0

عملياتهاي دفاع مقدس > 61/09/27- جنگ نفتکشها

 
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

عملياتهاي دفاع مقدس > 61/09/27- جنگ نفتکشها


حضور مقتدرانه نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در خلیج فارس از روز اول جنگ امكان كوچكترین حركت را از نیروی دریایی دشمن سلب كرده بود. انجام عملیات مروارید از سوی رزمندگان ناوچه پیكان كافی بود تا صدام هیچگاه به خود اجازه ندهد در خلیج فارس دست به جنگ دریایی بزند.

 


در این عملیات جسورانه ناوچه پیكان از نیروی دریایی ایران با حمله به عمق آبهای عراق و تصرف و انهدام دو سكوی مهم البكر و الامیه و به غنیمت گرفتن   تمام تجهیزات موجود در آن اسكله‌ها و سرنگون كردن 13 هواپیمای جنگی و 4 فروند ناوچه و تعدادی از شناورهای جنگی عراق، درسی فراموش نشدنی به   دشمنان ایران داد،  كه تا همیشه تاریخ هیچ كس حتی فكر حمله به مرزهای آبی ایران را نكند. هر چند در راه بازگشت این ناوچه مورد اصابت موشك‌های دوربرد عراق قرار می‌گیرد و تعدادی از رزمندگان اسلام به شهادت می‌رسند.
  با كمكهای فراوانی كه متحدان صدام در اختیار او قرار می‌دهند از قبیل: در اختیار گذاشتن پایگاه و آسمان كشورهای عربی برای حملات هوایی علیه ایران.
  دادن بالگردهای سوپرفرلون فرانسوی كه قدرت فوق العاده‌ای در جنگ دریایی دارند، هواپیماهای سوپر اتاندارد كه مجهز به موشكهای اگزوسه هستند و كمكهای دیگر، عراق قادر نمی‌شود هیچ حركتی را در خلیج فارس انجام دهد.
  سرانجام در سال 1366 آمریكا به همراه متحدانش كه در پیمان آتلانتیك شمالی (ناتو) گرد هم آمده‌اند مثل كشورهای انگلیس، فرانسه، هلند، بلژیك و سایر كشورهای اروپای غربی به همراه شوروی سابق تصمیم می‌گیرند با اعزام ناوهای هواپیمابر و ناوهای جنگی و اعزام نیروهای نظامی به خلیج فارس، ایران را وادار به تسلیم كنند.
  با این اقدام دنیای استكبار، جبهه‌ایی دیگر به وسعت دهها كیلومتر از بندر جاسك در دریای عمان تا خور عبدالله در انتهای خلیج فارس بر علیه ایران گشوده می‌شود.
  آمریكائی‌ها موقعیت را برای انتقام گرفتن از ایران به خاطر تحقیر آن كشور در به گروگان گرفتن و بازداشت جاسوس‌های آمریكایی در تهران مناسب می‌بینند.
كشورهای عربی خلیج فارس كه با حمایتهای بی‌دریغ خود از عراق، در واقع با ایران در حالت جنگ قرار دارند، نگران حملات ایران هستند. كویت پرچم ملی خود را از روی كشتی‌ها ی نفتكش ‌برمی‌دارد و پرچم آمریكا را روی آنها نصب می‌‌‌كند تا مانع از حمله ایران شود. ایران اعلام می‌‌‌كند اگر در حمله به كشتی‌های عربی تردید كند در حمله به كشتی‌های آمریكایی تردیدی نخواهد كرد.
  همه دنیای زور و ستم جمع شده‌اند تا با جلوگیری از صادرات نفت ایران و ممانعت از واردات كالاهای مورد نیاز مردم محاصره اقتصادی و نظامی ایران را تكمیل و مانع از پیروزی ایران شوند.
  سرانجام اتحاد شوم شیاطین دنیا در خلیج فارس دست به كار می‌شوند و با 50 فروند ناو هواپیمابر، ناوچه موشك انداز، ناوشكن، رزمنا و نبرد ناو و با استفاده از 000/7 هزار نیروی نظامی غربی كه در این ناو‌ها حضور دارند ؛ با به كارگیری 90 فروند هواپیمای جنگی فوق مدرن، باکمک  نیروی نظامی عراقی و عربی که تعدادشان چند برابر نیروهای ایران است و 610 هواپیمای جنگی عراق ؛در مقابل 200 هواپیمای جنگی و 000/655 نیروی نظامی ایران شروع به ایجاد مزاحمت برای ایران می‌كنند.
  در این شرایط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با قایق‌های انفجاری بدون سرنشین و قایق‌های تندرو و زیردریایی كوچك ساخت سپاه به یاری همرزمان ارتشی خود می‌شتابد و با همكاری یكدیگر مانور شهادت را در قسمت وسیعی از خلیج فارس به اجرامی‌گذارند و از ورود كشتی‌های خارجی به این قسمت خلیج فارس جلوگیری می‌كنند.
  كشتی‌های خارجی با مشاهده حالت جنگی در خلیج فارس، حاضر نمی‌شوند در بنادر كشورهای عربی نفت بارگیری ‌كنند. نماینده ایران در سازمان ملل متحد اعلام می‌‌‌كند اگر خلیج فارس و تنگه هرمز برای ایران ناامن شود، ایران این آبراه بین‌المللی را برای تمام دنیا ناامن خواهد كرد. و از سازمانهای بین المللی می‌خواهد جلو تشنج آفرینی را در خلیج فارس بگیرند.
بعد از این ایران طبق قوانین بین المللی كشتی‌هایی را كه از تنگه هرمز عبور می‌كنند مورد بازرسی قرار می‌دهد تا اگر سلاح برای عراق حمل می‌كنند، از این كار جلوگیری ‌‌‌كند.
  مزاحمت‌های نیروهای خارجی مستقر در خلیج فارس و دریای عمان شدت می‌گیرد. جنگ نفتكش‌ها با حمله ایران به كشتی باری ایوان كارلیف روسیه كه در حال اسكورت توسط چند رزمناو است، آغاز می‌شود. بعد از آن یك كشتی دیگر روسی به نام مارشال چخوف بامین برخورد می‌‌‌كندومنفجرمی‌شود. خلبانان عراقی كه برای حمله به كشتی‌های ایرانی به آسمان خلیج فارس وارد شده‌اند با دستپاچگی و به اشتباه ناو استارك آمریكا را مورد هدف قرار می‌دهند و نابود می‌كنند. 
سرانجام آمریكائی‌ها وارد میدان می‌شوند وبا تبلیغات زیاد اعلام می‌كنند: دو كشتی سوپرتانكر بریجتون و حمل گاز پرنس را كه متعلق به كویت است تا رسیدن به ساحل این كشور اسكورت می‌كنند. فرمان عملیات از كاخ سفید به پنتاگون در وزارت جنگ آمریكا صادر می‌شود. عملیات اسكورت از سواحل امارات عربی متحده به مقصد كویت آغاز می‌شود.
  تعدادی از خبرنگاران خبرگزاری‌های بین المللی هم در عرصه كشتی بریجتون حضور دارند و لحظه به لحظه خبر عملیات را با آب و تاب به دنیا مخابره می‌كنند. آنها از قدرت آمریكا و ناتوانی ایران! خبرها و تصاویر زیادی را به دنیا مخابره می‌كنند. به یكباره در 27 كیلومتری سواحل كویت كشتی بریجتون با مین برخورد می‌‌‌كند و از شدت انفجار تمام خبرنگاران و خدمه كشتی به همراه تعدادی از نظامیان و ملوانان كشتی‌های جنگی آمریكاکه در حال اسكورت هستند، به داخل آبهای خلیج فارس پرتاب می‌شوند. صحنه خنده داری پدید می‌آید. وقتی قدرت آمریكا شكست میخورد همه‌ی دوربین‌ها خاموش می‌شوند تا مبادا  یك ثانیه تصویر از این افتضاح به دنیا مخابره شود.
  دوكشتی نفتكش كویتی دیگر كه توسط ناوهای آمریكایی در تنگه هرمز اسكورت می‌شوند با مین برخورد می‌كنند.  با آسیب دیدن كشتی‌های كویتی «تكزاكو،بریجتون و بریجستون» و حمله موشكی ایران به بندر احمدی كویت و انهدام یك كشتی دیگر كویتی توسط قایق‌های تندروی سپاه، آمریكائی‌ها وادار به عكس العمل می‌شوند.
  آنها به یك كشتی باری ایرانی حمله می‌كنند و متعاقب آن مسئولان كشور عربستان به زایران ایرانی كه در مكه مكرمه مراسم الهی برائت از مشركان را انجام می‌دهند، حمله می‌كنند و تعدادی از هموطنان ما و مسلمانان كشورهای دیگر را به شهادت میرسانند. این اقدام اشتباه سعودی‌ها، چند سال باعث تیرگی و قطع روابط بین دو كشور می‌شود و برگ سیاهی در روابط ایران و همسایه جنوبی كشورمان باقی می‌گذارد.
  پس از این حملات، ایران به یك كشتی باری عربی به نام «ردالكبری» حمله می‌‌‌كند و آن را منهدم می‌سازد. بالگردهای آمریكایی به قایق‌های توپدار سپاه حمله می‌كنند كه با آتش این قایق‌ها یكی از بالگردهای آمریكایی منهدم می‌شود. دراین حمله سه قایق ایرانی هم غرق می‌شوند و دو نفر از رزمندگان سپاه پاسداران به شهادت می‌رسند و شش نفر دیگر به اسارت نیروهای آمریكایی درمی‌آیند. آمریكائی‌ها فكر نمی‌كردند ایرانی‌ها تا این اندازه مقاومت نشان دهند و نقشه‌های آنان را ناكام كنند. آنها اعلام می‌كنند: «آمریكا خواستار درگیری رزمی با ایران نیست»
یك هفته پس از غرق سه قایق سپاه و شهادت دو نفر و اسارت شش نفر از رزمندگان اسلام، یك كشتی آمریكایی به نام «سانگاری» در سواحل كویت مورد حمله موشكی ایران قرار می‌گیرد و هجده نفر از نظامیان آمریكایی همراه فرمانده كشتی به هلاكت میرسند و كشتی هم نابود می‌شود.
آمریكا در جواب این حمله به سكوی نفتی رشادت ایران حمله می‌‌‌كند و رئیس جمهور آمریكا به دروغ اعلام می‌‌‌كند آمریكا یك سكوی نظامی ایران را مورد حمله قرار داده است و جالب اینكه پس از این حمله آنها اعلام می‌كنند این موضوع را تمام شده تلقی می‌كنیم (جنگ ایران و آمریكا در خلیج فارس). ایران با حمله موشكی به بندر احمدی كویت و انفجار نمایندگی هواپیمایی پان امریكن در شهر كویت جواب گستاخی‌های آمریكا و متحدانش را می‌دهد.
  جنگ نفتكش‌ها با سخنان وزیر خارجه آمریكا كه اعلام می‌دارد: «به عهده دولت كویت است كه تصمیم بگیرد به سومین موشك شلیك شده توسط ایران طی یك هفته پاسخ لازم را بدهد.» و با عقب نشینی آمریكا پایان می‌پذیرد و به تمام كشتی‌های خارجی دستور داده می‌شود از هر كاری كه باعث تحریك نیروهای ایرانی شود خودداری كنند.
  دور دوم جنگ‌های دریایی ایران و آمریكا در فروردین ماه 1367 شروع می‌شود. ناوچه جنگی ساموئل رابرتز آمریكا با مین برخورد می‌‌‌كند و حفره‌ای به قطر 8 متر در كف ناوچه ایجاد می‌شود.
  رونالد ریگان رئیس جمهور وقت آمریكا به همراه جرج بوش معاون اول خود كارلوچی وزیر دفاع (جدید)، جرج شولتز وزیر خارجه و ویلیام كراف رئیس ستاد مشترك ارتش آمریكا با تشكیل جلسه در كاخ سفید راه‌های مقابله با ایران را بررسی می‌كنند.
  در ساعت 30/8 صبح 29 فرودین 1367 نیروی دریایی ایران به كاركنان شركت نفت در سكوهای نفتی سلمان، نصر و مبارك اعلام می‌‌‌كند سكوها را ترك كنند.
مهاجمان آمریكایی در اولین حمله خود و به این سكوها ناكام می‌مانند و با مقاومت نیروی دریایی ایران مجبور به عقب نشینی می‌شوند. مرحله دوم نبرد با به كارگیری سه رزم ناو، شش فروند هواپیما و چند فروند بالگرد آغاز می‌شود.
نیروهای آمریكایی از فرمانده و ملوانان ناوچه جنگی جوشن ایران كه به مقابله با تجاوز آنها رفته است، می‌خواهند كه ناوچه را ترك كنند. فرمانده ناوچه جوشن اعلام می‌‌‌كند درصورت حمله از سوی آمریكائی‌ها، پاسخ آن را خواهد داد.
جنگی نابرابر آغاز می‌شود ناوچه جوشن در یك طرف قرارداد و سه رزمناووشش فروند هواپیما و چند فروند بالگرد آمریكا در طرف دیگر. نیروهای قهرمانان ناوچه جوشن 45 دقیقه در مقابل موشك‌های‌‌هاریون و 300  گلوله توپ شلیك شده از سوی ناوها و متجاوزان آمریكایی مقاومت می‌كنند و سرانجام این نبرد ناعادلانه با شهادت 11 نفر از رزمندگان ناوچه جوشن و زخمی شدن 33 نفر دیگر و غرق شدن ناوچه پایان می‌یابد.
نیروهای آمریكایی سكوهای نفتی سلمان، نصر و مبارك را اشغال و به آتش می‌كشند و به سوی سكوهای نفتی دیگر ایران در جنوب خلیج فارس حركت می‌كنند. ناوشكن‌های سهند و سبلان از طرف ایران مأموریت می‌یابند كه جلو پیشروی نیروهای آمریكایی را بگیرند.
درگیری دو ناوشكن ایرانی با ناوها، هواپیماها و بالگردهای آمریكایی چند ساعت به طول ‌می‌انجامد. آمریكائی‌ها مجبور به عقب نشینی می‌شوند. آنها به فاصله 120 كیلومتری ناوشكن‌های ایرانی عقب نشینی می‌كنند و با استفاده از موشك‌های لیزری از طریق ناوها و هواپیماهای فوق مدرن به ادامه نبرد می‌پردازند. در این حملات خساراتی به ناوشكن سبلان وارد می‌شود و آمریكائی‌ها با استفاده از برتری تكنولوژیكی خود، مانع از شكست در این جنگ می‌شوند.
ساعاتی پس از این حملات قایق‌های توپدار سپاه به سكوهای نفتی اجاره ایی آمریكا در خلیج فارس حمله می‌‌‌كنند و آنها را به آتش می‌كشند. كشتی آمریكایی «ویلتی یاند» و كشتی انگلیسی به نام «یورك مارین» مورد حمله سپاه پاسداران قرار می‌گیرند و منهدم می‌شوند. پس از این حملات یك ناو لجستیكی انگلیس و یك بالگرد جنگی آمریكایی هم مورد حمله ایران قرار می‌گیرند و به آتش كشیده می‌شوند.
و بدین ترتیب قدرتهای بزرگ نظامی جهان با نبرد مستقیم خود به قدرت الهی و خلل ناپذیر مردم ایران پی می‌برند.

 
 
یک شنبه 26 دی 1389  8:50 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

جنگ نفتکشها یا رویارویی مستقیم ایران و آمریکا درخليج فارس



خليج فارس با حدود 1290 كيلومتر طول از اروند رود آغاز و تا انتهاي تنگه هرمز ختم مي‌شود كه جمهوري اسلامي ايران داراي بيشترين ساحل در قسمت شمالي آن و عراق با كمترين ساحل و كويت، بحرين، عربستان سعودي، قطر و امارت متحدة عربي در قسمت شمال غرب و جنوب آن قرار دارند. عرض آن بين 46 تا 640 كيلومتر و مساحت تقريبي آن 450000 كيلومتر مربع است. خليج فارس در ژرفترين قسمت داراي 91 متر عمق است كه از خليج‌هاي كم‌عمق محسوب مي‌شود. درياي عمان كه توسط تنگة هرمز به آن متصل مي‌شود، 2250 متر عمق دارد.

 

 


كشتيراني در اين خليج كه داراي 17 جزيره و 26 بندر اصلي است، از قديم وجود داشته و آثار تاريخي نشان مي‌دهد كه حتي سومريها، بابليها و ديگر اقوام در اين منطقه رفت و آمد مي‌كرده‌اند. خليج فارس در زمانهاي گذشته جولانگاه ايرانيها، تركها، يونانيها و عربها بوده است، تا اينكه پاپ رهبر كاتوليكهاي جهان براي تقسيم جهان بين اسپانيا و پرتغال، اسپانيا را روانة غرب و پرتغال را به خليج فارس گسيل مي‌دارد.
در سال 1506 ميلادي، پرتغال به فرماندهي «آلفونس رالبركرك» در خليج فارس حضور پيدا مي‌كند و جزيرة هرمز را به تصرف در مي‌آورد كه به علت برخورداري ا سلاح پيشرفته، نزديك به 100 سال بر اين منطقه حكومت مي‌كند. با روي كار آمدن سلسلة صفويان در ايران، مخالفت با پرتغاليها اوج مي‌گرد و سرانجام به خاطر ضعف دولت پرتغال، حضور آنها در خليج فارس در سال 1621 ميلادي خاتمه مي‌يابد. دولت هلند نيز در رقابت با استعمار انگليس، پس از كنار گذاشتن حريف، بر اين منطقه تسلط مي‌يابد كه پس از چندي قدرت آنها تحليل مي‌رود و نيروي دريايي هلند با تخلية جزيرة خارك در سال 1756 ميلادي، جاي خود را به رقيب ديرينه (انگليس) مي‌دهد. از آن پس انگلستان قدرت بلامنازع خليج فارس مي‌شود كه با سقوط دولت عثماني در جنگ جهاني اول نفوذ خود را در منطقه گسترش مي‌دهد و به قدرت مطلق در خليج فارس تبديل مي‌شود.
با ضعف تدريجي انگلستان پس از جنگ جهاني دوم و قدرتمند شدن آمريكا، عرصه براي استعمارگر پير، تنگ‌ و از سال 1970 ميلادي پايگاه‌هاي اين كشور در اين منطقه تعطيل مي‌شود. آمريكا با سركوب حركتهاي آزاديبخش تلاش مي‌كند به سرنوشت پشينيان خود دچار نشود كه در اين ميان با تسليح عوامل خود از جمله شاه ايران، كنترل كامل خليج فارس را در دست مي‌گيرد.
با پيروزي انقلاب اسلامي ايران در سال 1357 شمسي و با خروج ايران از زير يوغ آمريكا، گردانندگان كاخ سفيد به عنوان جانشين شاه براي ژاندارمي خليج فارس و نيز به منظور جلوگيري از صدور انقلاب اسلامي، صدام را برمي‌گزينند و زعم خود راديكاليسم را در برابر بنيادگرايي قرار مي‌دهند. دشمن بعثي، پس از شروع جنگ تحميلي، با اطلاع از قدرت عظيم دريايي ايران، قصد داشت بدون اقدام به حملة  گسترده در دريا با ناوچه‌هاي موشك‌انداز «اوزا» منطقه را به دلخواه خود ناامن كند كه با عكس‌العمل به موقع و شايستة نيروي دريايي ايران مواجه مي شود و در اولين درگيري دريايي، تعدادي از اين ناوچه‌‌هاي اهدايي روسيه به قعر خليج فارس فرو مي‌روند. تفنگداران دريايي ايران در حالي كه نيروي دريايي عراق صدمات زيادي دريافت كرده است، به فرماندهي ناوچه هميشه جاويد پيكان و با همكاري نيروي هوايي به منظور انهدام اسكله‌هاي البكر و الاميه كه محل صدور نفت عراق است، اين دو پايانه را به آتش مي‌‌كشند و با غرق كردن تعدادي ناوچة موشك‌انداز و فراري دادن تعدادي ديگر از آنها و با انهدام بندر ام‌القصر، براي هميشه به حضور عراق در آبهاي نيلگون خليج فارس خاتمه مي‌دهند.
با شكست نيروي دريايي عراق، ايران اسلامي قدرت بلامنازع خليج فارس مي‌شود، تا اينكه پس از عمليات بيت‌المقدس، استكبار جهاني به فكر مي‌افتد كه با تسليح عراق، راههاي بازرگاني و تداركاتي ايران را در جنوب ناامن و ايران را همچون عراق از خليج فارس محروم كند. براي تحقق  اين هدف، هلي‌كوپترهاي سوپر فرلون همراه با موشكهاي هوا به دريا به عراق داده مي‌شود، كه با آتش‌افروزي عراق در خليج فارس، جنگ در دريا بار ديگر آغاز مي‌شود. با هدف قرار گرفتن ناوچة كهنمويي و شهادت تعدادي از کارکنان آن  ازجمله شاهرخ قايقچي، قهرمان بكس ارتشهاي جهان در اين ناوچه به شهادت مي‌رسد. رژيم عراق مدعي مي‌شود كه تعداد زيادي از ناوهاي ايراني را هدف قرار داده است و از اين پس جمهوري اسلامي ايران ديگر نخواهد توانست در مقابل تهاجم موشكهاي عراق عرض‌اندام كند.
رژيم عراق سعي مي‌كند با كمك حاميانش به نحوي حضور خود را در خليج فارس به نمايش بگذارد و در اين ارتباط با مطرح كردن هواپيماهاي شكاري سوپراتاندارکه از دقت و هدف‌ گيري بالايي برخوردارند و در جنگ بين آرژانتين و انگليس در جزایرفالكند چند كشتي انگليسي توسط اين هواپيماها غرق ‌شده اند ،و موشكهاي اگزوست اعلام مي‌كند كه بزودي خليج فارس را كنترل كرده و به حضور ناوگان ايران خاتمه خواهد داد . به دنبال اين امر، جهان غرب نيز با بهره‌گيري از امپرياليسم خبري وارد عمل مي‌شوند و براي ايجاد رعب و وحشت؛ توان رزمي، قدرت مانور و هدف‌گيري دقيق اين هواپيماها را با آب و تاب در بوق مي‌‌كنند.
كشور فرانسه با اجارة پنج فرند سوپراتاندارد به عراق، بار ديگر دشمني خود را با انقلاب اسلامي ايران آشكار مي‌كند. از سوي مسؤولان سياسي و نظامي جمهوري اسلامي ايران اعلام مي‌شود كه اگر قرار باشد خليج فارس براي ايران ناامن و غيرقابل استفاده باشد، ديگر كشورها هم نخواهند توانست از آن استفاده كنند. به دنبال اعلام اين سياست، ناوگان جنگي و ديگر شناورهاي رزمي ايران اقدام به تحركات و مانورهاي دريايي مي‌كنند و توان رزمي دريايي ايران را به نمايش مي‌گذارند.
رژيم عراق در ادامة ارسال كمكهاي شرق و غرب و با تجهيز جنگ‌افزارهاي مدرن هوايي، جنگ در دريا را شدت مي‌بخشد. ايران، براي جلوگيري از شرارتهاي بغداد در خليج فارس به مجامع بين‌المللي هشدار مي‌دهد، اما هيچ اقدامي از سوي اين مجامع صورت نمي‌گيرد. بدين ترتيب، ايران مجبور به مقابله به مثل عليه شرارتهاي بغداد مي‌شود. آمريكا كه انتظار چنين حركتي را از سوي ايران ندارد، با احساس خطر و به بهانة ايجاد امنيت در خليج فارس و باز نگه داشتن تنگة هرمز، تعداد زيادي رزمناو به منطقه اعزام مي‌دارد. به دنبال آن «ريگان» رئيس جمهوري وقت آمريكا در اجلاس سران 7 كشور صنعتي از اين كشورها مي‌خواهد كه در خليج فارس حضور نظامي داشته باشند.
با موضعگيري قاطعانة مسؤولان ايران و اعزام نيرو به خليج فارس، ايجاد پايگاه‌ در جزاير ابوموسي و استقرار موشكهاي ساحل به درياي كرم ابريشم، اين توطئه مؤثر نمي‌افتد.
رژيم عراق در پي شرارتها و ناامن ساختن خليج فارس و به منظور برانگيختن جنجال تبليغاتي و عمليات رواني، هر روز  اعلام مي‌كند كه چند هدف سطحي بزرگ را در خليج فارس منهدم كرده است. بيشتر اين ادعاها توسط بيمة لويز لندن تكذيب مي‌شود.
با تلاش شبانه‌روزي نيروي دريايي جمهوري اسلامي ايران، نفتكشها و كشتيهاي بازرگاني به بنادر و ترمينالهاي ايران تردد مي‌كنند و حملات كور رژيم عراق وقفه‌اي جدي در تردد كشتيها ايجاد نمي‌كند. عربستان و كويت از صدام مي‌خواهند كه از پايگاهها و امكانات آنها براي ضربه زدن به ايران استفاده كند.
ارتجاع عرب نيز در آتش خودافروخته گرفتار مي‌آيد. تعداد زيادي از نفتكشها از بارگيري در بنادر آنها سر باز مي‌زنند. نرخ بيمه كشتيها 50 درصد افزايش مي‌يابد. رسانه‌هاي گروهي جهان اعلام مي‌دارند كه جمهوري اسلامي ايران با اجراي برنامة سنجيده و اتخاذ سياست مدبرانه، صدام و همپيمانان او را با مشكل جدي روبرو ساخته است و تسليحات اهدايي و حتي حضور آمريكا و متحدانش نتوانسته گره‌اي از او باز گشايد.
در بحبوحة ناامني خليج فارس، خلبانان عراقي به طور اشتباهي با شليك دو موشك، ناو استارك آمريكا را هدف قرار مي‌دهند كه موجب كشته شدن 37 آمريكايي مي‌شود. رژيم عراق بلافاصله رسماً از آمريكا عذرخواهي مي‌كند و متعهد مي‌شود كه خسارت ناشي از اين حمله را به آمريكا بپردازد.
دولت كويت پس از ماهها مذاكره تن به بزرگترين ذلت مي‌دهدو از آمريكا تقاضا مي ‌كند كه پرچم خود را براي در امان ماندن از حملة ايران بر فراز نفتكشهاي كويتي نصب نمايد. اين اقدام كويت با استقبال چند كشور حوزة خليج فارس مواجه مي‌شود. به دنبال حمايت آمريكا از كويت و نصب پرچم آمريكا بر فراز نفتكشهاي كويتي، مسؤولان ايراني اعلام مي‌كنند كه اگر ايران در زدن كشتيهاي كويت ترديد كند، در هدف قرار دادن كشتيهاي آمريكا ترديد نخواهد كرد.
براي اولين بار دو نفتكش از يازده نفتكش كويت به نامهاي بريجستون و تگزالو در حالي كه توسط رزم‌ناوهاي آمريكا اسكورت مي‌شوند، پس از عبور از تنگة هرمز با مين برخورد مي‌كنند و آسيب مي‌بينند.

 
 
یک شنبه 26 دی 1389  8:51 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

شرح عملیات > رخدادهای 31تیرماه 1366در جنگ نفت کشها


مرکز مطالعات وتحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در کتاب "اسکورت نفت کشها"از مجموعه کتابهای "روزشمار جنگ ایران وعراق"حوادث این روز را اینگونه بیان می کند:
چهار شنبه 31 تیر 1366 ذیقعده 1407 22 ژوئیه 1987
نخستین نفت کش های کویتی در حفاظت ناوگان جنگی امریکا با فرمان رییس جمهور این کشور در ساعت 7 : 27 صبح امروز حرکت خود را از بندر “ خور فکان “ امارات متحده عربی در دریای عمان تا به سوی کویت آغاز کرد .

 

این نفت کش ها به هنگام ثبت شدن در امریکا ، به “ بریجتون “ و “ گاز پرنس “ تغییر نام یافته اند و از سوی سه ناوشکن محافظ آنها ، “ کید “ ، “ فوکس “ و “ کروملین “ نام دارند . ( ضمیمه دارد ) امریکا برای انجام دادن مأموریت حفاظت از نفت کش ها ، تاکنون 11 فروند نفت کش کویتی را پرچم گذاری کرده و نیروهای خود را در خلی ج فارس به حدود 20 ناو جنگی افزایش داده است . یک نشریه داخلی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ، هدف این عملیات را محک زدن توان نیروهای جمهوری اسلامی ایران ذکر کرد و در مورد چگونگی شروع حرکت و آرایش کاروان در مسیر خود ، نوشت : » ناوشکن موشک انداز “ فوکس “ در ج لو ، ناوشکن موشک انداز “ کروملین “ با حفظ فاصله نیم مایل ، مسئولیت تأمین جناح چپ کاروان را به عهده داشت و ناوشکن “ کید “ در سمت راست کاروان قرار گرفته و تأمین ناحیه شمالی آن را به عهده داشت . سوپر نفت کش “ بریجتون “ در وسط و در پشت ناوشکن “ فوکس “ و کشتی “ گاز پرنس “ با رعایت فاصله یک مایلی ، در پشت “ بریجتون “ به شکلی قرارگرفتند که مجموعه کاروان شکل یک پیکان را به خود گرفته بود . سرعت تقریبی کاروان 13 گره دریایی در ساعت و براساس حداکثر سرعت تقریبی نفت کش “ بریجتون “ تنظیم شده بود . وقتی کاروان به مقابل اولین نقطه سواحل ایران یعنی غرب “ جاسک “ رسید و در این لحظات به دلیل پرواز دو فروند جنگنده ایرانی از پایگاه هوایی بندرعباس ، آماده باش پرسنل کشتی های تحت اسکورت ، 60 درصد به آماده باش صدردصد تبدیل شد و پرسنل به کلاه خود ، جلیقه نجات و ماسک ضدگاز مجهز شدند . همچنین علاوه بر فعال شدن سیستم موشکی ناوها ، موشک های قابل حمل “ استینگر “ نیز برای مقابله با تهاجم احتمالی جنگنده های ایرانی در ارتفاع پایین ، در عرشه مستقر شدند . چند فروند جنگنده اف  14 نیز از فراز عرشه ناو هواپیمابر “ کانستلیشن “ چندین بار به منظور تأمین پوشش هوایی و مقابله با جنگنده های ایرانی به پرواز در آمدند . در این هنگام دو فروند جنگنده ایرانی در فاصله حدود 50 کیلومتری کاروان مذکور و برفراز سواحل ایران مورد ره گیری و اخطار هواپیماهای امریکایی قرارگرفتند و با پاسخ خلبانان ایرانی مب نی بر انجام گشت عادی روزانه و تغییر مسیر این جنگنده ها ، حالت فوق العاده در کاروان کشتی های امریکایی لغو شد . در ادامه مأموریت ، نیروهای امریکایی به دهانه تنگه هرمز نزدیک شدند .
 “ ویلیام ماتیس “ که مسئولیت فرماندهی ناوگان را بر عهده دارد ، با اعلام این امر به نیروهای خود که در شرایط عملیاتی واقعی قرار دارند ، سعی کرد آمادگی لازم را برای مقابله با خطرات احتمالی ، در رزم ناو ایجاد کند . ( 1 )
هنوز یک ساعت از لغو آماده باش نگذشته بود که مجدداً با اعلام رسیدن کاروان به منطقه تحت پوشش عملیاتی ( ضمیمه دارد ) موشک های ساحل به دریای نیروی دریایی سپاه موسوم به “ خطر مرگ “ ، یک بار دیگر آماده باش کامل اعلام شد و آرایش ناوها تغییر کرد : ( ضمیمه دارد ) ناوشکن “ کروملین “ از سمت چپ به سمت راست کاروان حرکت کرد و به هم راه ناوشکن “ کید “ از جناح شمالی کاروان محافظت کند . از سوی دیگر ، پرواز هواپیماهای امریکایی از عرشه ناو “ کانستلیشن “ به همراه هواپیماهای مخصوص جنگ الکترونیک موسوم به ECM برای ردگیری فعالیت راداری هدف یاب سیستم موشکی پایگاه مذکور ( سپاه ) مجدداً آغاز شد . همچنین سیستم های الکترونیک ناوها فعال ش ده و دیده بانان اضافی ، مجهز به وسایل “ الکترو اپتیک “ و سیستم های اعلام خبر بر عرشه ناوها متمرکز شدند . در آرایش کاروان مذکور با آمدن ناوشکن “ کروملین “ به کنار ناوشکن “ کید “ در سمت راست ، پس از عبور از محدوده چتر عملیاتی موشک های کرم ابریشم ( خطر مر گ ) ، آماده باش کامل لغو و دوباره کاروان اسکورت در وضعیت آماده باش “ آلفا  1 “ قرار گرفت … اکنون کاروان در وسط تنگه هرمز قرار داشته و ظاهراً موفق به پشت سر نهادن اولین خطر  از دیدگاه طراحان نظامی امریکا  شده بود … خبرگزاری “ یونایتدپرس “ و روزنامه “ اینترنشنال “ در همان روز به نقل از سخن گوی پنتاگون ، خوشحالی زایدالوصف دولت امریکا را در عبور بی خطر اسکورت مذکور از مقابل سایت ایران و خارج شدن از میدان عملیاتی این موشک ها اعلام داشته و آن را مایه دل گرمی و امیدواری مقامات عالی رتبه نظامی کاروان اسکورت به خاطر عدم واکنش ایران در سایر مراحل و مناطق دیگر کاروان ، اعلام کردند . ( 2 )
 کاروان در ادامه مسیر به هنگام تاریکی شب به مقابل جزیره “ ابوموسی “ رسید که از سوی مقامات نظامی امریکا به عنوان یکی از پایگاه های تهاجمی قایق های تندرو نیروی  دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی محسوب می شود . فرماندهان ناوهای اسکورت کننده به موجب دستورات دریافتی از مرکز فرماندهی نیروهای امریکایی مستقر در بحرین ، ضمن اعلام آماده باش کامل ، آرایش خود را در برابر برنامه توجیهی قبلی به شرح ذیل تغییر دادند :
 ناوشکن موشک انداز “ کروملین “ که نسبت به ناوشکن “ کید “ و رزم ناو “ فوکس “ از قابلیت مانور بیش تری برخوردار بود ، در شمال کاروان و ناوشکن “ کید “ در جلو و رزم ناو فوکس در جنوب [ کاروان ] قرار گرفتند و علاوه بر سه ناو قبلی ، رزم ناو “ ریورز “ ( ضمیمه دارد ) که مجهز به سیست م آتش نزدیک بود نیز برای مقابله با حمله احتمالی قایق های تندرو به جمع آنها اضافه شد و در فاصله دو مایلی پشت سر کروملین قرارگرفت . 3 ) « )
  با وجود تدابیر همه جانبه امریکا برای مهار رسانه های همگانی و ایجاد محدودیت برای خبرنگاران به منظور جلوگیری از پخ ش اخبار و مسائل مربوط به مأموریت حفاظت از نفت کش های کویتی و حوادث خلیج فارس ، محافل خبری به دلیل اهمیت مسائل مربوط به این منطقه به ویژه چگونگی حفاظت از نخستین نفت کش های کویتی ، گزارش هایی در مورد کلیات و مسائل حاشیه ای منطقه تهیه و مخابره کردند . به گزارش خبرگزاری یونایتدپرس ، سخن گوی وزارت دفاع امریکا ( رابرت سیمز ) ، پس از عبور نفت کش های کویتی و ناوهای محافظ آنها از تنگه هرمز ، گفت : » خاطرمان آسوده است که کاروان از تیررس موشک “ کرم ابریشم “ خارج است ، هر چند هواپیماهای ایرانی در آسمان بودند اما نمایشی از نیت خصمانه نسبت به کاروان مشاهده نشد . این نخستین مأموریت است و خوشحالیم که به این خوبی به پیش می روند . « وی افزود : » تنها در یک مورد یک هلی کوپتر ناشناس به محدوده دو کیلومتری کاروان کشتی ها نزدیک شد . این هلی کوپتر که ابتدا به پیام های رادیویی پاسخ نمی داد ، با اخطار ناوهای امریکایی اعلام کرد که حامل خبر نگاران می باشد و بعد منطقه را ترک کرد . 4 ) « )
وزارت دفاع امریکا نیز در گزارشی که از رادیو امریکا پخش شد ، در این باره گفت : » هنگامی که کاروان کشتی ها از تنگه هرمز عبورکردند و وارد خلی ج فارس شدند و مسیری را در پیش گرفتند که دیگر در تیررس موشک های ایرانی در امتداد ساحلی قرار
 نداشتند ، حالت آماده باش کامل لغو شد . 5 ) « )
رادیو بی . بی . سی . نیز در گزارشی از خلیج فارس گفت : » هر چند نیروی دریایی ایران عبور پنج کشتی را که از آب های ساح لی ایران عبور می کردند نادیده گرفت ، اما خطرات درگیری همچنان باقی است . « خبرنگار این رادیو در ادامه  گزارش خود از کویت افزود : » به ناوهای جنگی امریکایی دستور داده شد که به مجرد آن که خودشان و نفت کش ها مورد تهدید قرارگرفتند ، عملیات نظامی خود را آغازکن ند . برخلاف نگرانی “ رونالد ریگان “ رییس جمهوری امریکا ، شواهد و قرائن به طور قطعی نشان می دهند که ایران قصد حمله به کشتی ها را ندارد و تاکنون فقط به تلافی حملاتی که توسط عراق به کشتی های ایرانی شده ، به کشتی های خارجی حمله کرده است . بنابر این اگر عراق وارد این
 ماجرا نشود ، دلیلی وجود ندارد که منتظر حمله ای از طرف ایران به کشتی های امریکایی باشیم . نگرانی امریکا از احتمال حملات انتحاری ایران است که ممکن است توسط یک قایق تندرو مملو از مواد منفجره صورت گیرد . مقامات ایران با افتخار گفته اند که چنین حمله ای را می توانند انجام دهند . این از نظر مقامات امریکا یک احتمال و یک خطر مدام است . 6 ) « )
 خبرگزاری فرانسه به نقل از محافل سیاسی در مورد میزان آمادگی امریکا برای رویارویی با حملات ایران ، گزارش داد : » در مسیر 880 کیلومتری تنگه هرمز تا کویت ، جنگنده های نیروی هوایی ، هواپیماهای شناسای “ آواکس “ ، “ اوریون “ و ماهواره های جاسوسی امریکا در هوا و فضا مراقب این عملیات می باشند . 7 ) « )
 خبرگزاری رویتر نیز در مورد توانایی های ایران در خلیج فارس به نقل از منابع کشتی رانی منطقه در “ فجیره “ ، اعلام کرد : » ایران قادر است ناوهای جنگی امریکا را در حال اسکورت نفت کش های کویتی در خلیج فارس ، حتی در شب ردیابی کند . 8 ) « )
  به جز کشتی های جنگی امریکا که چند فروند از آنها امروز دو نفت کش کویتی را در خلیج فارس همراهی کردند ، کشورهای شوروی ، انگلستان و فران سه نیز تعدادی کشتی جنگی برای نظارت بر کشتی رانی تجاری ، در منطقه مستقر کرده اند . اتحاد جماهیر شوروی با هفت فروند ، انگلستان و فرانسه هر کدام با چهار فروند کشتی در خلیج فارس حضور نظامی دارند . ( 9 )
 شوروی برای حفاظت از کشتی های خود سه فروند مین روب نیز در منطقه مستقر کرده است . ( 10 )
همچنین فرانسه اعلام کرده است که در هفته جاری یک فروند رزم ناو جهت حفاظت از دو فروند نفت کش این کشور به خلیج فارس اعزام می کند . انگلستان هم به نیروی دریایی خود دستور داده است که در برابر هر حمله ای ، به اقدام متقابل دست بزند . ( 11 ) سخن گوی وزارت خارجه آلمان نیز در مورد احتمال اعزام کشتی جنگی به منطقه ، گفت : » اعزام نیروی دریایی از سوی آلمان به خلیج فارس ، برخلاف قانون اساسی این کشور است اما در صورت فشار زیاد ، شاید آلمان برای نشان دادن حسن نیت خود یکی از ناوهای آموز شی خود را به مسیر خلیج فارس اعزام نماید ، اما انجام مأموریت های نظامی قانوناً غیرممکن است . 12 ) « )
  “ بلونوگوف “ نماینده شوروی در سازمان ملل ، نارضایتی کشورش را از وقایع جاری خلیج فارس ابراز کرد : » وقایع اخیر خلیج فارس ، این منطقه را به خطر نزدیک کرده است .
 آب های بین المللی که به طور سنتی مورد استفاده صلح آمیز کشتی رانی قرار می گرفت ، مورد تهدید قرار گرفته است و این منطقه توسط کشتی های جنگی از جمله کشتی های جنگی متعلق به کشورهایی که هزاران کیلومتر با این ناحیه فاصله دارند ، مورد تهدید قرار گرفته است . 13 ) « )
وی اعلام کرد : » شوروی قاطعانه با بین المللی شدن این جنگ منطقه ای مخالف است . « بلونوگوف با اعتراض به تمرکز نیروهای خارجی در منطقه خلیج فارس ، گفت : » هدف از این نوع اقدامات ، به دست آوردن پایگاه های جدید برای فرودآمدن هواپیماها و یا بنادر جدید برای پهلوگرفتن ناوگان جنگی بعضی از کشورهایی است که خارج از منطقه هستند . « وی افزود : » شوروی قطع نامه اخیر شورای امنیت را مبنای صحیح و عادلانه ای برای حل مناقشه ایران و عراق از طریق مذاکره می داند . 14 ) « )
خبرگزاری تاس نیز در گزارشی از واشنگتن اعلام کرد : » آنچه که توسط پنتاگون “ عملیات حمایت از نفت کش ها “ نامیده می شود ، در حقیقت علمیات نظامی گسترده ای است که می تواند عواقبی غیر قابل پیش بینی به دنبال داشته باشد و اوضاع متشنج منطقه را وخیم تر سازد . 15 ) « )
دراین حال ، “ کاسپار واینبرگر “ وزیر دفاع امریکا ، لشکرکشی کشورش در خلیج فارس را جز مسئولیت های امریکا به عنوان “ کشور رهبر “ اعلام کرد و افزود : » واشنگتن باید نقش برحق خود را در خلیج فارس جنگ زده ایفاکند یا این که خطر افزایش نفوذ رقیب خود ، شوروی را در منطقه بپذیرد . 16 ) « )
 اعلام نارضایتی شوروی از وقایع کنونی خلیج فارس  در حالی که حضوری مشابه اما بسیار محدودتر از کشورهای غربی در این منطقه دارد  و نیز اظهار نظر مقام های امریکایی درباره حضور و تلاش روس ها در منطقه ، باعث شده است که وضعیت معادلات قدرت امریکا و شوروی و نیز م واضع هر یک از دو قدرت در برابر دیگری در چارچوب تحولات جاری خلیج فارس ، محور بحث ها و تحلیل های محافل خبری ، قرار گیرد ؛ از جمله مفسر رادیو بی . بی . سی درباره همکاری و رقابت دو ابر قدرت در این منطقه ، گفت : » از پاره ای جهات امریکا و شوروی در این مناقشه در کنار هم قرارگرفته اند . گرچه هر دو می گویند بی طرفند ، اما هر دو از پیروزی ایران با عواقب بی شمارش برای منطقه بیم ناکند و به همین خاطر به جانب عراق متمایل گشته اند . نکته جالب آن است که می توان استدلال کرد بی ثباتی در خلیج فارس به سود هیچ یک از دو ابرقدرت نیست و مصلحت هر دو است که این جنگ هفت ساله پایان گیرد ، اما چشم و هم چشمی شرق و غرب آن قدر ریشه دار است که مشکل بتوان همکاری در این مورد خاص را وثیقه دست شستن از رقابت کرد . احساس عمومی در فضای سیاسی واشنگتن آن است که همکاری محدود ابرقدرت ها در سازمان ملل پذیرفتنی است ، با این حال این فضای سیاسی ، همکاری مستقیم امریکا با شوروی را نمی پذیرد و استدلال می کند : چنین چیزی به نقش جدید شوروی و حضور او در خلیج فارس مشروعیت می بخشد . 17 ) « )
 
