بیاید. سپس سیبزمینیها را داخل آن بریزید و آنها را به مدت ۵ تا ۸ دقیقه نیمپز کنید. سپس آنها را آبکش کنید.
۱۰. در یک ماهیتابه دیگر کمی روغن بریزید و آن را روی شعله متوسط گاز قرار دهید تا روغن داغ شود. سپس سیبزمینیها را در روغن بریزید و آنها را سرخ کنید.
۱۱. سیبزمینیهای سرخ شده را به میگوها اضافه کنید و مواد را هم بزنید تا خوب با هم مخلوط شوند.
۱۲. آمادهسازی سس دوپیازه میگو: آب پیاز، سس تارتار، زعفران دم:رده، آبلیمو، سس فلفل، سرکه و سس گوجهفرنگی را داخل یک کاسه بریزید و خوب هم بزنید.
۱۳. سس دوپیازه را به میگوها اضافه کنید و مواد را به خوبی هم بزنید تا طعم سس به خورد میگوها و سیبزمینیها برود. شعله گاز را کم کنید و به مدت ۱۵ دقیقه به خوراک اجازه دهید تا پخته شود.
۱۴. دوپیازه میگو را با برنج یا نان و در کنار ترشی بندری سرو کنید.
نکات مهم برای طبخ دوپیازه میگو
- برای لذیذتر شدن خوراک دوپیازه میگو، مقداری گشنیز تازه را بشویید، ساطوری کنید و به خوراک بیفزایید.
- شما میتوانید ۲ عدد گوجهفرنگی رسیده را خرد کنید و به همراه مواد تفت دهید تا دوپیازه میگو خوشمزهتری داشته باشید.
- اگر از طعم کشمش خوشتان میآید، میتوانید مقداری کشمش را در یک تابه کوچک با مقداری روغن تفت دهید و به خوراک دو پیازه میگو اضافه کنید و تفت دهید.
- میگو را حتما از فروشگاههای معتبر بخرید. اگر میگوی تازه را برای خرید انتخاب کردید، سر آن را در اسرع وقت جدا کنید، زیرا سر اولین قسمتی است که در میگو فاسد میشود.
- میگوهای تازه باید بدن سفتی داشته باشند که به پوسته آنها متصل باشد. پوسته میگوها نباید هیچ لکه و خال سیاهی داشته باشند، زیرا این لکهها نشانه فساد گوشت میگو هستند.
- پوسته میگوها نباید زردرنگ باشد یا حالت شنمانند داشته باشد، زیرا این حالت نشانگر اضافه کردن ماده شیمیایی برای سفید کردن پوسته میگو به آن است. پس اگر میگوی منجمد خریداری میکنید، حتما به علامت پروانه بهداشتی، تاریخ تولید و انقضای آن توجه کنید.
- میگوی مرغوب باید بوی آب نمک ملایم یا بوی آب دریا را بدهد. پس قبل از خرید، میگوها را بو کنید و در صورت داشتن بوی نامطبوع از خرید آنها خودداری کنید.
- بعد از خرید میگو یا سایر غذاهای دریایی، در اسرع وقت آنها را به یخچال برسانید.
- برای یخزدایی میگو و خارج کردن آن از حالت انجماد، آن را در یک کاسه آب سرد یا درون یخچال قرار دهید. هرگز میگو را در دمای اتاق یا با مایکروویو یخزدایی نکنید، زیرا این کار منجر به از دست رفتن رطوبت و مواد مغذی میگو میشود.
- برای گرفتن بوی بد میگو، میتوان میگوهای پاک کرده را به مدت ۶۰ دقیقه در پیاز قرار داد.
- برای پاک کردن میگو، ابتدا باید پوست میگوها را بگیرید که میتوان بدون استفاده از چاقو و با دست هم این کار را انجام داد. سر و دم میگو را با چاقو ببرید تا شبیه فیله شود. سپس میگو را به صورتی که انحنای آن به سمت خودتان باشد، در دست بگیرید و با چاقو، یک برش سطحی در کمر آن ایجاد کنید. برش را با دست، کمی باز کنید تا رگ پشت میگو مشخص شود. سپس با نوک چاقو، رگ را دربیاورید تا بوی بد میگو از بین برود.
- دوپیازه میگوی جنوب به تند بودن بسیار معروف است، پس اگر شما هم جز کسانی هستید که تندی غذا را دوست دارید، از فلفل قرمز زیادی استفاده کنید.
