لباس پوشاندن نوزاد در تابستان و زمستان یکی از دغدغههای همیشگی مادران است. آنها معمولاً دمای بدن نوزاد را براساس ادراک خود از گرمای هوا حدس میزنند و به تناسب همان، بر تن کودک لباس میپوشانند. با این حال در بسیاری از مواقع نوزاد از میزان لباسی که پوشیده احساس کلافگی میکند و ممکن است از گرما یا سرمای موجود آزار ببیند. ما در این مقاله به توصیههایی در زمینه بهترین نحوه لباس پوشاندن نوزاد در تابستان و زمستان اشاره کردهایم. به کمک این روشها میتوانید از احساس راحتی فرزندتان اطمینان خاطر بیشتری کسب کنید و از نگرانیهای خود در این باره بکاهید پس همراه ما باشید.
اهمیت نوع پوشش نوزاد
نحوه لباس پوشاندن نوزاد از همان ابتدای تولد و در فصول مختلف سال، در سلامتی او تأثیر بسزایی میگذارد. آنچه باید بیش از هر چیز به آن توجه کنید تعادل در میزان گرمایش یا خنکی لباسهای فرزندتان است. برای مثال افرادی که در فصل سرما بیش از حد مورد نیاز کودک را میپوشانند در حقیقت مقاومت بدن کودک در برابر سرما را کاهش میدهند. همین امر باعث میشود که نوزاد با قرار گرفتن در معرض کوچکترین سرمایی بیمار شود و سیستم ایمنی ضعیفتری را پرورش دهند. در نتیجه لازم است که در هر فصل نکات مرتبط با پوشاندن نوزاد را به درستی بدانید و در آن افراط به خرج ندهید.
لباس پوشاندن نوزاد و نکاتی که در فصول گرم سال باید به آن توجه کنید
نوزاد در ماههای اولیه زندگی خود در برابر دمای بسیار گرم و مرطوب آسیبپذیر است و بسیار اهمیت دارد که بتوانید به خنکی بدن او کمک کنید و از پوشاندن لباسهای اضافی خودداری نمایید. از جمله نکاتی که باید در این زمان به آن توجه کنید باید به موارد زیر اشاره کرد.
1- پوشاندن یک لایه لباس به نوزاد
در فصول گرم سال یعنی زمانی که دما از 25 درجه سانتی گراد بالاتر میرود دیگر نیاز نیست که چند دست لباس بر تن نوزاد بپوشانید. استفاده از لباسهایی نظیر یک سرهمی نخی یا زیر پوش پنبهای در این زمان میتواند گزینه مناسبی برای فرزند شما باشد.
2- استفاده از رواندازهای خنک در زمان خواب
بسیار اهمیت دارد که دمای بدن نوزاد در هنگام خواب در وضعیت متعادلی قرار داشته باشد. در نتیجه در فصل گرم از پتوهای ضخیم و گرم برای پوشاندن نوزاد استفاده نکنید. این کار میتواند تنفس کودک را تحت تأثیر قرار داده و منجر به بروز مشکلاتی نظیر سندروم مرگ ناگهانی نوزاد در خواب شود.
3- خنک نگه داشتن پا و سر
پا و سر نقش بسیار مهمی در تعدیل دمای بدن نوزاد دارند. در نتیجه در فصل گرما برای سر کودک کلاههای نخی و نازکتری را تهیه نمایید و از جورابهای نخی و پنبهای برای پوشاندن پاهای او استفاده کنید.
4- لباس پوشاندن نوزاد برای محافظت در برابر نور مستقیم آفتاب
تلاش کنید تا نوزاد را برای مدت طولانی در معرض تابش مستقیم نور آفتاب قرار ندهید. اگر مجبور هستید در گرمای زیاد نوزاد خود را به بیرون از خانه ببرید حتماً برای محافظت از او کلاهی نخی استفاده نمایید تا خورشید مستقیماً به سر کودک نتابد.
5- خودداری از پوشاندن لباسهای تنگ
در تابستان از پوشاندن لباسهای تنگ و ضخیم بر تن نوزاد خودداری کنید. این لباسها میتوانند باعث ایجاد قرمزی، التهاب و عرق سوز شدن پوست کودک شوند. در نتیجه تلاش کنید لباسهایی انتخاب نمایید که هوا به طور مناسبی در آنها جریان داشته باشند و باعث عرق کردن نوزاد نشوند.