 بخشی از تفسیرهای مربوط به انگیزه ها و علل افزایش حضور نظامی امریکا در خلیج فارس که حول محور روابط امریکا و عراق دور می زنند ، به طور ضمنی یا آشکار ، انگیزه اصلی امریکا از تلاش های اخیر در منطقه را نه مسائل امنیتی منطقه و نفت ، بلکه پشتیبانی از عراق در جنگ علیه ایران ذکرکرده اند : روزنامه “ نیویورک تایمز “ با اشاره به تمایل شدید امریکا به پشتیبانی از عراق ، دولت ریگان را متهم کرد که با اجرای طرح های محافظت از یازده نفت کش کویتی ، عجولانه و ارتجاعی عمل کرده است . این روزنامه نوشت : » تمایل شدید امریکا به سمت عراق و حمایت از آن ، پاسخ گویی ایران به دعوت س ازمان ملل برای مصالحه را غیرممکن می سازد . امریکا با این عمل ، خود را به جنگ در کنار عراق سوق می دهد . امریکا نمی تواند اقدام سوء و گران دیگری را در این منطقه تحمل کند ، بنابراین باید چند هفته ای برنامه خود را به تعویق بیندازد تا نتیجه اقدامات سازمان ملل مشخص شود . ( 18 )
 نظر “ آنتونی پارسونز “ سفیر سابق انگلستان در ایران نیز در همین چارچوب قرار دارد . وی در پاسخ به این پرسش که “ آیا به گمان وی ایران به کشتی های امریکایی در خلیج فارس حمله خواهد کرد یا نه ؟ “ گفت : » سیاست ایران از ابتدای جنگ آن بود که خارجی ها را از جنگ خلیج فارس دور نگه دارد زیرا برخلاف عراق ، تمام صادرات و واردات این کشور از خلیج فارس انجام می شود .
 برای ایران هیچ نفعی ندارد که خلیج فارس به صورت جبهه جنگ درآید ؛ این عراق بود که در سال 1983 [ میلادی ] حمله به کشتی ها را در خلیج فا رس آغاز کرد و البته ایران درصدد پاسخگویی است . 19 ) « )
 در این حال سفیر عراق در لندن در مصاحبه با تلویزیون بی . بی . سی ، آشکارا گفت : » عراق برای ممانعت از ادامه جنگ ، به کشتی ها در خلیج فارس حمله خواهدکرد . 20 ) « ) “ شیخ سعد “ وزیر نفت کویت نیز با تصریح این مطلب که کویت در طول جنگ از عراق حمایت کرده است ، در مورد دلیل دعوت از امریکا برای حفاظت از نفت کش ها گفت : » عراق نباید در این جنگ تنها بماند ، چون این کشور بخشی از جهان عرب به شمار می آید . 21 ) « )
 پاره ای از مقام های سیاسی و محافل خبری نیز ج بران شکست از ایران در ماجرای “ مک فارلین “ و رفع بی اعتباری ناشی از آن در نزد ارتجاع منطقه را از جمله انگیزه های امریکا برای حضور جدید نظامی در خلیج فارس می دانند . ( 22 )
هرچند “ کاسپار واینبرگر “ وزیر دفاع امریکا رسماً این نظر را تکذیب کرده است ، اما رادیو بی . بی . سی ، در بخش انگلیسی خود در این باره گفت : » علی رغم تکذیب های وزیر دفاع امریکا ، تردیدی نیست که طرح امریکا برای اسکورت نفت کش های کویتی در خلیج فارس ، تلاش برای تحت الشعاع قرار دادن ماجرای “ ایران کنترا “ و اعاده حیثیت به امریکا است . مقامات امریکا به طور خصوصی هم اعتراف کرده اند که هدف از طرح امریکا در خلیج فارس ، جبران اثرات فاجعه آمیز فروش پنهانی سلاح به ایران بوده است . 23 ) « )
  “ آیت الله سیدعلی خامنه ای “ رییس جمهور ، پس از دیدار از شهرهای آذربایجان شرقی ، با شرکت در یک مصاحبه مطبوعاتی ، دست آوردهای این سفر و مواضع جمهوری اسلامی ایران را درباره مسائل خلیج فارس و قطع نامه 598 تشریح کردند . وی گفتند : » اگر دنیا می خواهد امنیت نفت کش ها حفظ شود ، رژیم متجاوز عراق را از ادامه شرارت هایش باز دارد .
ما حرکت اخیر امریکا در اس کورت نفت کش ها را توطئه ای علیه خود به حساب آورده و به شدت مقابله به مثل خواهیم کرد . 24 ) « )
 رییس جمهور ، حضور ناوگان امریکا در خلیج فارس را قدم نامبارکی در به تشنج کشاندن منطقه خواندند و افزودند : » ما موضع خود را آشکارا اعلام کرده ایم و زیر بار تج اوز و زور نمی رویم . در صورت ادامه شرارت ها ، پاسخ دندان شکنی به آنها می دهیم . ما نوع برخورد را الآن اعلام نمی کنیم ، برخورد ما در خلیج فارس هم برای امریکا و هم برای کشورهای تحت حمایت امریکا بسیار مهلک خواهد بود . 25 ) « )
 رییس شورای عالی دفاع با تأکید بر یک جانبه بودن قطع نامه و تلاش امریکا در نقض آن و استراتژی خصمانه ایالات متحده علیه ایران ، بدبینی خود را به تلاش های شورای امنیت اعلام کردند و در مورد قطع نامه 598 شورای امنیت گفتند : » ما به هیچ عنوان در جنگ عقب نشینی نخواهیم کرد و در جبهه سیاسی نیز تسلیم فشار و جوسازی نخواهیم شد . 26 ) « )

 نماینده دائمی ایران در سازمان ملل افزود :  دولت متبوع من از شورای امنیت می خواهد صراحتاً عراق را به عنوان کشور متجاوز محکوم ساخته و از عراق بخواهد غرامت جنگی به ایران بپردازد . « رجایی خراسانی در مورد تحریم تسلیحاتی و حمایت امریکا از عراق گفت : » ایران در مورد امکان این که شورای امنیت یک تحریم تسلیحاتی جهانی علیه جمهوری اسلامی اعمال کند ، نگران نیست . « وی افزود : » این جنگ در صورت توقف حمایت امریکا از عراق ، می تواند در عرض یک هفته تمام بشود . 29 ) « )
خراسانی در پاسخ به این پرسش که “ آیا ایران وجود پرچم امریکا بر نفت کش های کویتی را اقدامی خصمانه تلقی می کند ؟ “ گفت : » ما با حضور تمام ابرقدرت ها در خلیج فارس مخالفیم و اگر هدفی را مشروع تشخیص دهیم ، بدون توجه به این که آن هدف چه پرچمی دارد ، قطعاً به آن حمله خواهیم کرد . 30 ) « )
  سخنان و اظهارنظرهای مقام های ایرانی در مورد تحرکات نظامی جدید امریکا و نیز قطع نامه 598 شورای امنیت ، بازتاب گسترده ای در رسانه های خبری و مطبوعات کشورهای جهان داشت . رادیو صدای امریکا به نقل از روزنامه “ کریستین ساینس مانیتور “ گفت :
 » مقامات ایران با قطع نا مه شورای امنیت به سردی برخورد کردند ولی آن را به طور صریح رد نکردند ، اما اعلام نمودند که تقویت و تمرکز نیروهای نظامی امریکا در خلیج فارس این قطع نامه را کان لم یکن ساخته است . « این روزنامه می نویسد : » واکنش ایران به دقت مورد مراقبت است زیرا رد آشکار قطع نامه ، آن شورا را ملزم می سازد علیه طرفی که قطع نامه را مراعات نمی کند ، تحریم هایی در نظر بگیرد . یکی از این تحریم های احتمالی ، تحریم بین المللی صدور اسلحه است که امریکا آن را پی گیری می کند ، اما معلوم نیست که سایر اعضای شورای امنیت در این زمینه با امریکا همکاری خواهندکرد یا نه . 31 ) « )
رادیو امریکا افزود : » به رغم گزارش های ضد و نقیض ، جمهوری اسلامی ایران تاکنون قطع نامه را رد نکرده است . “ سعید رجایی خراسانی “ در یک کنفرانس مطبوعاتی ، قطع نامه 598 شورای امنیت را نتیجه کوشش های خستگی ناپذیر امریکا خواند . وی افزود که طی هفت سال گذشته ، شورای امنیت مسئولیت خود را برعهده نگرفته بود و هیچ گاه از عراق نخواست که خاک ایران را ترک کند و اکنون زیر فشار امریکا به یاد فصل هفت منشور سازمان ملل افتاده است . آقای خراسانی عدم حضور وزرای خارجه چین و شور وی را در شورای امنیت ، پیامی به امریکا خواند و گفت : “ عدم حضور این دو کشور شاهد بر آن است که این دو ابرقدرت به تصمیمات شورا اهمیت ویژه ای نداده اند . “ سفیر جمهوری اسلامی ، شورای امنیت را متهم کرد که بدون مشورت با نمایندگان ایران ، در مورد متن قطع نامه تصمیم گرفته است . 32 ) « )
روزنامه “ لارپوبلیکا “ چاپ ایتالیا نیز درباره دلایل مخالفت ایران با قطع نامه نوشت : » در طرح شورای امنیت اثری از محکومیت صریح عراق به خاطر آغاز جنگ و به کارگیری سلاح های شیمیایی دیده نمی شود و ایران به این دلیل با طرح تنظیمی شورای امنیت مخالفت می کند . 33 ) « )
 رادیو فرانسه نیز در خبری با عنوان “ واکنش تهران به قطع نامه شورای امنیت “ گفت :
 » تهران در حال حاضر به طور رسمی این قطع نامه را رد نکره است . “ علی اکبر ولایتی “ وزیر امور خارجه ایران ، اعلام کرد که در این قطعنامه نکات مثبتی دیده می شود ولی کافی نیست ، زیرا از عراق به عنوان متجاوز نام برده نشده است . 34 ) « )
روزنامه “ لزاکو “ چاپ پاریس هم با غیرمنصفانه خواندن قطع نامه و نبودن تمایز میان “ عراق متجاوز “ و ایران مورد تجاوز قرار گرفته ، نوشت : » از نظر حقوقی به زحمت می توان نظر ایران را مورد حمله و انتقاد قرارداد ، ولی آیا می توان عملاً از آن پشتیبانی کرد ( 35 ) « )
روزنامه “ لیبراسیون “ نیز با اشاره به ناتوانی سازمان ملل در تشخیص آغازگر تجاوز ، نوشت : » خیلی عجیب است که عالی ترین مرجع بین المللی که پنج قدرت بز رگ جهانی در آن عضویت دائمی دارند ، ظاهراً از پاسخ به این پرسش عاجزند “ که جنگ افروز کیست ؟ “ ! برای پاسخ به آن ، هیچ گونه ابهامی وجود ندارد :
 این عراق است که در سپتامبر 1980 [ میلادی ] وارد ایران شد و این عمل در حقوق بین الملل و براساس منشور سازمان ملل ، تجاوز نامیده می شود . 36 ) « )
  عراق به طور رسمی قطع نامه 598 شورای امنیت را پذیرفت . خبرگزاری فرانسه با اعلام این خبر ، از عراق گزارش داد : » بغداد خاطرنشان کرد که پذیرش قطع نامه توسط تهران نیز ضروری است . یک سخن گوی عراق گفت : “ تصمیم یادشده درپی گردهم آیی فرماندهی سیاسی عراق ، تحت ریاست صدام حسین اتخاذ شده است . مجلس عراق قبلاً به اتفاق آرا ، این قطع نامه را مورد تصویب قرارداد و پیشنهاد کرد که کاملاً از نظر شکل و محتوا پذیرفته شود “ . وی افزود : “ عراق آمادگی خود را برای پذیرش دبیرکل سازمان ملل ، به وی اعلام کرد و علاوه بر آن طارق عزیز وزیر امور خارجه عراق نیز آماده است به نیویورک برود . “ سخن گوی عراق تصویب قطع نامه 598 را یک پیروزی سیاسی و دیپلماتیک برای عراق خواند و اظهار داشت : “ تصویب این قطع نامه بیانگر توافق وسیع بین المللی بوده که به تشکیل یک اراده بین المللی مشترک کمک کرده است “ . 37 ) « )
 سفیر عراق در لندن ( عبدالامیر الانباری ) نیز گفت : » عراق به طور یک جانبه نیروهای خود را به مرزهای بین المللی عقب نخواهد کشید . « وی بدون اشاره به این که عراق آغازگر جنگ بوده است ، افزود : » جنگ را یک کشور می تواند آغاز کند ، اما صلح به همکاری دو کشور نیاز خواهد داشت . 38 ) « )
“ سعدون حمادی “ رییس مجلس ملی عراق هم درپی اجلاس فوق العاده مجلس ملی ، پیامی به روسای مجالس کشورهای عربی در جهان ارسال کرد . در بخشی از این پیام آمده است : » از شما خواسته می شود تا دولت های متبوع خود و کشورهای عضو شورای امنیت را تشویق کنید و اعمال مجازات را نسبت به ایران در صورت رد قطع نامه به اجرا بگذارند . 39 ) « )
  در لبنان ، محافل انقلابی علیه صدور قطع نامه 598 موضع گیری کردند . حزب الله لبنان با صدور بیانیه ای قطع نامه اخیر شورای امنیت را بخشی از تلاش های امپریالیسم جهت حفظ دولت عراق بیان کرد و خواستار ایستادگی همه مسلمانان در برابر آن شد . در این بیانیه آمده است : » توافق نظر امپریالیسم امریکا و شوروی ، تأکید جدیدی بر اشتراک مصالح استکبار شرق و غرب در بر ابر حفظ رژیم تجاوزگر صدام است ، لذا ما بندبند این قطع نامه را محکوم می کنیم و بار دیگر به امام امت پیام می دهیم که در کنار امت مسلمان ایران تا آخرین قطره خون آماده نبرد با دشمنان اسلام هستیم . 40 ) « )
حزب الله لبنان در این بیانیه با اشاره به ناتوانی جن گ افروزان در بهره برداری از جنگ ، افزوده است : » آنانی که جنگ را علیه جمهوری اسلامی ایران آغاز کردند ، علی رغم موفقیت در جنگ افروزی ، نتوانستند از نتایج آن بهره برداری نمایند و به صدور قطع نامه پایان جنگ متوسل شدند . 41 ) « )
 روزنامه “ السفیر “ چاپ بیرو ت نیز قطع نامه شورای امنیت را یک اقدام امریکایی اعلام کرد و نوشت : » ریگان از طریق این قطع نامه می کوشد شبح جنگ ویتنام را که پس از قبول پرچم گذاری بر نفت کش های کویتی ذهن امریکاییان را به خود مشغول کرده است ، بزداید . اما ریگان با صدور این قطع نامه به آرامش دست نخواهد یافت . 42 ) « )
  با وجود چشم انداز نامعلوم قطع نامه 598 بر جنگ ، به دلیل انتقادهای اساسی ایران از آن ، دبیرکل سازمان ملل متحد درباره برنامه خود برای اجرای آتش بس بین ایران و عراق در چارچوب قطع نامه ، گفت : » براساس یکی از مفاد قطع نامه که نمایندگان سازمان ملل برای اجرای آتش بس نظارت خواهند داشت ، سازمان ملل در نظر دارد به منظور تضمین استقرار ناظران در اسرع وقت ، افسرانی را که در حال حاضر در بخش عملیاتی نظامی سازمان ملل مشغول به کارند ، به منطقه اعزام نماید . 43 ) « )
  در حالی که ت صویب قطع نامه 598 ، حضور گسترده و بی سابقه ناوگان جنگی امریکا در خلیج فارس و جنگ سفارت خانه ها بین ایران و فرانسه ، تحرکات سیاسی ایران را حساس کرده است ، سفارت ایران در آلمان غربی اعلام کرد که وزیرخارجه ایران فردا برای یک سفر دو روزه وارد “ بن “ خواهد شد . ( 44 )
 رادیو “ کلن “ در گزارشی ، درباره این سفر گفت : » طی دیدار ولایتی از آلمان فدرال ، پیرامون سه مطلب بحث و مذاکره خواهد شد ؛ اول قطع نامه اخیر و بسیار مهم شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره خاتمه دادن به جنگ خلیج فارس ؛ دوم مناسبات دیپلماتیک ایران و فرانسه و بالاخره سرنوشت دو تبعه آلمانی ربوده شده در لبنان مطرح خواهد شد و آلمان از دولت ایران خواهد خواست که در این زمینه از کمک های مؤثر خود دریغ نورزد . 45 ) « )

رزم ناو موشک انداز “ فوکس “ ( Foox ) از کلاس “ بلک ناپ “ ( Blaknp ) فرماندهی حفاظت از نفت کش ها را به عهده داشت . این ناو با وزن هشت هزار تن ، طول 7 / 166 متر ، عرض و آب خور 8 / 8 متر ، این قابلیت ها را دارد : یک فروند هلی کوپتر ، موشک های ضد سطحی “ هارپون “ ( Horpon ) ، موشک های “ تام هاوک “ ( Tom Howk ) ب ا برد 2500 کیلومتر علیه هدف های عمقی ، موشک های ضدهوایی استاندارد ، توپ های 127 میلی متری و دو قبضه سیستم توپ ضد موشکی مدرن “ فالانکس “ که نقش عمده ای را در این عملیات داشته است . سرعت 33 گره دریایی این ناو تحرک فوق العاده ای به آن بخشیده که در کنار سیست م های جنگ افزار و الکترونیک آن  با صرف 200 میلیون دلار  به یکی از رزم ناوهای مورد قبول نیروی دریایی امریکا تبدیل شده و سبب شده تا در بسیاری از مانورهای تجاوزگرانه قبلی امریکا ، به عنوان ناو اسکورت کننده ناو هواپیمابر “ جان اف کندی “ درآید . خدمه این ناو 513 تن ، از جمله 25 افسر می باشد .
 ناوچه موشک انداز “ کروملین “ ( Crommelin ) از کلاس “ اولیور هازارد پری “ ( ( Oliver Hazard perry می باشد . این گونه ناوها در نیروی دریایی امریکا به ناوهای “ پاسور “ ( اسکورت کننده ) مشهور هستند . ناوچه مزبور در این ع ملیات به منظور دفاع از کاروان در برابر تهاجم قایق های تندرو و نیز کشف اهداف زیر دریایی به کار گرفته شده بود . این ناوچه در سال 1983 [ میلادی ] به آب انداخته شد و یکی از جدیدترین ناوچه های پاسور از میان بیش از 50 فروند ناوچه پاسور امریکا در کلاس یادشده می باشد که با طول 135/ 6 متر و توان حمل هلی کوپتر ، موشک های سطحی “ هارپون “ ، موشک های ضدهوایی “ استاندارد “ ، توپ های 76 میلی متری ، سیستم 20 میلی متری “ فالانکس “ ، سونار کشف اهداف زیر دریایی و اژدرها و با 29 گره سرعت ، قابلیت مناسبی برای انجام دادن مأموریت های محوله دارد .
 ناوچه موشک انداز “ کید “ ( kidd ) با شماره بدنه DD = 993 از دیگر ناوچه های جنگی کارآمد امریکا در منطقه است . این ناوچه در زمره چهار فروند ناوچه ای است که رژیم سابق ایران به امریکا سفارش داده بود ساخت و تکمیل آن تا سال 1981 ( 1360 ) به طول انجامید و با لغو آن قرارداد ، نام ناوچه از “ کوروش “ به “ کید “ تغییر یافت و با توجه به تناسب آن جهت مانور در آب های کم عمق و کم وسعت ، در زمره ناوگان خلیج فارس نیروی دریایی امریکا درآمد . این ناوچه 8300 تنی با طول 6 / 171 متر خود ، قابلیت حمل دو فروند هلی کوپتر را دارد و با تجهیزات موشک های سطحی “ هارپون “ ، موشک های هوایی استاندارد ، دو قبضه توپ 127 میلی متری ( 5 اینچی ) ، سیستم توپ های ضدموشکی “ فالانکس “ mk- 16- clws ) ) ، سیستم ضددریایی ( Asroc ) و با سرعت 33 گره دریایی ، یکی از ناوهای مخصوص در جنگ های عمومی و چندمنظوره می باشد که می تواند در یک زمان ، در سه نوع جنگ ضدهوایی ، سطحی و ضدزیردریایی امریکا شرکت کند . این ناوچه ، نوع تغییر یافته ناوچه کلاس “ اسپرنس “ ( Sprance ) و یکی از بهترین ناوچه های در نیروی دریایی امریکا است و مأموریت آن به خصوص در هنگام عبور از مقابل سایت موشک های “ کرم ابریشم “ ایران ، حساس تر می شد . ( 46 )

امریکا با تفکیک تهدیدات محتمل ، ماهیت تهدید و موقعیت جغرافیایی آن در طول مسیر حرکت کاروان ، پنج منطقه حساس را مشخص کرد و تدابیر و طرح های لازم را برای آنها در نظرگرفته بود که به ترتیب موقعیت جغرافیایی از ابتدای حرکت کاروان تا سواحل کویت به شرح زیر می باشد :
 1 ) استقرار موشک های ساحل به دریای رزمندگان اسلام موسوم به “ کرم ابریشم “ در دهانه ورودی تنگه هرمز و در ارتفاعات منطقه “ کوهستک “ .
 2 ) استفاده از جزایر “ ابوموسی “ و موقعیت های جغرافیایی مشابه ( جزیره سیری ) که امکان تهاجم سریع و موفقیت آمیز نیروهای اسلام را با قایق های توپ دار خود به کاروان کشتی های امریکایی فراهم می آورد و این نیروها می توانستند با عقب نشینی فوری به پایگاه های خود در این جزایر ، از مواضع پدافندی خود استفاده کنند .
 3 ) امکان تهاجم هوایی و هلی کوپتری در مناطق خلیج فارس ، یعنی حدفاصل جزیره سیری تا روبه روی سواحل قطر .
 4 ) امکان تهاجم شناوری در محدوده عمومی جزیره فارسی درشمال خلیج فارس .
 5 ) کانال ورودی بندر “ الاحمدی “ کویت و احتمال مین گذاری مجدد ، که نیروی دریایی کویت با اکیپ کارشناسی اعزامی از امریکا ، به صورت کامل مأمور حفاظت از این آب راه تا پایان موفقیت آمیز عملیات شده بودند . ( 47 )
 
 به هنگام اعلام آماده باش ، کاپیتان “ دانیل مورفی “ فرمانده ناوچه “ کید “ که در سمت راست کاروان در حال حرکت بود ، در پشت بلندگوی ناوچه قرارگرفت و 380 نیروی ناوچه مذکور را از تاریخچه استقرار سایت موشکی نیروهای اسلام در ارتفاعات “ کوهستک “ ، آگاه کرد . وی با نشان دادن تصاویری از شش سکوی پرتاب موشک  که ماهواره های جاسوسی امریکا تهیه کرده بودند  موقعیت منطقه را برای نیروها تشریح کرد . ( 48 )

 رزم ناو موشک انداز “ ریورز “ ( Revers ) از کلاس “ لهی “ ( Leahy ) نیز با هشت هزار تن ظرفیت جابه جایی ، یکی از ناوهای جنگی نیروی دریایی امریکا است . این ناو 163 متری با تجهیزاتی مانند موشک های سطحی “ هارپون “ ، موشک های “ استاندارد “ ، دو سیستم توپ های “ فالانکس “ و سایر تجهیزات ضدزیردریایی ، با 33 گره سرعت و 513 خدمه ، به همراه ناوشکن کروملین با پوشش دادن به جناح شمالی کاروان و در طی مدت عبور از مقابل جزیره “ ابوموسی “ ، نقش خود را در این عملیات انجام داد و سپس از کاروان جدا شد . ( 49 )

 منابع و ماخذ :
 1  سند شماره 208834 مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : سپاه پاسداران ، نیروی دریایی ، اگر من بودم می زدم ، 8 / 10 / 1371 ، ص 23 .
 2  پیشین ، ص 25 .
 3  پیشین ، ص 28 .
 4  واحد مرکزی خبر ، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ، بولتن رادیوهای بیگانه ، 3 / 5 / 1366 ، صص 9  8 ، به نقل از رادیو امریکا ، 1 / 5 / 1366 .
 5  واحد مرکزی خبر ، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ، بولتن رادیوهای بیگانه ، 3 / 5 / 1366 ، ص 8 ، به نقل از رادیو امریکا ، 1 / 5 / 1366 .
 6  واحد مرکزی خبر ، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ، بولتن رادیوهای بیگانه ، 1 / 5 / 1366 ، صص 22  21 ، به نقل از رادیو بی . بی . سی . ، 1 / 5 / 1366 .
 7  روزنامه رسالت ، 31 / 4 / 1366 ، ص 12 ، به نقل از خبرگزاری رویتر .
 8  روزنامه جمهوری اسلامی ، 31 / 4 / 1366 ، ص 11 ، به نقل از خبرگزاری رویتر .
 9  روزنامه رسالت ، 1 / 5 / 1366 ، ص 12 .
 10  روزنامه رسالت ، 31 / 4 / 1366 ، ص 11 ، واحد مرکزی خبر ، به نقل از خبرگزاری رویتر .
 11  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ نشریه شماره 125 ، 1366/ 5/ 1 ، ص 30 ، فجیره  به نقل از خبرگزاری رویتر ، 31 / 4 / 1366 .
 12  روزنامه رسالت ، 31 / 5 / 1366 ، ص 12 ، بن  به نقل از خبرگزاری .
 13  روزنامه اطلاعات ، 31 / 4 / 1366 ن ص 20 ، به نقل از خبرگزاری رویتر .
 14  روزنامه جمهوری اسلامی ، 31 / 4 / 1366 ، ص 3 ، خبرگزاری فرانسه ، به نقل از خبرگزاری تاس .
 15  روزنامه اطلاعات ، 31 / 4 / 1366 ، ص 20 ، مسکو  خبرگزاری فرانسه ، به نقل از خبرگزاری تاس .
 16  روزنامه اطلاعات ، 31 / 4 / 1366 ، ص 20 ، واشنگتن  خبرگزاری رویتر .
 17  واحد مرکزی خبر ، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ، بولتن رادیوهای بیگانه ، 1 / 5 / 1366 ، صص 17  16 ، به نقل از رادیو بی . بی . سی . ، . 1366/ 4/ 31
 18  روزنامه جمهوری اسلام ، 31 / 4 / 1366 ، ص 7 ، به نقل از روزنامه “ نیویورک تایمز “ .
 19  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 125 ، 1366/ 5/ 1 ، ص 28 ، خبرگزاری جمهوری اسلامی ، رادیو بی . بی . سی . ، . 1366/ 4/ 31
 20  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 127 ، 1366/ 5/ 3 ، ص 7 ، لندن  به نقل از خبرگزاری جمهوری اسلامی ، . 1366/ 5/ 1
 21- San Francisco Chronicle ) July 21, 1987 ( P . 17 .
 22  روزنامه جمهوری اسلامی ، 31 / 4 / 1366 ، ص 7 ، به نقل از روزنامه “ اورادینی “ چاپ یونان ؛ و روزنامه کیهان ، 31 / 4 / 1366 ، ص 20 ، واحد مرکزی خبر ، به نقل از خبرگزاری رویتر .
 23  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 126 ، 1366/ 5/ 2 ، صص 11  10 تهران  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، به نقل از رادیو بی . بی . سی . ، 1 / 5 / 1366 .
 24  روزنامه کیهان ، 31 / 4 / 1366 ، ص 3 .
 25  روزنامه کیهان ، 1 / 5 / 1366 ، ص 18 .
 26  روزنامه کیهان ، 31 / 4 / 1366 ، ص 3 .
 27  روزنامه جمهوری اسلامی ، 1 / 5 / 1366 ، ص 82 .
 28  روزنامه جمهوری اسلامی ، 1 / 5 / 1366 ، ص 12 .
 29  روزنامه جمهوری اسلامی ، 31 / 4 / 1366 ، ص 2 به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس .
 30  روزنامه کیهان ، 31 / 4 / 1366 ، ص 2 ، به نقل از رادیو امریکا .
 31  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 125 ، 1366/ 5/ 1 ، ص 23 ، رادیو امریکا ، به نقل از روزنامه “ کریستین ساینس مانیتور “ ، 31 / 4 / 1366 .
 32  واحد مرکزی خبر ، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ، بولتن رادیوهای بیگانه ، 1 / 5 / 1366 ، صص 12  11 ، به نقل از رادیو امریکا ، 31 / 4 / 1366 .
 33  روزنامه کیهان ، 31 / 4 / 1366 ، ص 20 ، رم  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، به نقل از روزنامه ایتالیایی لاربر بلیکا .
 34  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 126 ، 1366/ 5/ 1 ، صص 38  37 ، پاریس  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، به نقل از رادیو فرانسه ، 31 / 4 / 1366 .
 35  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 126 ، 1366/ 5/ 2 ، صص 37  36 ، پاریس  به نقل از روزنامه “ لزاکو “ ، . 1366/ 4/ 31
 36  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، 126 ، 2 / 5 / 1366 ، صص
 37  36 ، پاریس  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، به نقل از روزنامه “ لیبراسیون “ ، 31 / 4 / 1366 .
 37  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 126 ، 1366/ 5/ 1 ، صص 21  20 ، تهران  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، به نقل از خبرگزاری فرانسه ، 31 / 4 / 1366 .
 38  روزنامه اطلاعات ، 31 / 4 / 1366 ، ص 2 ، لندن  به نقل از خبرگزاری جمهوری اسلامی .
 39  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 126 ، 1366/ 5/ 2 ، صص 27  25 ، به نقل از رادیو صوت الجماهیر ، 1 / 5 / 1366 .
 40  روزنامه جمهوری اسلامی ، 1 / 5 / 1366 ، ص 3 ، بیروت  به نقل از خبرگزاری جمهوری اسلامی .
 41  روزنامه جمهوری اسلامی ، 31 / 4 / 1366 ، ص 3 ، بیروت  به نقل از واحد مرکزی خبر .
 42  روزنامه جمهوری اسلامی ، 31 / 4 / 1366 ، ص 3 ، لبنان  به نقل از روزنامه “ السفیر “ .
 43  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 125 ، 1366/ 5/ 1 ، ص 31 ، فجیره  به نقل از خبرگزاری رویتر ، 31 / 4 / 1366 .
 44  روزنامه کیهان ، 31 / 4 / 1366 ، ص 2 .
 45  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 125 ، 1366/ 5/ 1 ، صص 26  25 ، به نقل از از رادیو کلن ، 31 / 4 / 1366 .
 46  سند شماره 208834 / گ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : سپاه پاسداران ، نیروی دریایی ، اگر من بودم می زدم ، 8 / 10 / 1371 ، صص 23  22 .
 47  پیشین ، ص 25 .
 48  پیشین ، ص 25 .
 49  پیشین ، صص 23  22
 

 
 
یک شنبه 26 دی 1389  8:53 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

رخدادهای دوم مردادماه 1366در جنگ نفت کشها


مرکز مطالعات وتحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در کتاب "اسکورت نفت کشها"از مجموعه کتابهای "روزشمار جنگ ایران وعراق"حوادث این روز را اینگونه بیان می کند:
 جمعه 2 مرداد 1366 27 ذیقعده 1407 24 ژوئیه 1987
در سومین روز از حرکت کاروان نفت کش های کویتی ، نفت کش غول پیکر “ بریجتون “ ( Bridgeton )  یکی از دو فروند نفت کش کاروان تحت حفاظت نیروهای امریکا در آب های خلیج فارس  صبح امروز در نزدیکی جزیره فارسی با مین برخورد کرد .

 

نفت کش  “ بریجتون “ و “ گاز پرنس “ به همراه سه فروند ناوشکن پیش رفته امریکایی بنام های “ کید “ ، “ فوکس “ و “ کروملین “ در نخستین کاروان نفت کش های کویتی حفاظت شده ، سفر دریایی خود را دو روز پیش ، از “ جزیره خورفکان “ در دریای عمان ، آغاز کردند . این کاروان پس از عبور از تنگه هرمز با حوادث متعددی مواجه شد تا این که صبح امروز پس از پشت سرگذاشتن جزیره فارسی ، در ساعت هفت صبح ( به وقت محلی ) در 120 مایلی کویت ، با یک مین دریایی برخورد کرد . با انفجار مین ، در پهلوی چپ این نفت کش حفره ای به وسعت 43 متر مربع پدید آمد و 4 مخزن از 31 مخزن آن از آب پر شد . افراد روی عرشه نیز بر اثر انفجار و به هم خوردن تعادل نفت کش ، به اطراف پرتاب شدند . در این هنگام فرمانده نفت کش و افسر امریکایی همراه وی همزمان با بیسیم خطاب به ناوشکن های امریکایی فریاد می زدند : » ما مورد اصابت قرار گرفته ایم ، ما در میدان مین هستیم . 1 ) « )
 فرمانده کاروان پس از انفجار مین برای جلوگیری از وقوع حادثه ای مشابه برای ناوشکن های امریکایی که مخازن آنها پر از مهمات و مواد منفجره بود ، آرایش کاروان را تغییر داد ، ( 2 ) بدین گونه نفت کش آسیب دیده “ بریجتون “ را به جای یکی از ناوشکن ها که در جلو حرکت می کرد قرار داد . از این پس به جای این که ناوشکن های امریکایی ، نفت کش های کویتی را در ب رابر حوادث محافظت کنند ، نفت کش های کویتی به سپری برای حفاظت از نیروهای امریکایی تبدیل شدند . ( 3 )

خبر برخورد نفت کش “ بریجتون “ با مین در آب های خلیج فارس ، در صدر اخبار رسانه های خبری و مطبوعات جهان قرار گرفت . آنها با تشریح چگونگی برخورد نفت کش  “ بریجتون “ با مین ، مشکلات امریکا در تامین امنیت نفت کش های دیگر در مقابل خطر مین های دریایی ، عوامل مین گذار و پی آمدهای آن را مورد بررسی قرار دادند .
 خبرگزاری رویتر در گزارشی از این حادثه به نقل از رادیو دولتی امریکا گفت : » این انفجار زمانی صورت گرفت که کاروان نفت کش های کویتی و ناوگان جنگی همراه آنها ، در فاصله 200 کیلومتری جنوب شرقی کویت حرکت می کردند و انفجار مین ، پهلوی چپ نفت کش را درید و آب به درون آن رخنه کرد ، و لی هیچ یک از 24 سرنشین نفت کش آسیب ندیدند . بنابه گزارش های خبری رسیده از کاروان ، خدمه ای که در سیصد متری محل انفجار روی عرشه ایستاده بودند ، تعادل خود را از دست دادند . صدای انفجار ، در عرشه ناو شکن “ یو . اس . اس . کید “ ( یکی از رزم ناوهای همراه کاروان ) در حدود یک کیلومتری پشت نفت کش قرارداشت ، شنیده شد . پس از انفجار ، دیده بانان بیشتری در ناوشکن های امریکایی به کار گرفته شدند که برخی از آنان ، برای حمله به هر شی مشکوکی در آب ، آماده بودند . « این گزارش می افزاید : » پیش از انفجار امروز ، ملوانان نیروی دریایی امریکا در بالاترین سطح آمادگی قرار داشتند ، زیرا کاروان از نزدیکی جزیره فارسی می گذشت . « این خبرگزاری همچنین در مورد عوامل مین گذار گزارش داد : » رادیو بی . بی . سی ، مین های کار گذاشته شده در خلیج فارس را که با نفت کش “ بریجتون “ برخورد کردند ، به نیروهای ایران نسبت می دهد و به نقل از منابع کشتی رانی در خلیج فارس می گوید : » قایق های کوچک ایرانی کمی پس از انفجار ، در منطقه مشاهده شده اند ا ما هیچ دلیلی وجود ندارد که نشان بدهد آنها در حال مین گذاری بوده اند . 4 ) « ) خبرگزاری جمهوری اسلامی نیز به نقل از بی . بی . سی . گزارش داد :
 » پیش از آن که نفت کش “ بریجتون “ با مین اصابت کند ، کاروان متشکل از این نفت کش و ناوشکن های امریکایی ، به علت آگاهی از خطرناک بودن آب های خلیج فارس و نزدیکی آن به منطقه ای که ایران برای کشتی رانی ممنوع اعلام کرده است ، در حال آماده باش جنگی بودند .
 شدت انفجار به حدی بود که خبرنگاران و ملوانانی که در نزدیکی نفت کش “ بریجتون “ روی عرشه ناوشکن امریکایی ایستاده بودند ، تقریبا به دریا پرتاب شدند . پس از انفجار کاروان نفت کش و ناوشکن های نیروی دریایی امریکا ، مدتی از سرعت حرکت خود کاستند ، اما مجدداً با سرعت اولیه حرکت کردند . ولی بدون شک این کاروان با تاخیر زیادی به کویت خواهد رسید . منابع کشتی رانی معتقدند که مین منفجرشده احتمالا حدود 270 کیلوگرم وزن داشته و در مسیر حرکت نفت کش ها کار گذاشته شده است . نظر عموم بر آن است که نیروهای ایرانی که در نزدیکی محل انف جار مستقر هستند ، مسئول کار گذاردن این مین بوده اند .
به سبب عمق زیادی که برای حرکت کشتی های عظیم ضروری است ، این کاروان نمی توانست مسیر دیگری را برای حرکت انتخاب کند . کارشناسان امور کشتی رانی همواره  گفته اند که اصابت با مین ، بزرگ ترین خطری است که نیروی دریایی امریکا را در آب های خلیج فارس تهدید می کند ، زیرا عملیات مین یابی بسیار دشوار و طرح ریزی برای واکنش نظامی با آن ، تقریبا غیرممکن است . این اولین بار است که در آب های سواحل کویت ، یک نفت کش با مین برخوردمی کند . این بخش از آبهای خلیج فارس خارج از منطقه ای است که مین های آن را در اوائل هفته جاری امریکا ، کویت و عربستان سعودی برچیدند . 5 ) « )
 خبرگزاری آسوشیتدپرس و رویتر نیز در گزارش هایی اعلام کردند که این مین را نیروه ای ایرانی کار گذاشته بودند . آسوشیتدپرس به نقل ازکارشناسان نجات دریایی بحرین نوشت : » مینی که به سوپر نفت کش “ بریجتون “ اصابت کرد ، ممکن است تنها دو ساعت قبل از انفجار در آب رها شده باشد دو مین دیگر به وسیله کشتی های عبوری در آب های جنوبی خلیج فارس یعنی درست در محلی که “ بریجتون “ قبلا در آنجا بود ، دیده شده است . « همچنین یک کارشناس دریایی دیگر گفت : » این احتمال وجود دارد که ایرانی ها بااستفاده از قایق ماهیگیری یا بلم ، دو ساعت قبل ازعبور کاروان ، با استفاده از لنگر ، مین ها را رها کرده باشند . 6 ) « )
 همچنین خبرگزاری رویتر به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد :
 » احتمال دارد مین ها توسط کشتی های بازرگانی یا قایق های پاسداران انقلابی ایران ، که گمان می رود نسبت به نیروی دری ایی منظم ایران از استقلال بیشتری برخوردار هستند ، کار گذاشته شده باشند . 7 ) « )
“ فرانک کارلوچی “ مشاور امنیت ملی امریکا ، امروز صبح زود ریگان را از خواب بیدار کرد تا خبر برخورد مین به نفت کش کویتی “ بریجتون “ را به آگاهی او برساند . ( 8 ) خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی از واشنگتن به نقل از سخن گوی کاخ سفید نوشت : » پرزیدنت ریگان را بلافاصله پس از رسیدن خبر انفجار ، از خواب بیدار کردند تا “ کارلوچی “ مشاور امنیت ملی ، وی را از این حادثه آگاه سازد . 9 ) « )
در حالی که این حادثه اعتبار عملیات حفاظت از نفت کش های کویتی را زیر سوال برد و ناتوانی امریکا را در این عملیات به نمایش گذاشت ، دولت امریکا قصد دارد این حادثه را کم اهمیت نشان دهد . “ مارلین فیتز واتر “ سخن گوی کاخ سفید در مورد عا ملان این حادثه و موضع امریکا در این مورد گفت : » در حال حاضر انتقام گیری از ایران به خاطر این مین گذاری ، مورد نظر نیست ، اما حفاظت از نفت کش ها بخشی از اقدام درازمدت ایالات متحده است که ادامه خواهد داشت . ( 10 )
وی در مورد عامل این حادثه گفت : » ما در حال حاضر نمی دانیم چه کسی مسئول این حادثه است . کارگذاشتن یک مین چیزی است که مشخص کردن عامل آن بسیار مشکل است و در حال حاضر اقدام تلافی جویانه از سوی امریکا تحت بررسی نیست . 11 ) « ) همچنین سفیر امریکا در کویت ( کوئینتون ) در پاسخ به این سوال که مسئول کارگذاری مینی که به نفت کش “ بریجتون “ آسیب رساند ، چه کسی است ؟ گفت : » هنوز خیلی زود است که در مورد عاملان این حادثه به گمانه زنی بپردازیم . ( 12 )
ولی به احتمال قوی ایران مسئول انفجار امروز است . من تصور می کنم این اقدام به احتمال قوی توسط دولت ایران یا یکی از عوامل آن صورت گرفته است . 13 ) « )
وی سپس در مورد تداوم برنامه حفاظت از نفت کش های کویتی پس از این انفجار ، گفت : » با وجود حاد ثه برخورد نفت کش “ بریجتون “ با مین در مرکز خلیج فارس ، طرح امریکا برای حفاظت از نفت کش های کویتی براساس برنامه پیش بینی شده ، ادامه خواهد یافت . علتی نمی بینیم که این حادثه به لغو برنامه های ما برای حفاظت از نفت کش هایی که پرچ م امریکا برفراز آنها برافراشته شده است ، بینجامد . 14 ) « )
 در پی برخورد مین با نفت کش تحت حفاظت ناوگان امریکا در خلیج فارس ، برنامه های ریگان در داخل ایالات متحده با مخالفت های جدیدی روبه رو شد . گروهی از رزمناوهای امریکایی ضمن درخواست محدودیت شش ماهه برای حفاظت از نفت کش های کویتی ، اعلام کردند : » افزایش حمله با مین علیه نفت کش های کویتی تحت حفاظت امریکا در خلیج فارس ، حتمی است . سناتور “ دیل بامپرز “ نیز گفت : » تجدید این حملات همچون طلوع خورشید ق ابل پیش بینی است و مینی که به نفت کش “ بریجتون “ خسارت زده ، احتمالاً توسط ایران کار گذاشته شده است ، ولی هیچ راهی برای اطمینان از این کار وجود ندارد و امریکا نباید تلافی کند . 15 ) « )
سناتور “ بروک آدامز “ نیز هشدارداد : » تصمیم کاخ سفید برای حفاظت از نفت کش های کویتی ، خطرناک ترین تصمیم سیاست خارجی امریکا پس از اعزام نخستین تفنگ داران دریایی خود به ویتنام در سال 1965 میلادی ، بوده است . « رییس اکثریت سنای امریکا “ رابرت برد “ هم افزود : » ما وقوع چنین حوادثی را پیش بینی کرده بودیم و این یکی از
 خطرات طرح غیرمدیرانه دولت ریگان است که خوش بختانه تلفات جانی نداشت . 16 ) « )
 ناخدا “ دیوید یانکرز “ فرمانده ناوگان امریکایی که مسئول حفاظت از نفت کش های کویتی در خلیج فارس است ، در ا ین مورد گفت : » این ناوگان قادر نیست در برابر مین از خود دفاع کند . ناوگان امریکایی در خلیج فارس شامل کشتی های مین جمع کن نیست ، هیچ یک از هلی کوپترهای مین یاب امریکایی نیز در خلیج فارس حضور ندارند . پیش از حرکت کاروان نفت کش های کویتی تحت حفاظت امریکایی ها در خلیج فارس به مقصد کویت ، مردان قورباغه ای امریکایی و کویتی اقدام به جست وجوی مین در منطقه نزدیک بندر نفتی الاحمدی کویت کرده بودند ، اما جست وجویی در منطقه اطراف جزیره فارسی انجام نشده بود . 17 ) « )
 