- طعم و رنگ زردچوبه سرخ شده در کره، بسیار لذیذ و متفاوت است. پس حتما از کره استفاده کنید.
- برای طبخ یک غذای سالمتر، میتوان از روغن زیتون استفاده کرد.
- توجه کنید که زمان پخت میگو بسیار کوتاه است و نباید زیاد آن را بپزید.
فواید دوپیازه میگو
میگو، سرشار از کلسیم، ید، پروتئین، فسفر، آهن، ویتامین B۱۲، ویتامین D، سلنیوم، چربیهای غیر اشباع، نیاسین و امگا۳ است.
میگو، سرشار از کلسیم، ید، پروتئین، فسفر، آهن، ویتامین B۱۲، ویتامین D، سلنیوم، چربیهای غیر اشباع، نیاسین و امگا۳ است.
- میگو یکی از خوراکیهای سرشار از امگا۳ است و به همین دلیل به کنترل فشار خون کمک میکند. البته توصیه میشود این ماده غذایی در هنگام تهیه با حداقل روغن و نمک پخته شود تا گزینهای مناسب برای کاهش سطح فشارخون باشد. در نظر داشته باشید که سرخ کردن میگو در روغن، کالری بیشتری به بدن میرساند و باعث افزایش وزن میشود که خود از عوامل بروز فشارخون است.
- میگو، منبع غنی سلنیوم است. با خوردن ۱۰۰ گرم میگو، حدود ۶۴ درصد از نیاز روزانه شما به این ماده مغذی تامین خواهد شد. سلنیوم، خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و به همین علت، خوردن میگو، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ و انواع سرطان خون مانند «لوسمی» و «لنفوم هوچکین» را به طور موثری کاهش میدهد.
- اگر به هر دلیلی نمیتوانید گوشت قرمز بخورید، در معرض ابتلا به کمخونی ناشی از فقر آهن قرار دارید. باید بدانید که با خوردن ۱۰۰ گرم میگو، ۱۹ درصد از نیاز به این ماده مغذی در بدن شما تامین میشود، پس بهتر است که میگو را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید.
- امگا ۳، احتمال ابتلا به آلزایمر و اختلال حواس در دوران سالمندی را کم میکند. شما با خوردن هفتهای ۲ تا ۳ بار میگو، میتوانید امگا۳ لازم را به بدن خود برسانید.
- میگو برخلاف تصور اکثر مردم، کلسترول را افزایش نمیدهد. میگو چربی کمی دارد و منبع پروتئین و کلسترول خوب است.
- مصرف میگو، احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش میدهد.
- میگو به نسبت سایر غذاهای دریایی، کالری کمتری دارد.
مضرات مصرف میگو
- ماهی و میگو از مواد غذایی حساسیتزا به شمار میآیند. پس اگر سابقه و استعداد ابتلا به آلرژی یا حساسیت غذایی دارید، باید طبق نظر پزشک و متخصص تغذیه خود، این ماده غذایی را مصرف کنید.
- میگو دارای مادهای به نام پورین است که میتواند در بدن به اسید اوریک تبدیل شود. تجمع بیش از حد پورینها و اسیداوریک در بدن، منجر به تشدید عوارض بیماریهایی مثل نقرس و سنگ کلیه میشود. به همین دلیل بهتر است بیماران کلیوی یا مبتلا به نقرس، مصرف میگو را کم کنند یا از مصرف آن خودداری کنند.
سفر به بوشهر با طعم دوپیازه میگو
مقاله مرتبط:
- طرز تهیه کباب در شهرهای مختلف ایران
جنوب ایران و بهخصوص بوشهر، یکی از بهترین مقاصد گردشگری در کشور عزیزمان به شمار میآید. بوشهر با حال و هوایی دوستداشتنی و غذاهایی لذیذ، تجربهای بینهایت منحصربهفرد را برای شما رقم خواهد زد که امکان ندارد هیچوقت سفر به این شهر را فراموش کنید.
به یک رستوران محلی بروید و دوپیازه میگو را سفارش دهید تا طعم و مزه میگو را به صورتی متفاوت تجربه کنید. عطر و طعم میگوهای تازه خلیج فارس آغشته به سسی تند و آتشین به همراه سیبزمینی و برنج، قطعا شما را راضی خواهند کرد.