لباس پوشاندن نوزاد و نکاتی که در فصول سرد باید به آنها توجه کنید
اکثر مادران معمولاً در فصلهای سرد سال بیشتر نگران نوزاد خود هستند. آنها میترسند که دمای پایین هوا باعث شود که فرزندشان سرما بخورد و دچار ضعف سیستم ایمنی گردد. با این حال همان طور که گفته شد بسیار اهمیت دارد که بتوانید در پوشاندن نوزاد افراط نکنید و میزان لباسها را متناسب با نیازها و دمای بدن خود نوزاد تنظیم نمایید. رعایت کردن موارد زیر میتواند در این زمینه به شما یاری برساند.
1- انتخاب تعداد لایههای مناسب لباس
اولین سؤالی که در این فصل پیش میآید این است که باید چند دست لباس بر تن کودک بپوشانیم؟ در جواب باید گفت که نوزاد همواره به یک دست لباس یا یک لایه پوشش بیش از آنچه شما به عنوان یک بزرگسال بر تن دارید برای گرم شدن نیاز دارد. در نتیجه تعداد لباسهایی که خود میپوشید میتواند در این زمینه راهنمای خوبی برای شما باشد.
2- اطمینان از خشک بودن لباسها
در فصل سرد نباید لباس نمدار بر تن نوزاد بماند چراکه رطوبت موجود در لباس میتواند دمای بدن نوزاد را تا حد زیادی کاهش دهد. در نتیجه اگر به هر دلیلی لباس فرزندتان خیس یا مرطوب شد سریعاً آن را تعویض نمایید.
3- استفاده مناسب از پتو
به همراه داشتن یک پتو هنگامی که کودک در فضای آزاد قرار میگیرد میتواند به محافظت از کودک کمک نماید. با این حال هنگامی که در فضای بستهای نظیر ماشین قرار میگیرید به طور همزمان از لباسهای گرم نظیر کاپشن و پتو استفاده نکنید. این کار باعث بالا رفتن بیش از حد دمای بدن نوزاد شده و میتواند تنفس او را با مشکل مواجه سازد.
4- پرهیز از پوشاندن لایههای بسیار ضخیم لباس
وقتی شما چندین لایه لباس بیش از حد ضخیم را بر تن نوزاد میپوشانید کودک ممکن است نتواند به درستی نفس بکشد در نتیجه بسیار اهمیت دارد که از راحتی لباسهای نوزاد مطمئن باشید و همچنین به محض قرار گرفتن در فضای بسته تعداد لایههای لباس او را کاهش دهید. نگه داشتن نوزاد در این وضعیت به خصوص در طول شب و زمانی که او خواب است میتواند خطرناک شده و باعث بروز سندروم مرگ ناگهانی شود.
5- کمک گرفتن از دماسنج هنگام لباس پوشاندن نوزاد
پس از تولد نوزاد لازم است دماسنجی در محیط خانه قرار داده تا متناسب با دمای محیط لباسهای کودک را تنظیم نمایید. تلاش کنید دمای اتاقی که نوزاد در آن قرار دارد را در بین 20 تا 22 درجه نگه دارید تا در فضای خانه نیاز به پوشاندن لباسهای بسیار گرم بر تن نوزاد نداشته باشید. همچنین دماسنج به شما کم میکند تا متوجه شوید که فضای اتاق را بیش از حد برای نوزاد گرم نکرده باشید.
سؤالات متداول
- بهترین دمای محیط برای نوزاد چند درجه است؟
مناسبترین دمای محیطی برای نوزاد چیزی در حدود 20 تا 22 درجه سانتی گراد است.
- چگونه بفهمیم نوزاد سردش شده یا گرمش است؟
علائمی نظیر قرمز شدن پوست، تعریق، سریع شدن سرعت تنفس و بیقراری از جمله علائمی هستند که در مورد گرمازدگی نوزاد به شما هشدار میدهند. در مقابل؛ کاهش پاسخهای حسی کودک، سفید شدن یا کبودی رگ صورت و لبها نیز علائم سرما زدگی یا هیپوترمی هستند. در صورتی که با تغییر لباسهای نوزاد تغییری در شرایط جسمانی او ایجاد نشد برای پیشگیری از آسیبهای جدی سریعاً نوزاد را به اورژانس منتقل نمایید. همچنین میتوانید با بهره بردن از مشاوره کودک از وضعیت و سلامت کودک خود مطلع شوید.