 در پی انتشار خبر برخورد نفت کش کویتی “ بریجتون “ با یک مین دریایی در خلیج فارس ، قیمت نفت خام در معاملات نقدی ناگهان 10 تا 12 سنت در هر بشکه افزایش یافت و در این میان ، معامله گران نفتی سعی کردند نفت برنت دریای شمال را ب رای بارگیری
 در ماه سپتامبر ( شهریور ماه 1366 ) ، بیست دلار و شصت سنت بفروشند ، اما پس از آن که دریافتند نفت کش مزبور قادر به حرکت است و کسی در این حادثه مجروح نشده ، حالت متشنج بازار رفع شد . از دیگر سو ، قیمت طلا در هر اونس دو دلار افزایش یافت . ( 18 )
 مسئولان جمهوری اسلامی ایران در نخستین واکنش به خبر برخورد نفت کش “ بریجتون “ با مین در خلیج فارس ، مسئولیت این حادثه را برعهده نگرفتند و آن را تیر غیبی عنوان کردند که بر پیکر نیروهای امریکایی در خلیج فارس وارد آمده است . هنگامی که “ حجت الاسلام و المسلمین هاشمی رفسنجانی “ امام جمعه موقت تهران ، مواضع جمهوری اسلامی در خلیج فارس و سیاست مقابله به مثل را تشریح می کرد ، خبر برخورد نفت کش “ بریجتون “ با مین اعلام شد که با ابراز اح ساسات و تکبیر نمازگزاران روبه رو گردید . سخن گوی شورای عالی دفاع در مورد عاملان مین گذاری گفت : » واقعاً اینها از همان ملائکه های خداوند هستند که نازل می شوند و کار خود را به موقع انجام می دهند . این کار یک معجزه است و ما هیچ نامی غیر از معجزه نمی توانیم بر آن بگذاریم . « آقای هاشمی در ادامه با بیان این سیاست که یا همه ما از خلیج فارس استفاده می کنیم یا هیچ کس افزود :
 » اگر کشتی ما مورد حمله قرارگرفت ، به کشتی های شرکای عراق نیز حمله خواهد شد . البته ما نمی گوئیم که می زنیم ، ما مسئولیت هیچ حمله ای را به عهده نمی گیریم تیر غیب است و هستند کسانی که بزنند . « وی در مورد سیاست جدید ایران و علت اتخاذ چنین سیاستی گفت : » ما به خاطر گستاخی کویت و به خاطر گستاخی امریکا یک تصمیم جدید ی گرفتیم که سیاست جدید مقابله به مثل است و تا به حال اجرا نمی شد ، ولی این بار تصمیم جنگی جمهوری اسلامی این است که اگر به مراکز و تاسیسات ما حمله کنید ، تاسیسات و مراکز شرکای عراق مورد حمله قرار می گیرد . این هدیه ای است که امریکا به کشورهای جنوب خلیج فارس داد این جزای گستاخی یک ابرقدرت است که با پررویی ادعا می کند در جنگ بی طرف است ، ولی از متجاوز حمایت می کند . « رییس مجلس با بیان این نکته که در سیاست مقابله به مثل ، میان کشورها تفاوتی قائل ن یستیم ، افزود : » وقتی که بنا باشد درگیر شویم ، برای ما امریکا ، انگلیس ، فرانسه ، کویت ، عراق و اینها فرقی نمی کند ، هرکس که شریک عراق باشد و ما حق مقابله به مثل داشته باشیم ، آن شریک را می زنیم ، هرکس که می خواهد باشد . « وی سپس با اشاره به این که هدف امریکا ، نه تامین امنیت در خلیج فارس بلکه جلوگیری از اجرای سیاست مقابله به مثل ایران است ، ( 19 ) گفت : » این کشتی های امریکایی ( ناوشکن ها ) امنیت را هم تضمین نمی کنند ، بلکه امنیت با دستور ارباب و رعیتی که شما به عراق دادید تضمین شد . ما اطلاع موثق داریم که شما نماینده عراق را خواستید و به او گفتید اگر شرارت بشود در حالی که کشتی ها آن جاست و ایران را تحریک بکنید ، ممکن است راه ترکیه بسته شود ، ممکن است بندر عقبه بسته ش ود ، ممکن است بنادر کویت بسته شود و ممکن است اطلاعات ماهواره ها و آواکس ها به شما داده نشود و ممکن است پول اعراب به شما نرسد . خوب شما می توانستید این حرف را بدون این ماجراجویی و نمایش ها بزنید ، این
 چه اقدام ابلهانه ای است که سیاست مداران امریکایی انجام می دهند ! 20 ) « ) “ حجت الاسلام و المسلمین هاشمی رفسنجانی “ در تشریح مواضع ایران در مورد قطع نامه 598 ، با بیان بی اعتبار شدن شورای امنیت ، نقض قطع نامه با دخالت نیروهای غربی در خلیج فارس و مشخص نشدن متجاوز از طرف سازمان ملل ، به نفوذپذیری شورای امنیت اشاره کرد و گفت :
 » مصادف شدن روز تصویب قطع نامه 598 در شورای امنیت با شروع پرچم گذاری بر روی کشتی های کویتی ، یک توطئه هماهنگ را نشان می دهد . شما آبروی شورای امنیت را هم بردید . حتی روزنامه “ لیبراسیون “ نیز که در دشمنی با ایران سابقه دارد ، از این تصمیم شما در شورای امنیت ابراز تعجب کرد و نوشت : » “ آیا شورای امنیت نمی داند متجاوز کیست ؟ “ این شورا نتوانسته است تصمیم درستی بگیرد و قاطع قضاوت بکند . آیا شما عدالت را رعایت کرده اید و انصاف به خرج داده اید که ما رای شما را بپذیریم « وی با اشاره به نصب پرچم و حفاظت از کشتی های کویتی ، گفت : » شما نمی توانید در منطقه به این طریق امنیت ایجاد کنید . اگر شما به عراق بگویید کشتی ه ا را نزند ، عراق نمی تواند بزند . بنابراین شما دروغ می گویید ، آرامش و امنیت نمی خواهید . ( 21 )
راه روشن جلو پای شماست و آن این است که متجاوز را معرفی نمایید و اعلام کنید و بگوید که این ، جنایت کرده است . او هفت سال منطقه را به خطر انداخته است . یک دادگاه تشکیل بدهید و او را محاکمه کنید . 22 ) « )
 خبرگزاری فرانسه در گزارشی از مواضع ایران در برابر تحولات خلیج فارس  از “ آقای هاشمی رفسنجانی “ گزارش داد : » رییس مجلس ایران با لحنی خشک بی تفاوتی تهران را در برابر تهدیدات تلافی جویانه نیروی هوایی و دریایی امریکا چنین ابراز داشت : “ وقت فداکاری فرا رسیده است . “ 23 ) « )
 “ آیت الله خامنه ای “ رییس جمهور و رییس شورای عالی دفاع ، با ابراز تاسف از نفوذپذیری شورای امنیت سازمان ملل متح د از قدرت های استکباری جهان ، قطع نامه 598 را یک طرفه ، غیرعادی و به سود عراق خواند و افزود : » امروز که برای رفع تجاوز کوشش می کنیم ، امریکا و دیگر پشتیبانان رژیم بعثی عراق ، احساس خطر کرده و می خواهند حرکت ما را خنثی کنند ، لکن ما زیر بار نخواهیم رفت و قطع نامه ای که به سود عراق و یک جانبه باشد ، مورد قبول ما نخواهد بود 24 ) « )

  ماگارت تاچر نخست وزیر انگلستان ضمن دعوت از امریکا به خویشتن داری همانند مقامات این کشور ( امریکا ) برخورد نفت کش “ بریجتون “ با مین را یک امر عادی جلوه داد .
 وی در گفت وگو با تلویزیون “ بی . بی . سی “ با بیان استراتژی ( خط مشی ) غرب در خلیج فارس ، از امریکا خواست تا در برخورد با مسائل ، به آرامی از خود واکنش نشان دهد . وی افزود : » استراتژی امریکا و غرب در منطقه خلیج [ فارس ] ، این است که از شدت تنش های موجود بکاهند و آزادی کشتی رانی را تامین کنند . وجود یک مین در این منطقه ، یک امر جدی است و ما فکر می کردیم همه مین ها جمع آوری شده اند ، اما همان طور که می دانید اطمینان یافتن از نبود هرگونه مین ، بسیار مشکل است . « نخست وزیر انگلیس سپس گفت :
 » من فکر می کنم این مین در منطقه ای بود که ما انتظار نداشتیم . گاهی مین ها در جاهایی که کار گذاشته شده اند ، باقی نمی مانند و حرکت می کنند . 25 )
 « ) رادیو “ بی . بی . سی . “ به نقل از نخست وزیر انگلستان گفت : » امریکا باید با آرامش از خود واکنش نشان دهد . مهم این است که ما در خلیج [ فارس ] متوجه این امر باشیم که از کشتی ها حراست می کنیم و ناگهان واکنش نشان ندهیم . 26 ) « )
  با تصویب قطع نامه 598 شورای امنیت و تحرکات جدید بین المللی برای پایان دادن به جنگ ایران و عراق ، دکتر ولایتی وزیر امورخارجه ایران ، برای تبیین مواضع جمهوری اسلامی در مورد جنگ ایران و عراق و شرایط پایان آن ، به تعدادی از کشورهای اروپایی سفر کرد و با  مقامات این کشورها و نمایندگان سازمان ملل در اروپا ، به گفت وگو پرداخت . دکتر ولایتی  پس از مذاکره با مقامات آلمانی در بن و مصاحبه مطبوعاتی در آن کشور برای دیدار با  مقام ات سازمان ملل صبح امروز وارد ژنو شد و با “ سوماروگا “ رییس کمیته صلیب سرخ  جهانی ، دیدار و گفت وگو کرد . آقای “ سوماروگا “ دیروز در دیدار با “ دکترولایتی “ در ژنو در  مورد به کارگیری سلاح های شیمیایی گفت : » کمیته صلیب سرخ جهانی ، کاربرد سلاح های  شیمیایی را در هر شرایطی به شدت محکوم می کند و آماده است برای یاری به مجروحان ،  اقدام نماید . « وی افزود که صلیب سرخ جهانی به تلاش های خود در عراق برای بهبود  وضعیت اسیران ایرانی ادامه خواهد داد . ( 27 )
خبرگزاری جمهوری اسلامی در گزارشی از ملاقات های آقای ولایتی در اروپا اعلام کرد که دبیرکل سازمان ملل در هفته جاری خواستار  ملاقات با آقای ولایتی در اروپا شده است . این خبرگزاری افزود : » ریگان و تاچر در پی دیدار خود در واشنگتن ، از “ دکوئیار “ خواستند که ماموریت صلح بین ایران و عراق را بپذیرد . 28 ) « )
 خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از منابع رسمی ژاپن ، از توکیو گزارش داد : » “ تاداش کوداناری “ وزیر خارجه ژاپن در کنفرانس سازمان ملل با ولایتی ملاقات خواهد کرد . وی از ایران خواهد خواست که به قطع نامه شورای امنیت سازمان ملل که روز سه شنبه در مورد جنگ خلیج فارس به تصویب رسید و در آن یک آتش بس فوری درخواست شده است ، پاسخ مثبت دهد . ( 29 )
 تحلیل گران رسانه های خبری غرب از تحرک دیپلماتیک ایران به عنوان یک تهاجم دیپلماتیک نام بردند و مواضع ایران را در قبال قطع نامه جدید شورای امنیت ، محافظه کارانه دانستند و آن را تغییری در مواضع قبلی ایران تلقی کردند . روزنامه اقتصادی “ تایمز مالی “ در این مورد نوشته است : » ایران اعلام کرده است اگر فرانسه فروش اسلحه به عراق را متوقف سازد و امریکا از افزایش نیروهای خود در منطقه خودداری کند ، آماده است با سازمان ملل برای پایان دادن به جنگ ، همکاری نماید . « این روزنامه می افزاید : » بیانیه وزیر امور خارجه ایران و اظها رات وی در یک مصاحبه مطبوعاتی در پایتخت آلمان غربی ، حاکی از ملایمت قابل توجه مواضع ایران در مورد جنگ و شدت تهاجم دیپلماتیک این کشور برای مقابله با انزوای جهانی فزاینده می باشد . 30 ) « )
 خبرنگار روزنامه “ تایمز “ نیز در تفسیری نوشته است : » ایران سرانجام ظاهراً نقش میانجی گری سازمان ملل برای پایان دادن به جنگ خلیج فارس را قبول کرده و علاقه تازه ای برای مذاکره با سازمان ملل  هرچند نه براساس قطع نامه شورای امنیت  نشان داده است . « وی افزود : » در نامه علی اکبر ولایتی وزیر امورخارجه ایران ، هیچ اشاره ای به صدام حسین و برکناری وی نشده است ، در حالی که آیت الله خمینی برکناری صدام حسین را شرط اصلی پایان جنگ قرار داده بود . 31 ) « )
برای نخستین ب ار پس از هفت سال تجاوز آشکار عراق به قلمرو جمهوری اسلامی ایران و سکوت مجامع جهانی کشورهای غربی ، وزیر خارجه آلمان ( دیتریش گنشر ) عراق را آغازگر جنگ خواند و افزود : » عراق آغازگر جنگ بوده و در آن از بمب های شیمیایی استفاده کرده است . بنابراین کاملا منطقی و مسلم است که آلمان نباید از هیچ کاری فروگذاری کند تا این دو ملت با فرهنگ قدیمی ، از شر این جنگ رهایی یابند . 32 ) « ) وی در مورد گفت گوهایش با دکتر ولایتی و تلاش های دبیرکل سازمان ملل متحد برای برقراری آتش بس ، گفت : » در مذاکرات با دکتر ولایتی این گونه برداشت کردم که قطع نامه شورای امنیت روی ایران بی تاثیر نبوده است و صلح بین دو کشور ، به صبر و فراغت عمل ، بیش تری از سوی کشورهای خارجی نیاز دارد . اینک زمان آن رسیده است ک ه دبیرکل سازمان ملل وارد عمل شود و با هر دو طرف مذاکره کند و موانع را از سر راه بردارد . 33 ) « )
 “ یورگن شروبوگ “ سخن گوی وزارت خارجه آلمان غربی نیز در مورد مذاکرات دکتر ولایتی با گنشر گفت : » وزیر خارجه ایران از قطع نامه 598 در مورد جنگ حمایت کرده است . « وی این قطع نامه را یک گام مهم به جلو ، توصیف کرد و افزود : » وزارت امورخارجه آلمان غربی موکداً خواستار آن است که به دبیرکل سازمان ملل فرصت داده شود وظیفه خود را در اجرای این قطع نامه انجام دهد . « این سخن گو سپس با اشاره به مذاکرات وزیران خارجه ایران و آلمان در مورد گروگان های آلمانی ، گفت : » ولایتی در دیدار با گنشر قول داده است که ایران در آزادسازی دو گروگان آلمانی که در ژانویه گذشته در بیروت ربوده شده اند ، همکاری نم اید . گنشر همچنین خواستار خاتمه بن بست در ماجرای سفارت خانه های ایران و فرانسه در دو کشور شد . 34 ) « )
  “ ژان برنارد ریمون “ ، وزیر خارجه فرانسه ، توافق شفاهی دو کشور ایران و فرانسه را در مورد انتخاب کشورهای حافظ منافع طرفین ، اع لام کرد . به دنبال احضار “ وحید گرجی “ دیپلمات سفارت ایران در پاریس به دادگاه ، به اتهام دست داشتن در یک رشته بمب گذاری ها در پاریس و محاصره سفارت ایران در پاریس و سفارت فرانسه در تهران ، سطح روابط دو کشور شدیدا کاهش یافت و طر فین در پی تعیین کشور حافظ منافع در پایتخت های یکدیگر برآمدند .
 وزیر خارجه فرانسه در این مورد گفت : » پاکستان حافظ منافع ایران در فرانسه خواهد بود . این در حالی است که ایتالیا نیز حفاظت از منافع فرانسه را در ایران برعهده می کیرد . « همچنین افزود : » مذاکرات دو کشور ادامه دارد و من می توانم بگویم که به پیش رفت هایی دست یافته ایم . 35 ) « )
تحلیل گران مراکز خبری و مطبوعاتی در بررسی عوامل تیرگی روابط دیپلماتیک دو کشور ، با ا شاره به احضار مترجم سفارت ایران به دادگاه و حمله قایق های تندرو ایرانی به یک فروند کشتی فرانسوی ، ( 36 ) و از بدبینی شخص “ میتران “ رییس جمهور فرانسه به ایران نیز یاد کرده اند . “ روزنامه لیبراسیون “ با اشاره به اظهارات میتران در تاریخ 23 / 4 / 1366 ، نوشته است : » اظهار علنی میتران مبنی بر این که ، گرجی باید در دادگستری توسط قاضی بازپرس مورد بازجویی قرار گیرد ، هر سازش و راه حل پنهانی و مبهم را عملاً ناممکن کرده است .
 بدگمانی میتران به ایران که از نظر وی با فرانسه خصومتی واقعی دارد ، در اتخاذ این روش انعطاف ناپذیر ، بی تاثیر نیست . میتران در همین حال می داند که با این روش ، بیش از پیش مورد تایید و محبوبیت افکار عمومی است . یکی از تناقضات این ماجرا این است که همزمان با پرسش های فزای نده برخی از مسئولان دیپلماتیک مبنی بر این که “ آیا گرجی ارزش به وجود آوردن چنین بحرانی را داشت ، مسائل مربوط به بهبود روابط دو کشور به تبدیل این موضوع به یک بحران عمده کمک می کند ، بحرانی که ممکن است تا زمان انتخابات ریاست جمهوری ادامه داشته باشد . 37 ) « )
  دشمن شب گذشته حمله محدودی را برای تصرف ارتفاعات میمک آغاز کرد . گزارش نوبه ای اطلاعاتی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران حاکی است که دشمن در این حمله ، از لشکر 22 پیاده ، تیپ 30 زرهی و حداقل 24 گردان پیاده و تانک و 13 گردان
 توپخانه استفاده کرده است . ( 38 ) حمله دشمن در ساعت 10 : 22 با اجرای آتش تهیه سنگین از دو سمت ، یکی “ دشت هلاله “ و دیگری “ ناف میمک “ آغاز شد . ( 39 ) نیروهای دشمن همزمان با حمله به ارتفاع اصلی میمک ، ارتفاعات “ سلمان کشته “ ، “ سانواپا “ و “ کهنه ریگ “ منطقه سومار را نیز مورد هجوم قرار دادند که نیروهای خودی موفق شدند این هجوم را در “ سانواپا “ ، “ کهنه ریگ “ و میمک با وارد کردن تلفات و ضایعاتی به دشمن ، دفع کنند ولی در غرب تپه 402 درگیری همچنان ادامه دارد . ( 40 ) دشمن در این حمله که از پشتیبانی نیروی هوایی و هوانیروز برخوردار بود ، ( 41 ) یک فروند از هواپیماهای جنگی خود را از دست داد . خلبان این جنگنده عراقی  که با آتش پدافند هوایی سرنگون شده بود  با چتر به بیرون پرید و در خاک عراق فرودآمد . ( 42 )
  نیروهای حزب دمکرات به دو روستا در منطقه “ سلماس “ حمله کردند . در ساعت 00 : 23 امروز ، افراد این حزب با حمله به پایگاه ژاندارمری و هسته مقاومت در روستای “ قلعه رش بالا “ ، اسلحه های توزیع شده در بین مردم را به غنیمت گرفتند . این عده در روستای “ قعریک “ نیز 15 تن را خلع سلاح و منطقه را نیز مین گذاری کردند که در نتیجه یک دستگاه خودرو تویوتای سپاه با مین برخورد کرد و سه تن زخمی شدند . ( 43 )  قرارگاه رمضان ، ( مرکز جنگ های نامنظم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ) ، از داخل عراق گزارش داد که امروز در جنوب استان اربیل نیروهای اتحادیه میهنی کردستان عراق پس از کمین در مسیر دشمن و کشتن یک تن از آنها ، نیروهای عراقی مس تقر در “ روستای کاشته “ را مورد حمله قرار داد . به گزارش رسیده از داخل عراق ، در این حمله ، مهاجمان دولتی با 15 تن کشته و یک تن اسیر ، عقب نشینی کردند . در میان کشته شدگان ، “ عبدالله دیوزی “ مسئول اطلاعات “ شهر گوئیر “ به چشم می خورد . همچنین پیش مرگان کرد عراق یک پایگاه دشمن را در محور “ شقلاوه “ به “ حریر “ مورد حمله قرار دادند که در این حمله پنج تن از نیروهای عراقی کشته شدند و پایگاه دشمن به تصرف مهاجمان درآمد . ( 44 )


 منابع و ما خذ :
 1  سند شماره 208834 ، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ، “ اگر من بودم می زدم “ ( 1371 ) ، صص 39  38 .
 2  پیشین ، ص 38 .
 3  پیشین ، ص 39 .
 4  روزنامه اطلاعات ، 3 / 5 / 1366 ، ص 16  از خبرگزاری رویتر .
 5  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 127 ، 3 / 5 / 1366 ، صص 19  18 ، رادیو بی . بی . سی ، . 1366/ 5/ 2
 6  روزنامه رسالت ، 4 / 5 / 1366 ، ص 12 ، منامه  خبرگزاری آسوشیتدپرس .
 7  روزنامه رسالت ، 3 / 5 / 1366 ، ص 12 ، واحد مرکزی خبر .
 8  مأخذ 5 ، 3 / 5 / 1366 ، ص 25 ، تهران  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 2 / 5 / 1366  از رادیو بی بی سی .
 9  مأخذ 5 ، 3 / 5 / 1366 ، ص 20 ، واشنگتن  خبرگزاری آسوشیتدپرس ، 2 / 5 / 1366 .
 10- Sanfrancisco Chronicle ) July 25 . 1987 . (
 11  مأخذ 5 ، 3 / 5 / 1366 ، ص 15 ، واشنگتن  خبرگزاری رویتر ، 2 / 5 / 1366 .
 12  مأخذ 5 ، ص 24 ، تهران  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 1366/ 5/ 2  رادیو امریکا .
 13  مأخذ 5 ، ص 15 ، کویت  خبرگزاری رویتر ، 2 / 5 / 1366 .
 14  روزنامه اطلاعات ، 3 / 5 / 1366 ، ص 16 ، کویت  خبرگزاری فرانسه .
 15  روزنامه جمهوری اسلامی ، 4 / 5 / 1366 ، ص 11 ، خبرگزاری رویتر .
 16  روزنامه جمهوری اسلامی ، 4 / 5 / 1366 ، ص 11 ، خبرگزاری رویتر .
 17 روزنامه رسالت ، 4 / 5 / 1366 ، ص 12 .
 18  روزنامه اطلاعات ، 3 / 5 / 1366 ، ص 4 ، تهران  واحد مرکزی خبر خبرگزاری رویتر .
 19 روزنامه رسالت ، 3 / 5 / 1366 ، ص 10 ؛ و  روزنامه جمهوری اسلامی ، 3 / 5 / 1366 ، ص 10 ، تهران  خبرگزاری جمهوری اسلامی .
 20  روزنامه جمهوری اسلامی ، 3 / 5 / 1366 ، ص 10 ، تهران  خبرگزاری جمهوری اسلامی .
 21  روزنامه اطلاعات ، 3 / 5 / 1366 ، ص 14 .
 22  روزنامه جمهوری اسلامی ، 3 / 5 / 1366 ، ص 10 ، خبرگزاری جمهوری اسلامی .
 23  مأخذ 5 ، 3 / 5 / 1366 ، ص 17 ، پاریس  خبرگزاری فرانسه ، 2 / 5 / 1366 .
 24  روزنامه جمهوری اسلامی ، 3 / 5 / 1366 ، ص 4 از خبرگزاری جمهوری اسلامی .
25  روزنامه اطلاعات ، 3 / 5 / 1366 ، ص 16 ، لندن  خبرگزاری جمهوری اسلامی .
26  مأخذ 5 ، ص 25 ، به نقل از رادیو بی . بی . سی .
 27  روزنامه اطلاعات ، 4 / 5 / 1366 ، ص 3 .
 28  مأخذ 5 ، ص 4 ، تهران  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، . 1366/ 5/ 2
 29  مأخذ 5 ، 3 / 5 / 1366 ، ص 5 ، توکیو  خبرگزاری فرانسه ، . 1366/ 5/ 2
 30  مأخذ 5 ، 3 / 5 / 1366 ، ص 10 ، لندن  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 2 / 5 / 1366  روزنامه تایمزمالی .
 31  مأخذ 5 ، 3 / 5 / 1366 ، صص 10  5 ، لندن  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 2 / 5 / 1366  روزنامه تایمز .
 32  روزنامه اطلاعات ، 3 / 5 / 1366 ، ص 16 ، بن  خبرگزاری جمهوری اسلامی .
 33  مأخذ 5 ، 3 / 5 / 1366 ، ص 61 ، بن  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 2 / 5 / 1366 .
 34  مأخذ 5 ، 3 / 5 / 1366 ، صص 36  35 ، بن  خبرگزاری آسوشیتدپرس ، 2 / 5 / 1366 .
 35  روزنامه جمهوری اسلامی ، 3 / 5 / 1366 ، ص آخر .
36  مأخذ 5 ، 3 / 5 / 1366 ، ص 41 ، واشنگتن  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 2 / 5 / 1366 .
 37  مأخذ 5 ، 3 / 5 / 1366 ، صص 56  55 ، پاریس  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 2 / 5 / 1366  روزنامه لیبراسیون .
 38  سند شماره 02879 ، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : گزارش نوبه ای اطلاعاتی شماره 18 ، از : » نزاجا ، به : » نیروی زمینی سپاه ( اهواز  گلف ) 6 / 5 / 1366 ، ص 2 .
 39  سند ش ماره 028843 ، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ ، گزارش نوبه ای اطلاعاتی شماره 119 ، نزاجا معاونت اطلاعات  مدیریت ؛ و  روزنامه اطلاعات ، 2 / 5 / 1366 تا 9 / 5 / 1366 ، ص 2 .
 40  سند شماره 028767 ، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : گزارش نوبه ای و اط لاعاتی شماره 127 ، نزاجا ، معاونت عملیات و اطلاعات  ( مدیریت  اطلاعات ) ، 2 / 5 / 1366 الی 3 / 5 / 1366 ، ص 4 .
 41  سند شماره 028843 ، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : گزارش نوبه ای اطلاعاتی شماره 119 ، نزاجا معاونت عملیات و اطلاعات  مدیریت روزنامه اطلاعات ، 5/ 2 / 1366 تا 9 / 5 / 1366 ، ص 13 .
 42  سند شماره 028767 مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : گزارش نوبه ای اطلاعاتی شماره 127 ، نزاجا معاونت عملیات و اطلاعات ، 2 / 5 / 1366 تا 3 / 5 / 1366 ، ص 5 .
 43  سند شماره 088265 مرکز مطالعات و تحقی قات جنگ : فرماندهی قرارگاه حمزه سیدالشهدا ، به : » فرماندهی نیروی زمینی سپاه ، ص 1 ، 6 / 5 / 1366 .
 44  سند شماره 088264 مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : روابط عمومی قرارگاه رمضان ، 6 / 5 / 1366 .

 
 
یک شنبه 26 دی 1389  8:54 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

شرح عملیات > رخدادهای سوم آبان ماه 1363در جنگ نفت کشها


مرکز مطالعات وتحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در کتاب "تجدید رابطه آمریکا وعراق"از مجموعه کتابهای "روزشمار جنگ ایران وعراق"حوادث این روز را اینگونه بیان می کند:
سه شنبه ٣ آبان ١٣٦٣ ٢٩ محرم ١٤٠٥ ٢٥ اکتبر ١٩٨٤
  در مقابله با تهاجم عراق به کشتیهای تجاری، ایران تدابیر مختلفی به کار میگیرد. یکی از این تدابیر و اقدامات، موسوم است به " عملیات کاروان" که ضمن آن، آمد و رفت تعداد قابل توجهی کشتی همراه با حمایت و اسکورت و تاکتیکهای فریب، در زمان نسبتًا کوتاهی و با کمترین خسارات ممکن انجام میشود.

 

در چارچوب همین طرح، امروز در فاصله زمانی ساعت ٢ بامداد تا ١: ٣٠ بعدازظهر، ٢٨ کشتی وارد بندر امام خمینی شد و یا از آن خارج گردید. از این تعداد تنها سه کشتی مورد اصابت قرار گرفت. ( ١ )
 بررسی گزارشهای قرارگاه نوح ( سپاه) نشان میدهد که نیروی هوایی عراق قادر به تعرض اساسی و آسیب رساندن جدی به کشتیهای این کاروان نبوده است و موشکهایی که پرتاب آن از ساعت ٩: ٠٧ بامداد آغاز شد، تنها آسیبهای جزئی وارد کرده است. ( ٢ )
 به دلیل بدیع بودن تدابیر اتخاذ شده و اهمیت و حجم کار انجام شده در این روز در زمینه تردد کشتیها، متن کامل تلکس قرارگاه نوح به فرماندهی کل سپاه در این باره، ذی ً لا درج میشود.
 موضوع: گزارش تکمیلی عملیات کاروان

الف) یگانهای شرکتکننده در این عملیات: دو فروند لنج، یک فروند ناوچه کلاس طارق و هفت فروند ذوالفقار از قرارگاه نوح؛ دو فروند ناوچه موشکانداز کلاس پیکان ( خدنگ و نیزه) و لنج گروه ویژه از نیروی دریایی؛ یدک کشهای کربلا، اُحد، هامون، تاسوعا، اروند، کرخه و تبوک از اداره بندر.
 ب) یگانهای پروازی شرکت کننده: سه فروند هلیکوپتر " اساچ"، یک فروند هلیکوپتر " ایبی"، چهار فروند هواپیمای اف ١٤ ، چهار فروند هواپیمای اف ٤ .
 پ) اسامی کشتیهای خروجی و ورودی کشتیهای ورودی به بندر امام شامل کشتیهای ایرانی ایران میزان با محموله برنج، ایران همت با محموله کود شیمیایی، ایران اسلامی و ایران فکوری و ایران سفیر و ایران مطهری و ایران جمهوری و ایران عدل همگی با محمولة گندم، ایران امین با محمولة آهن، ایران امانت با محمولة ذرت، ایران مولوی با محمولة متفرقه و کشتیهای پانامایی ارتین گالاکس با محموله گندم و ژیازکس پرس با محمولة آهن. کشتیهای خروجی از بندر امامخمینی شامل ١٥ کشتی: گودترانسپورتر، ایران شهید، ایران شهامت، دپی، کان، گودلرد، ایران استقلال، انجونیان، آتامینا، التحسین، ایران اخوان، ایران تراب، انیس، ایران ادیب، ایران مدرس.

 اقدامات دشمن:
 در ساعت ٩: ٠٥ هواپیماهای میراژ، سوخو و دو میگ ٢٣ ، در منطقه تردد داشتهاند. در ساعت ١١: ٥٧ تردد هلیکوپتر سوپر فرلون گزارش شده است. در ساعت ٩: ٠٧ ، اولین موشک پرتاب شده از هواپیما، به کشتی " ایران اسلامی"، با ملیت ایرانی و دارای محموله گندم اصابت کرده است که خوشبختانه، صدمات وارد شده جزئی بوده و کشتی به راه خود ادامه داده است. در ساعت ٩: ٤٠ ، یکی از کشتیهای خروجی به نام دپی، به گل نشسته است که به وسیله یدککش آزاد شده و سپس به راه خود ادامه داده است. در ساعت ٩: ٤٥ سومین موشک پرتاب شد که به قسمت پاشنه کشتی خروجی به نام گودلرد با ملیت پانامایی اصابت کرد که آتشسوزی آن به وسیله یدککشها مهار شد و با یدککشهای تاسوعا به طرف بوشهر یدک کشیده شد. در ساعت  ١٠: ٠٣ چهارمین موشک پرتاب میشود و در آن سقوط میکند. در ساعت ١١: ٠٦ پنجمین موشک پرتاب میشود و به کشتی انیس در پاشنه قسمت موتورخانه کشتی اصابت میکند که دچار آتشسوزی میشود. فع ً لا یدککشها در صدد خاموش کردن آن هستند. ضمنًا یک نفر فیلیپینی زخمی شده است. در ساعت ١١: ٠٣ ششمین موشک پرتاب میشود و در آب میافتد.
 این عملیات در ساعت ١٣: ٣٠ به اتمام میرسد. ( ٣ )
 از سوی دیگر، ارتش عراق در اطلاعیه نظامی شماره ١٦٣٠ خود در اینباره اعلام کرد: » نیروی دریایی عراق، بامداد امروز یک کاروان کشتی ایرانی که قصد ورود به بندر امام خمینی را داشتند، مشاهده و آن را زیر آتش خود قرار دادند. در نتیجه، چهار هدف دریایی ایران منهدم گردید.
 برجهای دیده بانی خط مقدم عراق مشاهده کردند که سه هدف دریایی ایران غرق شد و یک هدف دریایی دیگر در آتش میسوخت. کلیه واحدهای دریایی عراق به پایگاههای خود
 بازگشتند. ٤) « )
 در بازتاب و انعکاس حوادث فوق، آسوشیتدپرس گزارش داد: » مقامات اجرایی کشتیرانی و نجات دریایی مستقر در بحرین و دوبی - که امر کشتیرانی بازرگانی در مسیرهای خلیجفارس را کنترل میکنند - گفتند که هیچگونه تأییدی در رابطه با حملات عراق در اختیار ندارند. بنابراین گزارش، واحد اطلاعاتی کشتیرانی لویدز مستقر در لندن نیز از تهاجم عراق در منطقه بندر خمینی واقع در ١٦٠ کیلومتری شمالغرب ترمینال نفتی جزیره خارک، اظهار بیاطلاعی کرد. ٥) « )
 روزنامه های گاردین و تایمز مالی نیز نوشتند که دولت عراق ادعا کرد که نیروهای دریایی آن، چهار هدف دریایی بزرگ دشمن را نابود کردهاند. به گفته هر دو روزنامه، ادعای عراق مبنی بر هدف قرار دادن یک کاروان کشتی در حال حرکت به سوی بندر امام خمینی، از سوی منبع مستقلی تأیید نشده است.
مفسر تایمز مالی مینویسد: » حملات منظم عراق به کشتیهای کوچک باربری، نتوانسته است از حرکت مداوم کاروانهای کشتی به سوی بندر خمینی جلوگیری کند. ٦) « )
 قبل از حملات امروز، به نوشته شماره امروز گلف نیوز چاپ منامه » ظرف شش ماه گذشته یعنی از ١٨ آوریل ( ١٩ فروردین ماه) تاکنون، ٢٣ کشتی در خلیج ( فارس) از سوی ایران و عراق مورد حمله قرار گرفته و خسارات ناشی از این حملات نیز یک میلیارد دلار تخمین زده شده است. منابع کشتیرانی در خلیجفارس، ارزش کشتیهای آسیب دیده را حداقل یکهزار میلیون دلار اعلام کردهاند. « گلف دیلی نیوز به نقل از سخنگوی بیمه لویدز نوشت: » از زمان آغاز حمله به خطوط کشتیرانی در خلیجفارس، بیمه گران بیش از ٤٥٠ میلیون دلار بابت خسارت کشتیها، به طور بیعانه پرداخت کردهاند. ٦٠٠ میلیون دلار دیگر، بابت خسارات ناشی از توقیف شدن و تأخیر کشتیها در خلیجفارس به علت عملیات جنگی در این منطقه، تخمین زده شده است. این در حالی است که افزایش کرایه کشتیها نیز ٧٥ میلیون دلار دیگر به دنبال داشته است. به لحاظ تلفات جانی، شدیدترین حمله، علیه نفتکش ٢٦٠ هزار تنی سوئیسی به نام تمپورون صورت
 گرفته است که در جریان آن، هشت ملوان کشته شدند. « گلف دیلی نیوز به نقل از منابع کشتیرانی در خلیج فارس نوشته است: » مسئله نگرانکننده این است که ایران و عراق اخیراً کشتیهای نجات و اطفای حریق را نیز مورد حمله قرار میدهند. ٧) « )

رویدادهای دیگر:
در منطقه عملیاتی میمک علاوه بر تبادل آتش مرسوم در خطوط مقدم، فعالیت هوایی عراق، کموبیش و نه به صورت گسترده، ادامه دارد و در این میان، مناطق مسکونی و غیرنظامیان حاشیه منطقه عملیاتی نیز مورد تعرض قرار میگیرند. امروز در ساعت ١٣: ٤٥ ، تعداد سه فروند هواپیمای دشمن مناطق صالحآباد و مهران را با بمب خوشهای مورد حمله قرار دادند. ( ٨ )
 در این حمله هفت بمب پرتاب شد که به شهادت یک غیرنظامی و مجروح شدن سه نفر دیگر منجر گردید. به یک دستگاه خودرو و سه باب منزل مسکونی و سه باب مغازه نیز خساراتی وارد شد. ( ٩ )
 در سایر خطوط و جبهه های جنگ، تبادل آتش توپخانه به شکل معمول ادامه داشت که در بعضی مناطق از شدت بیشتری برخوردار بود؛ از جمله: در سردشت، در اثر گلولهباران شهر سردشت و پادگان شهید بروجردی به وسیله توپخانه عراق، تعداد سه نفر زخمی شدند و خسارات مالی به بار نیامد. ( ١٠ )
پادگان شهید بروجردی محل استقرار " جندالله" سردشت است. ( ١١ )
 در آبادان، توپخانه دشمن باعث انهدام و آسیب دیدن چهار باب منزل، شش باب مغازه و سه دستگاه خودرو گردید و تعدادی نیز شهید و مجروح شدند. به طور کلی امروز تبادل آتش در منطقه عملیاتی جنوب، سه شهید ( دو نظامی و یک غیرنظامی) و هفده مجروح ( چهار نظامی و سه غیرنظامی) از نیروهای خودی بر جای گذاشت. ( ١٢ )
 علاوه بر آتش توپخانه، بعضًا هلیکوپترهای دشمن نیز خطوط مقدم خودی را مورد تهاجم قرار میدهند؛ از جمله امروز در ساعت ١٣: ٣٠ ، دو فروند هلیکوپتر در حوالی ایستگاه نود، خاکریز و خط دژ خودی را با راکت مورد حمله قرار دادند. ( ١٣ )
 در این حال، طرح و عملیات قرارگاه کربلا، گزارشی از پیشرفت امور مهندسی در منطقه جنوب به فرماندهی این قرارگاه ارائه کرد. بنابراین گزارش، این عملیات مهندسی که جاده سازی،  ایجاد پدهای هلیکوپتر و مواضع توپخانه، احداث کانالها، ترمیم و تقویت دژهای خودی، و احداث اسکلهها را شامل میشود، منطقه وسیعی را در بر میگیرد؛ از جمله: از هور و جزایر مجنون تا جزیره مینو و نهر علی شیر، حاشیه بهمنشیر، نقاطی از جادههای اهواز - آبادان و اهواز - خرمشهر و آبادان - ماهشهر، حاشیه اروند و جزیره آبادان و ... . ( ١٤ ) این اقدامات، از یکسو حوائج درازمدت جبهه های مختلف را تأمین میکند و از سویی، خود نوعی فریب برای دشمن محسوب میشود که با کشف و مشاهده اقدامات مهندسی خودی در هور، منطقه اصلی عملیات  را تشخیص ندهد.  درگیریهای مسلحانه و تحرکات ایذایی مسلحانه گروههای محارب در مناطق کردنشین، امروز نیز به صورت پراکنده در مناطق مختلف ادامه یافت. این درگیریها، عمومًا با فرارسیدن شب و پایان یافتن ساعات موسوم به تأمین، صورت گرفته است. به گزارش شهربانی » در ساعت ١٩ بین عوامل ضدانقلاب و برادران سپاه پاسداران، در نزدیکی روستای حسنآباد سنندج درگیری رخ داد که یک نفر شهید و سه نفر مجروح و احتما ً لا پنج نفر نیز به گروگان برده شدند. ضمنًا یک دستگاه خودرو ایفا به آتش کشیده شد و از تلفات ضدانقلابیون اطلاعی به دست نیامد. ١٥) « )
 درگیری دیگری در جاده پیرانشهر - سردشت رخ داد. گزارش قرارگاه حمزه و شهربانی در این باره حاکی است: » در ساعت خارج از تأمین ( حدود ساعت ١٧ )، یک دستگاه نیسان پاترول متعلق به کمیته انقلاب اسلامی پیرانشهر حامل پنج تن از برادران کمیتههای انقلاب اسلامی تهران، به طرف سردشت حرکت کرد. در ٢٠ کیلومتری شهر، چند تن از ضدانقلابیون که به طور گذرا از جاده رد میشدند، به آنان حمله و به طرف آنها تیراندازی کردند و در نتیجه، چهار نفر از برادران مزبور به شهادت رسیدند. ١٦) « )
 در میاندوآب، در ساعت ٦: ٣٠ بعدازظهر الی ٨ شب، نیروهای خودی مستقر در پایگاه کلب رضاخان با ضدانقلاب مهاجم درگیر شدند. در این درگیری هیچ تلفاتی به نیروهای خودی نرسید؛ ولی بعد از درگیری، دشمن در روستای کلت رضاخان و خطایی دست به جنایت زد و دو نفر از مردم را به شهادت رساند. ( ١٧ )
در دیواندره، ساعت ٥: ٣٠ بعدازظهر یک دستگاه تویوتای حامل تیربار کالیبر ٥٠ در محور شاهقلعه به کمین گروهک کومهله افتاد که در نتیجه دو نفر از برادران شهید شدند ( یکی مسئول محور و دیگری مسئول اطلاعات محور بود) و یکی از برادران بسیجی به اسارت برده شد. تیربار مزبور نیز به غارت رفت. ( ١٨ )
در بانه، عناصر مسلح، پایگاه شیار ارباب اورزه را مورد حمله قرار دادند که در نتیجه دو نفر ( یک نفر از ژاندارمری و یک نفر از شهربانی) مجروح شدند. ( ١٩ )
 یادآوری میشود که همین امروز، ستاد مرکزی سپاه طی تلکسی به قرارگاه خاتمالانبیا اعلام کرد که کومهله در صدد است به وسیله یک گردان ضربت، در زمینههای مختلفی تحرک خود را بیشتر کند؛ از جمله در ترور کادرهای نظامی و انتظامی و اطلاعاتی منطقه، تخریب در تأسیسات عمومی نظیر مخابرات و نیروگاههای برق، مینگذاری و پخش اعلامیه در سطح شهرها. ( ٢٠ )
 در این حال به گزارش قرارگاه حمزه » امروز در سلیمانیه عراق، توسط دولت شوروی، تعداد ٧٠٠ صندوق مهمات و سلاحهای انفرادی اعم از فشنگ و گلوله آرپیجی ٧ و خمپارهانداز، تحویل عناصر حزب دمکرات گردید. ٢١) « )
 از سوی دیگر، جریان تسلیمیها نیز ادامه دارد. امروز نیز از حزب دمکرات، افرادی خود را به مراکز سپاه تسلیم کردند: در بوکان سه نفر، ( ٢٢ ) در اشنویه پنج نفر، در نقده پنج نفر، ( ٢٣ ) در بانه یک نفر ( ٢٤ ) و در سردشت سه نفر. ( ٢٥ ) از تسلیمیهای سردشت، یک تن مسئول " ریکخرا" و تشکیلات " ربط"، و دومی از کادر تشکیلات ریکخرا و تشکیلات ربط، و سومی پیشمرگ بود. ( ٢٦ )
  درباره بمبگذاریهایی که پارهای اوقات در مناطق عمومی و در معابر عادی، بدون کوچکترین ارزش نظامی صورت میگیرد، امروز حفاظت اطلاعات سپاه اطلاعاتی را به واحدهای حفاظت اطلاعات ستادهای مناطق یازدهگانه سپاه مخابره کرد. در این تلفنگرام آمده است: » طبق اطلاع به دست آمده، در حال حاضر سردار جاف و برادرانش به نامهای خسرو، ثروت، نبرد و هرگرد، در زمینه بمبگذاری فعالیت دارند و بمبگذاران را به مخابرات بغداد معرفی میکنند که در آن جا آموزش ببینند. بمب را تحویل آنها میدهند تا در ایران ماشین بخرند و آن را حمل کنند. برای هر ماشین حامل بمب، ٣٠ هزار دینار، و برای هر بشکه حامل بمب ١٥ هزار دینار میدهند، که بیشتر، از مریوان وارد میکنند. برای بمبگذاران کارت پاسداری درست میکنند. بمبی که اخیراً در میدان راهآهن تهران منفجر شد، توسط دو نفر افراد سابقهدار جوانرود و باینگان از طریق مریوان به تهران حمل شده بود. این بمب به شکل بشکهای کوچکتر از بشکه نفت و به حالت طبیعی ( دارای شیر و ...) ساخته شده بود. فرد دیگری که در زمینه بمب گذاری فعالیت دارد [ نام ذکر شده است] اهل طایفه قادر میرویسی ذهاب میباشد.
ضمنًا طبق اطلاع  واصله از ژاندارمری، اخیراً فردی [ نام ذکر شده است] اهل بیرفک که سرپرستی یک گروه بمبگذاری را بر عهده دارد، با تعدادی از اتومبیل حاوی مواد منفجره از مرز عراق وارد ایران شده است. ٢٧) « )
  با تأسیس وزارت اطلاعات، طبعًا باید نوع مأموریتها و گسترده تشکیلاتی واحد اطلاعات سپاه، تغییر یابد. به این ترتیب، عرصه وسیع اقدامات اطلاع سپاه که موارد زیادی را از ماجرای فرقان و کودتای نوژه و حضور در به اصطلاح " فاز نظامی" برپا شده و به دست منافقین و دیگر گروههای محارب گرفته تا فعالیتهای ضدجاسوسی علیه سیا و موساد، در بر میگرفت، خودبهخود به " اطلاعات نظامی" محدود میشود. از سوی دیگر، وزارت جدیدالتأسیس نیاز به کمک و پشتیبانی فوقالعادهای دارد که بتواند صلاحیتهای لازم را کسب کند و هر چه زودتر به انجام وظایف مورد نظر بپردازد. در همین چارچوب، امروز طی جلسهای که در ستاد مرکزی سپاه، مواردی به تصویب رسید. از جمله مقرر شد:
 » کلیة نیروهای ١٠٠٠ ، ٢٠٠٠ و ٤٠٠٠ سپاه در سراسر کشور، مأمور به خدمت در وزارت اطلاعات میشوند. ( وزارت اطلاعات تعدادی از این نیروها را برای اطلاعات نظامی به سپاه خواهد داد.) پرسنلی سپاه، تا رفع نیاز، به وزارت اطلاعات سرویس میدهد و برای تشکیل پرسنلی وزارت اطلاعات حتیالمقدور نیروهای مورد نیاز را سپاه در اختیار وزارت اطلاعات قرار خواهد داد. تدارکات سپاه تا رفع نیاز، به وزارت اطلاعات سرویس خواهد داد. اماکن واحدهای اطلاعات سپاه در سراسر کشور، در اختیار وزارت اطلاعات قرار داده میشود ( به استثناء محل واحد ٢٠٠٠ در تهران). اسناد اطلاعاتی موجود در سپاه به وزارت اطلاعات واگذار میشود و وزارت اطلاعات با همکاری سپاه، یک نسخه از اسناد موضوعی را در اختیار سپاه قرار خواهد داد. نیروهای آموزشی و امکانات آن، بالمناصفه میان وزارت اطلاعات و سپاه تقسیم میشوند. نیروهای فنی ( ٨٠٠٠ ) کلا به وزارت اطلاعات منتقل میشوند و در مورد سایتها، مسئولیت و مدیریت به عهده وزارت؛ بهره برداری در مورد اطلاعات نظامی سپاه و وزارت، به طور اشتراکی خواهد بود. بخشهایی که از سپاه به وزارت اطلاعات منتقل میشود، با امکانات و ابزار و اسناد مربوطه منتقل میگردد. کلیه ابزار ارتباطی سپاه ( تلکس، تلفن، بیسیم) تا رفع نیاز وزارت اطلاعات به این وزارتخانه سرویس میدهند. وزارت اطلاعات، با اطلاع فرماندهان سپاه
 میتواند از پوشش سپاه استفاده نماید. ( آئیننامه این ماده بعداً تنظیم میشود) نیروهای مورد نیاز وزارت اطلاعات را سپاه از بخش ٩٠٠٠ به این وزارتخانه خواهد داد. نیروهای امنیت داخلی که هماکنون در لشکرهای سپاه به امر حفاظت مشغول هستند، در سپاه باقی خواهند ماند. افرادی که از این تعداد، مورد نیاز وزارت هستند، در اختیار وزارت قرار خواهند گرفت. آقای مرتضی رضایی از طرف سپاه و آقای فلاحیان از طرف وزارت اطلاعات، با اختیار تام در رابطه با اجرای این توافقنامه ( ظرف دو هفته)، اقدامات لازم را انجام میدهند. ٢٨) « )
  در ادامه فعالیت تبلیغی جمهوری اسلامی ایران راجع به میمک، امروز ستاد تبلیغات جنگ شورای عالی دفاع، به فرماندهی کل سپاه پاسداران اعلام کرد: » دومین گروه از خبرنگاران خارجی که بتازگی بنابه دعوت این ستاد، جهت بازدید از نتایج پیروزی رزمندگان اسلام در عملیات اخیر منطقه میمک، به جمهوری اسلامی ایران سفر کردهاند، روز یکشنبه ٦ / ٨ / ٦٣ طبق برنامه، به منطقه مربوطه اعزام خواهند شد. علیهذا دستور فرمایید پیشبینیهای لازم در منطقه، جهت پذیرش گروه خبرنگاران صورت گیرد. ضمنًا تعداد این گروه ٣٠ تن میباشد. ٢٩) « )
در این حال گزارشهای ارسالی گروه قبلی خبرنگاران، در خبرگزاریها و دیگر رسانهها بتدریج انعکاس مییابد، از جمله در گزارش خبرنگار رویتر، با قید این عبارت که وی از منطقه میمک دیدن کرده است، چنین آمده است: » ایران در جریان آخرین تهاجم خود در جنگ خلیجفارس، نیروهای عراقی را از بلندهای کم ارتفاع بخش میانی جبهه، عقب رانده است؛ اما نیروهای عراقی هنوز در دشتهای مرزی مستقرند و چندین کیلومتر در داخل مرز ایران قرار دارند.
 به هنگام حرکت ستون خبرنگاران به منطقهای واقع در شمال منطقه درگیریها، واحدهای توپخانه عراق هنوز به طور متناوب ارتفاعات تحت تصرف نیروهای ایران را مورد حمله قرار میدادند و نیروهای ایرانی نیز هر بار اقدام به تلافی میکردند. علاوه بر این، جتهای جنگنده عراق نیز به پرواز بر فراز بلندیها پرداختند و در یکی از این پروازها یک موشک شلیک شده از سوی جت عراقی، یک موضع ارتش ایران را مورد اصابت قرار داد. به هنگام حرکت به سوی بلندیها، کامیونهای حامل خبرنگاران به منظور این که توجه دیدهبانان توپخانه عراق را به خود جلب نکنند، به فاصله ٥٠٠ متر از یکدیگر حرکت میکردند. خبرنگاران در طول سفر دو ساعته خود از ایلام به خطوط جبهه، از جادههای بسیار پیچ در پیچ که از کنار ارتفاعات بلند و درههای عمیق میگذشت، عبور کردند. ... در این بین، آثار کمی از وجود مواضع گسترده دفاعی عراق در منطقه ( آزاد شده) به چشم میخورد و تنها تعداد انگشتشماری از تانکهای منهدم شده عراقی جلب توجه میکرد. یکی از راهنمایان به خبرنگاران گفت: تعدادی از میدانهای مین در جنوب منطقه عملیاتی هنوز پاکسازی نشده است. با این حال، تفنگهای ضدهوایی اورلیکن ساخت سوئیس، در اطراف مواضع ایران دیده میشد. ٣٠) « )
  در انفعال نسبت به تثبیت پیروزیهای ایران در میمک و برای ترمیم خسارات روانی وارد شده، امروز یک برنامه از رادیو بغداد پخش شد که در نوع خود منحصر به فرد است، و نیز علامتی از ضعف شدید سوژههای تبلیغاتی و روانی دشمن محسوب میشود.
متن کامل این برنامه که تحت عنوان " پیام به پرسنل گردان خیبر از تیپ رسول اکرم" پخش شد، چنین است: » پرسنل گردان خیبر از تیپ رسولاکرم! طالبی، که فرماندهی گردان خیبر را به عهده داشت، فریاد وجدان، او را بر آن داشت که مردانه جبهه های جنگ ایران را، علیه روحالله خمینی ترک گوید و حاضر نگردید که به سرزمین حضرت علی و حضرت حسین تجاوز کند و فرزندان دو کشور مسلمان را به جان هم اندازد تا خون یکدیگر را بریزند. ترس خدا و رسول خدا و ائمه اطهار او را وادار نمود تا به آغوش مردم عزادار ایران بازگردد. باید بدانید و باور آورید که طالبی نه از روی ترس، بلکه در یک لحظه، دریافت که نباید دو گروه از مسلمانان خون همدیگر را به زمین ریزند.
 بدین رو است که به ندای خدا و رسول خدا لبیک گفت و حاضر نشدند که بر علیه کشور همسایه و مسلمان به جنگ برخیزند؛ چرا که عمل با شهامت این مرد نشان میدهد که شعله های اسلامیت و ترس از خدا، در کانون سینهاش زبانه میکشد و فریاد نالههای مردم ایران که عزیزانشان را در جنگ روح الله خمینی از دست داده اند، لرزه بر اندامشان انداخته بود؛ بدین لحاظ  است که هزاران خطر جانی را از سوی رژیم تهران پذیرا شد، ولی حاضر نگردید سبب کشتار فرزندان دو کشور مسلمان باشد. بحق باید گفت طالبی به تکلیف شرعی و اسلامی خود عمل کرده و جبهه های اسلامستیز ایران را ترک نموده است. اکنون بر شما است ای نیروهای گردان  خیبر! که از فرمانده خود درس اسلامیت و شجاعت فرا گیرید و جبهه های جنگ اسلامستیز را ترک نمایید و به آغوش خانوادههایتان باز گردید. ٣١) « )
 لازم است تذکر داده شود که این پیام نه برای استماع گردان خیبر، بلکه برای استماع ارتش و مردم عراق پخش شد و به اصطلاح، صرفًا مصرف داخلی داشته است؛ زیرا گردان خیبر فقط شب اول در عملیات شرکت کرد و به شرحی که گذشت؛ متلاشی شد و تعدادی از نیروهای آن در نیزار در محاصره دشمن ماندند و سایرین، برای بازسازی به عقب برده شدند. برادر طالبی فرمانده این گردان نیز آنگونه که قب ً لا در این روزشمار درج شد، تا آخرین ساعات اقامت محاصرهشدگان در نیزار، برای رهایی آنان میکوشید.
  به نوشته روزنامه اطلاعات » گروهی از اسرای معلول عراقی که قرار بود هفته گذشته به صورت یکجانبه از سوی ایران آزاد شوند و با تعلل صلیب سرخ جهانی این برنامه به مدت شش روز به تعویق افتاد، عصر امروز از طریق ترکیه به عراق فرستاده شدند. در مراسم تحویل اسرای عراقی، یک افسر عراقی از بازگشت به عراق امتناع ورزید و در حضور خبرنگاران داخلی و خارجی اعلام کرد که مایل است به ایران پناهنده شود. سرپرست کمیسیون فرهنگی اسرای عراقی اظهار داشت: براساس لیست ارسالی ایران به صلیب سرخ، جمهوری اسلامی ایران درصدد بود تا ٧٤ اسیر عراقی را آزاد کند؛ اما به واسطه تعلل صلیبسرخ، یکی از اسرای معلول عراقی به نام سرباز وظیفه عبدالصاحب بدل شیار که پیش از اعزام به جبهه نیز به بیماری حاد کلیه مبتلا بود، فوت کرد و اسیر دیگری به نام ستوان جمال علی، از جمهوری اسلامی ایران تقاضای پناهندگی کرد. ٣٢) « )
 بی. بی. سی. در این باره گزارش داد: » ایران بیش از ٧٠ اسیر جنگی عراقی را که اکثراً معلول هستند، در فرودگاه آنکارا به صلیب سرخ جهانی تحویل داده است. قبل از آن، عراق بیش از ١٠٠ اسیر جنگی ایرانی را در آنکارا به صلیب سرخ داده بود. با وجود اینکه خروج زندانیان جنگی عراقی از تهران، به علت وجود اختلافنظر بین مقامات ایران و صلیب سرخ به تأخیر افتاد، ولی گزارشهای رسیده از آنکارا حاکی از آن است که اسیران عراقی از ترکیه عازم عراق شدند. در چهار سالی که جنگ بین ایران و عراق ادامه داشته است، این سومین مبادله اسیران جنگی بین دو طرف مخاصمه است. ٣٣) « )
 قابل توجه این که منابع داخلی ایران، روی آزادی یکجانبه اسرا، و مطبوعات و رسانه های  غربی روی عبارت " مبادله اسرا" تأکید میکنند.
رادیو بی. بی. سی. در یک گفتار مفصل، گزارشی دربارة حمایت جهانی از اسرای نوجوان ایرانی پخش کرد که در آن چنین آمده است:
 » قرار است تا چند روز دیگر گروهی به نمایندگی از طرف سازمان جهانی حمایت از کودکان - که مقرّش در ژنو است - به منظور اجرای یک طرح آموزشی حرفهای برای کودکان اسیر ایرانی که اغلب آنها قریب به سه سال است در اردوگاههای اسرای عراقی به سر میبرند، رهسپار بغداد شوند. ... دولت عراق نیز حمایت خود را از این طرح اعلام کرده است. گوردون آدام مفسر بخش شرقی بی. بی. سی. میگوید: سازمان بینالمللی حمایت از کودکان، اول بار در ماه ژوئن گذشته با دولت عراق تماس گرفت تا با مقامات این کشور گفتوگو کند. دولت عراق به این سازمان اجازه داد که از اردوگاههای کودکان ایرانی اسیر در عراق بازدید و وضع آنان را بررسی کند. این سازمان پس از دیدار از این اردوگاهها، به همراه یک سازمان خیریه سوئیسی با دولت عراق موافقتنامه ای امضا کرد که به موجب آن، این دو سازمان خیریه اجازه دارند بر اداره مدرسهای برای آموزش کودکان اسیر ایرانی نظارت کنند.
 آقای پرتگمو دبیر کل سازمان بینالمللی حمایت از کودکان، تخمین میزند که در حال حاضر در حدود ٣٨٠ کودک و نوجوان ایرانی کمتر از ١٨ سال، در اردوگاه رمادی در غرب بغداد به سر میبرند. اسرای جنگی ایرانی روزی ٢٢ ساعت در خوابگاههایشان که هر یک ظرفیت ٦٠ الی ٧٠ زندانی را دارد، محبوسند. زندانیان اجازه دارند روزی حداکثر یک ساعت از خوابگاه هشان خارج شوند و به محوطه زندان که اطراف آن سیمخاردار کشیده شده است بروند. امکانات کارآموزی  عملی برای اسرای جنگی، بنا به ملاحظات امنیتی، محدود است و به عنوان مثال تعلیم نجاری و فلزکاری که مستلزم استفاده از ابزاری است که میتواند وسیلهای برای فرار زندانیان شود، ممنوع است. اما سازمان بینالمللی حمایت از کودکان امیدوار است که مسئولین اردوگاهها، با آموزش فنون آشپزی و ریسندگی و بافندگی به زندانیان موافقت کنند. در برنامه تعلیم کودکان ایرانی اسیر، تأکید اصلی بر آموزش زبان فارسی، عربی و انگلیسی به زندانیان خواهد بود. این کودکان به علت وقفه در تحصیلاتشان و فقدان کتابهای فارسی، اغلب حتی خواندن و نوشتن زبان فارسی هم برایشان دشوار است.
 آقای تگمو عقیده دارد که اولین مشکل عمده سازمان حمایت از کودکان، جلب اعتماد کودکان زندانی خواهد بود. ... آنها سخت تحت تأثیر مفهوم جهاد در اسلامند و برداشت او آن بوده است که این عده از کودکان را برخلاف میلشان به جبهه جنگ نفرستادهاند. آقای تگمو گفت: هلی کلی از اجرای این برنامه آن است که برای آنها مشغولیتی ایجاد شود تا کمتر به اسارتشان در عراق فکر کنند و تحمل دوران زندان برایشان آسانتر شود. دولت عراق میگوید: سابقًا پیشنهاد کرده بود که کودکان اسیر ایرانی به ایران بازگردانده شوند؛ اما دولت ایران این پیشنهاد را رد کرده است. تدریس به کودکان ایرانی، توسط آموزگاران عراقی صورت خواهد گرفت. آقای تگمو گفت: مقامات عراقی ... ساختمانی را برای استفاده مدرسه در اختیار آنان گذاشتهاند و این دو سازمان خیریه، هزینه تهیه وسایل کلاس درس، لوازم تحریر و تدریس را تقبل خواهند کرد. ٣٤) « )
  به گزارش خبرگزاری یونایتدپرس از بغداد » عراق و ترکیه امروز اعلام کردند که برای جنگیدن علیه شورشیان کرد - که در صدد کسب استقلال برای منطقه کوهستانی در امتداد بخشی از کشورهای عراق و ترکیه و همچنین ایران هستند - با هم همکاری خواهند کرد. دیپلماتهای غربی عرب اظهار داشتند که هدف از این اقدام، امن ساختن منطقه از خطر نفوذ نظامی ایران در جبهه شمالی جنگ چهارساله ایران و عراق، و همچنین تحلیل بردن تلاشهای کردها در شیوه جنگ و گریز آنها در استانهای نفت خیز کردستان عراق است. عراق بدان خاطر با درخواست ترکیه موافقت کرد که تشخیص داد حضور نظامی ترکیه در عراق، از نفوذ ایرانیها در شمال جلوگیری خواهد کرد. ترکیه به کرات به ایران هشدار داده است که آن کشور ( ترکیه) حمله ایران به کردستان را تحمل نخواهد کرد. ٣٥) « )
 همچنین با اشاره به مخالفت ایران با حضور ترکیه در شمال عراق، دیپلماتها خاطرنشان کردند: » موضع ایران، ترکیه را تحریک کرده است که برای اولین بار از شروع جنگ در چهار سال پیش، از عملیات ایران در خلیج ( فارس) انتقاد کند. « دیپلماتها از قول یک مقام رسمی ترکیه نقل کردند: » تمایلی که ایران برای خاتمه جنگ از خود نشان میدهد راه گشا نیست و موضعگیری ایران برای ثبات منطقه زیانآور است. ٣٦) « )
 در این حال هنوز بحث سفر وزیر کشور ترکیه به ایران در مطبوعات ترکیه داغ است. در اینباره بنا به گفتار گزارشگر رادیو صدای ترکیه » روزنامه ملیت نوشت: مقامات ایرانی قول دادهاند از نفوذ تروریستی برای انجام عملیات علیه ترکیه از طریق ایران، جلوگیری نمایند. روزنامه فوق نوشته است یک مقام وزارت خارجه ترکیه در ارتباط با سفر علی تانیار وزیر کشور ترکیه به ایران، چنین گفت: یک مقام وزارت خارجه ترکیه در ارتباط با سفر علی تانیار وزیر کشور ترکیه به ایران، ایران به فعالیت گسترده ارتش ترکیه در داخل خاک ایران اجازه نخواهد داد؛ ولی حکومت ایران از نفوذ گروههایی که قصد رساندن ضرر و زدن ضربه به دولت ترکیه را دارند، در مرزهای خود جلوگیری به عمل خواهد آورد. یک روزنامه دیگر چاپ آنکارا، از قول دیپلماتهای وزارت خارجه ترکیه نوشته است: مقامات ایرانی در مذاکراتشان با وزیر کشورمان، قول همه گونه مساعدت جهت حفظ امنیت مرزهای مشترک را داده و در این مورد محترمانه برخورد کردند و دیدار وزیر کشور از تهران مفید بود. ٣٧) « )
 از سوی دیگر، روزنامه حریت چاپ ترکیه به نقل از منابع دیپماتیک نوشت: ترکیه بسیار عجولانه عمل نموده و اساسًا قبل از رفتن هیئت ترکیه به ایران، میبایستی " سردی هوای تهران" مورد بررسی قرار میگرفت.
 یادآوری میشود که به عقیده برخی کارشناسان ایرانی: » عکس العمل اخیر ایران در مورد  قرارداد بین ترکیه و عراق و بیانیه وزارت امور خارجه و سخنان رئیسجمهور در دیدار با وزیر کشور ترکیه و کلا سیاست اتخاذ شده با ترکیه در رابطه با مسائل اخیر، باعث شد که روزنامه های ترکیه بر خلاف هفته گذشته، در برخورد با مسائل ایران و ترکیه بسیار محتاطانه و از موضع تدافعی و نه از موضع قدرت برخورد کنند. ٣٨) « )
 
 بنا به گزارش رسیده از منامه، وزیر خارجه بحرین در جلسهای با حضور دیپلماتهای ایرانی گفته است: » من معتقدم که صفحه جدیدی در روابط دو کشور باز شده است و در آینده، وضع خیلی بهتر خواهد شد؛ چون ما هیچگونه مسئلهای با ایران نداریم و جنگ هم مربوط به شما میباشد. تنها مسئلهای که هست، مقداری عدم اطمینان است که با همکاری دو جانبه برطرف خواهد شد. « وی پس از اشاره به یکی از شمارههای نشریه ارگان جبهه آزادیبخش بحرین که در آن مطالبی علیه امیر بحرین و خود وی درج شده است، و با اشاره به این که آدرس جدید جبهه در همین نشریه در تهران ذکر شده است، گفت: » ما میخواهیم کمکم این مسئله حل شود. « وی افزوده است که » تا دو یا سه هفته دیگر کاردار خود را به تهران اعزام میداریم. « شایان ذکر است که نمایندگی جمهور اسلامی ایران، در منامه، از زمان اخراج کاردار قبلی تاکنون با تضییقات فراوانی مواجه بوده است. اما وزیر خارجه بحرین در این جلسه جهت سفر به ایران اعلام آمادگی کرد. البته وی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل با آقای ولایتی ملاقاتی داشته است و میتوان گفت پس از بازگشت از اجلاس سازمان ملل تاکنون، برخورد وزیر خارجه بحرین نسبتًا مثبت بوده است. به عقیده برخی صاحبنظران وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران » احساس میشود که یک حرکت هماهنگ و همسو در جهت بهبود روابط با جمهوری اسلامی ایران، از طرف کشورهای عضو شورای همکاری شروع شده است. ٣٩) « )
 
 کمیته حسن نیت سازمان کنفرانس اسلامی، در تلاش جدیدی برای خاتمه جنگ ایران و عراق، بزودی در بالاترین سطح تشکیل جلسه خواهد داد. گزارش خبرگزاری قطر از ریاض در این باره حاکی است که دعوتنامههای اضطراری، برای اعضای این کمیته نیز ارسال شده است. ( ٤٠ )
 در این حال به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس از منامه، یاسر عرفات که اخیراً با صدام ملاقات کرده است، برای شرکت مشتاقانه در اجلاس اضطراری کمیته صلح اسلامی که قرار است در بنگلادش جهت طرح یک ابتکار جدید برای خاتمه دادن به جنگ ایران و عراق تشکیل شود، اعلام آمادگی نموده است. از طرف دیگر، عرفات اعلام کرده است که یکی از معاونان عالیرتبه خود را با پیامی که خطوط کلی پیشنهادات صلح وی را مشخص میکند، جهت تسلیم پیام به رهبری، به تهران اعزام داشته است. ( ٤١ )
 عرفات گفت: پس از اوجگیری اخیر جنگ ( عملیات عاشورا در میمک) نمایندهای به تهران فرستاده ∗ و خود در بعداد با صدام حسین ملاقات کرده.

∗ یادآوری میشود که وزارت خارجة جمهوری اسلامی سفر نمایندة ویژة عرفات به تهران را تکذیب کرد و اینگونه فعالیتهای وی در زمینه جنگ را تقبیح نموداست. ( ٤٢ ) همچنین، » عرفات در مصاحبه با روزنامه الشرق الاوسط چاپ عربستان، گفته است که
 وی و حبیب شطی دبیر کل کنفرانس اسلامی، یک پیام مشترک و اضطراری برای رئیس جمهور گامبیا، اجاوارا، جهت پاسخ به دعوت رهبر بنگلادش برای گردهمایی در اجلاس کمیته صلح  فرستاده اند. ٤٣) « )
  این که کشورهای جهان در زمینة رابطة تسلیحاتی با دو کشور در حال جنگ، دو گونه ملاک و دو نوع برخورد را نشان میدهند، به صورت یک امر رایج درآمده است؛ اگر گفته شود سلاحی راهی ایران شده است، شدیداً نفی میشود، و برعکس در مورد عراق، هر میزان ارسال سلاح براحتی بازگو میگردد. به گزارش خبرگزاری کویت » ژنرال خوزه الیوکرک رئیس هیئت صنایع اسلحهسازی برزیل، امروز مسئله تأمین تسلیحاتی ایران توسط برزیل را تکذیب کرد. وی در یک مصاحبه با خبرگزاری کویت تأکید کرد که سیاست کشورش، مبتنی بر حفظ مناسبات با کشورهای دوست است، و افزود: تمام گزارشهای حاکی از تأمین تسلیحاتی ایران توسط برزیل، متوجه شکستن دوستی موجود میان برزیل و عراق است. گزارشهای مطبوعاتی اخیر حاکی از صادرات مقادیر معتنابهی از تسلیحات برزیلی به ایران بود. ژنرال الیوکرک همچنین خاطرنشان کرد که هر معامله صدور اسلحهای باید تحت نظارت و تصویب وی صورت گیرد و از این رو اطمینان میدهد که هیچ نوع صادرات اسلحهای به ایران در کار نبوده است. وی گفت: سیاست برزیل در رابطه با صدور تسلیحات بسیار روشن است و اجازه صدور اسلحه به ایران نمیدهد.
 این مقام رسمی نظامی برزیل که سرپرستی یک هیئت نظامی کشورش در سفر به کشورهای حوزه خلیج فارس را بر عهده دارد، فاش کرد که بزرگترین کشور عرب وارد کننده تسلیحات  ساخت برزیل، عراق است. ٤٤) « )
 
 روابط عمومی وزارت نفت اعلام کرد: » مهندسین و کارگران متعهد و مسلمان کارگاه اداره کل سوختگیری هواپیمایی، پس از یک سال و نیم کوشش پیگیر و با امکاناتی محدود، برای نخستینبار در ایران پروژه تولید پنج دستگاه واحد سوختگیری را به پایان رساندند. هر یک از این واحدها گنجایش ٢٠ هزار لیتر سوخت را دارد و میتواند در هر دقیقه هزار لیتر سوخت فیلتر شده و کام ً لا خالص را تحویل هواپیما و هلیکوپتر نمایند. ضمنًا هزینه سوخت هر یک از این واحدها دو میلیون ریال کمتر از نوع مشابه خارجی است و کارآیی آن بیشتر و بهتر میباشد. ٤٥) « )
  امروز خبرگزاری رویتر، درباره تلاش کشورها برای دستیابی به سلاح اتمی، گزارشی ارائه کرد که ضمن آن آمده است: » براساس گزارش جدیدی که در امریکا منتشر شده، در حال حاضر ١٦ کشور مختلف جهان به خاطر فعالیت در ساختن سلاحهای اتمی تحت فشار قرار دارند و حتی برخی از این کشورها ظاهراً موفق به تولید این سلاحها شدهاند. در این گزارش که از سوی سرویس تحقیقاتی کتابخانه کنگره امریکا تهیه شده است، از لیبی، اسرائیل، عراق، ایران، کوبا، افریقای جنوبی، هند، پاکستان و آرژانتین به عنوان کشورهایی که برای به دست آوردن توان هستهای با شدیدترین فشارها مواجهاند، نام برده شده است. « این گزارش حاکی است: » کشور هند اگر چه یک بار اقدام به آزمایش سلاح اتمی کرده، اما تولید این سلاح را آغاز نکرده است و کشور اسرائیل نیز اگر چه موضع رسمی خود را در قبال این مسئله هنوز اعلام نکرده، اما ظاهراً دارای یک صنعت کوچک اتمی است. تصور میرود کشور افریقای جنوبی نیز صاحب سلاحهای اتمی بوده یا حداقل در آستانه دستیابی به این سلاحها است. کارشناسان اظهار عقیده کردهاند که برخی از کشورها از قبیل اسرائیل و افریقای جنوبی که وضعیت آنها در زمینه اتمی مشخص نیست، ممکن است بیشتر در صدد تظاهر به دستیابی به سلاحهای اتمی باشند تا دستیابی حقیقی به آن؛ که این میتواند برای آنها هم منفعت داشته باشد و هم ضرر. ٤٦) « )
 در این حال به نوشته نشریه امریکایی اسپات لایت » مقامات عالیرتبه و دیپلماتهای امریکایی و اروپای غربی در واشنگتن و سازمان ملل میگویند که در یک اقدام محرمانه، اخیراً شوروی سپر اتمی خود را به سوریه و سایر کشورهای عربی همپیمانش کشانده است. هدف شوروی از این عمل، حمایت از سوریه در مقابل حملات اتمی اسرائیل میباشد. شوروی مصمم است تا در صورت استفاده اسرائیل از سلاحهای اتمی بر علیه همسایگان عربش، اقدام به تلافی فوری و قاطع بنماید. گرچه وزیر خارجه امریکا در این مورد حرف نمیزند، ولی زنگ خطر در سراسر واشنگتن به صدا در آمده است. به نوشته این نشریه، اتخاذ تصمیم نسبت به دادن سلاحهای اتمی به سوریه، در طی دیدار محرمانه حافظ اسد با اندرهپوف رهبر سابق شوروی صورت گرفته بود. پس از مرگ اندرهپوف، مسئله مدتی ساکن ماند؛ ولی اخیراً چرنینکو نیز بار دیگر بر این تعهد شوروی تأکید کرد و از وزیر دفاع سوریه دعوت نمود تا برای مذاکره مشروح در مورد استقرار نیروی استراتژیک هستهای دفاعی، به مسکو برود. ٤٧) « )
شاهدان موثق از امریکا گزارش دادند که عصر امروز یکی از کانالهای تلویزیونی امریکا نمونه هایی از عملیات نیروهای ضربتی چترباز ضدتروریست را به نمایش گذاشت و گوینده ادعا کرد که این نیروها، در هر جای دنیا میتوانند فرود آیند و از هر دیواری بالا بروند و از هر مانعی بگذرند. بعد از نمایش چتربازان، با ژنرال سکت که شایع است طراح برنامه حمله به طبس بوده است، مصاحبهای انجام شد.
 از وی سؤال شد: » در شرایطی مثل بیروت چگونه میتوان تروریستها را شناسایی کرد؟ « او گفت: » اطلاعات دقیقی که در دست است، نشان میدهد که سرنخ همه انفجارات بیروت زیر سر ٢٠٠٠ پاسدارانی است که به عنوان به اصطلاح نیروهای داوطلب، وارد منطقه شدهاند. امریکا باید تروریستها و حامیان آنها را قویًا سرکوب کند؛ زیرا انفجاراتی مانند آنچه در بیروت رخ داد، نمیتواند بدون حمایت دولتها صورت گیرد و هنگامی که دولت مشخصی مسئول شناخته شد، نباید که بیتفاوت نشست؛ زیرا به طوری که در بیروت گفته شد، تسامح در این مورد حمل بر ضعف امریکا شده است. «
 شایان ذکر است که چند روز پیش نیز شولتز وزیر خارجه امریکا اظهار داشته بود که امریکا میباید در قبال فعالیتهای تروریستی عکسالعمل نشان دهد و در این بین حتی اگر بیگناهی نیز کشته شود، اشکال ندارد. در پی این خبر، سران دولت امریکا ( ریگان سخنگوی کاخسفید و بوش معاون رئیس جمهور) سخنان شولتز را نفی کردند و اظهار داشتند که امریکا به فعالیتهای تروریستی پاسخ خواهد داد؛ ولی اص ً لا خواهان کشته شدن بیگناهی نیست. ( ٤٨ )
 در این حال خبرگزاری یونایتدپرس از رودایلند امریکا گزارش داد: » آخرین سفیر امریکا در ایران میگوید که به عقیده او، آیتالله روحالله خمینی رهبر ایران، موج انفجار با کامیونهای انتحاری در تأسیسات امریکایی در لبنان را رهبری نکرده است. ویلیام سالیوان گفت که به اعتقاد وی، این بمبگذاریها کار شیعیان دره بقاع لبنان است که روابط نسبتًا نزدیکی با اعضای ستیزه جوی جنبش شیعیان ایران دارند. سالیوان، در کمیته پراویدنس ضمن صحبت درباره سیاست خارجی گفت: اکثر ایرانیان شیعه هستند و خمینی رهبر روحانی آنها محسوب میشود. سالیوان گفت: به این ترتیب به گمان من، میان آیتالله خمینی و عاملین عملیات انتحاری، حداقل یک رابطه معنوی در میان است. به عقیده من، اطرافیان او آنها را تأیید میکنند و به ایشان الهام میبخشند؛ اما فکر نمیکنم که آنها را سازمان بدهند. ٤٩) « )
 از سوی دیگر، مجله الکفاح العربی چاپ بیروت نوشت: » در بین فرماندهان نظامی امریکا  هیچکس نمیتواند به ریگان تضمین موفقیت عملیات انتقامجویانه را بدهد و ریگان در صورت احتمال موفقیت صددرصد این عملیات، فوراً دستور اجرای آن را صادر خواهد کرد؛ چرا که وی اعتقاد دارد انجام یک عملیات موفقیتآمیز میتواند پیروزی او را در انتخابات تضمین کند. « این مجله مینویسد: » پس از پیروزی احتمالی ریگان در انتخابات نیز ممکن است بعضی از فرماندهان نظامی امریکا، چنانچه [ اینکار] با احتمال موفقیت ٧٠ درصد باشد، دست به چنین عملیاتی بزنند. ( در این صورت) به طور حتم، پس از پیروزی ریگان این عملیات در ماه فوریه آینده انجام خواهد گرفت. ٥٠) « )
  قاسم احمد تقی وزیر نفت عراق، امروز انگلیس و نروژ را متهم کرد که با کاهش بهای نفت خود، در صدد ضربه زدن به سازمان اوپک و زیان وارد کردن به منافع کشورهای عضو این سازمان است. وی این دوکشور را به وادار ساختن نیجریه به اتخاذ یک تصمیم منفردانه متهم کرد. به گفته وزیر نفت عراق، هدف از تدابیر اتخاذ شده به وسیله انگلستان و نروژ، ایجاد تزلزل در بازار نفت، تضعیف سازمان اوپک و با شکست روبرو ساختن تلاشهای صادقانه این سازمان برای تضمین و تثبیت بهای نفت خام است. وزیر نفت عراق، نیجریه را که یکی از اعضای ضعیف اوپک است و میبایست قبل از اتخاذ هرگونه تصمیمی در مورد مسائل مهمی که بر تمام کشورهای عضو اوپک اثر میگذارد، با سازمان مشورت کند، بشدت مورد انتقاد قرار داد. ( ٥١ )
 در این حال نروژ اعلام کرد که به هیچ وجه قصد ندارد تولیدات نفت خود را در دریای شمال کاهش دهد؛ حتی اگر سازمان اوپک از آن کشور چنین درخواستی کند. ( ٥٢ ) از سوی دیگر، یکی از مقامات کانادایی اعلام کرد این کشور نیز طی ماه آینده، بهای نفت صادراتی خود به امریکا را کاهش میدهد. ( ٥٣ )
  دربارة آخرین وضعیت پروژة آسیب دیدة پتروشیمی ایران و ژاپن، یک سخنگوی میتسوئی گفت حدود ٦٨٠ مهندس ژاپنی اخیراً به کشورشان بازگشته اند. وی گفت: شریک ژاپنی به ایران  اجازه میدهد که از پرداخت بهره ٢٦ میلیارد ین ( ١٠٦ میلیون دلار)، تا زمانی که کارها آغاز نشدهاند خودداری کند. ( ٥٤ ) وی افزود: اکنون فقط سه مهندس در مجتمع به سر میبرند. ( ٥٥ )
 در این باره شرکت توسعه شیمیایی ایران که مقر آن در توکیو است و طرف ژاپنی این پروژه محسوب میشود، اعلام کرد: » در پی حملات هوایی عراق و تخلیه کارگران ژاپنی از مجتمع مذکور، شرکت توسعه شیمیایی ایران و شرکت ملی پتروشیمی ایران، در مورد تعویق بازپرداخت بهره معوق، به توافق رسیدند. « بهرة ١٠٦ میلیون دلاری وامهای اخذ شده از بخش خصوصی ژاپن در ازای احداث مجتمع مذکور، قرار بود در چهار قسط پرداخت شود. رنه تاکه مورا  رئیس شرکت توسعه شیمیایی ایران گفت: » تعلیق بازپرداخت این بهره از سرگیری کار احداث پروژه همچنان ادامه خواهد یافت. « دو طرف همچنین توافق کردهاند که کار احداث پروژه پتروشیمی، زمانی از سر گرفته شود که هیچ خطری جان کارکنان پروژه را تهدید ننماید. ( ٥٦ )
به گزارش آسوشیتدپرس: » زمانی که جنگ ایران و عراق آغاز شد، حدود ٨٠ درصد کار تکمیل آن پروژه به پایان رسیده بود. ٥٧) « )
 از طرف دیگر به گزارش خبرگزاری کویت » دو شرکت ژاپنی تصمیم گرفتهاند که سفارش ٨٠ میلیون دلاری ایران جهت خرید توربین و دیگ بخار برای نیروگاه رجایی را بپذیرند. منابع صنعتی امروز گفتند: ساختمان نیروگاه بخاری رجایی، اولین اقدام در نوع خود است که شرکتهای صنعتی و تجاری ژاپنی، عرضه تکنولوژی و نیز دیگ بخار آن را به عهده میگیرند. «
 خبرگزاری کویت افزود: » تصور میرود ایران در پی گسترش یک خط مشی جهت ترغیب و تشویق تولید صنایع ماشین آلات، بویژه صنایع سنگین، در داخل است. تهران به عنوان قسمتی از این طرح درصدد تأسیس یک نیروگاه بخاری است که قادر به تولید پنج میلیون کیلووات برق طی ١٠ سال آینده باشد. ٥٨) « )
 
 کابینه ترکیه، ورود، نشر و پخش بعضی کارت پستالها و نشریات و کتابها را ممنوع اعلام کرد؛ از جمله: کارت پستالهایی با عنوان " آزادی برای زندانیان ترکیه" چاپ یونان، نشریه " میدل ایست مگزین" چاپ انگلیس و کتاب " راه خوشبختی" چاپ ترکیه و نیز تعدادی کتاب و نشریة دیگر. به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی » طی یک سال اخیر این سومین بار است که دولت ترکیه ورود و نشر بعضی کتب و نشریات را به این کشور ممنوع اعلام میکند. هماکنون ورود و پخش و نشر کلیه رسالات و نوشتهه ای دینی، کتب فارسی، کاستهای سخنرانی و مارشهای انقلابی متعلق به جمهوری اسلامی، در ترکیه ممنوع است. ٥٩) « )


 منابع و مآخذ :
 ١ - سند شمارة ٠٨٢٧٠٩ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از اداره اطلاعات شاجا به نخستوزیری دفتر اطلاعات و تحقیقات، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٢ - سند شمارة ٦٥٢٠٧١ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از قرارگاه نوحی نبی ( سپاه) به فرماندهی کل معاونت عملیات، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ و سند شمارة ١٥٢٠٧٣ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از قرارگاه نوح نبی ( ع) به فرماندهی کل معاونت عملیات، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٣ - سند شمارة ١٥٢٠٧٢ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از قرارگاه نوح نبی به فرماندهی کل معاونت عملیات منطقه جنوب شرق، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٤ - سند شمارة ٠٨٢٧٠٨ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از سماجا رکن ٢ ( فرماندهی اطلاعات) به سماجا رکن ٣ ، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٥ - خبرگزاری جمهوری اسلامی، " گزارشهای ویژه"، نشریه شمارة ٢٢٠ ، ٤ / ٨ / ١٣٦٣ ، ص ١٢ ، بغداد خبرگزاری آسوشیتدپرس، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٦ - خبرگزاری جمهوری اسلامی، " گزارشهای ویژه"، نشریه شمارة ٢٢١ ، ٥ / ٨ / ١٣٦٣ ، ص ٢٥ - ٢٤ ، رادیو بی بی سی، ٤ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٧ - مأخذ شمارة ٥ ، ص ٥ ، منامه خبرگزاری آلمانغربی، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٨ - سند شمارة ٠٠٨٦٣١ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از قرارگاه خاتمالانبیا واحد اطلاعات نظامی، گزارش نوبهای شماره ٥ ( از ١ / ٨ الی ٢٥ / ٨ / ١٣٦٣ )، ص ٥ .
 ٩ - سند شمارة ١٨٤٣٣٢ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از قرارگاه عملیاتی غرب رکن ٢ به فرماندهی نزاجا معاونت عملیات و اطلاعات، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ١٠ - سند شمارة ٠٨٢٦٩٨ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: تلکس از فرماندهی کل سپاه به رئیس جمهوری، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ١١ - سند شمارة ٠٨٢٧٣٠ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از فرماندهی قرارگاه حمزه سیدالشهدا به فرماندهی کل سپاه، ٥ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ١٢ - سند شمارة ١٥١٥٠٤ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از قرارگاه عملیاتی جنوب رکن ٣ به فرماندهی نزاجا معاونت عملیات و اطلاعات، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ١٣ - سند شمارة ٠٠٨٥٨٠ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از اطلاعات عملیات قرارگاه کربلا، گزارش نوبهای اطلاعاتی ( از ٢٥ / ٧ تا ١٠ / ٨ / ١٣٦٣ )، ١٠ / ٨ / ١٣٦٣ ، ص ص ٧ - ٦ ، گزیده اسناد عملیات بدر، جلد ٨ .
 ١٤ - سند شمارة ١٤٦٦٥٢ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از قرارگاه کربلا طرح و عملیات به فرماندهی قرارگاه کربلا، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ ، ص ص ٤ - ١ .
 ١٥ - سند شمارة ٠٨٢٧١٥ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از اداره اطلاعات شاجا به نخستوزیری دفتر اطلاعات و تحقیقات، ٤ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ١٦ - سند شمارة ٠٨٢٧٣٠ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از فرماندهی قرارگاه حمزه سیدالشهدا به فرماندهی کل سپاه، ٥ / ٨ / ١٣٦٣ و سند شمارة ٠٨٢٧١٧ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از اداره اطلاعات شاجا به نخستوزیری دفتر اطلاعات و تحقیقات، ٤ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ١٧ - مأخذ شمارة ١١ .
 ١٨ - سند شمارة ٢٥٠٥٦٠ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از قرارگاه حمزه سیدالشهدا اطلاعات، گزارش نوبهای اطلاعاتی شمارة ٨ ، ٤ / ٩ / ١٣٦٣ ، ص ٣ .
 ١٩ - سند شمارة ٠٨٢٧٣٨ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از اداره اطلاعات شاجا به نخستوزیری دفتر اطلاعات و تحقیقات، ٥ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٢٠ - سند شمارة ٠٨٢٧٠٠ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از ستاد مرکزی سپاه به قرارگاه خاتمالانبیا، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٢١ - مأخذ شمارة ١٨ ، ص ١٣ .
 ٢٢ - مأخذ شمارة ١١ .
 ٢٣ - مأخذ شمارة ١٨ ، ص ١٢ .
 ٢٤ - سند شمارة ٨٢٨١٨ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از فرماندهی قرارگاه حمزه به فرماندهی کل سپاه، ١٠ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٢٥ - مأخذ شمارة ١١ .
 ٢٦ - مأخذ شمارة ١٨ ، ص ص ١١ - ١٠ .
 ٢٧ - سند شمارة ٠٩٣١٧٨ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از ستاد مرکزی سپاه حفاظت اطلاعات به ستاد مناطق یازدهگانه سپاه حفاظت اطلاعات، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ و سند شمارة ٠٨٢٦٩٩ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از ستاد مرکزی به مناطق یازدهگانه، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٢٨ - سند شمارة ٠٨٢٣٦٥ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: از فرماندهی سپاه منطقه شمالشرق به نواحی خراسان، مازندران، سمنان، ١٨ / ٩ / ١٣٦٣ .
 ٢٩ - سند شمارة ٠٨٢٦٩١ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: ازستاد تبلیغات جنگ شورای عالی دفاع به فرماندهی کل سپاه، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٣٠ - مأخذ شمارة ٥ ، ص ص ٨ - ٧ ، خبرگزاری رویتر، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٣١ - مأخذ شمارة ٥ ، ص ٣ ضمیمه، رادیو بغداد، ٢ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٣٢ - روزنامه اطلاعات، ٥ / ٨ / ١٣٦٣ ، ص ١٣ .
 ٣٣ - مأخذ شمارة ٦ ، ص ٢٢ ، رادیو بی. بی. سی، ٤ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٣٤ - مأخذ شمارة ٥ ، ص ص ١٨ - ١٧ ، رادیو بی. بی. سی، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٣٥ - خبرگزاری جمهوری اسلامی، " گزارشهای ویژه"، نشریه شمارة ٢٢٢ ، ٦ / ٨ / ١٣٦٣ ، ص ص ١٧ - ١٦ ، بغداد خبرگزاری یونایتدپرس، ٤ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٣٦ - اداره کل مطبوعات و رسانههای خارجی وزارت ارشاد اسلامی، " بررسی فعالیت خبرگزاریهای خارجی"، نشریه شماره ٢٧ ، ٨ / ٩ / ١٣٦٣ ، ص ٨١ ، بغداد خبرگزاری یونایتدپرس، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٣٧ - مأخذ شمارة ٥ ، ص ٢٢ ، رادیو صدای ترکیه، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٣٨ - سند شمارة ٢١٢٠٦٠ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: منابع سیاسی خارجی، ٥ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٣٩ - سند شمارة ٢١٢٠٥٩ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: منابع سیاسی خارجی، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٤٠ - روزنامه اطلاعات، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ ، ص ٢٤ .
 ٤١ - مأخذ شمارة ٣٩ .
 ٤٢ - دفتر سیاسی نمایندگی امام در سپاه، " رویدادها و تحلیل"، نشریه شمارة ٢ ، ١٥ / ٩ / ١٣٦٣ ، ص ٢٠ .
 ٤٣ - مأخذ شمارة ٣٩ .
 ٤٤ - مأخذ شمارة ٥ ، ص ص ١٢ - ١١ ، کویت خبرگزاری کویت، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٤٥ - روزنامه اطلاعات، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ ، ص ٤ .
 ٤٦ - مأخذ شمارة ٣٥ ، ص ص ٢٣ - ٢١ ، واشنگتن خبرگزاری رویتر، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٤٧ - مأخذ شمارة ٥ ، ص ص ١٤ - ١٣ ، واشنگتن خبرگزاری جمهوری اسلامی، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٤٨ - مأخذ شمارة ٣٨ .
 ٤٩ - مأخذ شمارة ٣٥ ، ص ١٥ ، پروایدنس رودایلند امریکا خبرگزاری یونایتدپرس، ٥ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٥٠ - مأخذ شمارة ٥ ، ص ٩ ، تهران خبرگزاری جمهوری اسلامی، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٥١ - مأخذ شمارة ٣٥ ، ص ص ٣٠ - ٢٩ ، منامه خبرگزاری فرانسه، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٥٢ - روزنامه کیهان، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ ، ص ٢ .
 ٥٣ - روزنامه کیهان، ٥ / ٨ / ١٣٦٣ ، ص ٢١ .
 ٥٤ - سند شمارة ٢٢٦٠٣١ مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ: منابع سیاسی داخلی، ٢١ / ٨ / ١٣٦٣ ، ص ١٨ .
 ٥٥ - مأخذ شمارة ٣٦ ، ص ٦٠ ، توکیو خبرگزاری آسوشیتدپرس، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٥٦ - مأخذ شمارة ٥ ، ص ص ١١ - ١٠ ، توکیو خبرگزاری آلمان غربی، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٥٧ - مأخذ شمارة ٣٦ .
 ٥٨ - مأخذ شمارة ٥ ، ص ١١ ، توکیو خبرگزاری کویت، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .
 ٥٩ - مأخذ شمارة ٥ ، ص ١٤ ، آنکارا خبرگزاری جمهوری اسلامی، ٣ / ٨ / ١٣٦٣ .

 
 
یک شنبه 26 دی 1389  8:55 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

شرح عملیات > رخدادهای سوم مردادماه 1366در جنگ نفت کشها


مرکز مطالعات وتحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در کتاب "اسکورت نفت کشها"از مجموعه کتابهای "روزشمار جنگ ایران وعراق"حوادث این روز را اینگونه بیان می کند:
 شنبه 3 مرداد 1366 ذیقعده 1407 25 ژوئیه 1987
نفت کش “ بریجتون “ که روز پیش با مین برخورد کرده بود امروز ادامه مسیر خود را به کندی پیمود و در کویت لنگر انداخت . ( 1 )

 


 سه رزم ناو که این نفت کش و نفت کش دیگر کویتی به نام “ گس پرنس “ را محافظت می کردند ، پس از گذراندن جمعه شب در آب های بین المللی ، امروز برای پیوستن به رزمناو فرماندهی امریکا در خلیج فارس ، راهی بحرین شدند . در این حال ، امریکا برای تقویت نیروهای خود در خلیج فارس ، “ رزم ناو میسوری “ مستقر در اقیانوس هند را روانه منطقه کرد . این رزم ناو یکی از چهار ناو امریکایی است که به موشکهای هدایت شونده مجهز است . ( 2 )
 از سوی دیگر ، “ مارلین فیتزواتر “ سخنگوی کاخ سفید ، گفت که فعلاً عملیات تلافی جویانه در نظر گرفته نشده است . وی از انتقاد علیه ایران خودداری کرد . به نظر مفسر خبرگزاری فرانسه سخن گوی کاخ سفید سعی می کرد که با توجه به حادثه نفت کش “ بریجتون “ ، ظاهر خوبی از خود نشان دهد . ( 3 )
در پی حادثه نفت کش “ بریجتون “ ، ضعف ها ، امکانات و راه حل های امریکا برای مقابله با مین گذاری مورد توجه صاحب نظر ان و رسانه های جمعی قرار گرفت . خبرگزاری “ آسوشیتدپرس “ به نقل از دریادار “ هارولد برنسن “ مقام برجسته نظامی امریکا ، گزارش داد :
 » برخورد نفت کش کویتی “ بریجتون “ با مین ، امریکا را از اسکورت نفت کش های کویتی باز نخواهد داشت . لکن وی اذعان داشت : “ حضور غیرمترقبه مین هایی که در آب مخفی نگه داشته شدند ، بدین معنا است که ما بایستی کلاً طرح را مورد بررسی قرار دهیم و کارآیی خود را جهت ردیابی و نابودسازی این مین ها شدت بخشیم “ . “ برنسن “ که فرماندهی نیروی خاورمیانه ای را بر عهده دارد افزود : “ ما از کارآیی بسیار جهت مبارزه با مین برخوردار نیستیم  من مطمئن هستم که اقداماتی را در رابطه با مین روبی انجام خواهیم داد . “ وی در ادامه نویسندگان کتاب “ منافع قدرت های بزرگ در خلیج فارس “ دلایل موضع گیری یک سان اعراب حوزه خلیج فارس را در برابر ایران از دیدگاه ژاپنیها بررسی کردند و نوشتند :
 » کشورهای خلیج فارس از آن بیم دارند که بنیادگرایی و تب ضدسلطنتی در بین جمعیت شیعه گسترش یابد . این امر اگر به تهاجم مستقیم نیروهای پیرو ایران منجر نشود ، [ دست کم ] امنیت آنان را تحلیل خواهد برد . هراس از پیروزی احتمالی ایرانیان تنها به منطقه خلیج فارس محدود نیست و تعداد بنیاگرایان و نفوذ آنان در هر یک از کشورهای عربی رو به افزایش است . با پیروزی ایرانیان ، بیم آن می رود که فعالیت های رو به رشد بنیادگرایان در میان مسلمانان عرب ، چه شیعه و چه سنی تشویق شود . 10 ) « )
  تلاش قدرت های بزرگ برای اعزام نیروی نظامی به منطقه خلیج فارس ، واکنش ها و موضع گیرهای مختلفی را برانگیخته است و در این مورد تحلیل های گوناگونی را تحلیل گران و رسانه های جمعی مطرح کرده اند . “ سرهنگ معمر قذافی “ حضور ناوگان امریکا و دیگر نیروهای خارجی را در آب های خلیج فارس تجاوزکارانه خواند و افزود : » با تمام امکانات خود ، هم سنگر برادران ایرانی خواهیم بود . 11 ) « )
 روزنامه “ گازته “ چاپ ترکیه نیز در بررسی علل دخالت نظامی گسترده امریکا در خلیج فارس ، نوشت : » قدرت های بزرگ به دنبال منافع خود هستند « این روزنامه افزود : » مواضع اخیر امریکا ، شوروی ، انگلستان و فرانسه پیرامون مسائل خلیج فارس پیش از آن که در جهت حمایت از رژیم عراق بوده باشد ، به معنای حفظ منافع خود و تحکیم مواضع سیاسیشان در منطقه است و چه زشت و شرم آور است که بعضی از کشورهای اسلامی منطقه نیز آلت دست آنها شده اند . « این روزنامه در مورد تلاش سازمان ملل نوشت : » مصوبه شورای امنیت سازمان ملل مبنی بر آتش بس در جنگ ایران و عراق و هم زمانی آن با استقرا ر نیروهای امریکایی در منطقه ، نشان این است که هدف این شورا چیزی بیش از حفظ امریکا در خلیج فارس نیست . 12 ) « )
  “ ژان برنارد ریموند “ وزیر خارجه فرانسه ، امروز ایران را به اقدام های تلافی جویانه در خلیج فارس تهدید کرد . وی در گفت وگو با روزنامه “ فیگارو “ گفت : » در صورت ادامه حملات ایران به کشتیهای فرانسوی در خلیج فارس ، پاریس اقدام قاطعی در رابطه با آن اتخاذ خواهد کرد . اگر ایران حملات خود را تکرار کند ، ما اقدامات مقتضی را به عمل خواهیم آورد و این اقدامات ، ا قدامات کوچکی نخواهد بود . « وی با تأکید بر این مطلب که فرانسه خواهان حفظ آزادی کشتیرانی در منطقه است ، افزود : » سیاست ما در قبال خلیج فارس تغییر نکرده است .
کشتی های تجاری ما اسکورت نمی شوند ولی ما دارای رزم ناوهایی در اقیانوس هند هستیم و این رزم ناوها به طور مرتب در خلیج فارس تردد می کنند و یکی از وظایف آنها در صورت لزوم ، نجات کشتی مورد حمله قرار گرفته ، می باشد . 13 ) « )
 برناند ریموند سپس گفت : » نیروی دریایی فرانسه در حال حاضر حداقل دارای سه کشتی در خلیج فارس و در یای عمان به منظور پشتیبانی از کشتی های مورد تهاجم قرار گرفته ، می باشد و حمله دیگری به کشتی هایش را تحمل نخواهد کرد . 14 ) « )
روزنامه “ فیگارو “ با اشاره به این که تنها بخت ایران در غلبه بر فرانسویان ، ایجاد تفرقه میان آنهاست نوشت : » پس از امریکا ، اکنون فرانسه مهم ترین نقطه هدف حمله تندروهای ایرانی است و فرانسه باید با آرامش و بردباری و قاطعیت با خطری که تاکنون سخت از آن آسیب دیده ، و بدون شک در آینده نیز مورد آسیب آن قرار خواهد گرفت ، مقابله کند . 15 ) « )
 
 درباره درگیری های امریکا و ایران در خلیج فارس و توانایی ها و یا مشکلات هر یک از دو طرف ، تفسیرها و تحلیل های گوناگون در رسانه های جمعی جهان مطرح می شود که بخشی از آن ، بازتابی از وضعیت کنونی درگیری ایران و امریکا درخلیج فارس است . خبرنگار “ بی . بی . سی ، “ در این باره گزارش داد : » برای بسیاری حیرت آور است که اسکورت امریکایی ، وسایل مجهز و پیش رفته تشخیص مین نداشته است . امریکا نمی تواند ثابت کند که این کار ( مین گذاری ) از جانب ایران انجام شده است . بنابراین در ذهن تمام دوستان و دشمنان امریکا در خلیج فارس این فکر ایجادمی شود که ایران یک ضربه سیاسی و نظامی دیگر به امریکای قدرت مند زده است . این فکر می تواند برای حیثیت امریکا در منطقه بسیار زیان آور باشد .
 امریکا گفته بود در صورت مورد حمل ه قرار گرفتن نفت کش های کویتی تحت حفاظت این کشور ، علیه مسبب آن دست به اقدام نظامی خواهد زد . اگر ایران با موشک به نفت کش حمله می کرد ؛ پاسخ امریکا سریع ، ویران کننده و غم انگیز می بود اگر ایران می کوشید از طریق هوا یا ناوچه حمله کند ، همین پاسخ را دریافت می کرد ، امریکا نگران حمله های انتحاری از جانب ایران هم بود که باز هم این نوع حمله قابل تشخیص بود ؛ بدترین نوع حمله برای امریکا ، همین حمله با مین بود که انجام شد . امریکا در مخمصه بغرنجی قرارگرفته است . ( 16 )
 به گزارش آسوشیتدپرس از “ منامه “ ، یک دیپلمات عرب پس از بیان این مطلب که حفاظت از نفت کش بریجتون چندان شدید بود که حمله به آن با جنگ افزارهای معمولی امکان نداشت ، گفت : » ایران توانایی آن را دارد که خلیج [ فارس ] را به یک میدان مین تبدیل کند . 17 ) « )
 از سوی دیگر ، مفسر شبکه تلویزیونی “ سی . ان . ان . “ امریکا نیز گفت : » اگر ثابت می شد که ایرانیان منشا حادثه هستند ، ما بسیار خوب می توانستیم تلافی کنیم . وی افزود : » ناظران می گویند امریکایی ها مایلند که تهران در مورد نیات این کشور در تردید باقی بماند . 18 ) « )
رادیو ژاپن نیز به نقل از پروفسور “ نوبراسایی “ استاد دانشگاه “ شهرکوبه “ گفت : » شوروی متنی مبنی بر خروج هم زمان کشتیهای امریکا و شوروی از خلیج فارس [ به شورای امنیت ] پیشنهاد کرده است . ایران اطمینان دارد امریکا و شوروی کاری نخواهند کرد که نتیجه آن سوق دادن ایران به سوی طرف دیگر باشد . 19 ) « )
 رادیو امریکا هم به نقل از “ هنگ کنگ تایمز “ گفت : » به دلیل تمایلات ضدغربی شدید [ امام ] خمینی و نیاز ایران به تجهیزات [ نظامی ] برای مقابله با عراق ، بسیار محتمل به نظر می رسد که ایران چشم امید خود را به رژیم های کمونیست بدوزد . میخائیل گورباچف این فرصت فوق العاده را برای دخالت در خاورمیانه از دست نخواهد داد و از آن چشم نخواهد پوشید . 20 ) « )
 به گفته رادیو “ بی . بی . سی . “ در هفته نامه “ لیتنر “ آمده است : » تضادی که در سیاست خارجی “ رونالد ریگان “ وجود دارد ، امریکا را تقریباً به ورطه یک درگیری خونین با ایران کشانده است . برای آنهایی که ایران را می شناسند تمکین این کشور در برابر فشار موجب تعجبشان خواهد شد . ( 21 )
 هفته نامه “ نیوزویک “ نیز با اشاره به پنهان کاری خبری امریکا در مورد رویدادهای خلیج فارس نوشت : » شما شاهد پوشش خبری گسترده قضیه نیروها [ ی امریکا ] در خلیج فارس نیستید مگر آن که مثلا یک کشتی مورد هدف قرار بگیرد و تعداد بیش تری از امریکایی ها در تابوت های پیچیده شده در پرچم امریکا به کشور باز گردانده شوند . 22 ) « )
امروز سخن گوی وزارت خارجه امریکا گفت که “ جورج شولتز “ وزیر خارجه این کشور قرار است دو روز دیگر با “ طارق عزیز “ وزیر خارجه عراق دیدار و درباره تلاش های سازمان ملل برای برقراری آتش بس در جنگ ایران و عراق با وی گفت وگو کند . 23 ) « ) از سوی دیگر رادیو کویت نیز به نقل از طارق عزیز وزیر خارجه عراق گفت : » عراق پیشنهادهای مشروحی برای به ا جرا در آوردن قطع نامه اخیر شورای امنیت جهت متوقف ساختن جنگ عراق و ایران ، تقدیم دبیر کل سازمان ملل کرده است . وی ( طارق عزیز ) در مصاحبه با روزنامه “ الاتحاد “ چاپ ابوظبی گفت این پیشنهاد ، حسن نیت و جدی بودن عراق را در اجرای این قطع نامه نشان می دهد . پیشنهاد عراق بر تعیین جدول زمانی برای به اجرا در آوردن کلیه مواد قطع نامه از شروع آتش بس ، عقب نشینی به مرزهای بین المللی و متوقف ساختن عملیات نظامی در زمین ، هوا و دریا ، تاکید دارد . 24 ) « )
 واحد مرکزی خبر نیز از لندن در مورد دیدار طارق عزیز با نماینده امریکا در سازمان ملل گزارش داد : » وزیر خارجه عراق که در نیویورک به سر می برد امروز ضمن دیدار محرمانه با ژنرال “ ورنون والترز “ نماینده امریکا در سازمان ملل متحد ، از تلاش های امریکا در حمایت از مواضع رژیم عراق در اجلاس اخیر شورای امنیت سازمان ملل تشکر و قدردانی کرد . به گفته محافل دیپلماتیک در سازمان ملل متحد ، نکته درخور توجه این است که براساس عرف و سنت دیپلماسی و پروتکل های بین المللی ، وزیر خارجه یک کشور عضو سازمان ملل متحد ، مقامی به مراتب بالاتر از سفیر یک کشور دارد و اگر قرار باشد ملاقاتی صورت گیرد ، باید سفیر به ملاقات وزیر امور خارجه برود . اقدام “ طارق یوحنا عزیز “ در حالی صورت گرفته است که هیئت نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد بارها از پذیرش “ والترز “ به عنوان سفیر امریکا خودداری و درخواست ملاقات او را رد کرده و حتی هنگامی که نماینده امریکا ریاست ادواری شورای امنیت سازمان ملل متحد را بر عهده داشت ، سه بار درخواست وی برای ملاقات با مقام های ایرانی رد شد . 25 ) « )
 “ جولیوس آندره ئوتی “ وزیر خارجه ایتالیا که مواضعی متفاوت با کشورهای انگلیس ، فرانسه و امریکا در مورد ایران دارد ، گفت : » صلح بین ایران و عراق بر امنیت رفت و آمد کشتی در خلیج فارس اولویت دارد و ایتالیا تلاش فراوان دارد تا بین عراق و ایران صلح برقرار کند . « وی افزود : » اخیراً حرکات تفاهم آمیزی از سوی ایران انجام شده است . 26 ) « )
قائم مقام وزارت امور خارجه شوروی نیز در موضعی مشابه با مواضع جمهوری اسلامی ایران در خلیج فارس گفت : » تحرکات فعلی امریکا در خلیج فارس عملا نقص قطع نامه اخیر شورای امنیت است و امریکا با آوردن کشتی های جنگی خود تحت عنوان اسکورت ، به طور واضح و روشن ماده پنج این قطع نامه را که خود به آن رای داده است ، نقض کرده است . 27 ) « )

 

رویدادهای دیگر:
در ادامه بحران موسوم به جنگ سفارتخانه ها در روابط ایران و فرانسه ، وزیر امورخارجه ایران ، آقای ولایتی در گفت وگو با نشریه “ دی ولت “ چاپ آلمان در پاسخ به این پرسش که آیا آقای “ گرجی “ که در سفارت خانه ایران در پاریس به سر می برد ، سمت دیپلماتیک دارد ؟ گفت : » پاسپورت آقای گرجی دارا ی آن نوع آزادیهایی است که در “ کنوانسیون وین “ گنجانده شده است و ما با علاقه کامل حاضریم با فرانسویان در این باره در معرض کلیه اذهان عمومی به مذاکره بپردازیم و هر کس می تواند از فرانسه بیاید و با من به مذاکره علنی بپردازد . « آقای ولایتی با اشاره به این که فرانسویان در این ماجرا می خواهند باج گیری کنند ، افزود : » مااجازه نمی دهیم کسی ما را سرکوب کند چه این سرکوب از سوی امریکا باشد ، چه شوروی و یا فرانسه ما بر اساس احترام دوجانبه و تساوی حقوقی حاضریم با تمامی دو لت ها روابط برقرار سازیم . 28 ) « )
از سوی دیگر ، مقام های دولت فرانسه نیز امروز در مورد این ماجرا توضیحاتی دادند . وزیر کشور فرانسه در سخنان خود درباره اتهامات وارده به ایران ، موضع ملایم تری داشت . وی گفت : » هرگز به ایران اشاره نکرد ه ایم ، ما تنها از شبکه تروریستی اسلامی نام برده ایم . به هرحال در بازجویی از چندتن از لبنانی های مظنون پای “ وحید گرجی “ مترجم ایران به عنوان رابط اصلی تروریست ها ، به میان کشیده شده است . 29 ) « )
 وزیر خارجه فرانسه “ ژان برنارد ریمو ن “ نیز در یک موضع گیری بینابین گفت : » من نمی دانم در استدلال خود تا چه حد پیش روم . ایده و عقیده ای که در یک دولت تروریست وجود دارد ، پیچیده است . همان گونه که مشاهده می کنید بعضی از کشورهای اروپایی ، ایران را به عنوان یک دولت تروریست تلقی نمی کنند . می توان مدارکی را دال بر تروریست بودن یک دولت به دست آورد اما در حال حاضر ما چنین مدارکی را در اختیار نداریم . 30 ) « )
وزیر خارجه فرانسه که در مجلس این کشور سخن می گفت ، با بیان این مطلب که روند عادی سازی در روابط دو کشور در حال حاضر به طور کامل متوقف شده است ، افزود : » مذاکرات درباره خروج دیپلمات های ایران و فرانسه و بازگشت آنها به کشورهای خود ، به بن بست رسیده است و به نظر می رسد که هر دوطرف برای یک درگیری طولانی آماده شده اند . 31 ) « )
 
 درحالی که کشورهای صنعتی پیش رفته و کشورهای عربی ثروت مند منطقه ، عراق را در حد وفور به انواع سلاح ها مسلح می کنند ، ایران در فراهم آوردن تجهیزات مورد نیاز جنگ ، با دشورای های فراوان مالی و سیاسی روبه رو است . در این میان ، رسانه های جمعی بدون در نظر گرفتن این واقعیات آشکار و پنهان ، گزارش هایی درباره منابع صدور اسلحه و چگونگی تامین سلاح در جنگ تحمیلی ، منتشر می کنند . “ موسسه بین المللی تحقیقات صلح استکهلم “ SIPRI ) ) با مقایسه خریدهای نظامی ایران و عراق ، ا علام کرد : » بین سال های 1981 تا 1985 ( میلادی ) عراق با 14 درصد از کل واردات تسلیحاتی کشورهای جهان سوم ، بزرگ ترین خریدار اسلحه بود . در مقابل ایران با تنها 2 / 1 درصد در این سال ها در رده بیستم قرار داشت ، اما این رقم نشان دهنده حجم واق عی خریدهای تسلیحاتی آن ها نیست .
 برزیل و آرژانتین بزرگترین تامین کنندگان اسلحه جنگ ایران و عراق در امریکای لاتین هستند . کشورهای دیگر هم از این بازار وسیع بی نصیب نمانده اند مانند کشور شیلی که به عراق بمب های خوشه ای می فروشد . 32 ) « ) نشریه “ نیو استیتمن “ نیز در این باره نوشت : » جنگ ایران و عراق بزرگ ترین بازار اسلحه را در تاریخ جهان به وجود آورده است . 33 کشور به ایران و عراق اسلحه می فروشند که اکثر آنها با هر دوکشور متخاصم معامله دارند و عمده منافع از فروش اسلحه به ایران حاصل می شود زیرا اسلحه به چندین برابر قیمت اصلی آن ، به ایران فروخته می شود . 33 ) « )

روزنامه “ نیویورک تایمز “ نیز به نقل از دیپلمات های چینی نوشت : » چین سعی نخواهد کرد از تصویب قطع نامه شورای امنیت در مورد اعمال تحریم تسلیحاتی علیه ایران جلوگیری کند ، اما کماکان به پشتیبانی تسلیحاتی ایران ادامه خواهد داد . چین احتمالاً از شرکت در رای گیری پیرامون تحریم تسلیحاتی علیه ایران ، خودداری خواهد کرد . 34 ) « )
  شرکت های نفتی ژاپن تمایل خود را برای افزایش قراردادهای جدید خرید نفت از ایران اعلام کردند . روزنامه “ لویدز لیست “ لندن در این باره نوشت : » کمپانی های ژاپنی بر اساس قراردادهایی که با تهران منعقد کرده اند ، روزانه 265 هزار بشکه نفت خام از ایران خریداری می کنند و مقامات ای ران نیز به افزایش حجم خرید نفت ژاپن ، روزانه به چهارصد هزار بشکه ابراز تمایل کرده اند . 35 ) « )
  در ادامه روند بهبود روابط ایالات متحده امریکا و عراق ، دو کشور امروز موافقت نامه ای را امضا کردند که در آن بعضی ممنوعیت های بازرگانی ، سرم ایه گذاری و مسافرتی بین دو طرف لغو شد . “ کلارنس برون “ وزیر بازرگانی ملی امریکا در مراسم امضای این قرارداد با “ محمدمهدی صالح “ وزیر تجارت عراق ، گفت : » این قرارداد موقعیت های تجاری در مسئله انرژی ، کشاورزی ، مالی ، حمل و نقل ، اداری و مهند سی ساختمان برای امریکا فراهم می آورد . 36 ) « )
  حمله روز گذشته عراق در منطقه میمک ، امروز با قوت بیش تری ادامه یافت . دشمن در نخستین ساعات روز با هلی برن نیرو در بخش شمالی ارتفاعات میمک ، موفق شد “ تپه شهدا “ و شیار اصلی آن را تصر ف کند . ( 37 )
پس از این اقدام ، نیروهای عراقی در ساعت 16 تلاش دیگری را برای تصرف ارتفاعات جنوبی میمک سازمان دادند . آنها با چهار فروند هلی کوپتر نیروهای خود را به بخش جنوبی ارتفاعات “ میمک “ هلی برن کردند که با هدف قرار گرفتن هلی کوپتر محافظ و سرنگون شدن آن ، تلاش دشمن ناموفق ماند و نیروهای خودی 53 تن از افراد دشمن را که در این عملیات در منطقه پیاده شده بودند ، محاصره کردند و سپس به اسارت درآوردند . ( 38 )
 تیپ شناسایی 313 سپاه درباره چگونگی استفاده عراق از هلی کوپتر در حمله های دیروز و امروز خود در منطقه میمک ، گزارش داد : » عراق در هر دو محور سومار و میمک برای انتقال سریع نیروهایش به خطوط درگیری ، به صورت گسترده از هلی برن استفاده کرد که این اقدام در محور سومار فقط در عقبه انجام شد ، اما در مح ور میمک برای انتقال نیروها به خط اول نیز به طور وسیع مورد استفاده قرار گرفت که در چند مورد موجب به اسارت درآمدن نیروهای دشمن شد . « در گزارش این تیپ همچنین در مورد اهمیت استراتژیک ارتفاعات میمک و سومار آمده است : » دشمن با تصرف این مناطق علاوه بر این که تسلط نیروهای ما را از عقبه های خود از جمله شهر “ مندلی “ ، جاده های مندلی  نفت شهر ، مندلی  خانقین ، خانقین  بدره می گرفت ، تسلط زیادی هم بر عقبه های ایران از جمله جاده های مهم مرزی سومار مهران ( جاده شهید کاشی پور ) پیدا می کرد . 39 ) « )
 نیروهای عراقی به اسارت گرفته شده در منطقه میمک عراق صبح امروز چندین بخش “ صالح آباد “ ایلام را بمباران کرد . بر اساس گزارش های رسیده از ایلام ، در این بمباران ها که 9 نقطه از اطراف بخش “ صالح آباد “ ایلام هدف قرار گرفت ، که دو تن شهید و یک تن زخمی شدند . ( 40 ) همچنین هواپیماهای دشمن ، پنج بار منطقه عملیاتی “ سومار “ را با بمب های آتش زا ، “ ناپالم “ و “ خوشه ای “ بمباران کردند . ( 41 )
در ارتفاعات “ کلاشین “ در منطقه مرزی “ اشنویه “ شماری از نیروهای خودی در عملیات کمین حزب “ دمکرات “ به شهادت رسیدند . قرارگاه “ حمزه سیدالشهدا “ در مورد این درگیری گزارش داد : » تعداد 4 نفر از نیروهای تحت امر قرارگاه رمضان در منطقه مرزی اشنویه با چته های “ هیز کلاشین “ برخورد کردند که سه نفر از آنها به اسارت چته ها در آمدند و یک نفر موفق به فرار شد . در پی آن ، 22 نفر جهت آزادی اسرا به محل اعزام می شوند که به کمین چته ها افتاده و همگی به شهادت می رسند و سلاح های آنها به غارت می رود . در این درگیری از چته های “ حزب دمکرات “ نیز یک تن کشته و چهار تن زخمی شدند . 42 ) « )
 همچنین در درگیری دیگری بین نیروهای خودی و عناصر حزب دمکرات در اطراف کوه های “ نازدار داغ “ در مرز اشنویه ، هشت تن از نیروهای خودی شهید و یازده تن ناپدید شدند . ( 43 )
  بررسی شیوه ها ، مهارت های جنگی و برخورد گروه های ضدانقلاب کرد ، موضوعی است که خبرگزاری جمهوری اسلامی امروز در مورد آن گزارش داد . در این گزارش آمده است :
 » عمده ترین فعالیت را در بین تمامی ضدانقلابیون ، دو حزب کومه له و دمکرات داشتند . این دو حز ب یکی با شعار “ کمونیستی “ و “ آزادی “ و دیگری با شعار “ ناسیونالیستی “ و “ خودمختاری “ وارد عمل شده ولی از سال 1359 با ورود سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به منطقه و تصرف مواضع ضدانقلاب ، این دو گروهک نیز مانند سایرین به مرزها گریخته و پایگاه هایشان را در نقاط مرزی مستقر کردند . سپس عملیات های پی درپی رزمندگان اسلام آنان را وادار کرد تا به داخل خاک عراق فرار کنند . طی مدت شش سال . جمهوری اسلامی هر روز بیش از گذشته مردم را از آنان گرفت . بسیاری [ از افراد ضدانقلاب ] در دست های عدالت گرفتار آمده ، عده ای به هلاکت رسیدند ؛ شماری نیز به سردرگمی اهداف گروهک های مایوس کومه له و دمکرات پی برده و آگاهانه از این گروهک ها بریده اند و به آغوش پرمهر اسلام بازگشتند . « در ادامه این گزارش ، درباره چگونگی تغییر برخورد دو گروهک دمکرات و به ویژه کومه له با اسیران آمده است : » اکنون بیش از 90 درصد از اسرای در دست کومه له پس از مدت کوتاهی آزاد می شوند . بررسیهای به عمل آمده از این حرکت کومه له  که از اواخر سال 1365 آغازشده  نشان می دهد که ای ن گروهک به خاطر این که پشتوانه مردمی خود را از دست داده و از لحاظ تدارکاتی نیز تحت فشار قرار دارد و از سویی برای نگه داری اسرا پایگاهی ندارد ، ناگریز به آزادی آنها است ، اما این نکته که چرا گروهک “ کومه له “ به روال گذشته اسرا را اعدام و یا مبادله نمی کند ، نیز جای بحث و بررسی است . این گروهک اسرا را که عمدتاً سرباز یا بسیجی و یا حتی پاسدار کادر هستند ، پس از تشریح مواضع و سخن رانی و به اصطلاح افشاگری ، آزاد می کند تا به ایشان دوستی خود را نشان دهد و آزادی اسرا را نیز با ذکر نام آنها از فرستنده رادیویی خود به گوش شنوندگان می رساند تا از یک طرف آبر وی از دست رفته را باز خریده و از طرفی دیگر شاید در بین آزادشدگان افرادی ناآگاه بتوانند برخورد ظاهراً انسانی نیروهای مخالف را به گوش سایر همرزمانش برسانند . نکته دیگر که برای کومه له مطرح است ، به سقوط کشاندن پایگاه ها و استفاده از آنها است و طبیعی است افراد مستقر در پایگاه ها وقتی ببینند در صورتی که مقاومت نکنند و به اسارت در آینده ، باز هم آزاد شده و می توانند به زندگی خویش ادامه دهند ، ا ز قدرتشان کاسته می شود و اصولاً انگیزه آنان در مقاومت از بین می رود . ( 44 )
  امروز شمار دیگری از نیروهای مردمی پس از راه پیمایی و نمایش اراده خود برای ادامه جنگ ، از شهرهای مختلف به جبهه های نبرد و سواحل خلیج فارس اعزام شدند . همچنین به گزارش روزنامه جمهوری اسلامی ، بسیاری از دانشجویان دانشگاه های سراسر کشور از تهران و دوّمین کاروان “ مدافعان خلیج فارس “ شامل هفت گردان رزمی  تخصصی از اصفهان به سوی جبهه ها حرکت کردند . ( 45 )
و روز پیش نیز در نخسیتن اعزام “ مدافعان خلیج فارس “ ، دو گردان مهندسی  رمزی جهادسازندگی استان تهران با نام “ انصار “ شامل نیروهای متخصص داوطلب ، پس از راه پیمایی در شهر ، با بدرقه مردم و خانواده های خود ، به سواحل خلیج فارس و دیگر میدان های نبرد رهسپار شدند . ( 46 ) گفتنی است که اخبار اعزام نیروهای مردمی به جبهه ها ، هر روز بخش عمده ای از صفحات مطبوعات را دربر می گیرد .
همایش سه روزه فرماندهان نیروی زمینی سپاه صبح امروز در ستاد مرکزی سپاه پاسداران و با حضور “ محسن رضایی “ فرمانده کل سپاه کار خود را آغاز کرد . سخن گوی روابط عمومی ستاد مرکزی سپاه پاسداران موضوع این گردهم آیی را توجیه فرماندهان درباره پیش برد اهداف جنگ و بررسی مسائل مربوط به آن اعلام کرد . ( 47 )


 منابع و ما خذ :
 1  روزنامه اطلاعات ، 3 / 5 / 1366 ، ص 1 ، خبرگزاری رویتر .
 2  روزنامه رسالت ، 4 / 5 / 1366 ، ص 1 ، خبرگزاری رویتر ؛ و  روزنامه رسالت ، 4 / 5 / 1366 ، ص 12 ، خبرگزاری رویتر .
 3  روزنامه اطلاعات ، 4 / 5 / 1366 ، ص 16 ، واشنگتن  خبرگزاری فرانسه .
 4  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 129 ، 4 / 5 / 1366 ، ص ص 27  26 ، خلیج فارس  خبرگزاری آسوشیتدپرس ، 5 / 5 / 1366 .
 5  روزنامه رسالت ، 4 / 5 / 1366 ، ص 12 ، واشنگتن  خبرگزاری فرانسه .
 6  روزنامه اطلاعات ، 3 / 5 / 1366 ، ص 16 ، خبرگزاری رویتر .
 7  سندشماره 226162 ، مرکز مطالعات و تحقیقا ت جنگ : 1366/ 5/ 14 ، ص 11 .
 8  روزنامه جمهوری اسلامی ، 5 / 5 / 1366 ، ص 3 .
 9  واحد مرکزی خبر صدا و سیمای جمهوری اسلامی ، “ بولتن رادیوهای بیگانه “ ، 4 / 5 / 1366 ، ص 5 ، به نقل از رادیو امریکا ، 3 / 5 / 1366 .
 10  پائول جابر و دیگران ، منافع قدرت های بزرگ درخلیج فارس ، ترجمه مجید قهرمانی ، ( تهران : نشر سفیر ، 1370 ) ، ص 60 .
 11  روزنامه اطلاعات ، 3 / 5 / 1366 ، ص 3 ، طرابلس  خبرگزاری جمهوری اسلامی .
 12  روزنامه جمهوری اسلامی ، 3 / 5 / 1366 ، ص 3 ، به نقل از روزنامه گازته ، چاپ استانبول .
 13  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 128 ، 4 / 5 / 1366 ، ص 47 ، پاریس  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 3 / 5 / 1366 ، به نقل از روزنامه فیگارو .
14  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 130 ، 6 / 5 / 1366 ، ص 46 ، تهران  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 5 / 5 / 1366 .
 15  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 128 ، 4 / 5 / 1366 ، ص 42 ، پاریس  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 3 / 5 / 1366 ، روزنامه فیگارو .
 16  خبرگزاری جمهوری اسلامی “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 128 ، 4 / 5 / 1366 ، ص 19 ، تهران خبرگزاری جمهوری اسلامی ، رادیو بی . بی . سی ، 3 / 5 / 1366 . 17  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 128 ، 4 / 5 / 1366 ، ص 8 ، منامه  خبرگزاری آسوشیتدپرس ، 3 / 5 / 1366 .
 18  روزنامه اطلاعات ، 4 / 5 / 1366 ، واشنگتن  خبرگزاری فرانسه ، به نقل ازشبکه تلویزیونی “ سی . ان . ان “ .
 19  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 128 ، 4 / 5 / 1366 ، ص 13 ، تهران  خبرگزاری جمهور اسلامی ، 3 / 5 / 1366 ، به نقل از رادیو ژاپن .
 20 خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 128 ، 4 / 5 / 1366 ، ص 21 ، رادیو امریکا ، 1366/ 5/ 3 ، به نقل از روزنامه هنگ کنگ تایمز .
 21  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 128 ، 4 / 5 / 1366 ، ص 21 ، به نقل از رادیو بی . بی . سی . 3 / 5 / 1366 ،
 22  روزنامه اطلاعات ، 3 / 5 / 1366 ، ص 16 ، به نقل از هفته نامه نیوزویک .
 23  روزنامه اطلاعات ، 4 / 5 / 1366 ، ص 16 ، به نقل از خبرگزاری فرانسه .
 24  معاونت سیاسی فرماندهی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ، “ بولتن بررسی “ ، نشریه شماره 15 ، 1366/ 5/ 9 ، ص 8 ، رادیو کویت ، 3 / 5 / 1366 ، به نقل از روزنامه الاتحاد ، چاپ ابوظبی .
 25  روزنامه اطلاعات ، 5 / 5 / 1366 ، ص 16 لندن  به نقل از واحد مرکزی خبر .
 26  روزنامه اطلاعات ، 4 / 5 / 1366 ، ص 3 ، رم  واحد مرکزی خبر .
 27  روزنامه جمهوری اسلامی ، 3 / 5 / 1366 ، ص 2 ، به نقل از خبرگزاری جمهوری اسلامی .
 28  اداره کل مطبوعات و رسانه های خارجی وزارت ارشاد اسلامی ، بررسی مطبوعات جهان ، نشریه شماره 1253 ، 1366/ 5/ 19 ، ص 4 ، نشریه دی ولت ، چاپ آلمان .
 29  واحد مرکزی خبرصدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ، “ بولتن رادیوهای بیگانه “ ، 4 / 5 / 1366 ، ص 12 ، به نقل از رادیو امریکا ، 3 / 5 / 1366 .
 30  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 129 ، 5 / 5 / 1366 ، صص 36  35 ، پاریس  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 4 / 5 / 1366 ، به نقل از روزنامه فیگارو
 31  روزنامه کیهان ، 4 / 5 / 1366 ، ص 2 .
 32  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 128 ، 4 / 5 / 1366 ، ص 31 ، به نقل از رادیو بی . بی . سی ، 3 / 5 / 1366 ، 33  پیشین ، ص 21 .
 34  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 128 ، 4 / 5 / 1366 ، ص 30 ، سازمان ملل  خبرگزاری کویت ، 3 / 5 / 1366 ، به نقل از نیویورک تایمز . 35  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 128 ، 5 / 4 / 1366 ، صص 1 1  10 ، لندن  خبرگزاری کویت ، 3 / 5 / 1366 ، به نقل از روزنامه لویدزلیست ، چاپ لندن .
 36- Sanfransisco Chronicle ) August . 9 . 1987 ( p . 27 .
 37  سند شماره 028843 مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : گزارش نوبه ای شماره 19 نزاجا  معاونت اطلاعات  مدیریت اطلاعات ، 2 / 5 / 1366 ، تا 9 / 5 / 1366 ، ص 3 .
 38  پیشین .
 39  سند شماره 088862 مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : ترتیب نیرو ، تیپ 313 حر ، 6 / 6 / 1366 ، صص 3  2 .
 40  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 128 ، 4 / 5 / 1366 ، ص 3 ، ایلام  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 3 / 5 / 1366 ، و  سند شماره 088213 مرکزمطالعات و تحقیقات جنگ : از دفتر فرمانده سپاه 3 قدس به دفتر فرمانده کل سپاه  سپاه کشوری 4 / 5 / 1366 .
 41  روزنامه رسالت ، 4 / 5 / 1366 ، ص 1 .
 42  سند شماره 069394 مرکز مطالع ات و تحقیقات جنگ : گزارش نوبه ای و اطلاعاتی ، شماره 2193 ، قرارگاه حمزه سیدالشهدا ( ع )  اطلاعات ، 7 / 5 / 1366 ،
 43  سندشماره 069487 مرکزمطالعات و تحقیقات جنگ : گزارش نوبه ای و اطلاعاتی ، از قرارگاه حمزه ( ع )  اطلاعات ، 12 / 5 / 1366 ؛ و سند شماره 200579 ، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ ، 7 / 5 / 1366 ، ص 3 .
 44  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 128 ، 4 / 5 / 1366 ، صص 34  33 ، سنندج  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 3 / 5 / 1366 ،
 45  روزنامه جمهوری اسلامی ، 3 / 5 / 1366 ، ص 2 .
 46  روزنامه اطلاعات ، 1 / 5 / 1366 ، ص 18 .
 47  روزنامه کیهان ، 3 / 5 / 1366 ، ص 3 .

 

 
 
یک شنبه 26 دی 1389  8:56 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

شرح عملیات > رخدادهای پنج شنبه یکم مردادماه 1366در جنگ نفت کشها


مرکز مطالعات وتحقیقات جنگ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در کتاب "اسکورت نفت کشها"از مجموعه کتابهای "روزشمار جنگ ایران وعراق"حوادث این روز را اینگونه بیان می کند:
پنج شنبه 1 مرداد 1366 26 ذیحجه 1407 23 ژوئیه 1987
  کاروان نفت کش های کویتی  که ناوگان جنگی امریکا آن را حفاظت می کند  روز گذشته حرکت خود را از “ بندر خورفکان “ امارات متحده عربی در دریای عمان آغاز کرد و پس از گذشتن از تنگه هرمز شب هنگام با آماده باش کامل از نزدیکی سواحل جزیره ابوموسی عبور کرد .

 

این کاروان که د ر نخستین روز از سفر دریایی خود ابتدا به آب های “ جزیره سیری “  که امریکا آن را یکی از مراکز تهدید علیه کاروان ها می داند  رسیده بود، هنگام عبور از آن منطقه به دلیل روبرو شدن با یک قایق که احتمال داده میشد پر از مواد منفجره باشد ، به حال آماده باش کامل درآمد .
 سپس رزم ناوهای امریکا کوشیدند تا با این قایق تماس بگیرند اما موفق نشدند و نتوانستند آن را شناسایی کنند . کاروان که احساس خطر میکرد مسیر پیش بینی شده را تغییر داد و پس از دور زدن قایق ، به راه خود ادامه داد . ( 1 )
* خبرگزاری فرانسه درباره وضعیت روانی افراد ناوگان امریکایی گزارش داد :
 » چند تن از روزنامه نگاران امریکایی به عنوان تنها خبرنگارانی که اجازه یافتند در نخستین کاروان نفت کش های کویتی جای گیرند ، در تفسیری درباره امکان حملات شهادت طلبانه علیه رزم ناوهای امریکایی در خلیج فارس اظهار داشتند که تفنگ داران کشتیهای جنگی نظرات گوناگونی در مورد حملات انتحاری ایرانیان دارند و نگران مخاطرات هستند . یکی از فرماندهان امریکایی در عرشه ناو “ یو . اس . اس . فوکس “ به خبرنگاران گفت :
 » فکر می کنم همه این احساس را دارند که چیزی به وقوع خواهد پیوست زیرا در تمامی گزارش های مطبوعاتی خوانده ایم که ایرانی ها گفته اند دست به کاری خواهند زد . ( 2 )
 * بعدها مشخص گرد ید که این قایق تنها یک قایق ماهی گیری کوچک و ساده بوده که سرنشین ماهی گیر آن پس از اداختن تورهای ماهی گیری به دریا در انتظار صید به خواب خوشی رفته بود که مهاجمین امریکایی حتی در قلب کشور خود از آن محرومند .

 “ فرانک کارلوچی “ مشاور امنیت ملی ریگان نیز معتقد است که حفاظت از نفت کش های کویتی احتمالا باعث دست زدن ایران به یک سلسله اقدامات تروریستی ! علیه تاسیسات امریکا در خاورمیانه خواهد شد . در عین حال وی گفته است : » توانایی ایرانیها برای انجام دادن اقدامات تروریستی محدود است و به عقیده من آنها نمیتوانند بیش از آنچه تاکنون انجام داده اند ، اقدامات بیش تری انجام دهند . نباید فکر کرد که آنان می توانند در هر زمان و در همه جا به اقدام تروریستی دست بزنند . ( 3 )
خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از کارشناسان نظامی غرب درباره توانایی و عملیات های احتمالی نیروهای ایرانی در خلیج فارس گزارش داد :
 » ایران تنها در یک شب می تواند براحتی حدود 10 مین را در این آب راه ها کار بگذارد و حرکت کشتیها را در آن موقتاً مختل کند . « خبرگزاری فرانسه افزود : » اما در ارزیابی کارشناسان مزبور ، عملیات ایران در خارج از این آب راه و با استفاده از حملات انتحاری که از شیوه های رایج در حملات زمینی الهام گرفته شده است و ، یا عملیات تروریستی در هر نقطه از این منطقه ، به صورت سلسله وقایع پی درپی در بحران خلیج فارس ، خطر بالاتری است و باعث هراس بیش تری می تواند باشد . 4 ) « )
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرد که برای مقابله با نیروهای امریکایی و افزایش آمادگی نیروهای خود برای اجرای عملیات دریایی ، آماده برگزاری “ مانور دریایی شهادت “ در آب های خلیج فارس است . در این مانور ، علاوه بر نیروی دریایی ، نیروی زمینی سپاه نیز شرکت خواهد داشت . علی شمخانی فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ، امروز در دستورالعملی به برخی یگان های این نیرو ابلاغ کرد که علاوه بر به کارگیر ی قسمتی از استعداد خود در این مانور ، برخی تدارکات و امکانات متناسب با مانور را نیز آماده کنند . ( 5 )
 سخنگوی سپاه پاسداران در این باره گفت : » “ مانور شهادت “ با حضور نیروهای بسیج سپاه پاسداران ، در نیمه دوم مرداد ماه سال جاری در آب های خلیج فارس ، تنگه هرمز و دریای عمان برگزار خواهد شد . « وی افزود : » برگزاری مانور شهادت به دنیا نشان خواهد داد که نیروی دریایی سپاه موفق شده است پاسداران عاشق شهادت و بسیجیان جان برکف را برای سرکوب استکبار در آب های خروشان دریا نیز به کار گیرد و همانند جبهه زمینی ، ترکیب شگفت انگیزی از روحیه فداکاری و شهادت طلبی با تجهیزات و تکنولوژی پیش رفته به وجود آورد . 6 ) « )
رادیو بی . بی . سی . درباره این مانور گفت : » مانور دریایی سپاه که به نام “ شهادت “ خوانده میشود ، او لین مانور دریایی این واحد جدید نیروی دریایی ایران است که در نیمه دوم مرداد ماه سال جاری انجام خواهد گرفت تا آمادگی واحد دریایی پاسداران انقلاب در انجام [ دادن ] عملیات دریایی و کاربرد شیوه های ویژه پاسداران در دریا ، نشان داده شود . برگزاری مانور مذکور تحت عنوان “ مانور ویژه شهادت و از خودگذشتگی “ نشان می دهد که استفاده از جوخه های انتحاری در نظر خواهد بود . 7 ) « )
  هنگامی که کاروان نفت کش های کویتی در حفاظت ناوگان امریکا به سوی کویت حرکت می کرد ، نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در تدارک مانور دریایی شهادت بود و نیروهای عمل کننده ، در مکان های عملیاتی خود جای گرفته و در پی کسب آمادگیهای لازم در چارچوب ماموریت های محوله قایق های تندرو سپاه در آب های خلیج فارس بودند . یک گروه عملیاتی ویژه از این نیروها برای مقابله با ناوهای امریکایی طرح های مختلفی پیشنهاد داد که فرماندهی با اجرای یکی از آنها موافقت کرد . افراد این گروه پس از گزاردن نماز صبح ، به سرعت محموله های خود را بارگیری و با طلوع خورشید حرکت کردند . ظهر به پایگاه تاکتیکی رسیدند و نیروهای مستقر در این پایگاه وضعیت منطقه را در جلسه ای برای آنها تشریح کردند .
 افراد گروه ویژه پس از انجام دادن تعمیرات لازم ، با احتیاط پایگاه تاکتیکی را ترک کردند و به منظور اجرای ماموریت ، به مسیر خود ادامه دا دند . شب هنگام به جزیره موردنظر رسیدند و فرمانده پایگاه مستقر در جزیره از آنها استقبال کرد . سپس فرمانده گروه عملیاتی ویژه با بیان گزارشی از اوضاع جوی دریا و ناوهای امریکایی حاضر در منطقه ، نیروهای عمل کننده را از چگونگی اجرای عملیات آگا ه کرد و با آیه شریفه ، “ ان تنصروالله ینصرکم و یثبت اقدامکم و آیه انصرنا علیالقوم الکافرین “ ، پیروزی حق را بشارت داد . آن گاه نیروهای گروه ویژه با شناورهای خود به سوی منطقه ای که در مسیر حرکت ناوهای امریکایی بود ، حرکت کردند . از سوی دیگر ، هرلحظه احتمال شناسایی نیروها به وسیله هواپیماهای شناسایی به خصوص هواپیماهای جاسوسی “ آواکس “ وجود داشت ، لذا آنها با تغییرات جزیی در مسیر پیش بینی شده ، از ضعف دشمن در نقطه کور ( Area baffle ) بیش ترین بهره برداری را کردند و شناورها یکی پس از دیگری به عملیات در نقاط تعیین شده در طول مسیر پرداختند . سرانجام پس از آخرین مرحله ماموریت در حالیکه گروه ویژه به نزدیک ترین فاصله ممکن با ناو جنگی دشمن رسیده بود ، فرمانده عملیات به آرامی خاتمه عملیات را اعلام کرد و دستور بازگشت نیروها صادر شد . ( 8 )

رویدادهای دیگر:
دکتر علی اکبر ولایتی وزیر امورخارجه ایران ، امروز وارد بن ، مرکز آلمان غربی شد . وی در یک مصاحبه مطبوعاتی به سوالات خبرنگاران درباره موضع ایران در برابر قطعنامه 598 شورای امنیت و حضور امریکا در خل یج فارس پاسخ داد . ولایتی دلایل ایران را در مورد عدم پذیرش قطع نامه 598 برشمرد و گفت : » قطع نامه شورای امنیت به هیچ وجه نظرات ایران را در خود منظور نکرده و برای تصویب آن ، ایران رسماً مورد مشورت قرار نگرفته است . ما دلیلی نداریم که آن را بپذیریم . « وی افزود : » در صورتیکه شورای امنیت در قطع نامه اش عراق را به عنوان متجاوز ، آن گونه که همه دنیا می دانند و به آن اعتراف دارند ، اعلام و محکوم کند ، آن وقت شرط اصلی ما برای شرکت فعال در هرگونه تلاش شورای امنیت برآ ورده شده است و در این صورت ما در شورای امنیت فعالانه شرکت خواهیم کرد . علت اصرار ما برای اعلام متجاوز بودن عراق توسط شورای امنیت سازمان ملل ، به دلیل این است که تاکنون این شورا گام مثبتی در جهت جلوگیری از حمله عراق یا ادامه تج اوز عراق برنداشته است ، جز آن که پس از ورود نیروهای آن کشور به خاک ما ، درخواست آتش بس کرد بدون این که عقب نشینی
 نیروهای متجاوز را خواستارشود . بنابراین مردم ما از شورای امنیت سابقه خوبی ندیده اند . «
 دکتر ولایتی در این مصاحبه به بیا ن نکات مثبت قطع نامه پرداخت : » این قطع نامه نکات مثبتی هم دارد ، از جمله ابراز تاسف نسبت به کاربرد سلاح های شیمیایی و بمباران مناطق مسکونی و حمله به هواپیماهای مسافربری و کشتیهای تجاری که همه اینها توسط عراق انجام می شود و اینها نکات مثبت قطع نامه است ولی کافی نیست . « وزیر خارجه ایران در ادامه مصاحبه ، به زمینه های داخلی جامعه امریکا برای حضور در خلیج فارس اشاره کرد : » دولت فعلی امریکا پس از مشکلات وسیعی که در داخل با آن مواجه شد ، ناگزیر بود تا با یک سلسله اقدامات جنجالی ، موقعیت ضعیف و انتقادآمیز خود را ترمیم کند . علاوه بر این ، امریکا با تقویت نیروهای نظامیش در خلیج فارس ، خود را عملاً برای درگیری با ایران و گسترش تشنج آماده می کند . ( 9 )
 آقای ولایتی همچنین ریشه مشکلات خلیج فارس را حمله عراق به کشتی ها بیان کرد و گفت : » اگر امریکایی ها حقیقتاً خواستار برقراری صلح در خلیج فارس هستند ، می توانند از طریق فشار مستقیم به عراق و یا فشار غیرمستقیم به دوستان عراق که حکومت این کشور را از نظر مالی حمایت می کنند ، حمله به کشتی ها را متوقف کنند . اگر عراقی ها حمله به کشتی ها را متوقف کنند ، همه مشکلات حل خواهد شد . ( 10 )
 دکتر ولایتی ، وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران در نامه ای خطاب به دبیرکل سازمان ملل متحد ، قطع نامه 598 را دارای ضعف ها و تناقضات اساسی دانست . در این پیام با اشاره به حمایت های کویت از عراق ، نقض قطع نامه از سوی امریکا و تسلیح عراق از سوی صادرکنندگان قطع نامه 598 آمده است : »
این موضوع یک واقعیت قطعی و مسلم است که دولت کویت از ابتدای جنگ تحمیلی بنابر تصمیم خود و یا تحت فشار ، به حمایت همه جانبه از رژیم عراق پرداخته است . ولیعهد و نخست وزیر کویت در آخرین موضع گیری رسمی خود در هفته گذشته ، تصریح نمود که کشورش همچنان حامی عراق در جنگ علیه ایران می باشد .
 این که کویت در طول جنگ به حمایت مستمر سیاسی ، مالی و لجستیکی از تجاوز عراق ادامه داده و برای آن کشور سهمیه نفتی قائل شده است نیز واقعیتی مسجل و روشن است . بنابراین برخلاف آنچه که مقامات امریکایی ادعا کرده اند ، نفت کش های کویتی با پرچم امریکایی عملا حامل نفت عراق بوده و بدیهی است تا زمانی که فروش نفت ایران از جانب عراق مورد تهدید است ، ایران نمی تواند اجازه دهد که عراق از طریق نفت کش های کویت تحت هر پرچمی که باشد ، به صدور نفت تضمین شده برای تقویت ماشین جنگی خود ادامه دهد . « وزیر خا رجه ایران سپس با اشاره به مسئولیت دبیرکل سازمان ملل در جلوگیری از گسترش جنگ ، افزوده است : » به عنوان اولین قدم ، انتظار می رود که دبیرکل براساس نظرات ابرازشده از جانب خود و اعضای شورا ، از دولت امریکا بخواهد تا بلافاصله به گستر ش حضور نظامی خود در خلیج فارس پایان داده و از پشتیبانی از فروش نفت عراق که از طریق کویت صورت می گیرد ، خودداری کند . « دکتر ولایتی همچنین تاکید کرد : »
 مسئولیت سایر کشورهایی که تسلیح عراق را به عهده دارند باید مورد توجه قرار گیرد ، به ویژه باید از دولت فرانسه که تحت ریاست آن کشور قطع نامه فعلی ( 598 ) صادر شده است ، موکداً خواسته شود که به تسلیح همه جانبه عراق پایان داده و از ادامه فروش و تجهیز و تأمین سلاح هایی با هدف مشخص که سلاح اصلی عراق برای شروع ، ادا مه و گسترش بحران در خلیج فارس است ، فوراً و جداً جلوگیری نماید . 11 ) « ) سخن گوی سازمان ملل درباره این نامه گفت که پاسخ رسمی ایران به قطع نامه شورای امنیت را  که خواهان یک آتش بس فوری در جنگ ایران و عراق است  دریافت کرده ا ست . ( 12 ) رادیو امریکا نیز در این باره گفت : » در یک تماس تلفنی با هیئت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل ، مطلع شدیم که نامه ولایتی شامل شکایت رسمی دولت ایران به سازمان ملل درباره حضور نظامی امریکا در خلیج فارس است . 13 ) « )
  صدام حسین پس از پذیرش قطع نامه 598 شورای امنیت ، در پیامی به نظامیان این کشور ، صدور این قطع نامه را به یک پیروزی بزرگ برای عراق توصیف کرد ، ولی در همین حال بر لزوم حفظ روحیه جنگی نظامیان این کشور تاکید کرد . وی در این پیام گفت : » قدرت و مهارت سیاست و فعالیت های دیپلماتیک هرچه که باشد ، در حفظ میهن به هنگام تجاوز مسلحانه خارجی ناتوان است و از تحقق بخشیدن به شعارهای صلح بر طبق آنچه که حقوق و منافع ما را حفظ کند ، عاجز می باشد ، مگر این که پشتوانه آن قوی و بازوی آن قادر به پیاده کردن اراده پایداری در صحنه باشد . شما مردان ، بازوی سیاست و پشتوانه ، قوی آن هستید و چون شما این امر را به اثبات رساندید ، سیاست نیز کار خود را کرد و قطع نامه 598 شورای امنیت برای خاموش ساختن بسیاری ا ز آرزوهای ایران و متحدانش در تحقق بخشیدن به دست آوردهای تجاوزگرانه و نامشروع به زیان عراق بزرگ ، صادر شد .
 « صدام افزود : » قطع نامه شورای امنیت هرچه که باشد ، صلح جز با همبستگی مداوم ، بیداری و هوشیاری و آمادگی برای فداکاری و آمادگی ب رای فراهم ساختن شرایط صحیح سازندگی نیروهای مسلح و ادای مسئولیت ها و شکیبایی بیش تر و آمادگی برای رویارویی با تجاوز ، تحقق نمی یابد . دعوت شورای امنیت برای برقراری آتش بس و عقب نشینی به مرزهای شناخته شده بین المللی و مبادله فراگیر اسرا در کنا ر سایر موارد ، تحقق پیدا نمی کند مگر این که نیروی شما به رشد خود ادامه داده و هوشیاری شما فزونی گیرد و دشمن احساس کند که اگر به لجاجت ادامه داده و منطق و مبانی صلح را رد کند ، حال و آینده را خواهد باخت . 14 ) « )
 “ طارق عزیز “ وزیر خارجه عراق که به نیویورک سفر کرده است ، در مقر سازمان ملل شرایط کشورش را در مورد پذیرش قطع نامه 598 شورای امنیت چنین اعلام کرد : » عراق آماده است تا آتش بس را در جنگ خلیج فارس قبول کند ، مشروط به آن که ایران نیز به همین نحو عمل کند . « وی افزود : » پیش از آن که عراق پایان دادن به جنگ را مورد توجه قرار دهد ، ایران باید ابتدا قطع نامه شورای امنیت سازمان ملل را بپذیرد . این تنها یک شرط نیست بلکه یک پیش شرط لازم و ضروری است و نمی توان قطع نامه ای را تنها بر اساس موافقت یک طرف اجرا کرد . این قطع نامه هر دو طرف درگیر را شامل می شود . عراق بارها گفته است که خواستار پایان یافتن جنگ است ، مشروط بر آن که شرایط مقتضی باشد . 15 ) « )
 در این حال ، یک کارشناس مسائل منطقه به نام “ راجر هاردی “ در مصاحبه ای با رادیو بی . بی . سی . اهداف و انگیزه های سفر “ طارق عزیز “ به نیویورک را چنین برشمرد : » در حال حاضر دو عامل مهم ، عراقی ها را نگران کرده است : نخست این که آنها برای توقف عملیات هوایی شدیداً زیر فشار سیاسی ایالات متحده امریکا و همچنین اروپا هستند . دیگر این که عراق نسبت به ایران به کشتی های بیش تری در خلیج [ فارس ] حمله برده است و آنها باید انگیزه این کار را توجیه کنند . هم اکنون در نه یا ده روز گذشته آرامش حکم فرما بوده و حمله ای به کشتی ها صور ت نگرفته است اما با توجه به این که عراقی ها از نظر نیروی هوایی نیرومندتر ولی در صحنه های خشکی ضعیف تر از ایران هستند ، “ طارق عزیز “ احتمالا خواهد گفت که صبر عراقی ها محدود است و آنها نمی توانند به این روند به طور نامحدود ادامه دهند و اجاز ه بدهند که جنگ در خشکی ادامه یابد ، چنان که علی رغم قطع نامه سازمان ملل متحد ادامه داشته است . 16 ) « )
 سفیر عراق در امریکا نیز با رد هر گونه توقف حملات هوایی عراق ، گفت : » عراق حمله به کشتی ها و تاسیسات ذخیره نفت ایران را تا زمانی که تهران صلح را نپذیرد ، ادامه خواهد داد . بین دو کشور جنگ تمام عیار جریان دارد و بنابراین نمی توان این مسئله را نادیده گرفت و مانع استفاده عراق از برتری هوایی اش شد . 17 ) « )
 عراق با اعلام این مواضع ، انتقادات برخی کش ورها حتی حامیان خود را برانگیخته است ؛ از جمله ، معاون وزیر خارجه انگلیس ( ملور ) در مصاحبه با تلویزیون “ بی . بی . سی . “ گفت : » اگر عراق می خواهد خود را با قطع نامه شورای امنیت ( 598 ) هماهنگ نماید ، باید از حمله به کشتی ها در خلیج فا رس خودداری کند ، در این صورت ایران تنها توجیهی که برای حملات خود دارد ، منتفی خواهد شد ، زیرا ایران انگیزه حمله به کشتی ها را عملیات تلافی جویانه در مقابل عراق می داند . 18 ) « )
 نشریه “ تایمز مالی “ نیز با بیان این مطلب که “ عراق جنگ نفت کش ها را در خلیج فارس شروع می کند “ نوشت : » چنان چه عراق مایل باشد احساس همدردی قدرت های بزرگ نسبت به آن کشور ادامه پیدا کند ، باید از حمله به کشتی ها و تحریک ایران به انجام دادن حملات تلافی جویانه علیه کشتی هایی که پرچم امریکا را برافراشته اند ، خودداری کند . « این روزنامه افزود : » دوستان و حامیان عراق باید از حکومت بغداد بخواهند تا تنها به دفاع از خود بپردازد و باید عراق را متقاعد کرد تا از ادامه جنگ علیه کشتی های بیطرف و ایرانی پرهیز کند . ( 19 )
  در پی افزایش حضور نظامی امریکا در خلیج فارس ، وزیر دفاع فرانسه اعلام کرد که کشورش قصد دارد دو کشتی جنگی مجهز به موشک های “ اگزوسه “ را برای حفاظت از کشتی های فرانسوی در خلیج فارس مستقر کند . وی گفت : » به یک کشتی دیگر نیز دستور داده شده است تا به سوی خلیج فارس حرکت کند . « و خبرگزاری “ یونایتدپرس “ در این باره گزارش داد : » فرانسه برای قدرت نمایی بیش تر در خلیج فارس ، یک ناوشکن چهارهزار تنی اعزام خواهد کرد تا از سه رزمناو که به آنها دستور حفاظت از کشتیهای فرانسوی را داده است ، پشتیبانی کند . 20 ) « )
 روزنامه “ نیویورک تایمز “ در توجیه مواضع فرانسه نوشته است : » فرانسه تنها کشوری نیست که نگران پیروزی ایران بر عراق و ایجاد بحران در منطقه خلیج فارس است . اما این کشور با وام های زیادی که به عراق داده ، بیش از پیش به اتحادی عمیق با عراق کشانده شده است زیرا در صورتی که دولت صدام حسین سقوط کند ، طلب های فرانسه از عراق هرگز وصول نمی شود . همان طور که “ ژوزه گارسون “ از “ انستیتوی روابط بین المللی فرانسه “ در تحقیق اخیر خود توضیح دا ده ، در حالی که طلب های مالی فرانسه از عراق از همیشه سنگین تر شده است ، فرانسه جز حمایت از عراق راه دیگری ندارد . ( 21 )

ایتالیا برای ایجاد تعادل در بندهای قطع نامه 598 ، در شورای امنیت تلاش موثری کرده است . “ جوزپه بانوکیا “ سخن گوی وزارت خارجه ایتالیا ، درباره نقش این کشور در تنظیم قطع نامه 598 گفت : » طرح انتخاب یک سازمان مستقل برای شناسایی مسئولیت جنگ ، با پیشنهاد “ جولیو اندرئوتی “ وزیر امورخارجه ایتالیا در قطع نامه شورای امنیت گنجانده شد . « وی افزود : » بند هفتم قطع نامه از دبیرکل خواسته است تا مسئله بازسازی دو کشور را بررسی کند . « این مقام ایتالیایی تاکید کرد که کشورش برای هر گونه کمک در این باره ، اعلام آمادگی کرده است . ( 22 )
وزیران خارجه مصر و اسرائیل در یک مصاحبه مطبوعاتی مشترک در فرودگاه “ بن گورین “ در شهر تل آویو مواضع کشورشان را در مورد قطع نامه 598 اعلام کردند . “ عصمت عبدالمجید “ وزیر خارجه مصر در این مصاحبه گفت : » ما مصری ها خوشحال
 هستیم که شورای امنیت این قطع نامه ( 598 ) را به اتفاق آراء تصویب کرد . این یک اقدام مهم سیاسی بود . « “ شیمون پرز “ نیز گفت : » من در حمایت از قطع نامه سازمان ملل برای پایان دادن به خصومت ها در خلیج فارس ، با وزیر خارجه مصر هم عقیده هستم . 23 ) « )
 دکتر ولایتی وزیر خارجه ایران صبح امروز ( پنج شنبه ) برای دیدار رسمی یک روزه وارد بن مرکز آلمان غربی شد . به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی ، وزیران خارجه دو کشور ظهر امروز در اولین دور گفت گوهای خود ، درباره موضع ایران در برابر قطع نامه شورای امنیت ، اختلافات ایران و فرانسه ، کمک ایران برای آزادی گروگان های آلمانی در لبنان ، بهبود روابط سیاسی و فرهنگی بین دو کشور مفصلاً صحبت کردند . ( 24 ) “ یورگن شروبوگ “ سخن گوی وزارت خارجه آلمان فدرال درباره مسائل مورد بحث گفت : » خودداری ایران از قبول قطع نامه ( 598 ) شو رای امنیت برای آتش بس در جنگ خلیج فارس ، از مسائل مهم درمذاکرات وزیران خارجه ایران و آلمان بود . این گفت و گوها تا عصر امروز همچنان ادامه داشت . « وی افزود : » “ هانس دیتریش گنشر “ ( وزیر خارجه آلمان ) از این قطع نامه حمایت خواهد ک رد . « شروبوگ از سفر آقای “ ولایتی “ وزیر خارجه ایران به آلمان که همزمان با تیرگی روابط تهران با چند کشور مهم غربی ازجمله فرانسه و امریکا انجام می گیرد ، دفاع کرد . این سخن گو که در یک کنفرانس مطبوعاتی سخن می گفت ، سفر آقای ولایتی را به نفع همه کشورهای غربی دانست و افزود : » آلمان غربی قادر است از روابط خوب خود با ایران برای گفت وگو درباره مسائل مختلف میان تهران و غرب بهره برداری کند . «
 شروبوگ همچنین نظر وزیر خارجه آلمان را درباره دیپلمات های محاصره شده فرانسوی در ایران ، چنین بیان کرد : » گنشر به ولایتی گفت که آلمان غربی به عرضه ملزومات ( مورد نیاز ایران ) ادامه خواهد داد و از هیچ گونه حمایت ممکن از دیپلمات های به دام افتاده فرانسوی که در سفارت فرانسه در تهران توسط پلیس ایران محاصره شده اند ، دریغ نخواهد کرد . وزیر خارجه آلمان خواستار پایان محاصره سفارت ایران در فرانسه شد و افزود باید با دیپلمات ها بر مبنای قراردادهای بین المللی رفتار شود . “ گنشر “ همچنین از ایران خواست تا از نفوذ خود بر گروه های شبه نظامی طرف دار ایرا ن [ درلبنان ] بهره گیرد تا آزادی دو تن از اتباع آلمان که در ماه ژانویه ( دی ماه 1365 ) در بیروت ربوده شده اند ، تحقق یابد . 25 ) « )
 رادیو کلن درباره سفر دکتر ولایتی و مذاکرات آقای گنشر با سفیر عراق در آلمان گفت :
 » آقای “ گنشر “ بلافاصله پس از مراسم استقبال و خوش آمدگویی به آقای ولایتی ، قبل از این که اولین دور مذاکرات را با وی انجام دهد ، با سفیر عراق در آلمان فدرال ملاقات کرد تا با وی نیز گفت و گویی داشته باشد . نکته مهم دیگر در دیدار وزیر امورخارجه ایران از بن این است که از آن جا که امریکا و انگلستان با ایران روابط سیاسی ندارند و فرانسه هم در چند روز قبل روابط سیاسی خود را با ایران قطع کرده ، نقش آلمان فدرال در برقراری روابط با ایران اهمیت خاصی می یابد ، بدین معنی که مسئولان آلمان فد رال به نمایندگی از جهان غرب با نمایندگان و سیاست مداران ایران گفت گو می کنند . 26 ) « )
 به گزارش منابع ایرانی در آلمان غربی ، همزمان با دیدار دکتر ولایتی از این کشور و گفت وگو با وزیر امورخارجه آلمان غربی در مقر این وزارت خانه ، حدود ی ک صدتن از منافقین در مقابل وزارت خارجه آلمان دست به تظاهرات زدند که پلیس در مقابله با آنان ، حدود 60 تن را به طور موقت دست گیر کرد . ( 27 )
امروز “ پاسکوا “ وزیر کشور فرانسه ، دخالت ایران در بمب گذاری پاریس را که دلیل تیرگی روا بط ایران و فرانسه عنوان می شود  تکذیب کرد . وی در یک مصاحبه مطبوعاتی ادعای روزنامه “ لیبراسیون “ به نقل از گزارش سازمان ضدجاسوسی فرانسه را مبنی بر این که ایران در بمب گذاری سال گذشته پاریس دست داشته است ، رد کرد . “ پاسکوا “ افزود : » ما هرگز دولت ایران را به طور مسئتقیم مورد اتهام قرار نداده ایم اما مطمئن هستیم که تعدادی از افراد دست گیر شده در فرانسه ، با مسلمانان افراطی ارتباط مستقیم دارند . 28 ) « )
 محمدجواد لاریجانی معاون امور بین الملل و اقتصادی وزارت خارجه ایران پیام های رییس جمهور آیت ا … خامنه ای و نخست وزیر مهندس موسوی را به رییس جمهور و نخست وزیر پاکستان تسلیم کرد . رییس جمهور پاکستان در این دیدار گفت : » درگیری در خلیج فارس به نفع هیچ کدام از کشورهای منطقه نخواهد بود . 29 ) « )

در این حال ، سخن گوی رسمی وزارت خارجه پاکستان ، اوضاع خلیج فارس را حساس تر و خطرناک تر از آغاز جنگ عراق و ایران توصیف کرد و گفت : » پاکستان در این جنگ موضع بی طرفانه ای اتخاذ کرده است ، ا ما این امر به آن معنا نیست که پاکستان به کوشش هایی که ممکن است نتیجه بخش باشد ، بی علاقه است . 30 ) « )
این مقام پاکستانی در مورد تلاش های صلح کشورش افزود : » پاکستان برای ایجاد تفاهم متقابل و جلوگیری از گسترش جنگ تلاش می کند و ام یدوار است که به عنوان پلی بین کشورهای منطقه عمل نماید . پاکستان برای ایفای نقش میانجی ، در موقعیت مناسبی قرار دارد . « خبرنگار رادیو “ بی . بی . سی . “ در گزارشی از اسلام آباد ضمن بیان این مطلب گفت : » پاکستان علی رغم مناسبات استراتژیک با ایالات متحده و حفظ روابط اقتصادی و نظامی نزدیک با عربستان سعودی و کشورهای دیگر حاشیه خلیج فارس ، توانسته است روابط خوبی با ایران داشته باشد . ( 31 )
رادیو بی . بی . سی . افزود : » دیدار دکتر لاریجانی از اسلام آباد ، تازه ترین دیدار از یک رشته رفت وآمدهای دیپلماتیک بین دو کشور است . این اقدامات از نگرانی پاکستان از اوضاع بحرانی خلیج فارس خبر می دهد . در شش هفته گذشته ، “ عبدالستار “ وزیر خارجه پاکستان دو بار از تهران دیدار کرده و در این مدت به کویت ، عمان ، عربستان سعودی ، امارات متحده عربی نیز سفر کرده است و قرار است ، هفته آینده از عراق ، بحرین و قطر نیز دیدار کند . 32 ) « )
  پس از گذشت نزدیک به یک سال از افشای ماجرای “ مک فارلین “ ، امروز “ جورج شولتز “ وزیر خارجه دولت ریگان ، برای ادای شها دت در مورد ماجرای فروش اسلحه به ایران ، به کنگره احضار شد و در این باره توضیح داد . ( 33 )
خبرگزاری فرانسه به نقل از شولتز نوشت : » من از طریق مطبوعات از ماجرای ارسال اسلحه توسط امریکا به ایران مطلع شدم . “ وزیر خارجه امریکا که همیشه ادعا می کند با فروش اسلحه به ایران مخالف است ، افزود : » هنگامی که از برخی جزئیات آگاه شدم ، این موضوع مرا بیمار کرد . 34 ) « )
  مسائل مربوط به جنگ ایران و عراق همواره ، در صدر اخبار و تحلیل های رسانه های خبری جهان قرار دارد ، در این باره موضوع قطع نامه 598 ، زمینه ها و تبعات آن و نیز نظر ایران در این باره ، موضوع انبوهی از خبرها و تحلیل ها است . سردبیر بخش خاورمیانه ای روزنامه “ ایندیپندنت “ درباره زمینه های تصویب قطع نامه ( 598 ) شورای امنیت نوشت : » ترس از ایران و گسترش ایده های انقلاب اسلامی ، سازمان ملل را بر آن داشت تا علیه ایران اقدام کرده و از عراق جانب داری کند . توجه جهانیان به این حقیقت که عراق در جنگ علیه ایران در حال شکست خوردن است و باید کاری انجام شود ، انگیزه سازمان ملل برای این کار بوده است . ایران تنها جمهوری اسلامی در جهان است و دارای نفوذ بسیاری است . 35 ) « )
 روزنامه “ لوموند “ چاپ فرانسه نیز در این باره نوشته است : » یکی از نکات عجیب و
 متناقض که در وضعیت کنونی خلیج فارس وجود دارد ، علاوه بر در یک صف قرار گرفتن دو ابرقدرت ، این است که ایران مسبب و محرک جنگ و مهم ترین تهدید برای نفت کش ها نشان داده شده است ، در حالی که بغداد آغازگر جنگ بود و دست کم دوسوم حملات علیه کشتیها کار بغداد بوده است . 36 ) « )
 رادیو بی . . بی . . سی . نیز گفت : » ایران بر این امر پافشاری می کند که رفتار مساوی با کشور متجاوز و کشوری که مورد هجوم قرار گرفته ، ناعادلانه است و عراق نه تنها جنگ با ایران را بلکه جنگ نفت کش ها را هم آغاز کرد . از سوی دیگر ، عراق در میدان های نبرد ، سلاح های شیمیایی به کار برده و بارها مناطق غیرنظامی ایران را بمباران کرده است . در قطع نامه اخیر شورای امنیت سازمان ملل متحد ، برای اولین بار به این نکات اشاره شده است ، اما این امر بی طرفانه بوده و از کشوری نام برده ن شده است . به این ترتیب موضع ایران مبتنی بر احساسی عمیق از بی عدالتی است . از این گذشته ، اقدام امریکا در حفاظت از کشتی های نفت کش کویت در مقابل حملات ایران ، از دید دولت ایران اقدامی یک سویه است ، چون تاسیسات نفتی و کشتیهای حامل نفت صادراتی ایران در گذشته هم مورد حمله عراق قرار گرفته است . 37 ) « )
  امروز سه فروند هواپیمای میراژ عراقی در ساعت 9 : 50 یک منطقه کشاورزی در مریوان را که بین روستای “ دره تقی “ و “ کانی سامان “ قرار دارد ، با بمب های خوشه ای بمباران کردند . در این بمباران ، چهار تن از کشاورزان که مشغول برداشت محصول بودند ، به شهادت رسیدند و تعدادی از دامها ، تلف شدند . ( 38 )
  امروز نیروهای تیپ 75 ظفر  که تحت امر قرارگاه رمضان ( مرکز جنگ های نامنظم نیروی زمینی سپاه ) است  ب ا همکاری پیش مرگان “ حزب دمکرات کردستان عراق “ دو عملیات نفوذی در مناطق “ سنگاو “ و “ چوارته “ در استان سلیمانیه انجام دادند . در این عملیات ها ، شش تن از نیروهای عراقی کشته و سه تن اسیر شدند ، و در ضمن چند دستگاه خودرو نظامی آنها نیز به آتش کشیده شد و یا به غنیمت درآمد . ( 39 )
 از سوی دیگر ، گزارش قرارگاه رمضان از ادامه حملات نفوذی علیه نیروهای عراقی ، حاکی است : » نیروهای “ اتحادیه میهنی کردستان عراق “ عملیاتی روی پایگاه “ دوجاره “ که بین شهر “ زراین “ و شهر “ دربندیخان “ عراق قرار دارد ، انجام دادند . در این عملیات ، تلفات نیروهای عراقی 55 تن بود . همچنین چند قبضه خمپاره 120 میلیمتری و چند دستگاه خودرو نظامی و وسایل مخابراتی منهدم شد . 40 ) « )
  در نخستین ساعات امروز عناصری از سازمان مجاهدین خلق ( منافقین ) با نیروهای خودی مستقر در پایگاه “ سرخه “ چنگوله واقع در “ مهران “ درگیر شدند . این درگیری که با حمله غافل گیرانه عناصر سازمان مجاهدین خلق در ساعت 1 : 30 نیمه شب آغاز گردیده بود ، نزدیک به یک ساعت طول کشید . در این اقدام عناصر مهاجم راه نیروهای تازه وارد را مسدود کردند و پس از مقاومت اولیه پایگاه سقوط کرد که در نتیجه آن 16 تن از آنها به اسارت درآمدند . ( 41 )
 
 قرارگاه “ حمزه سیدالشهدا “ از دو مورد درگیری بین نیروهای خودی و نیروهای “ حزب دمکر ات کردستان “ خبرداد . به گزارش این قرارگاه ، نیروهای حزب دمکرات با حمله به پاسگاه “ بیساران “ در جنوب شرقی “ سروآباد “ ، با مدافعان پاسگاه درگیر شدند . در این درگیری سه تن از نیروهای مهاجم کشته شدند . در درگیری دیگری که در نزدیکی روست ای “ قامیشانی “ پیرانشهر روی داد ، دو تن از عناصر رده بالای این حزب کشته و دو تن نیز مجروح شدند . همچنین در مناطق دیواندره ، سنندج و پیرانشهر ، هشت تن از نیروهای “ حزب دمکرات کردستان “ تسلیم نیروهای خودی شدند . ( 42 )
نخست وزیری ، امروز در بخشنامه ای به کلیه وزارت خانه ها ، سازمان ها ، نهادهای انقلاب اسلامی و استانداری های سراسر کشور ، اجازه حضرت امام به دولت را مبنی بر استفاده از تعزیرات حکومتی برای برخورد قاطع با گران فروشی ، اجرای ضوابط و قیمت های تعیین شده ، ابلاغ کرد . در این بخش نامه ، اجازه حضرت امام به نخست وزیر به شرح زیر آمده است : » دست شما برای نرخ گذاری همچنان باز است . با قاطعیت عمل کنید و جهت اجرای ضوابط و قیمت های تعیین شده ، می توانید از تعزیرات حکومتی استفاده کنید . در مقابله با مسئله گرانی ، با قاطعیت برخورد کنید . ( 43 )
منابع و ما خذ :
 1  سند شماره 208834 مرکز مطالعات وتحقیقات جنگ : سپاه پاسداران نیروی دریایی سپاه ، “ اگر من بودم ، میزدم “ ، 8 / 10 / 1366 ، ص 30 .
 2  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 127 ، 3 / 5 / 1366 ، ص 17 ، پاریس  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 1 / 5 / 1366 ، از خبرگزاری فرانسه .
 3  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 127 ، 3 / 5 / 1366 ، ص 16 ، واشنگتن  خبرگزار ی فرانسه ، 2 / 5 / 1366 .
 4  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 127 ، 3 / 5 / 1366 صص 17  16 ، پاریس  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 1 / 5 / 1366 .
 5  سند شماره 088193 مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : تلکس و فاکس ، از فرمانده نیروی زمینی سپاه ، به “ سپاه 11 ابلاغ به 5  10  17  27 ، سپاه 2 ، ابلاغ به 85  14  44 ، سپاه 6 ابلاغ به 5  7 “ ، اجرای مانور شهادت در خلیج فارس ، 1 / 5 / 1366 .
 6  روزنامه جمهوری اسلامی ، 3 / 5 / 1366 ، ص 12 .
 7  واحد مرکزی خبر ، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ، بولتن رادیوهای بیگانه ، 3 / 5 / 1366 ، ص 23 ، به نقل از رادیو بی . بی . سی . 1 / 5 / 1366 .
 8  سند شماره 208834 . مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : نیروی دریای سپاه ، “ اگر من بودم ، می زدم “ ، 1366/ 10/ 8 ، صص 37  31 .
 9  روزنامه جمهوری اسلامی ، 3 / 5 / 1366 ، ص 12 ، خبرگزاری جمهوری اسلامی .
 10  روزنامه اطلاعات ، 3 / 5 / 1366 ، ص 3 ، بن  خبرگزاری آسوشیتدپرس .
 11  روزنامه اطلاعات ، 3 / 5 / 1366 ، ص 3 ، تهران  خبرگزاری جمهوری اسلامی .
 12  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شم اره 127 ، 3 / 5 / 1366 ، ص 1 ، نیویورک  سازمان ملل ، خبرگزاری فرانسه ، 2 / 5 / 1366 .
 13  واحد مرکزی خبر ، صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ، بولتن رادیوهای بیگانه ، 3 / 5 / 1366 ، ص 3 ، به نقل از رادیو امریکا ، 2 / 5 / 1366 .
 14  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 126 ، 2 / 5 / 1366 ، صص 31  30 به نقل از رادیو صوت الجماهیر ، 1 / 5 / 1366 .
 15  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 128 ، 4 / 5 / 1366 ، ص 15 ، رادیوامریکا ، 2 / 5 / 1366 .
 16  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 126 ، 2 / 5 / 1366 ، ص 40 ، به نقل از رادیو بی . بی . سی . 1 / 5 / 1366 .
 17  روزنامه رسالت ، 1 / 5 / 1366 ، ص 12 ، واحد مرکزی خبر ، خبرگزاری یونایتدپرس .
 18 روزنامه اطلاعات ، 1 / 5 / 1366 ، ص 20 ، لندن  خبرگزاری فرانسه .
 19  روزنامه کیهان ، 1 / 5 / 1366 ، ص 20 ، لندن  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، به نقل از روزنامه تایمزمالی .
 20  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 126 ، 2 / 5 / 1366 ، ص 3 ، پاریس  خبرگزاری یونایتدپرس ، 1 / 5 / 1366 ، به نقل از روزنامه  لیبراسیون .
 21  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 127 ، 3 / 5 / 1366 ، ص 44 ، تهران  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 2 / 5 / 1366 ، رادیو امریکا به نقل از روزنامه نیویورک تایمز .
 22  روزنامه اطلاعات ، 1 / 5 / 1366 ، ص 20 ، رم  خبرگزاری جمهوری اسلامی
 23  روزنامه اطلاعات ، 1 / 5 / 1366 ، ص 20 .
 24  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 126 ، 2 / 5 / 1366 ، ص 57 ، بن  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 1 / 5 / 1366 .
 25  پیشین ، ص 53 ، بن  خبرگزاری آسوشیتدپ رس ، . 1366/ 5/ 1
 26  واحد مرکزی خبر صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ، بولتن رادیوهای بیگانه ، 3 / 5 / 1366 ، ص 29 ، به نقل از رادیو کلن ، 1 / 5 / 1366 .
 27  سند شماره 200576 ، مرکز مطالعات وتحقیقات جنگ ، . 1366/ 5/ 4
 28  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 127 ، 3 / 5 / 1366 ، ص 48 ، پاریس  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 1 / 5 / 1366 .
 29  روزنامه کیهان ، 1 / 5 / 1366 ، ص 2 ، از خبرگزاری جمهوری اسلامی .
 30  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 126 ، 2 / 5 / 1366 ، ص 4 ، اسلام آباد  خبرگزاری تانیوگ ، 1 / 5 / 1366 .
 31  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 126 ، 2 / 5 / 1366 ، ص 36 ، به نقل از رادیو بی . بی . سی ، 1 / 5 / 1366 .
32  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 126 ، 2 / 5 / 1366 ، صص 46  45 ، به نقل از رادیو بی . بی . سی ، 1 / 5 / 1366 .
 33  روزنامه اطلاعات ، 3 / 5 / 1366 ، ص 16 ، نیوزویک . 34  روزنامه جمهوری اسلامی ، 3 / 5 / 1366 ، ص 3 ، خبرگزاری فرانسه .
 35  روزنامه جمهوری اسلامی ، 1 / 5 / 1366 ، ص 3 ، خبرگزاری جمهوری اسلامی ، به نقل از رادیو لندن .
 36  روزنامه اطلاعات ، 1 / 5 / 1366 ، ص 20 ، پاریس  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، به نقل از روزنامه “ لوموند “ ، چاپ فرانسه .
 37  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 126 ، 2 / 5 / 1366 ، صص 29  27 ، به نقل از رادیو بی . بی . سی ، 1 / 5 / 1366 .
 38  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، “ گزارش های ویژه “ ، نشریه شماره 128 ، 4 / 5 / 1366 ، ص 3 ، تهران  خبرگزاری جمهوری اسلامی ، 3 / 5 / 1366 .
 39  سند شماره 088260 مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : روابط عمومی قرارگاه رمضان ، 6 / 5 / 1366 .
 40  سند شماره 088238 مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : روابط عمومی قرارگاه رمضان ، 5 / 5 / 1366 .
 41  سند شماره 200577 ، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ ، 5 / 5 / 1366 ، ص 1 ، ایلام  1 / 5 / 1366 ، گزارش اداره کل اطلاعات .
 42  سند شماره 88265 ، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ : از فرمانده قرارگاه حمزه سیدالشهدأ ( ع ) ، به فرمانده نیروی زمینی سپاه ، 6 / 5 / 1366 ، ص 5 .
 43  روزنامه جمهوری اسلامی ، 3 / 5 / 1366 ، ص آخر .

 
 
یک شنبه 26 دی 1389  8:58 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

شرح عملیات > نبرد با شیطان بزرگ



ناوچة جنگي «ساموئل رابرتز» آمريكا در اواخر فروردين ماه سال 1367 در خليج فارس با مين برخورد مي‌كند. كاپيتان كشتي 45 دقيقه قبل از اصابت با مين، متوجه مي‌شود كه در يك ميدان مين قرار گرفته است و تلاش مي‌كند راه آمده را باز گردد، ولي ناوچه با يك مين به قدرت 250 پوند برخورد مي‌كند، كه در اثر انفجار آن حفره‌اي به قطر 8 متر در كف كشتي پديد مي‌آيد.

 

 

از آنجا كه اين شناور در حالت جنگي قرار داشت و تمام دريچه‌هاي ورودي آب بسته بود، موتورخانة آن پر از آب شده و كشتي دچار آتش‌سوزي مي‌شود كه با انتقال آن به ساحل، از غرق شدن آن جلوگيري به عمل مي‌‌آيد. در اثر اين حادثه پنج نفر از خدمة ناوچه مجروح مي‌شوند.
سخنگوي ستاد تبليغات جنگ در پي اين واقعه اعلام مي‌كند:
«در صورتي كه آمريكا دست به تجاوز جديد عليه ايران بزند، جمهوري اسلامي ايران با شدت تمام با آن برخورد خواهد كرد  و شرارت آمريكا را قطعاً بدون پاسخ نخواهد گذاشت... اين حوادث، نتيجه طبيعي حضور تجاوزكارانة آمريكا در خليج فارس است. از جمله عوامل اصلي ناامني در خليج فارس، حضور غيرقانوني نظاميان آمريكايي در اين منطقه  است... از اوايل خردادماه سال 1366 كه آمريكا نظاميان خود را به بهانة حمايت از امنيت كشتيراني در آبهاي بين‌المللي خليج فارس گسيل داشت، ما شاهد افزايش ناامني در اين منطقه بوده و هستيم و اين امر دقيقاً مويّد نظرات جمهوري اسلامي ايران است كه حفظ امنيت خليج فارس، تنها بايد توسط  كشورهاي منطقه صورت گيرد. حضور تجاوزكارانه و غيرقانوني ديگر كشورها تنها به پيچيده‌تر شدن اوضاع در اين منطقه منجر خواهد شد.»
روز 28 فروردين ماه ناوچه قهرمان جوشن، بندر بوشهر را به قصد دريا و حراست از مرزهاي آبي جمهوري اسلامي و صيانت از آبهاي خليج فارس ترك مي‌كند.
صبح روز 29 فروردين، پنتاگون تصميم مي‌گيرد برنامة از قبل تعيين شدة خود را به اجرا بگذارد. ساعت هشت و نيم صبح به نيروهاي وزارت نفت دستور تخلية سكوهاي نفتي سلمان، نصر و مبارك داده مي‌شود تا در مقابل تجاوز دشمن، مقابله صورت گيرد. آمريكاييها با مقاومت و عكس‌العمل يگانهاي دريايي ايران عقب مي‌نشينند و اين بار با 3 رزمناو، 8 فروند هواپيما و پشتيباني قوي كشتيهاي جنگي حمله كرده و سكوي سلمان را اشغال مي‌كنند. متجاوزين آمريكايي پس از آن، سكو را با كار گذاشتن مواد منفجره و شليكهاي بي‌امان توپ و موشك به آتش مي‌كشند. به دنبال آن، سكوهاي نفتي نصر و مبارك نيز هدف قرار مي‌گيرند. كشتيهاي مريل، مك‌كورميك و ترنتون در حمله به سكوي سلمان و كشتيهاي سيمپسون، باگلي و وين رايت در حمله به سكوي نصر شركت مي‌كنند.
از طرف فرماندهي منطقه يكم بندرعباس به ناوچة جوشن مأموريت داده مي‌شود تا خود را به سكوهاي نفتي برساند. حوالي ساعت 30/12 دقيقه چند فروند هلي‌كوپتر روي رادار ناوچه ظاهر مي‌شوند و بلافاصله سيستمهاي دفاعي و تهاجمي اين شناور به حالت آماده‌باش در مي‌آيد. فرماندة ناوگان آمريكا با ناو سروان عباس ملك فرمانده ناوچة جوشن تماس مي‌گيرد و با بي‌سيم مي‌گويد كه نيروهاي ناوچة جوشن هرچه سريعتر كشتي را ترك  كنند و از محل دور شوند. در همين لحظات، چند فروند هلي‌كوپتر آمريكايي با ناوچه نزديك مي‌شوند كه با اخطار فرماندة ناوچه، هلي‌كوپترها دچار ترديد مي‌شوند و فرماندة ناوگان آمريكا اعلام مي‌كند چنانچه به گفته او ترتيب اثر داده نشود، ناوچه ايراني هدف قرار خواهد گرفت. فرمانده ناوچة جوشن در پاسخ رجزخوانيهاي آمريكاييها با قاطعيت تمام اعلام مي‌كند كه هرگونه حركت تجاوزكارانة آنها با پاسخ كوبنده روبرو خواهد شد. هلي‌كوپترها و هواپيماهاي آمريكا ناوچة جوشن را در محاصرة خود مي‌گيرند. نخستن موشك از طرف رزمناو آمريكا شليك مي‌شود. ناو حماسه‌آفرين جوشن از دو جبهة هوا و دريا با آتش گسترده مورد حمله واقع مي‌شود. ناو حماسه‌آفرين جوشن از دو جبهة هوا و دريا با آتش گسترده مورد حمله واقع مي‌شود. ناوچه جوشن در ميان تهاجمات  گستردة آمريكا يك فروند هلي‌كوپتر دشمن را هدف قرار داده، منفجر مي‌كند. با اقدامات الكترونيكي، اولين موشك‌ هاريون شليك شده به طرف جوشن در 200 متري به آب برخورد مي‌كند و دريادلان جان بركف اسلام با شجاعت بي‌نظير و باور نكردني اراده آهنين خود را براي دفاع از آبهاي گرم خليج فارس و آرمان انقلاب اسلامي ايران  به نمايش مي‌گذارند.
دومين موشك شليك شده از سوي آمريكاييها، به موتورخانة ناوچة جوشن اصابت مي‌كند كه فرمانده و جانشين او هردو مجروح مي‌شوند. سومين موشك اتاق  عمليات را مورد هدف قرار مي‌دهد و موج  انفجار آن فرماندة ناوچه و تعداد ديگري از پرسنل را به داخل آب پرتاب مي‌كند. چهارمين موشك به پاشنه و قسمت توپخانه، كه پرسنل آن با شجاعت بي‌نظير همچنان مشغول آتشباري و دفاع هستند مي‌خورد و پنجمين موشك در وسط ناو فرود مي‌آيد. پس از 45 دقيقه از شروع درگيري، 3 رزمناو آمريكا در حالي كه از سوي تعدادي از هواپيماهاي شكاري حمايت مي‌شوند، 300 گلوله توپ به سوي ناوچة جوشن كه هدف 5 موشك قرار گرفته بود، شليك و آن را غرق مي‌كنند. مقاومت اين ناو با 11 شهيد و 33 مجروح، برگ زرين ديگري به پروندة حماسه‌هاي نيروي دريايي ارتش مي‌افزايد و خاطرة ناوچة حماسه‌‌آفرين پيكان را براي هميشه زنده مي‌‌كند. آمريكا پس از به آتش كشيدن سكوي سلمان به طرف سكوهاي ديگري در حوالي جنوبي خليج فارس حركت مي‌كند. ناوشكن سهند و سبلان از پايگاه‌ دريايي بندرعباس به مأموريت اعزام مي‌شوند. تعدادي از نيروهاي اين دو ناوشكن كه در حال مرخصي بودند، پس از ‌آگاهي از جنگ‌افروزيهاي آمريكا در خليج فارس، مرخصي خو را لغو و به محل مأموريت عزيمت مي‌كنند. نخستين درگيري ميان اين دو ناوشكن و نيروي هوايي آمريكا در حوالي تنگة هرمز در مي‌گيرد و طرفين به شدت همديگر را زير آتش مي‌گيرند. ناوشكنهاي ايراني چندين ساعت با قدرت و قاطعيت در مقابل هواپيماها و ناوهاي آمريكا كه از مسافت بسيار دور شليك مي‌‌كردند، پايداري مي‌كنند، به طوري كه هواپيماها از روي استيصال متوسل به بمبهاي ليزري مي‌شوند. ناوشكنهاي سهند و سبلان به سمت ناوهاي آمريكا پيشروي مي‌كنند كه اين امر وحشت آمريكاييها را فراهم مي‌كند. رونالد ريگان دستور حملة مجدد را صادر مي‌كند و از فاصله 120 كيلومتري، موشكهاي ليزري هاريون به سوي ناوگان ايران شليك مي‌شوند. ناوشكن سبلان با اصابت بمبهاي ليزري شيلك شده از هواپيما، دچار سانحه مي‌شود، اما ناوشكن با هوشياري فرماندة ناو و فداكاري و ايثار ديگر نيروهاي ناو از برد موشكهاي هاريون خارج مي شود. در اين ميان، ناوشكن سهند هدف سه موشك از سوي دشمن قرار مي‌گيرد كه تعدادي از نيروهاي آن شهيد و مجروح مي‌شوند و بقيه خود را به آب مي‌زنند. جنگنده‌هاي آمريكا افراد مستقر در قايقهاي نجات را به گلوله و موشك مي‌بندند كه تعداد ديگري از رزمندگان اسلام به شهادت مي‌رسند. شهامت و پايمردي نيروهاي اين دو ناوشكن موجب مي‌شود كه دشمن منطقه را ترك و فقط از راه دور اقدام به پرتاب موشكهاي ليزري كند. در حالي كه نيروي دريايي آمريكا با بهره‌گيري از تجهيزات مدرن خود و اقدامات تاكتيكي تلاش مي‌كند كه جنگ را خاتمه يافته تلقي كند، قايقهاي توپدار ايراني طي يك عمليات تلافي‌جويانه سكوهاي نفتي تحت اجارة آمريكا با بهره‌گيري از تجهيزات توپدار ايراني طي يك عمليات تلافي‌جويانه سكوهاي نفتي تحت اجارة آمريكا و يك ناو لجستيكي آنها را به آتش مي‌كشند.
واحد اطلاعات كشتيراني لويدز لندن اعلام مي‌كند:
«يك قايق موتوري آمريكا در نزديكي ترمينان نفتي مبارك در خليج فارس، مورد حمله قرار گرفت. اين قايل 283 تني كه «ويلتي‌ياند» نام داشت و با پرچم آمريكا حركت مي‌كرد، ساعاتي پس از تجاوز نيروهاي آمريكايي به سكوي نفتي ايران در نزديكي ترمينال مبارك هدف قرار گرفت. نفتكش انگليسي يورگ مارين نيز همزمان با حمله به قايق آمريكا در نزديكي ترمينال مبارك هدف قرار گرفت و اين تانكر 744/12/1 تني دچار آتش‌سوزي شد و نفت آن به دريا نشت كرد.»
دولتمردان آمريكايي كه از قاطعيت ايران به ستوه آمده‌اند، طرحي را پيشنهاد و تلاش مي‌كنند با تصويب اين طرح حضور خود را در خليج فارس گسترش و كشتيهاي ديگر كشورها را مورد حمايت قرار دهند. رژيم عراق نيز همچنان به حملاتش به نفتكشها در خليج فارس ادامه مي‌دهد و هيچ واكنشي از سوي آمريكا نسبت به اين تعرضات عراق صورت نمي‌گيرد.
نيروي دريايي ايران به رغم آتش‌افروزيها و تشنج‌آفريني‌هاي آمريكا در خليج فارس اقدام به گشت‌زني مي‌كند و تمام كشتيهاي مشكوك به حمل سلاح براي عراق را مورد بازرسي قرار مي‌دهد.

 
 
یک شنبه 26 دی 1389  8:59 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

بازتابهای مطبوعاتی



مجلة جينزديفنس، چاپ لندن:
«اگر ايرانيها بخواهند به يك كشتي جنگي آمريكايي در خليج فارس حمله كنند، يا از تاكتيك جنگ و گريز چريكي استفاده خواهند كرد، يا اينكه احتمالاً گروههاي انتحاري (شهادت‌طلبانه) با استفاده از قايقهاي كوچك اقدام به حمله خواهند كرد كه شديدترين تهديد احتمالاً مي‌تواند حملات گروههاي انتحاري توسط قايقهاي كوچك باشد.»
 

 


مجله اشپيگل، چاپ آلمان:
«نفتكشهاي كويت هر روز با ترس و وحشت بيشتري از خليج فارس و از كنار مراكز نگهباني ايرانيان عبور مي‌كنند. نيروهاي كويتي به همه چيز مشكوك هستند، به طوري كه حتي به ماهيگيران هم از ترس همكاري با ايران اجازة ماهيگيري نمي‌دهند و تور آنها را دقيقاً كنترل مي‌كنند.»

راديو آمريكا:
«پرزيدنت ريگان به اتفاق جرج بوش، معاون رئيس جمهور، جرج شولتز، وزير  امور خارجه، فرانك كارلوچي، وزير دفاع و درياسالار ويليام گراف، رئيس ستاد مشترك طي جلسه‌اي راه مقابله با  ايران را مورد بررسي قرار داده‌اند.»

روزنامة الثوره، چاپ سوريه نيز ‌آمريكا را متهم مي‌كند كه براي گسترش بيشتر سلطه‌طلبي خود در خليج فارس به زور متوسل مي‌شود. با شركت مستقيم در جنگ ايران و عراق مي‌خواهد كشورهاي خليج‌فارس را خسته كند تا اين منطقه را به يك پايگاه نظامي عظيم مبدل سازد.
روزنامة «الاتحاد»، چاپ ابوظبي، آمريكا را متهم مي‌كند كه نيروهاي دريايي خود را به خليج فارس اعزام داشته تا جنگ را در منطقه تشديد كند و به ديگر مناطق بكشاند و اين درحالي است كه اين كشور تنها به فكر حفظ منافع خود است.

 


تلويزيون اسپانيا ضدحمله ايران را عليه آمريكا در خليج فارس، نشان‌دهندة تهّور و بي‌باكي دريانوردان ايراني مي‌نامد و مي‌گويد:
«آمريكا به دليل برتري نظامي خود فكر نمي‌كرد به خاطر حملاتش به دو سكوي نفتي ايران، ضدحمله‌اي از سوي ايران صورت گيرد.»


روزنامه راگنس نيهتر چاپ سوئد در گزارشي تحت عنوان «نبرد در خليج فارس» مي‌نويسد:
«حملات ضربتي از انوع اخير عليه سكوهاي نفتي ايران، روش جديد دولت ريگان براي رهايي از كشته شدن سربازان آمريكايي و خلاصي از پاسخ به سؤالات متعدد در ارتباط با اين اقدامات است. اگرچه آمريكاييها جنگ را تمام شده و مقطعي مي‌خوانند، ولي اين حوادث ممكن است از كنترل خارج شوند و به همين دليل نگراني بسيار زيادي وجود دارد.»


روزنامه‌هاي يونان نيز با اشاره به جنگ خليج فارس، موضع دولت يونان را در محكوميت آمريكا به خاطر تجاوزات آشكار عليه ايران منعكس مي‌كنند.

 

روزنامه پرودا، ارگان حزب كمونيست شوروي در آخرين شمارة خود به تفسير خبرهاي مربوط به حملة كشتيهاي نيروي دريايي آمريكا به سكوهاي نفتي ايران در خليج فارس مي‌پردازد. «ياول دمچنكو» نويسندة اين تفسير ضمن بررسي علل چنين اقدامي از سوي آمريكا مي‌نويسد:

 

«نيروي دريايي آمريكا در خليج فارس براي توجيه ادامه حضور در منطقه  چنگ و دندان نشان مي‌دهد. در اينجا موضوع يك استراتژي بزرگ، يعني حفظ نفوذ غرب بر اين منطقة نفت‌خيز مطرح است و به هيچ‌وجه علاقه به پايان گرفتن جنگ ايران و عراق و يا تضمين كشتيراني در خليج فارس در كار نيست. اين حملات آمريكا به هر نحوي كه توجيه و توصيف شوند، جز ويژگي راهزنانه، ويژيگي ديگري نخواهند د اشت و حملات آمريكا به سكوهاي استخراج نفت ايران را جز اين نمي‌توان ناميد.»

 

روزن امه اينديپندنت در سرمقاله خود در مورد درگيري آمريكا در خليج فارس مي‌نويسد:

 

«آنچه كه آشكار مي‌نمايد، نبود سياستي روشن و مشخص از سوي آمريكا در خليج فارس است.»

 

روزنامة ملي گازته چاپ استانبول:

 

«آمريكا خوب مي‌داند كه در صورت وارد شدن در يك جنگ تمام عيار با ايران در منطقة خليج فارس، بايد شكست بسيار تلخي را متحمل شود و به همين دليل از يك درگيري تمام عيار با ايران مي‌گريزد. كساني كه از تفكر امام خميني و اسلام ايران در هراس به سر مي‌برند، منتظر پيروزي نظامي آمريكا بر جمهوري اسلامي و شكست نظام اسلامي هستند.»

 

روزنامة آبزرور چاپ انگليس:

 

«راه براي شروع تلاشهاي سازنده جهت پايان دادن جنگ عراق عليه ايران باز شده است و غرب بايد حقوق ايران را براي دريافت غرامت و اجراي عدالت به خاطر قرباني شدن در تهاجم اوليه عراق به رسميت بشناسد. غرب بايد سياستهاي قابل قبولي در قبال جنگ اتخاذ كند، اما نه انگليس و نه آمريكا تاكنون حاضر به اتخاذ چنين سياستهايي نبوده‌اند.»

 

خبرگزاري فرانسه:

 

«آمريكا روز جمعه نيت خود را افشا ساخت و اعلام كرد كه قصد دارد ژاندارم خليج فارس شود. دولت اين كشور قصد دارد حمايت نيروي دريايي خود را تحت شرايطي شامل كشتيهاي تجاري غيرآمريكايي نيز بكند. ايران چند ساعت پس از  اعلام اين حمايت آمريكا، يك نفتكش عربستان سعودي را كه با پرچم ليبريا  در تنگه هرمز تردد مي‌كرد، مورد حمله قرار داد و با اين كار به آ‌مريكا كه مي‌خواست خود را به عنوان حامي بزرگ جلوه دهد، دهان كجي جسورانه‌اي كرد.»

 
 
یک شنبه 26 دی 1389  9:00 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

بازتاب > بیانیه رسمی دولت جمهوری اسلامی ایران


دولت جمهوري اسلامي ايران به دنبال تجاوزات آمريكا در خليج فارس، بيانيه‌اي را منتشر مي‌كند كه به بخشي از آن اشاره مي‌شود.
بسم الله الرحمن الرحيم
«ماه رمضان از راه رسيد تا بار ديگر شاهد حماسي‌ترين پايمرديها و بزرگترين پيروزيهاي ملت ايران باشد و به تكرار حماقتهاي شيطان بزرگ پاسخ گويد.

 

 

 

شيطان بزرگ در يك تجاوز ناجوانمردانه سكوهاي نفتي سلمان، نصر و مبارك را محاصره كرد و زير آتش گرفت. انتقام‌جويي از سكوهاي نفتي بي‌دفاع، افتخاري نبود كه شكستهاي پي در پي آمريكا را در برابر انقلاب اسلامي جبران كند. معجزه‌اي نبود كه صدام را از دستان قدرتمند ما برهاند و هياهويي نبود كه يك انقلاب را به عقب براند. آمريكا اشتباه كرده و ايران اسلامي با قامتي بلند در برابر تمامي دنياي آنها ايستاده است.
اين عربده‌كشي‌ها ناممكن بود كه بي‌پاسخ بماند. اين آتش‌افروزيها كه در چارچوب طرح مشترك ميان آمريكا و رژيم صهيونيستي عراق و همزمان با تلاش مذبوحانة دشمن بعثي در جبهة فاو صورت گرفت، تنها آماده‌باشي به ملت سرافراز ما بود. نابودي رژيم صدام آنقدر نزديك شده كه شيطان بزرگ خود را به آب و آتش مي‌زند و نجات او را مي‌جويد و اين آماده‌باشي است به ملت ايران كه وقت گرفتن آخرين نفسهاي دشمن همين امروز است.
حسينيان! ماه رمضاني كه به ما روي كرده است، ماه نمايش قدرت ايمان و ظهور موج‌خيزترين اقيانوس از مشتهاي گره كردة ماست. ماه هجوم به جبهة تمامي كساني است كه برهم زنندة امنيت كودكان بي‌گناهند. ماه غرق خوش‌ خياليهاي آمريكا در خليج فارس و ماه گرفتن انتقام زنان و مردان بي‌دفاع از كفر عنان گسيخته است.
حسينيان!
اكنون همة كفر در برابر  ايمان صف كشيده است و روح آزادي و عزت و خون به جوش ‌آمده و تمامي ما را به بسيجي بزرگ فرا مي‌خواند...»
دكتر علي‌اكبر ولايتي، وزير امور خارجة ايران در بخشي از سخنان خود با دبيركل وقت سازمان ملل متحد، با اشاره به جنايتها و تجاوزات آمريكا مي‌گويد:
«اين گونه اعمال تحريك‌‌آميز در خليج فارس نشانگر اين حقيقت است كه آمريكا در خليج فارس در پي ماجراجويي است و حضور ناوهاي آمريكايي در منطقه نه تنها بر امنيت خليج فارس نيفزوده، بلكه توسط اين نيروها روز به روز امنيت اين آبراه مهم تضعيف شده است. جمهوري اسلامي ايران همان گونه كه بارها اعلام كرده است به هيچ وجه تسليم سياست روز و ارعاب نمي‌شود و به طور قطع تجاوز ناوهاي آمريكايي به سكوهاي نفتي ايران بدون پاسخ نخواهد ماند.»

از ‌آنجا كه آمريكا چهار روز بعد از اصابت كشتي خود با مين، به سكوهاي نفتي ايران تجاوز كرده است و نيز شواهد ادعاهاي خود را در ارتباط با اين مينها ظرف  اين مدت به سازمان ملل متحد ارائه نكرده است، دروغ بودن ادعاهاي آمريكا ثابت مي‌شود.»
در بيانية وزارت امور خارجة ايران، ضمن اشاره به حملات آمريكا به سكوهاي نفتي نصر، سلمان و مبارك در خليج فارس و وارد آوردن آسيب جدي به اين مراكز اقتصادي ايران آمده است:
«با توجه به شكستهاي اخير رژيم عراق در جبهه‌هاي جنگ و اثبات بي‌اثر بودن شرارتهاي دشمن در حملة موشكي و هوايي به شهرها، جريانات استكباري و ارتجاعي كه منافع خود را نجات صدام و افزايش تشنج و ناآرامي در منطقه مي‌ديدند، حركت توطئه‌گرانة ديگري را آ‌غاز كردند كه برخورد مشكوك ناو جنگي آمريكا با مين، زمينه‌ساز اين توطئه بود. در اختيار گرفتن جزيره بوبيان به عنوان پايگاه تجاوز عراق، دخالت مستقيم آمريكا در تحولات جنگ، استفاده وسيع عراق از سلاح شيميايي در فاو و حملات تجاوزكارانة آمريكا را به سكوهاي نفتي ايران مي‌توان به عنوان مراحل ديگر اين توطئه از قبل طراحي شده، دانست.»
آيت‌الله خامنه‌اي، رئيس جمهور وقت ايران در خطبه‌هاي نماز جمعه با اشاره به خوادث خليج فارس مي‌فرمايد:
«آينده نشان مي‌دهد كه پيروزي از آن اسلام است. داستان مين‌گذاري جمهوري اسلامي ايران بي‌پايه و احتمال مين‌گذاري توسط خود آمريكا و يا عراق بيشتر است. به فرض هم اگر اين اقدام از سوي نيروهاي ايراني انجام شده باشد، اين امر ربطي به آمريكا ندارد كه تجاوزگرانه در خليج فارس وارد شود. آمريكا مانند دزدي است كه وارد خانه شده و در حال دزدي زخمي شده است و از صاحبخانه بازخواست مي‌كند كه چرا او را زخمي كرده است. اصل ورود و حضور آمريكا در خليج فارس غيرمنطقي است و حمله به سكوهاي نفتي ايران هيچ منطق و بهانه‌اي ندارد.
كينة ما نسبت به آمريكا مقدس است و ملت انقلابي ما با آمريكا مي‌تواند مقابله كند. رزمندگان ما يك سكوي آمريكايي، يك ناو لجستيكي آمريكايي، يك ناو انگليس و يك هلي‌كوپتر جنگي آمريكا را به آتش كشديند و زماني كه ناو مشتعل بود، استوار دريايي ما پشت تيربار، آمريكاييها را هدف قرار مي‌داد. عكس‌العمل شجاعانة نيروهاي ما در دنيا شگفتي‌آور بود و اين تنها بخشي از ماجراست. ملت ما اين قدرت را دارد كه با نيروهاي استكباري پنجه در پنجه بيندازد.»

 
 
یک شنبه 26 دی 1389  9:02 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

كابوس قايقهاي تندروی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی


در حالي كه آمريكا با 33 رزمناو جنگي و 25000 نیروی نظامي و كشورهاي هلند، بلژيك، انگليس و ديگر اعضاي ناتو با چندين رزمناو جنگي حضور دارند، رژيم عراق تهاجمات خود را به پايانه‌ها و نفتكشهاي ايران شدت مي‌بخشد. براي اين مقصود، كشورهاي مرتجع حوزة خليج فارس با در اختيار گذاشتن فضاي كشور خود به حمايت رژيم عراق برمي‌خيزند. تعدادي از كشتيهاي ارتجاع عرب در حالي كه نيروي دريايي آمريكا در كنار گوش آنها حضور دارد، هدف قايقهاي توپدار قرار مي‌گيرند و اين مسأله جهان را در حيرت فرو مي‌برد.

 

شجاعت و تهور دريادلان سپاه پاسداران همه را دچار وحشت مي‌كند. نيروهاي حاضر در خليج فارس از ترس حملات بي‌مهاباي قايقهاي تندرو دچار كابوس مي‌شوند. به كشتيهاي آمريكا و متحدانش  سفارش مي شود از انجام هرگونه اقدامات تحريك‌آميز خودداري ورزند. بدين ترتيب، عمليات موفقيت‌آميز اين قايقها بيشتر نقشه‌هاي استكبار جهاني، كويت، عربستان و عراق را نقش بر آب مي‌كند.

رسانه‌هاي گروهي جهان هر روز در اخبار خود گوشه‌هايي از حملات قايقهاي تندرو را منعكس مي‌كنند و با تفسر در اين باره، هر روز بيش از پيش به اين مسأله مي‌پردازند.

آمريكا با اوجگيري جنگ خليج فارس، سكوهاي نفتي رسالت و رشادت را به بهانة نصب دستگاههاي استراق سمع و جاسوسي از طرف ايراين براي رهگيري كشتي‌هاي بازرگاني و نفتكش، هدف قرار مي‌دهد. آمريكا همچنين در ادامة جنگ‌افروزيهاي خود در خليج فارس به يك فروند كشتي ايراني به بهانه شركت در عمليات مين‌ريزي حمله و آن را غرق مي‌كند.

حضرت امام خامنه‌اي (رئيس جمهور وقت) كه در آن زمان در اجلاس سران كشورهاي جهان در سازمان ملل متحد، حضور داشت، در سخنراني خود اعلام مي‌دارد كه ايران پاسخ مناسبي به اين تجاوزات آمريكا خواهد داد. دولت آمريكا هم از ترس عمليات تلافي‌جويانه ايران، اعلام مي‌كند كه جنگ خاتمه يافته است.
پس از تجاوز آشكار آمريكا عليه ايران در خليج فارس، حملة قايقهاي توپدار به كشتيها شدت مي‌گيرد و به سه برابر زمان قبل افزايش مي‌يابد. با اين مسأله موجوديت آمريكا در خليج فارس براي ثبات امنيت در اين منطقه زير سؤال مي‌رود.

حضور ناو هواپيمابر «كيتي هاوك» با بيش از 80 فروند جنگنده و تعداد زيادي رزمناو مسلح به جنگ‌افزار مدرن نمي‌تواند كوچكترين خللي در اراده و تصميم مدافعان خليج فارس وارد آورد. هماهنگي عالي بين رزمناوها، ناوچه‌هاي موشك‌انداز، هلي‌كوپترهاي هوادريا، نيروي هوايي ارتش و شناورهاي سپاه، بويژه قايقهاي تندرو، موجب مي‌شود به رغم توطئه و جنگ‌افروزيهاي استكبار جهاني، تردد كشتيها، صادرات و واردات كالاهاي ايران به حالت عادي انجام گيرد.

 
 
یک شنبه 26 دی 1389  9:02 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

واكنش جهاني

فيدل كاسترو، رئيس جمهور كوبا در ديدار با قائم مقام وزارت امور خارجه ايران ضمن محكوم كردن حملة‌‌ آمريكا به سكوهاي نفتي كشورمان، خواستار محكوميت اين تجاوز وقيحانه از سوي كشورهاي انقلابي و مترقي مي‌شود و مي‌‌‌افزايد:
«آمريكا از انقلاب اسلامي ايران وحشت دارد. از اين رو دست به چنين اعمال وقيحانه‌اي مي‌زند و اين خط مشي دولت فعلي ‌آمريكاست. اساس سياست خارجي آمريكا ايجاد ناامني و اعمال فشار در مناطق مختلف جهان است.»

 

 


جيب، وزير نفت سوريه با اشاره به حركات تجاوزكارانة آمريكا عليه جمهوري اسلامي ايران، اظهار مي‌دارد:
«اين بدعت خطرناكي است كه بايد از سوي ملتهاي اسلامي محكوم شود.»
وي ضمن اعلام موضع دولت متبوع خود در محكومتي اقدامات تجاوزكارانة شيطان بزرگ عليه ايران اسلامي مي‌گويد:
«ما مطمئن هستيم كه پيروزي نصيب ايران خواهد شد.»

وزارت خارجة ليبي در بيانية رسمي خود اظهار مي‌دارد:
«ليبي قاطعانه اين اعمال تجاوزكارانة امپرياليسم آمريكا را كه  نشانگر سلطه‌طلبي آمريكاست، محكوم مي‌كند. اين حملات تجاوزكارانه نه تنها ايران، بلكه تمام مردم صلح‌دوست جهان را كه سلطه‌طلبي آمريكا را رد مي‌كنند، هدف قرار مي‌دهد. اين اقدام، بخشي از يك رشته حملات امپرياليستي آمريكا عليه جمهوري اسلامي ايران و بيانگر سياست ترويستي رسمي هيأت حاكمه آمريكا عليه مردم جهان است.»

مولانا جمال‌الدين، روحاني برجستة پيشاور پاكستان، با محكوم كردن حملة آمريكا به سكوهاي نفتي ايران تأكيد مي‌كند كه اقدام اخير واشنگتن به مفهوم تجاوز عليه تمامي مسلمين و كشورهاي اسلامي تلقي مي‌شود.

فردريك اكسل گارو، كارشناس مسائل نظامي خاورميانه در مصاحبه با راديو آمريكا مي‌گويد:
«تحول عمده در خليج فارس، نبردهاي جزيره فاو بوده است. اقدام عراق با هدف كشاندن ايران به يك رويارويي بزرگ در جبهه‌هاي جنوبي انجام شده است، زيرا در ماههاي اخير، عراق در مناطق شمال و كردنشين با مشكل روبرو بوده است و مي‌خواهد ايران را وادار به حمله‌اي بزرگ در جنوب كند.»

حزب‌الله لبنان ضمن محكوم كردن تجاوز آمريكا مي‌گويد:
«بدون شك حمله تجاوزگرانه آمريكا عليه ايران اسلامي در خليج فارس جدا از حملات وحشيانه صهيونيستها و عوامل آن عليه امت بپاخواستة فلسطين و مردم مقاوم جنوب لبنان نيست.»

سازمان عدالت انقلابي لبنان كه مسؤوليت به گروگان گرفتن دو آمريكايي را به عهده گرفته است، اعلام مي‌كند كه اقدامات نظامي آمريكا در خليج فارس تلافي خواهد شد.

هيأت علماي جبل عامل لبنان طي بيانيه‌اي، همزماني اين تجاوز آمريكا را با جنگهاي شديد در منطقة فاو گامي تازه در حفظ رژيم جنايتكار صدام و به منظور تحت فشار گذاشتن ايران اسلامي براي قبول صلح آمريكايي معرفي مي‌كند.


سخنگوي وزارت خارجه چين:
«ما از مناقشه نظامي مجدد ايران و آمريكا و پيامد آن كه تشديد بحران در خليج فارس است، عميقاً نگران هستيم. ادامة اين حملات موجب وخامت اوضاع خواهد شد. دولت چين با مداخلة قدرتهاي بزرگ در خليج فارس مخالف و در عين حال خواهان آزادي و امنيت كشتيراني در آبهاي خليج فارس است.»

وزارت امور خارجه ترکیه با انتشار بيانيه‌اي ضمن ابراز مخالفت با مداخلات خارجي در منطقة خليج فارس، خواهان حل مسائل منطقه توسط كشورهاي حوزه خليج فارس مي‌شود. در بخشي از اين بيانيه، بدون آنكه از آمريكا نامي برده شود، آمده است:
«تركيه براي برقراري امنيت رفت و آمد سفر در آبهاي بين‌المللي خليج فارس به ضرورت عدم مداخلات خارجي در منطقه و حل اختلافات موجود توسط كشورهاي حوزه خليج فارس و نيز ايجاد برقراري تماس و تفاهم بين كشورهاي منطقه اعتقاد دارد.»

جبهة آزاديبخش بحرين با صدور بيانيه‌اي اعلام مي‌كند:
«اين جبهه همواره حضور ناوگانهاي خارجي را در خليج فارس محكوم كرده است و اكنون نيز با محكوم كردن مجدد اين عمل، تجاوز نيروهاي آمريكايي را به سكوهاي نفتي غيرنظامي جمهوري اسلامي ايراني يك تجاوز ظالمانة آمريكا  عليه تمام امت اسلامي مي‌داند. جرم آنهايي كه امكان ورود نيروهاي آمريكايي را به منطقه فراهم كرده‌اند و به آنها اجازه داده‌اند پايگاههاي نظامي ايجاد كنند، از جرم تجاوز ‌آمريكا عليه نيروهاي ايران اسلامي و سكوهاي نفتي كمتر نيست.»

حزب الدعوة‌ اسلامي عراق تجاوزات آمريكا را در خليج فارس عليه ايران اسلامي محكوم مي‌كند و به آمريكا هشدار مي‌دهد.

 
 
یک شنبه 26 دی 1389  9:04 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

خاطرات رزمندگان عملیات

 

عبدالکریم مظفری :
نور افکن قوی رو بروی من افتاد و اشهدم را خواندم و دستانم را بالا بردم. هر لحظه انتظار داشتم مرا به تیر ببندد و شهیدم کنند. در آن لحظه، افکار متناقضی با سرعت در ذهنم عبورکردند: فکر بقیه. فکر بچه هایی بودم که اثری از آنها نبود؛ فکر همسر و دو فرزندم بودم و با خودم فکر می کردم که آنها با شنیدن خبر شهادتم چه عکس العملی نشان خواهند داد. پدر و مادرم چه می کنند؟ فرزندانم آنقدر کوچکند که چیزی نمی دانند، اما همسرم حسابی داغدار می شود.
ناگهان پشت سرم روشن شد. سرم را برگرداندم و دیدم یک فروند ناوچه ایستاده و نور افکنش را به طرفم انداخته است. در این وقت، هلی کوپتر دور شد و رفت.

 

 


از طریق بلند گو شروع کردند به انگلیسی صحبت کردن، که البته یک کلمه اش را هم نفهمیدم، اما متوجه شدم که نزدیکتر نمی شود و از چیزی هراس دارند. زیر پایم را نگاه کردم. دیدم کائوچوی کارتن استینگر که با وجود آن، خود را به وی رسانده بودم، افتاده است.
فهمیدم از همان تکه کائوچو می ترسند. همان طور که دستانم بالا بود، با پایم یواش آن را داخل آب انداختم. وقتی آب چند متری آن را دور کرد، ناوچه نزدیک بویه آمد. دستی به طرفم دراز کرد که من آن را گرفتم. مرا مثل نوزاد تازه به دنیا آمده ای بلند کردند و داخل ناوچه بردند. تا مرا داخل ناوچه بردند، فورا روی دک خواباندند. سطح دک آسفالت بود و فوراً دست و پایم را بستند. احساس تشنگی زیادی می کردم. هر چه فریاد زدم: آب، به من آب بدهید. سردم است؛ کسی نشنید یا ندانست چه می گویم. با اینکه دست و پایم را بسته بودند، سه چهار سرباز مسلح اطرافم را گرفته بودند و به اصطلاح حسابی در نخ من بودند که تکان نخورم. کسی نزدیک نمی شد. با خود گفتم: خدایا من جز یک شورت چیز دیگری ندارم؛ از چه می ترسند؟ دست کم یک لیوان آب هم نمی دهند بخورم. لحظه به لحظه به سوزش بدنم افزوده می شد. مثل اینکه فهمیدند. رفتند لیوان آبی آوردند و یک متری من گذاشتند و اشاره کردند که بخورم. دستم را هم باز کردند. تا به طرف لیوان آب حرکت کردم، شروع کردند با قنداق تفنگ و لگد به جان من افتادند. با هر سختی و پوست کلفتی بود، آن یک متر را طی کردم. با وجود ضربات قنداق تفنگ و لگد، به لیوان آب رسیدم و آن را سر کشیدم. نصف لیوان را به زور خوردم. دوباره دستم را بستند و به کمر انداختندم روی زمین. زبری و خشنی آسفالت را با پوست سوخته و چروکیده تنم احساس کردم. تاولهای تنم و دستم شروع کردند به ترکیدن. در این هنگام سوزش وحشتناکی تمام تنم را فرا گرفت. یک چشمی هم آوردند و چشمانم را هم بستند. سرم را نیز داخل کیسه ای کردند و پایین کیسه را هم بستند. با خودم فکر می کردم حتما می خواهند اعدامم کنند. وقتی از جا بلندم کردند و حرکتم دادند، یقین کردم که مرا برای اعدام می برند. ناوچه حرکت کرد. این را از بادی که به بدنم می خورد، فهمیدم. پس از مدتی به جایی رسیدیم. مرا از ناوچه خارج کرده، به مکان دیگری بردند. سرم در کیسه بود و روی چشمانم نیز چشمی بود و فقط حس می کردم با من چه رفتاری می کنند. در حالیکه دو نفر دو طرفم را گرفته بودند، مرا می بردند و روی تختی خواباندند. کیسه را باز کردند و سرم را بیرون آوردند و چشمی را هم از چشمم برداشتند. وقتی در زیر نور و روی تخت به اندامم نگاه کردم، لرزه بر تنم افتاد. همه جای بدنم سوخته بود که یقین کردم با آن وضع محال است جان سالم به در ببرم. نظامی ها از کنار تخت من دور شدند و چند نفر دکتر و پرستار دورم جمع شدند. کم کم چشمانم سنگین شد و بیهوش شدم. وقتی به هوش آمدم، سر تا سر بدنم را باند پیچی کردند. فقط چشمانم باز بود. تا به هوش آمدم، بازجویی شروع شد.
چند نفر در حالی که چهره هایشان را پوشانده بودند، نزدیکم آمدند. باند چهره مرا باز کردند. با دقت به چهره ام نگاه کردند و سپس مثل کسی که دنبال چیزی می گردد و آن را نمی یابد، ناراضی و ناراحت بودند. با خودم گفتم:
من که یک پاسدار معمولی هستم. حتما به دنبال نادر یا بیژن می گردند. حدود نصف روز آنجا بودم. سپس مرا روی برانکارد خواباندند و داخل هلی کوپتری گذاشتند و بردند. در هلی کوپتر باز بود. سرتا سر وجودم را ترس فرا گرفت. با خود فکر کردم:
حتما چون چهره ام را دیده اند و دانسته اند به دردشان نمی خورم، حالا می خواهند مرا به دریا بیاندازند و غرق کنند. اگر مرا در آب انداختند چه کنم؟ با این باندهایی که به دست و پایم است، حتما تا داخل آب افتادم، زیر آب می روم و غرق می شوم. راستی، کدام یک از بچه ها زنده مانده اند؟ به جز من، کریمی، رسولی و باقری هم که زنده بودند. با چشمان خودم دیدم که آنها سوار ناوچه شدند. راستی، نادر، بیژن و آبسالان هم زنده اند؟ نصرت الله چطور؟
غرق در این افکار بودم که به محوطه بزرگی روی دریا رسیدم وصبح بود و هوا روشن. مرا از هلی کوپتر پایین آوردند و وارد سالنی کردند. تا وارد شدیم، کریمی، رسولی و باقری را هم دیدم. از دیدنشان روحیه گرفتم و فهمیدم که نمی خواهند اعدامم کنند. همان چهار نفری بودیم که با هم داخل آب افتاده بودیم. از بقیه خبری نبود. مرا روی تخت دو طبقه ای خواباندند. آنها را نیز کنارم خواباندند. رو به باقری که سرباز وظیفه بود، کردم و گفتم: باقری، وضعیت صورتم چطوری است؟ تا حالا خودم راندیده ام. باقری گفت: صورتت به طور وحشتناکی ... هنوز باقری حرفش را تمام نکرده بود که دو تا سرباز مسلح آمدند و تفنگ را روی سر من و باقری گذاشتند. یکی که فارسی حرف می زد، گفت: شما دو نفر با هم چه می گفتید؟
من گفتم: والله درباره ی سوختگی صورتم حرف می زدیم.
گفت: دیگر اجازه صحبت کردن ندارید. رویتان را از هم بر گردانید و حرف هم نزنید.
چاره ای جز اطاعت نبود. رویم را از باقری برگرداندند.
باز جویی رسمی از آن سه نفر شروع شد. اول باقری و سپس رسولی و بعد کریمی را بردند و مفصل بازجویی کردند؛ اما کاری به من نداشتند. یک روز نزد دوستانم بودم. روز دوم مرا از آنان جدا کردند و چون میزان سوختگی مرا 85 درصد اعلام کرده بودند، مرا به جای دیگری بردند؛ اتاق سوانح سوختگی. در آن اتاق، تمام امکانات معالجه سوختگی وجود داشت. در دل، از اینکه خودشان مرا سوزانده بودند و حالا خودشان داشتند معالجه ام می کردم، می خندیدم.
پس از مداوا و مراقبتهای پزشکی، چند نفر پرستار و دکتر آمدند و مرا از روی تخت بلند کردند و بردند بیرون. حدود سی الی چهل متر در راهرویی حرکت کردیم. در سرتا سر راهرو روی همه دیوارها، تابلو ها، عکسها و حتی اتیکت اتاقها را با پارچه پوشانده بودند تا من ندانم کجا هستم و هویت کسانی را که مرا اسیر کرده اند، نشناسم. البته بر من مسلم بود که در یکی از ناوهای بزرگ و مجهز هواپیما ی آمریکایی هستم. مرا وارد اتاقی شبیه اتاق رختکن کردند که در آن وان مخصوصی وجود داشت. باند بدنم را باز کردند و مرا داخل وان قرار دادند و سپس با ماده مخصوصی که من نفهمیدم چیست، شستشویم دادند. سپس بار دیگر سر تا پای بدنم را باند پیچی کردند و به سالن باز گرداندند. چیزی که باید از روی انصاف بگویم، رفتار خیلی انسانی پزشکها و پرستاران بود که بادلسوزی و جدیت خاصی وظیفه خود را انجام می دادند. پس از حمام و خواب، اولین جلسه باز جویی از من شروع شد. سه چهار نفر آمدند سراغم. یکی شان مسلح بود. مرا از سالن بیرون و به اتاق بازجویی بردند. دور تا دور اتاقی که مرا داخل آن بردند، شیشه بود. اتاق، فقط در ورودی داشت و هیچ پنجره ای در آن نداشت. مرا روی تختی خواباندند و باز جویی را شروع کردند.
اولین سوالی که از من کردند، این بود که شغلم چیست.
گفتم: من بومی هستم و برای ماهیگیری به دریا آمده بودم؛ اما عده ناشناسی آمدند و به زور ما را مجبور کردند که آنها را ببریم.
فردی که فارسی صحبت می کرد و مسئول بازجویی بود، گفت: نه، ما می دانیم که شما نظامی و پاسدار هستید. حتی می دانیم از میان شما چه کسی پاسدار و چه کسی سرباز است.
من از ترس اینکه اگر بدانند پاسدار هستم، ممکن است رفتار خشنی با من در پیش گیرند یا اعدامم کنند، به شدت حرفشان را انکار کردم و گفتم: من پاسدار نیستم و بومی بوشهرهستم.
باز جو پرسید: رفتار شما پاسداران با ارتش چطور است؟ آیا بین شما وحدتی وجود دارد؟
من بار دیگر تکرار کردم: من نظامی نیستم. مرا در دریا به زور به این کار وادار کردند. اما باز جو قبول نکرد و باز پرسید: پادگان های نظامی موجود در بوشهر کجاست؟ پادگان ارتش کجا قرار دارد؟ اسم فرمانده سپاه بوشهر چیست؟
در این بازجویی، درباره ی کارهایی که سپاه در نیرو گاه اتمی بوشهر مشغول آن بود، بسیار حساس بودند و مرتب مرا زیر فشار قرار می دادند تا اطلاعاتی در باره ی این کارها و اقدامات به آنها بدهم. بار دیگر، من منکر نظامی و پاسدار بودن خود شدم. این بار که بازجو مرا دید، ناراحت شد و با عصبانیت سیلی ای به صورتم زد. سیلی اش البته تند و محکم نبود. بازجو گفت: ما می خواهیم سوالاتی را که از تو می پرسیم، فورا و درست پاسخ بدهی.
من هم گفتم: من نظامی نیستم و بومی بوشهر هستم.
- نه، تو نظامی هستی و می دانیم که پاسدار هستی. بگو رفتارتان با ارتش چطور است؟
برای آنکه از شرشان نجات پیدا کنم، گفتم: من نمی دانم. من چون در دریا صید می کنم، می بینم که شناورهای ارتش و سپاه با همدیگر می آیند گشت. از روی آرمشان می شناسم که کدام ارتشی و کدام سپاهی هستند. کنار هم می ایستند و صحبت می کنند. متوجه شدم که همه جریان بازجویی را فیلمبرداری می کنند. بعد از بازجویی مرا به جای اولم باز گرداندند؛ چون می دانستم ممکن است مرا دوباره برای باز جویی ببرند، این بود که پاسخ های دروغی که گفته بودم، در ذهنم مرور کردم تا در جلسه دیگر هم همان حرفها را بزنم.
در جلسه دوم، بار دیگر درباره سپاه و ارتش پرسیدند. گفتم: آنها با هم به دریا می آیند و با هم مانور می دهند. پرسیدند: شما از کجا می دانید که با هم مانور می دهند؟
جواب دادم: معلوم است؛ از روی تبلیغاتی که در رادیو و تلویزیون می کنند. ما کنار ساحلیم؛ می دانیم چه شناورهایی ارتشی و چه شناورهایی سپاهی هستند.
باز جو عصبانی شد و گفت: دروغ می گویی. آن چیزی که من می پرسم، جواب بده. بازجو بلند شد و دست گذاشت روی سوختگی بدنم و به شدت فشار داد. سوزش و درد وحشتناکی داشت. از شدت درد فریاد زدم. دوباره گفت: تو باید راست بگویی و به سوالات من پاسخ درست بدهی.
- والله من نمی دانم.
- فرمانده قرار گاه کیست؟
دیدم اگر بگویم نمی دانم، فایده ندارد. این است که دو نفر از اهالی محله مان را برای رد گم کردن گفتم: با کمال تعجب گفت: دروغ نگو. ما می دانیم کی هستند.
- اگر می دانید، پس چرا به من فشار می آورید؟
باز جو آهسته یک در گوشی به من زد و زخم بدنم را فشار داد و گفت: می خواهیم از زبان تو بشنویم.
- نمی دانم .
چون دیدند فایده ندارد، سیلی دیگری به من زدند و مرا به اتاق اولی باز گرداندند. چون بر اثر فشار بازجو، زخمم دهان باز کرده بود، تیم پزشکی آمد و پانسمانم را عوض کردند و به مداوای من پرداختند. دو سه روز گذشت. زور چهارم بود که آمدند نزد من و گفتند: ما یک سوال از تو می کنیم. کسی که با من حرف می زد، ایرانی بود. این را از رنگ پوست و لهجه اش فهمیدم. به من گفت: من ایرانی هستم و در تهران در ارتش خدمت کرده ام. در پایگاه هوایی هم بوده ام. چند سالی است که آمده ام خارج از کشور.
خیلی مودب و با احساس گفت: پدر جان، چند سوال از تو می کنم. اگر بتوانی جواب بدهی، خیلی خوب است؛ اگر نتوانی جواب بدهی، بعدا ممکن است جور دیگری با هم صحبت کنیم. کاری به نیروهای نظامی ندارم. الان در اتاق تنها هستیم. می خواهم مثل پدر و پسر با هم صحبت کنیم. بلافاصله دستش را خواندم و فهمیدم می خواهد از راه احساس، اطمینان مرا به خود جلب کند و از من حرف بکشد. من هم سرش کلک زدم. گفتم: من هم در خدمتم. هر سوالی داری بکن؛ تا آنجا که بتوانم، پاسخ می دهم.
همان سوالهایی را که آمریکایی ها کرده بودند، او نیز از من کرد و من هم همان جواب ها را تحویلش دادم. خیلی سماجت کرد، اما نتوانست حرفی از من بکشد. یادم نیست که از من چه سوالی کرد که من گفتم: خدا شاهد است نمی دانم.
یکدفعه مثل کسی که به او حالت جنون دست داده باشد، سیلی خیلی محکمی به صورتم نواخت. با بغض گفتم: اگر پدری از پسرش اینطوری سوال می کند و با او حرف می زند، من نیستم.
با عصبانیت گفت: نه پدری وجود دارد و نه پسری. اگر به سوالات جواب ندهی، بد می بینی.
- چیزی که نمی دانم، چطوری جواب بدهم؟
دو ساعت از من بازجویی کردند. در سوالاتشان تاکید زیادی در مورد رابطه ارتش و سپاه، محل مانورها، محل پادگانهای نظامی، تعداد قایقها و کشتی های ارتش و سپاه، محل عملیات سپاه، اسامی فرمانده های سپاه، محل انبار مهمات سپاه و ... داشتند.
یک روز در حین باز جویی آمریکایی از من پرسید: یک سوال از تو دارم.
- بگو.
- نادر کیست؟
از این سوال حسابی جا خوردم .البته منتظر چنین سوالی بودم، اما نه چنین صریح و آشکار. حدس زدم از طریق شنود بیسیمهای ما پی به هویت نادر برده باشند. در بیسیم غالبا من، نادر و بیژن همدیگر را با اسم کوچک صدا می زدیم و احتمالا ما را از همین طریق شناسایی کرده بودند. برای اینکه فرصت فکر کردن داشته باشم، پرسیدم:
- چه نادری؟
- همان نادری که با شما بود.
- من کسی به نام نادر نمی شناسم.
- یعنی شما چند نفری که با هم بودید، همدیگر را نمی شناختید؟
- نه. ما چند نفر بومی همدیگر را می شناختیم، اما کسانی که در قایق بودند نمی دانستم.
- نادر کیست؟ تو واقعا نمی دانی؟
- نه، زمانی که ما را از محله مان بیرون آوردند، فقط به ما گفتند که باید اینجا کار انجام دهیم. اول هم به من گفتند که این عده را باید از بوشهر به جزیره فارس ببریم، اما زمانی که به جزیره رسیدم، گفتند باید بروی آنجا کاری انجام بدهی. من حتی کارشان را هم نمی دانستم. بعدا که با هلی کوپتر درگیر شدیم، هر چه داد و بیداد کردم و می خواستم بر گردم، فایده ای نداشت. این بود که مجبور بودم کنارشان بمانم.
- یعنی تو از جریان چیزی نمی دانستی؟
- نه! سربازی رفته ای؟
- بله.
- زخمی روی ابرویم بود. آن را دید و پرسید: ابرویت چرا و کجا پاره شده؟ چرا ده تا دوازده تا بخیه خورده؟ گوش ات چرا از بین رفته؟ این ترکشهای ریزی که در پایت است، مال چیست؟
- زمانی که سربازی بودم، عراقی ها محله ی ما را بمباران کردند و من زخمی شدم. اگر حرفمان را باور نمی کنید، آدرس آنجایی را که در بوشهر بمباران شده به شما بدهم. خودتان بروید تحقیق کنید و ببینید که راست می گویم یا نه. آنجا را که بمباران کردند، من ترکش خوردم.
- ابرویت چی؟
- زمانی که کوچک بودم اینطوری شد.
- گوش ات چطور؟
- بر اثر شکستن دیوار صوتی توسط هواپیما اینطوری شده.
- بازجو لختی صبر کرد و سپس گفت: اگر سربازی کرده ای، بگو موشکی که به طرف هلی کوپتر شلیک شده، چی بود؟
- تنها سلاحی که به من داده اند، کلت و کلاش و آرپی جی است. فکر کنم موشکی که به طرف مان شلیک کردند، آرپی جی بود.
- نه، نبوده. آر پی جی چنین کاری نمی کند.
- داخل قایق چه موشکی بود؟
- در قایق ما فقط موشک آرپی جی بود و سلاحهای سبکی مثل کلاش و کلت. به شدت دنبال این می گشتند که چه نوع موشکی از قایق به طرف هلی کوپتر شلیک شده بود. می دانستم که نباید به این سوال جواب بدهم، زیرا بلافاصله از من می پرسیدند که این نوع موشکها را از کجا آورده ایم؛ که البته نباید می دانستند. چون دیدند جواب درستی نمی دهم، گفتند: مرکز حرکت قایق های شما از کجا بود؟
گفتم: در دریا بودم که آمدند چشمانم را بستند و آوردندم. نمی دانم از کجا حرکت کرده اند.
سخت عصبانی شده و دو کشیده محکم به صورتم زد که خیلی هم درد گرفت؛ و بعد گفت:
پس نمی دانی نادر کیست؟
- نه.
- فرمانده قایق کی بود؟
- فرمانده نداشتیم. هر کس که پشت سکان قایق می نشست، فرمانده بود. من چون بومی بودم و سکاندار بودم، مرا فرمانده می خواندند.
- تو داری دروغ می گویی. داری پنهان می کنی.
- دروغگو خودتی!
حوصله ام سر رفت و تندی گفتم: واقعا اگر می بینید دارم دروغ می گویم، مرا بکشید و راحتم کنید. وقتی سماجت مرا دید، با لحن مهربانی گفت: خب، امروز گذشت. امشب بنشین فکرت را بکن. فردا ما می آییم تا نادر را به ما معرفی کنی.
تاکید زیادی روی نادر داشتند و می خواستند بدانند که او کیست. مرا پس از بازجویی بردند به اتاق خودم. در آنجا باندهایم را باز کردند و عریان روی تخت خواباندند. بالای سرم چند ظرف استیل بود که داخل آنها آبمیوه بود. تا آن روز صورت خود را نگاه نکرده بودم. بلند شدم تا خودم را در استیل تماشا کنم. کنجکاو شده بودم تا ببینم پس از سوختگی، چهره ام چطور شده است. تا این کار را کردم، یکی از دکترها با عصبانیت آمد و شروع کرد به انگلیسی صحبت کردن. نفهمیدم چه گفت. مترجم آمد و گفت: تو اجازه نداری صورت خود را نگاه کنی. همان پزشک دستور داد که ظرف استیل را بپوشانند. در مدت اسارت نمی دانستم که کی شب است و کی روز. به همین دلیل برای خواندن نماز مشکل داشتم. دو سه روز اول مطلقا نمی دانستم که کی روز است و کی شب. برخی از پرستاران آمدند نزدم و گفتند: اگر چیزی لازم داری بگو تا برایت بیاورم.
آنها این حرف را می زدند که در من چنین القا کنند که اکنون در روی خشکی یا کنار ساحل قرار داریم و آنها می روند و هر چه می خواهم، می خرند و می آورند، اما حالت موج دریا برای من که مدتها روی دریا کار کرده بودم، مشخص می کرد که در دریا هستیم.
روزی داشتم نماز صبح می خواندم. رکوع و سجده ای که در کار نبود. همین طور که روی تخت خوابیده بودم، نماز می خواندم. در این وقت، یکی از نظامیان وارد شد و دو باند بزرگ استریو کنار دو گوشم قرار داد و گفت: امروز می خواهم با تو حال کنم!
- چطوری؟
- هر نواری که دوست داری بگو تا برایت بگذارم.
مرا که در فکر دید، گفت: فکر کجایی؟ حتما شما را می فرستند بروید ایران.
- کجا هستیم ؟
- الان در ساحل هستیم؛ ساحل یکی از کشورها. داریم شما را مداوا می کنیم تا بروید ایران.
سپس گفت: چه نواری را دوست داری؟ ایرانی یا خارجی؟
- خیلی ممنون. اعصاب من خراب است و نمی توانم نوار گوش کنم.
- نه، من باید حتما برایت نوار بگذارم.
- نظامی بود و لباس دکتری به تن داشت. گفت: حالا بگو.
ناچار گفتم: هر چه دوست داری بگذار.
نوار خارجی گذاشت. صدای دو باند را که دو طرف گوشم بود، تا آخرین درجه بلند کرد و گفت: تا تو گوش می کنی، من بروم و بیایم.
رفت و در اتاق را هم بست. دستانم طوری بود که به هیچ وجه نمی توانستم آنها را حرکت دهم. داشتم از صدای خراشنده باند، دیوانه می شدم. شروع کردم به فریاد کشیدن. چنان فریاد زدم که صدایم از باند استریو بلند تر شد. دو نفر آمدند و نوار را خاموش کردند، اما همان نظامی گفت: خاموش نکنید! دوست من دوست دارد گوش کند.
دکتر های دیگر، او را از این کار منع کردند. رفتار آنها در مجموع خوب بود. یادم می آید که کمرم بر اثر سوختگی می خارید. آنها می آمدند با دستکش کمرم را می خاراندند یا پمادهای بسیار خوب به بدنم می زدند. از روز ششم و هفتم بازجویی شدید تر شد. دو نفر می آمدند و دو دستم را می گرفتند، روی زمین می کشیدند و می بردند و به اتاق بازجویی می بردند. در آنجا با خشونت به من می گفتند: تو باید به سوالات ما پاسخ بدهی.
روی کلمه باید تاکید داشتند.
- ناو گروه کجاست و چه کاری در آن انجام می دهید؟
- من نمی دانم.
- ما میدانیم که ناو گروه شما در نیروگاه اتمی است. راست بگو.
- والله راست می گویم؛ نمی دانم.
- مین چی؟ مینها را کجا مونتاژ می کنید؟
- من نمی دانم. مونتاژ یعنی چه؟
- مونتاژ یعنی جمع و جور کردن.
- نمی دانم.
- بار دیگر مرا با خشم سر جایم باز گرداندند.
- از سرنوشت آن سه نفر دوستم هیچ اطلاعی نداشتم. حدود هفت یا هشت روز بود که از آنان بی اطلاع بودم. به یکی از پزشکان گفتم می خواهم بروم نزد دوستانم، اما دکترها گفتند: ما چنین اجازه ای نداریم. تو تحت معالجه ای. بعدا پیش دوستانت خواهی رفت.
یکی دو روز بعد از این جریان، یک روز یکی از مقام های برجسته ناو که فکر می کنم درجه اش سرهنگ دومی بود، وارد اتاقم شد. حین ورود شروع کرد به انگلیسی صحبت کردن. مترجمی که همراهش بود، گفت: به شما اینجا خوش می گذرد؟
- بله!
- چیزی احتیاج نداری؟
- نه!
- اگر کاری داری می توانی بگویی.
- با استیل کار دارم.
- من بلافاصله می آیم و با شما صحبت می کنم.
- نه، کاری ندارم.
این را که گفتم، چیزی نگفت و از اتاق خارج شد. همان روز مرا نزد دوستانم بردند. وقتی پیش آنان رس یدم، دیدم هر سه روی تخت خوابیده اند. از دیگران هیچ خبری نبود. مرا روی تخت خواباندند. بلافاصله با صدای بلند شروع کردم با حشمت الله رسولی صحبت کردن. فکر کردم همان آزادی نسبی که در چند روز با دکتر ها و پرستارها داشتم، با دوستان هم دارم. گفت: ساکت باش و چیزی نگو!
- مگر چیست؟
- نمی توانیم با هم صحبت کنیم .
یک نفر که با سلاح روی صندلی نشسته بود، آمد و گفت: شما اجازه صحبت کردن با هم را ندارید. فقط راحت باشید و استراحت کنید!
- باشد.
در این وقت بازجو وارد اتاق ما چهار نفر شد و از من پرسید: نادر کدامشان است؟
- نمی دانم. این هم که می گویم حشمت است. شهرستانی است و در حد اسم و فامیل با او آشنا هستم.
- اینها را نمی شناسی؟
- نه!
- نادر کدامشان است؟
- نمی دانم .
- ظاهرا خودت فرمانده قایق بوده ای.
- قبلا هم گفته ام که هر کس پشت سکان می نشسته، فرمانده تلقی می شد.
البته بعدها و در ایران شنیدم که آقای کریمی در بازجوییهایشان مرا به عنوان فرمانده قایق معرفی کرده بود.
حدود یک روز هم با دوستانم بودم. در طول یک روز خاطره خاصی ندارم؛ جز اینکه آمدند و برای ما فیلم ویدویی گذاشتند. فیلم خیلی مستهجنی بود. اول فیلم چیز خاصی نداشت. ما چهار نفر شروع کردیم به نگاه کردن. اما فیلم 180 درجه چرخید و ناجور شد. سرم را بر گرداندم و نگاه نکردم. متوجه شدم که دوربین فیلمبرداری گذاشته اند و از ما فیلم می گیرند. البته قبلا همه جلسات بازجویی را هم فیلمبرداری می کردند، اما اینجا برایم تازگی داشت. با نگاه به دوستان دیگر، هشدار دادم که دارند از ما فیلمبرداری می کنند و مواظب باشند سوژه تبلیغاتی نشوند.
وقتی دیدند که صورتم را برگردانده ام و فیلم را نگاه نمی کنم، آمدند و با فشار و زور سرم را به طرف تلویزیون بر گرداندند. دو یا سه بار این صحنه اجباری تکرار شد. چنان فشاری بر من وارد کردند که زیر چشمانم شروع کرد به خونریزی. سوختگی ام زیاد بود و پوستم با کمترین فشاری پاره می شد و خون می آمد. با این وجود به زور می گفتند: تو باید نگاه کنی!
- حرفی ندارم؛ نگاه می کنم، اما چرا فیلمبرداری می کنید؟ این چه کاری است که انجام می دهید؟
- کاری به شما ندارد. دارند فیلمبرداری می کنند.
هر چه نگاه کردند، من نگاه نکردم. صورت بچه ها را هم با فشار به طرف تلویزیون بر می گرداندند تا نگاه کنند، اما چون دیدند کسی نگاه نمی کند، ویدئو را با خشم خاموش کردند و بردند.
بار دیگر مرا برای بازجویی بردند. آمدند و آمپول مخصوصی به گردنم زدند. سرم شروع کرد به گیج رفتن. در این حال، همان سوالات روز قبل را پرسیدند. مرتب می پرسیدند نادر کیست؟
من چنان به خود تلقین کرده بودم که نادر را نمی شناسم که اگر بیهوش هم می شدم، در بیهوشی هم همین جواب را می دادم. با اطمینان می توانم ادعا کنم که از من نتوانستند در بیاورند که نادر کیست. دو یا سه روز نزد بچه ها بودم. روزی سه چهار نفر آمدند و گفتند که از طرف صلیب سرخ آمده ایم و نشانی دقیقمان را می خواستند.
می خواهیم شما را به ایران بفرستیم.
اول باور نمی کردیم و می گفتیم: حتما شما می خواهید ما را تحویل عراق بدهید، ولی آنها برای اطمینان ما کارت شناسایی نشانمان دادند.
نگاه کردم دیدم یکی شان نروژی است. کنار آنها چند تن نظامی آمریکایی با اسلحه ایستاده بودند. غیر ممکن بود که در طول این چند روز لحظه ای ما را بدون محافظ و نگهبان رها کنند.
صلیب سرخی ها پرسیدند: در این مدت به شما هم رسیدگی کردند؟
به آمریکایی های مسلح نگاه کردم. دیدم نمی شود واقعیت را گفت. اگر جواب منفی می دادم، پس ار رفتن صلیب سرخی ها، باز کشیده بود و زخم سوختگی ها را فشار دادن! ضمنا هنوز هم باور نکرده بودم که از صلیب سرخ باشند. این بود که گفتم: رسیدگی خوب بوده و دکترها خوب به من رسیدند.
- پس به شما بد نگذشته؟
کمی مکث کردم و گفتم: نه! امیدوار بودم با مکثم درد دلم را متوجه شوند.
- ما فردا شما را به ایران اعزام می کنیم.
من گفتم: اگر می شود، امروز این کار را بکنید.
- نه، باید فردا صورت بگیرد.
پس از آنکه صلیب سرخی ها رفتند، دکتر ها آمدند و مفصلا به ما رسیدگی کردند. تا آن وقت چنان رسیدگی و مداوایی نکرده بودند. نوشیدنی و غذای مفصلی هم به ما دادند. نمی دانستیم جریان چیست و چرا چنین می کنند، اما به همه کارهایشان شک داشتم. ما را با چشمان باز به سالن خیلی بزرگی انتقال دادند. سالن پر بود از آدمهایی با لباس نظامی و لباس شخصی. کلی خبرنگار و فیلمبردار هم جمع شده بودند. معلوم بود آنها را از کشورهای مختلف به آنجا آورده بودند. خبر نگاران پرسیدند: شما می دانید الان کجا هستید؟
- نه!
- به چه دلیل از کشور خودتان آمده اید و با کشتی ها و هلی کوپترهای آمریکا در گیر شده اید؟
- نمی دانم؛ اما هر کشوری با کشور دیگری جنگ داشته باشد، این کارها را انجام می دهد.
- شما می دانید با سه قایق کوچک نمی توانید با ناوهای بزرگ آمریکا بجنگید؟
- اگر به قدر یک قطره آب هم بتوانیم در برابر قدرت بزرگی مثل آمریکا کار کنیم، کلی کار کرده ایم. آنطور که مسئولان ایران می گویند، اگر جنگی در خلیج فارس با آمریکا در بگیرد، ایران در قبال هر ناو جنگی آمریکا، پانصد قایق اعزام می کند.
- شما نظامی هستید؟
- نه!
- پس از کجا چنین مسائلی را در این مورد می دانید؟
- این مسائل را دولت ایران در رادیو و تلویزیون مطرح می کند. هر کسی هم امروزه در ایران دست کم یک رادیو یا تلویزیون دارد.
جلوی فیلمبردارها خیلی با احترام با ما بر خورد کردند، اما تا آنها رفتند، بلافاصله چشمان ما چهار نفر را بستند، سرمان را داخل کیسه ای کردند و سوار بر هلی کوپتر، ما را از روی ناو به جای نامعلومی انتقال دادند. به ساحل جایی رسیدیم. کیسه را از سرمان برداشتند، اما چشمانمان را همچنان بسته نگه داشتند. زیر چشم من کمی باز بود. داخل ناو، هواپیماهایی را دیدم که مثل آسانسور بالا و پایین می رفتند. به ساحل که رسیدیم، سر تا سر ساحل بیابان بود و درختی در آن نواحی وجود نداشت. این همه را زیر چشم دیدم. بعد ها فهمیدم که آنجا ساحل بحرین بوده است. ما را از ساحل بحرین سوار یک هواپیما کردند و گفتند: شما را داریم به کشور دیگری منتقل می کنیم تا از آنجا به ایران بروید.
ما چهار نفر را کنار هم سوار هواپیما کردند. داخل هواپیما هر قدر چشم چشم کردم تا نادر، بیژن، نصرت الله، توسلی یا محمد یا را ببینم، هیچ کدام را ندیدم. کلی عکاس و خبرنگار هم حاضر بودند که از هر رفتار و اقدام ما عکس یا فیلمبرداری می کردند. دو نفر خانم در حالی که آبمیوه به دست داشتند، به طرف ما آمدند و با مهربانی صورت یا گردن ما را گرفتند و آبمیوه به ما تعارف کردند. عکاسها و فیلمبردارها هم پشت سر هم از این صحنه عکس و فیلم می گرفتند. دیدم صحنه تبلیغاتی مناسبی پیدا کرده اند؛ این بود که آن دو زن را با خشونت از خود دور کردم. مترجم آمد و گفت: چرا این کار را می کنید؟ بگذارید کارشان را انجام دهند.
- این چه معنی دارد که از آبمیوه خوردن ما فیلمبرداری کنند؟
- نه ،شما اجازه ندارید این کار را بکنید.
سپس کلتی را در آورد و گذاشت روی کله من و گفت: دارم ناراحت می شوم. کاری نکنید که در این لحظه آخر برایتان بد شود. وقتی دیدم زور است، گفتم: هر کاری دلتان می خواهد بکنید.
بلافاصله آن دو زن مهربان آمدند و باعشوه و مهربانی شروع کردند به ما آبمیوه دادن. خبرنگارها هم کار خودشان را می کردند. در دلم آرزو می کردم ای کاش وقتی کلت را روی سرم گذاشته بودند، عکس یا فیلم می گرفتند. ظاهرا آنها بیش از آنکه خبرنگار باشند، مامور بودند.
پس از مدتی پرواز در فرود گاه کشور عمان فرود آمدیم. تا لحظه ای که در باز نشده بود، هنوز باور نمی کردم که ما را تحویل کشورمان بدهند. یکی گفت: اینجا عمان است.
من گفتم: چرا تحویلمان نمی دهید؟
- باید ایرانی ها بیایند تحویل بگیرند. بعد با بی حوصلگی گفت: تو خیلی سوال می کنی.
بعدها فهمیدم که آمریکایی ها به مقامهای عمان گفته بودند که اسیران را ما خودمان مستقیما باید تحویل ایران بدهیم، اما ایرانیان مخالفت کرده بودند. از طرف ایران، فرمانده منطقه دوم دریایی سپاه و جمعی از مسئولان بلند پایه سپاه آمده بودند. درگیری بین آمریکایی ها،ایرانیها و عمانی ها مدتی طول کشید. این درگیری کوچک برای من و دوستانم سالها گذشت. در این موقع، نیروهای عمانی آمدند و هواپیما را محاصره کردند. همگی مسلح بودند. سرانجام آمریکایی ها در نقشه خود نا کام ماندند و مجبور شدند ما را تحویل مقامهای عمانی بدهند.
ما را از هواپیما داخل سالنی بردند. در آنجا قلبم آرام گرفت و اطمینان پیدا کردم که از شر آمریکایی ها خلاص شده ام. در سالن فرود گاه با صحنه عجیب و جالبی رو برو شدم. عمانی ها ما را در حالی دیدند مثل اینکه تا آن روز یک ایرانی رزمنده و مبارز با آمریکا را ندیده اند. محبت فوق العاده ای به ما کردند. به اصطلاح قربان صدقه مان می رفتند. شاید باور نکنید، اما یکی از دکتر های عمانی خم شد و پای مرا بوسید. گریه می کرد و می گفت: من وقتی شما را می بینم، روحیه می گیرم. من اولین بار است که یک ایرانی مبارز را می بینم.
حسابی شرمنده شده بودم و تعجب می کردم که چرا آنها اینطور با مهر و محبت با من رفتار می کنند. همان پزشک گفت: مسئولان شما منتظرتان هستند.
- باور نمی کنیم.
- نه،این حرفها را نزیند. همین الان خودتان می بینید. شما فقط چند دقیقه در قرنطینه می روید و مداوایی روی شما انجام می شود و سپس تحویل ایرانیان داده می شوید.
در طول ده روز که در ناو آمریکایی ها بودیم، به جز آبمیوه و گاهی کیک چیز دیگری به ما ندادند، اما عمانی ها غذای مفصلی آوردند و گفتند: بخورید؛ باید تقویت شوید.
دستانم را نمی توانسم بلند کنم. عمانی ها مثل گنجشکی که به جوجه هایش غذا می دهند، با مهربانی و شفقت غذا را در دهان ما می گذاشتند و با مهربانی نگاهمان می کردند. بعد از غذا هم سوختگی مرا مداوا کردند. یعنی بعد از آنکه مواد مخصوصی به بدن من کشیدند، با وسیله ای مثل ابر دو دستم را پوشاندند؛ پاهایم را نیز همین طور. بعد گفتند: حالا شما را می خواهیم تحویل ایرانیان بدهیم. مرا سوار آمبولانس بسیار مجهزی کردند. داخل آمبولانس نیز دکتری بالای سرم بود و از من مراقبت می کرد. وقتی فهمیدم که دیگر مرا تحویل ایران خواهند داد، حالت خاصی به من دست داد و موهای بدنم از خوشحالی و شادی سیخ شد. از زمانی که در ناو بودم تا زمانی که مرا تحویل عمان دادند، سرمی به گردنم وصل بود. زمانی که آمبولانس، کنار هواپیمای ایران ایستاد، فتح الله محمدی را دیدم. حالت کسی را داشتم که پس از سالها گمشده اش را می یابد. از شوق همه گریه می کردیم. دانه های درشت اشک از چشمانم جاری بود و دچار حالتی شده بودم که فقط دلم می خواست های های گریه کنم. دوستان اسیر دیگر هم همین حال را داشتند. پرسنل داخل هواپیما و خدمه نیز فقط می گریستند. در آن لحظه، گریه حرف اول را می زد. محمدی آمد، اما سرگردان بود. دنبال گمشده ای می گشت که او را نمی یافت. چهار آمبولانس ما چهار نفر را آورده بودند. محمدی از من پرسید:
- نادر کجاست؟
- نمی دانم.
سه آمبولانس دیگر را هم گشت و چون کاملا ناامید شد، مثل پدر فرزندمرده ای بلند بلند شروع کرد به زاری و گریه کردن. نمی دانم با خودش بود یا با من که می گفت: نادر کجاست؟ بیژن کجاست؟ نصر الله کجاست؟ خبری نداری؟
این را می گفت و زار زار می گریست. تا آن موقع، نه دوستانم و نه مقامهای ایرانی می دانستند کی زنده است و کی مرده. در این هنگام پرونده ای را به دست حاج فتح الله دادند و ما چهار نفررا بردند داخل هواپیما و خواباندند. من پرسیدم: شما نمی دانید نادر کجاست؟
- دو نفر از بچه ها با من هستند .
- آنقدر خوشحال شدم که بی اختیار از جایم بلند شدم و نشستم. سرم از گردنم باز شد. با هیجان گفتم کجا؟ کجایند؟ شما نمی دانید؟
- نه، چه چیزی را؟
- جسدهای نادر و بیژن همراه ماست!
دنیا دور سرم چرخید. تازه آن موقع بود که خبر شهادت دوستانم، خصوصا بیژن و نادر را شنیدم. احوال متناقضی در وجودم موج می زد. شادمان بودم که به طرف ایران می روم و اندوهگین بودم که بهترین دوستانم را از دست داده ام. در هواپیما و بر فراز خاک کشورم با خود فکر می کردم که آن همه حادثه را در خواب دیده ام یا در بیداری!

  
شهید نادر مهدوی:
«در شب عمليات، پس از تحويل گرفتن اسلحه و مهمّات و نوشتن وصيتنامه و خواندن دعا، به همراه جمعي از برادران، كه در ميان آنها بايد از شهيدتهمتن و شهيد داراب زنده‌بودي ياد كنم، شب‌هنگام به طرف مواضع دشمن به راه افتاديم. شب، باراني بود و با وجود بارندگي، پس از صدور فرمان حمله از فرماندهان، حمله را شروع كرديم و با دشمن، درگـير شديم. درگيري و نبرد، تا صبح ادامه داشت. لحظه‌به لحظه نيروهاي دشمن، كشته و مجروح مي‌شدند و به عقب مي‌نشستند و نشانه‌هاي ضعف و اضمحلال آنها آشكارتر مي‌گرديد. پس از طلوع خورشيد، به علت خستگي زياد و جهت تجديدقوا و سازمان‌دهي مجدّد، به عقب برگشتيم.
پس از استراحت، هنگامي كه جهت حركت مجدّد، آماده مي‌شديم، يكي از برادران، مقداري نان خشك آورد و بين ما تقسيم نمود. پس از گرفتن نان، جهت خوردن آب، از جمع برادران خود، جدا شدم كه ناگهان گلولة توپي به نزديكي برادرانِ پاسدار سقوط كرد و برادر عزيز، نعمت‌الله تهمتن را از ما گرفت. شهيد زنده‌بودي نيز در اوايل شب قبل، مجروح شده بود. شهيد نعمت الله تهمتن را از اوايل ورود به سپاه مي‌شناختم و در آموزش پاسداري، با هم بوديم و در تهران نيز با هم خدمت مي‌نموديم. شب گذشته نيز دوشادوش همديگر با دشمن متجاوز مي‌جنگيديم.
شهادت اين برادر و زخمي شدن برادر زنده‌بودي در شب قبل، همة ما را متأثّر و غمزده كرد؛ برادر تهمتن را مي‌شناختم و نيز از محل زندگي ايشان، اطّلاع كامل داشتم. مجبور شدم كه با اجازة مسؤولين، از ادامة عمليات، صرفنظر كرده، پيكر مطهّر شهيدتهمتن را به زادگاهش برگردانم. اين اولين مأموريت من در جبهه‌هاي جنگ، پس از ورود به سپاه پاسداران انقلاب اسلامي بود.»

«دو روز بعد از شب عمليات، پروانة موتور يكي از يدك‌كش‌ها در آب‌هاي رود كارون، در سيم بوكسل گير كرد. به اتّفاق جمعي از برادران از جمله برادر زاهدي، مشغول جداسازي سيم بوكسل از پروانه شديم و پس از چند ساعت تلاش نفس‌گير، بالأخره توانستيم پروانه را آزاد نماييم. پس از آزادسازي پروانه، يدك‌كش آمادة حركت شد و به راه افتاديم. چند لحظه‌اي بيش، از حركتمان نگذشته بود كه يك گلولة توپ، دقيقاً در محل خراب شدن پروانة يدك‌كش فرود آمد و منفجر شد. اگر چند لحظه ديرتر كار رهاسازي پروانه را تمام مي‌كرديم و يا گلوله زودتر فرود مي‌آمد، شايد آن روز، پايان عمر همة ما بود. امّا خواست خدا چنين نبود و چنين هم نشد.»

«پس از عمليات والفجر8 به ما مأموريت داده شد با يك كاروان عظيم، شامل چندين يدك‌كش و بارج كه حامل وسايل و مايحتاج نيروها بود، از بندر امام(ره)، به منطقة عملياتي، هدايت و ارسال نماييم. آن‌روزها به علّت فعّاليت شديد نيروي هوايي دشمن، تحرّكات دريايي در منطقه، بسيار مشكل بود و منطقه، به شدّت، زيرنظر هواپيماهاي دشمن قرار داشت. پس از حركت از بندر امام و پيمودن مقداري از راه، خورشيد طلوع كرد و هوا روشن شد و تحرّكات دشمن نيز عليه ما به شدّت، آغاز گرديد. پس از اطّلاع دشمن از حركت كاروان، كه بنده مسؤوليت آن را به عهده داشتم، حملات دشمن عليه ما شروع شد. پدافند هوايي ما در كاروان، بسيار ساده و ابتدايي بود امّا در عين سادگي پدافند، تا عصر آن روز كه ما در حركت بوديم، سه فروند از هواپيماهاي دشمن، توسّط پدافند هوايي ما ساقط گرديد و عليرغم حملات مكرّر دشمن، بحمدالله، كاروان ما، در عين ناباوري، صحيح و سالم به منطقه وارد گرديد و بسيار موجب رضايت و شادي همة نيروها گرديد.»

«در يكي از شب‌هاي عملياتي كه جهت انجام عمليات در خليج‌فارس، حركت كرده بوديم، وقتي كه به منطقة عملياتي رسيديم، تمام ناوها و ناوچه‌ها و يدك‌كش‌هاي دشمن، در منطقه، مستقر بودند و ما هم بدون هيچ‌گونه ترس و واهمه‌اي از آنها، در كنار ناوهاي دشمن، لنگر انداختيم و مشغول انجام مأموريت خود شديم. احساس مي‌كرديم خداوند، ديدگان دشمن را كور كرده است زيرا ما در كنار آنها به فعّاليت مي‌پرداختيم ولي آنها ما را نمي‌ديدند. پس از اتمام و انجام مأموريت، بدون درگيري با نيروهاي دشمن، از كنار آنها دور شديم و به محل استقرار نيروهاي خودي برگشتيم. اين عمليات، موجب اميدواري بيشتر ما به امدادهاي غيبي و اطمينان‌به‌نفسِ هرچه بيشتر ما گرديد؛ چون در كنار نيروهاي دشمن، عليه آنها فعّاليت مي‌كرديم ولي آنها اصلاً متوجّه ما نبودند و يا شايد ما را جـزء نيروهاي خود، به حساب مي‌آوردند
 
 
یک شنبه 26 دی 1389  9:05 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

خاطرات رزمندگان عملیات - بخش دوم


ناخدا امير يگانه، فرمانده منطقة يكم دريايي:
«من افتخار مي‌كنم كه چنين همکارانی را در اختيار دارم. نیروهای ما تا آخرين لحظه و تا آخرين قطره خونشان جنگيدند. نيروهاي ما با آمادگي و آگاهي كامل، به نبرد با آمريكاييهاي متجاوز رفتند و صحنه‌هاي اين نبرد، همگي حاكي از عمق  عشق و ايثار آنهاست.

 

 

ناويها فقط وقتي قلبهاي پر از محبت، عشق و ايمان در آنها باشد مي‌توانند چنين افتخاري بيافرينند. ‌آمريكا جرأت درگيري نزديك با نيروهي ما را نداشت و از راه دور به شكل بسيار وقيحانه با ما درگير شد. حملة آمريكا مقطعي و تنها براي ضربه زدن به سكوها نبود، بلكه آنها مي‌خواستند نيروي دريايي ايران را از منطقه محو كنند. دشمن با ناوشكن سبلان در تنگة هرمز درگير مي‌شود. اين درگيري از سه محور و همزمان انجام گرفت كه اين امر نشانگر  گستردگي عمليات در منطقه بود و قصد آن نابودي تأسيسات نيروي دريايي بود. اين حملة گسترده با مقاومت دريادلان عقيم ماند و اگر اين مقاومت صورت نمي‌گرفت و اين خط شكسته مي‌شد، دشمن وارد خاكريز ما مي‌شد.»

عبدالله معنوي رودسري، فرماندة ناوشكن سبلان:
«در حال حركت به سوي منطقة عملياتي، هر لحظه منتظر بوديم كه با ‌آمريكاييها درگير شويم. با آمادگي كامل با هواپيماهاي آمريكايي در تنگة حساس هرمز درگير شديم. آنها در مرحلة اول حمله، كاري از پيش نبردند و با آتش انبوه ما روبرو شدند. به نحوي كه پا به فرار گذاشتند. البته انتظار حملة مجدد آنها را از فاصله دور داشتيم كه با اجراي عمليات تاكتيكي فرصت را از دشمن گرفتيم؛ ولي ‌آمريكاييها پس از گذشت ده دقيقه و با استفاده از سيستم فوق مدرن، از راه دور دوباره با ما درگير شدند و بدنه ناو شكافته شد. پرسنل ناو با ازجان گذشتگي و دفاع جانانه از ناو نگهداري كردند و از هيچ تلاشي كوتاهي نكردند.»
ناو سروان عباس ملك، فرماندة ناو جوشن و ناخدا سوم شاهرخ، فرماندة ناو سهند پس از ذكر ايثارگريهاي دريادلان ارتش و مقاومت بي‌نظير آنها اظهار مي‌دارند كه هدف آمريكا از ذكر ايثارگريهاي دريادلان ارتش و مقاومت بي‌نظير آنها اظهار مي‌دارند كه هدف آمريكا تنها انهدام سكوها نبود، بلكه آنها مي‌خواستند نيروي دريايي ايران را از خليج فارس محو كنند كه در اين امر با شكست مواجه شدند.


آقاي محمدجعفر محلاتي، نمايندة ايران در سازمان ملل دربارة تجاوزات آمريكا در خليج فارس مي‌گويد:
«تجاوز اخير ‌آمريكا تجاوز به حاكميت و تماميت ارضي جمهوري اسلامي ايران و نقض صريح منشور ملل متحد است. اين اقدام آمريكا نقض اصل منع توسل غيرقانوني به زور محسوب مي‌شود و بايد از جانب سازمان ملل متحد محكوم شود.
تنها يكي از آثار افزايش حضور نظامي به ميزاني بيشتر از دو برابر سالهاي گذشته بوده است. چگونه حكومتي كه به خاطر مين‌گذاري در سواحل نيكاراگوئه به وسيله دادگاه بين‌المللي لاهه مجرم شناخته شده و در سطح جهاني محكوم شده است، مي‌تواند در سازمان ملل متحد و در برابر افكار عمومي و بين‌المللي به بهانة مين‌گذاري ايران، حملات ناجوانمردانة خود را عليه سكوهاي نفتي غيرنظامي و كشتار افراد غيرنظامي اين تأسيسات را توجيه كند.
همه مي‌دانند كه از زمان آزادسازي فاو تاكنون، عراق بيشترين انگيزه را براي مين‌گذاري در اين منطقه داشته است و مدام در اين جهت اقدام كرده است.

 
 
یک شنبه 26 دی 1389  9:06 AM
تشکرات از این پست
mehdi0014
mehdi0014
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1389 
تعداد پست ها : 287351
محل سکونت : آ.غربی-سولدوز

خاطرات كاركنان صنعت نفت از روزهاي جنگ


كودك آرام خوابيده بود و خاله كوچكش كالسكه او را در امتداد ساحل اروند پيش مي راند كه هواپيماهاي دشمن از روي سرشان عبور كردند، ديوار صوتي شكسته شد و لحظه اي بعد انفجار پي در پي بمب ها كه از هر نقطه شهر به گوش مي رسيد. اولين حمله هوايي آغاز شده بود.

 


 كودكي كه در هواي ملايم آخرين روزهاي تابستان ميان كالسكه خواب بود، فرزند ابراهيم نوحي بازنشسته شركت ملي پخش فرآورده هاي نفتي اهواز است. متولد 1325 كه سال 1350 وارد شركت نفت شد. يك سال در تهران كار كرد و براي مدت 4 سال به اهواز منتقل شد. سپس به آبادان رفت و تا سال 65 در اين شهر انجام وظيفه كرد. 31 شهريور يعني اولين روز جنگ نيز او و خانواده اش در آبادان بودند.او را در ميهمانسراي شركت ملي پخش اهواز ملاقات مي كنم. مردي كه رفتار متين و آرامش از تجربه هاي عميقي خبر مي دهد. وي درباره سمت هايي كه در طول خدمت داشته، مي گويد: «من ابتدا كارمند فروش بودم،در تهران در واحد مهندسي انبار بازرگاني كار مي كردم بعد در اهواز وارد قسمت توزيع بار و صدور و دريافت شدم و همين طور بازرسي خروجي. در آبادان هم در بخش صدور فعاليت داشتم. بعد از جنگ وقتي كه در ماهشهر ستاد سوخت تشكيل شد، من مسئول امور اداري شدم كه بعد به آقاي موزرمي تحويل دادم و به عنوان رئيس انبار به بهرگان رفتم. بهرگان صد در صد منطقه جنگي بود و همه سوخت هاي وارداتي كشور هم از آنجا وارد مي شد. ما هم سوخت وارداتي را از طريق خط لوله يا نفتكش به سراسر كشور مي فرستاديم.
 من آنجا نماينده پخش بودم و به جز من، نماينده دستگاه نظارت بر صادرات و واردات مواد نفتي حضور داشت و همين طور نماينده خطوط لوله و مخابرات و نماينده فلات قاره كه همه در بهرگان مستقر بوديم. 18/11/65 هم كه منتقل شدم به اهواز ابتدا به عنوان مسئول عمليات جايگاه هاي سطح شهر انجام وظيفه كردم و بعد رئيس انبار خرم كوشك شدم، بعد رئيس انبار ساحل راست و رئيس عمليات ناحيه مركزي. بعد از آن 6 سال رئيس امور اداري منطقه اهواز بودم و 7ـ6 سال پيش از بازنشستگي را هم تا پايان دوره خدمتم به عنوان رئيس انبار نظاميه انجام وظيفه كردم.»
 وي اولين روز حمله هواپيماهاي عراقي به آسمان آبادان و روزهاي پس از آن را اينگونه توضيح مي دهد: «ما در هلال بريم زندگي مي كرديم كه هيچ فاصله اي با عراق ندارد. بين هلال بريم و عراق تنها همان رودخانه اروند است و اولين حمله هوايي هم از همين منطقه صورت گرفت. يادم مي آيد بچه ام توي كالسكه بود و خواهر خانمم كه آن زمان او هم بچه بود، كالسكه را هول مي داد كه هواپيماها از روي سر ما رد شدند. ما در آبادان اولين حمله را ديديم و بعد فرودگاه هاي كشور بمباران شد.
در هلال بريم شماره خانه ما 17/11 بود و خانه شهيد نوربخش (از شهداي سوخت رساني) چسبيده به خانه ما يعني 18/11. باهم رابطه خانوادگي داشتيم. ايشان هم آن موقع يك پسر داشت به نام هادي و بعد خداوند يك دختر هم به او داد كه اسمش را هدي گذاشت. درست خاطرم نيست فكر مي كنم بچه سوم هم به دنيا آمده بود كه شهيد شد.
ما به اتفاق شهيد نوربخش و خانواده اش تا 22 مهر در آبادان مانديم و وقتي ديديم اوضاع بدتر شد و همه وحشت زده شهر را ترك مي كنند، ما هم تصميم گرفتيم كه هر دو خانواده را از آبادان خارج كنيم و خودمان برگرديم. خيلي ها را در خروجي ايستگاه 3 مي ديديم كه تمام وسايل منزلشان را بار تريلي كرده اند و دارند بيرون مي روند. تعجب مي كرديم و مي گفتيم براي چند روز كه آدم وسايل منزلش را هم بار تريلي نمي كند! اما جنگ بر خلاف تصور ما 8 سال طول كشيد.
وقتي ديديم خانواده ها در وحشت به سر مي برند، ما هم تصميم به خارج كردن آنها گرفتيم. من يك بيوك داشتم و هر دو خانواده را با همان ماشين برديم مسجد سليمان. چون من اصالتاً مسجد سليماني هستم و خانه پدري ام هم در مسجد سليمان بود. خانواده شهيد نوربخش و خانواده من همه در منزل پدري ام ماندند و ما برگشتيم آبادان. موقع رفتن جاده اهواز بسته بود و از جاده ماهشهر رفتيم، برگشت هم به همين شكل.»
وي درباره انبار ماهشهر مي گويد: «ما با ماهشهر هماهنگ بوديم. ابتدا حاج آقا شيخي آنجا بودند و بعد آقاي انتظام از آبادان به ماهشهر رفتند. انبار ماهشهر قبل از جنگ هم وجود داشت اما خيلي سر و ساماني نداشت حتي كف انبار خاك بود كه بچه ها مقداري نفت كوره ريخته بودند تا خاك بلند نشود. كل فرآورده هاي وارداتي از اين انبار توزيع مي شد و ما ديگر توليد داخلي نداشتيم.
در مورد تامين سوخت نيروهاي نظامي؛ ارتش يا سپاه هم اين انبار نقش تعيين كننده داشت. آنها به ستاد آبادان اعلام نياز مي كردند چون آبادان مركزيت بيشتري داشت و ما هم از ماهشهر تقاضا مي كرديم. همه نيروها هم يك نماينده يا رابط سوخت داشتند.
 نوحي تا به آن روزها باز مي گردد خاطره اي شيرين در ذهنش جان مي گيرد:«يادم هست زماني كه آقاي شيخي رئيس ناحيه اهواز شده بودند من در بهرگان بودم كه زنگ زدند و گفتند عمليات در پيش است و اگر 20 نفتكش سوخت در اختيار نداشته باشند، مشكلات عديده اي به وجود خواهد آمد.» از وي مي پرسم آقاي شيخي چگونه در جريان عمليات قرار گرفته بودند و چه چيزي باعث شده بود كه تلفني موضوع را به شما اطلاع دهند:
«اينكه چطور در جريان قرار گرفته بودند را نمي دانم. به هر حال مسئولين با هم ارتباط داشتند و آن يك بار را به من هم گفتند. به هرحال اعتماد داشتند و موضوع هم خيلي اهميت داشت. من هم با پدافند فلات قاره هماهنگ كردم و شروع به بارگيري كرديم؛ باور نمي كنيد شب هايي كه ما اجازه نداشتيم حتي يك كبريت روشن كنيم، با فعال شدن 18 دهانه بارگيري روشنايي عظيمي در دل كوير ايجاد شد. تا صبح كار كرديم و من موفق شدم 56 نفتكش را به اهواز بفرستم.»
 با احتياط سوالي فانتزي از نوحي مي پرسم: آيا هيچ وقت پيش آمده بود كه سوخت را اشتباهي براي نيروهاي عراقي ببريد؟ وي پاسخ مي دهد: «نه اما شنيدم كه يك بار هندوانه را اشتباهي برده بودند جبهه دشمن و براي نيروهاي عراقي تخليه كرده بودند. ماجراي سوخت البته با بار هندوانه فرق مي كند ما با برنامه ريزي ارتش و سپاه حركت مي كرديم و همه چيز روي اصول بود. آنها در نقاط حساس نفتكش را هم اسكورت مي كردند.»
ذهن او را دوباره به سمت مشكلات خانواده در روزهاي جنگ مي كشانم: «ما خيلي سختي كشيديم اسفند 59 يك مقدار وسيله با لنج آورديم اينجا كه دور از خانواده مثل آواره ها زندگي كنيم. وقتي خانواده را از آبادان بيرون برديم همان طور كه عرض كردم اول رفتيم مسجد سليمان بعد اصفهان، تهران، شيراز، رامهرمز و اهواز. سال به سال خانواده را جابه جا مي كردم. خودم هم كه آبادان بودم همين طور بهرگان، اهواز و...
براي اينكه نگراني خانواده ها بيشتر نشود جزئيات را شرح نمي داديم. يادم هست در ماهشهر يك ژيان در اختيارم بود. من كارمند امور اداري بودم و تلفن در اختيار نداشتيم؛ با ژيان رفتم آبادان كارم را انجام دادم و برگشتم. كاري كه مي شد تلفني هم انجام داد. موقع برگشت روبه روي فرمانداري سابق، كنار پمپ بنزين ايستادم و يك جفت كفش خريدم وقتي راه افتادم يك سرباز برايم دست تكان داد. ايستادم. نرسيده به فلكه، ايستگاه اتوبوس ها دوستش را ديد و از من خواست پياده اش كنم. در راه تعريف مي كرد كه بچه تهران است و 48 ساعت مرخصي گرفته كه برود تهران و برگردد. حتي من خنديدم و گفتم اين چه مرخصي است و در اين مدت كم چكار مي تواني بكني؟ گفت همين هم خوب است.
پياده شد و سمت دوستش دويد من تازه راه افتاده بودم كه صداي انفجار مهيبي بلند شد طوري كه ژيان من بالارفت و دوباره در مسيرش قرار گرفت. ترمز كردم و پشت سرم را نگاه كردم ديدم خمسه خمسه زده اند سرباز و دوستش درجا شهيد شده بودند.
اما اتفاقات عجيب: «من وقتي مسئول انبار بهرگان بودم، اتفاق عجيبي افتاد، يك روز به من اطلاع دادند كه خط لوله وارداتي تركيده. از آن خط لوله هم نفت سفيد وارد مخازن فلات قاره مي شد و بعد پمپ مي شد به انبار نظاميه و همين طور تا تهران بالامي رفت.
زمستان بود و ما معضل نفت داشتيم. از خط لوله اهواز يك لجن كش برداشتم و به همراه چند نفر و يك بولدزر رفتيم جايي كه لوله تركيده بود. با بولدزر دورتا دور لوله حوضچه بزرگي درست كرديم تا نفتي كه در بيان رها مي شد، داخل آن جمع شود. ما سه شبانه روز آنجا كار كرديم و توانستيم 2 ميليون ليتر نفت را از روي زمين جمع كنيم و بفرستيم اهواز. عمليات ترميم هم با گروه ديگري بود.
نوحي با اشاره به سيستم هاي ابتدايي سال هاي جنگ خاطره اي شنيدني تعريف مي كند: «مخازني كه سقف شناور دارند را نمي توانيم روي پايه ببريم به اين معني كه نمي توانيم فرآورده را تا جايي تخليه كنيم كه سقف به كف مخزن بچسبد. يادم مي آيد در مقطعي سوخت مورد نياز بود طوري كه مجبور شديم مخزن را روي پايه ببريم. آن زمان اين كار فقط با دستور شخص وزير امكان پذير بود و دليلش هم اين است كه اگر سقف به كف مخزن بچسبد، موقع ذخيره سازي مجدد كه فرآورده با فشار وارد مخزن مي شود، ممكن است اتفاقاتي بيفتد از جمله صدمه ديدن سقف مخزن و بدتر از همه ايجاد جرقه كه اگر فرآورده هم بنزين باشد، خيلي خطرناك است.
 به هرحال جنگ نفتكش ها شروع شده بود و كشتي ها مي ترسيدند وارد خليج فارس شوند و همين موضوع باعث شده بود كه تصميم به روي پايه بردن مخزن گرفته شود. اما ما طبق مقررات نياز به دستور وزير داشتيم. حال حساب بكنيد كه دستگاه فكسي وجود نداشت و تنها يك تلكس متعلق به فلات قاره بود كه دستور ايشان از آن طريق به دست ما رسيد. چنين مشكلاتي حالاوجود ندارد. ضمن اينكه الان شما مي توانيد با تداركات هماهنگي كنيد و اگر لازم شد، مخزن را روي پايه ببريد.»

 
 
یک شنبه 26 دی 1389  9:07 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها