0

خوردنی‌های ممنوعه در بارداری

 
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

خوردنی‌های ممنوعه در بارداری

مواد غذایی مضر برای خانم‌های باردار

خوردنی‌های ممنوعه در بارداری (1)

در دوران بارداری داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سالم بسیار حائز اهمیت است؛ تا علاوه بر تأمین نیازهای مادر و جنین بتواند از عوارض حاملگی نیز جلوگیری کند. بدین منظور نه‌تنها باید از مواد غذایی تازه و سالم استفاده کنید بلکه باید مواد غذایی ناسالم و یا مواد غذایی که در مواقع عادی مشکلی ایجاد نمی‌کنند اما برای دوران بارداری مضر هستند را نیز از برنامه‌ی غذایی‌تان حذف کنید.

تخم مرغ عسلی

اجتناب از برخی غذاها باعث می‌شود که شما و کودکتان ایمن و سالم باشید. در ادامه لیستی از چنین مواد غذایی را آورده‌ایم.
 

1. تخم‌مرغ‌های خام یا عسلی

شما نباید تخم‌مرغ‌ها را به‌صورت خام یا عسلی میل کنید؛ زیرا آن‌ها حاوی باکتری‌های مضر سالمونلا هستند که باعث مسمومیت غذایی می‌شوند و ممکن است اسهال، استفراغ شدید، سردرد، درد شکمی و درجه حرارت بالا را نیز تجربه کنید. این علائم بعید است به کودک شما آسیب برساند، اما سیستم ایمنی بدنتان ضعیف‌تر می‌شود و این ممکن است بر رشد کودک تأثیر بگذارد. علاوه بر این، باید از غذاهای حاوی تخم‌مرغ خام نیز اجتناب کنید. این خوراکی‌ها عبارت‌اند از: سس‌های خانگی، کاستاردها، بستنی‌ها و دسرهایی مانند تیرامیسو و ...
توصیه: محصولات تهیه شده با تخم‌مرغ را به‌صورت پاستوریزه بخرید؛ مثل سس‌های پاستوریزه، دسرها و بستنی‌های پاستوریزه. و توصیه‌ی دیگر این که تخم‌مرغ‌ها را قبل مصرف خوب بپزید تا زرده آن سفت شود، یا آن را به‌صورت یک املت خوب پخته شده میل کنید.
 

2. ماهی‌های دارای جیوه بالا و ماهی‌های در معرض آلاینده‌های صنعتی

ماهی‌هایی مانند کوسه‌ماهی، اره‌ماهی، شاه‌ماهی خال‌مخالی و کاشی‌ماهی جیوه‌ی بالایی دارند و باید از آن‌ها پرهیز کرد. جیوه، عنصری است که در اقیانوس‌ها، رودها و دریاچه‌ها یافت می‌شود و در بدن انسان به متیل مرکوری یا جیوه آلی تبدیل می‌شود که یک نوروتوکسین است و با آسیب مغزی و تأخیر در رشد در نوزادان ارتباط دارد. شما می‌توانید ماهی‌هایی مانند ماهی سالمون، گربه‌ماهی، ماهی کُد و ماهی‌هایی که سطح جیوه کمی دارند را انتخاب کنید. طبق اعلام FDA ایالات‌متحده، شما می‌توانید در هفته تا 8 الی 12 اونس ماهی (230 تا 340 گرم) میل کنید که این معادل حدود دو تا سه وعده ماهی در هفته است. مصرف ماهی تن سفید (آلباکور) باید به شش اونس در هفته (170 گرم) محدود شود.
از طرف دیگر ماهی‌های موجود در رودخانه‌ها، دریاچه‌ها و نهرها حاوی مقادیر مضری از بی‌فنیل‌های پُلی‌کلر (PCB) هستند که با قرار گرفتن در معرض این آلاینده‌ها، ممکن است نوزادان دچار وزن بدنی کم در هنگام تولد، کوچکی دور سر، ناتوانی در یادگیری و مشکلات حافظه شوند.
توصیه: ماهی‌های سرشار از اسیدهای چرب امگا 3، کم جیوه و ماهی‌های آب‌های شیرین را انتخاب کنید؛ زیرا این مواد غذایی حاوی پروتئین بالا، چربی‌های اشباع کم و بسیاری از مواد مغذی هستند که نقش اساسی در رشد قلب و مغز جنین دارند و به رشد مناسب او کمک می‌کنند.
با این حال شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بهترین ماهی‌ها با یک پزشک یا متخصص تغذیه آگاه در این مورد مشورت کنید.
 

3. ماهی‌ها و غذاهای دودی

در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی سطح ایمنی بدن دستخوش تغییراتی می‌شود. مصرف غذاهای دریایی دودی که ممکن است حاوی باکتری لیستریا مونوسیتوژنز (Listeria monocytogenes) باشند می‌تواند باعث ایجاد لیستریوز همراه با علائمی مانند اسهال و استفراغ شود که موجب بیماری در نوزادان و حتی سقط جنین یا مرده‌زایی می‌شود. علاوه بر این، غذاهای دودی به دلیل ایجاد ترکیبات هیدروکربنی حلقوی، سرطان‌زا هستند و مصرف آن‌ها توصیه نمی‌شود.
توصیه: از آنجایی که در کشور ما همیشه ماهی تازه وجود دارد نیازی به دودی کردن ماهی و دیگر گوشت‌ها نیست. بنابراین تا حد امکان از مصرف چنین غذاهایی پرهیز کنید.

ماهی‌هایی مانند کوسه‌ماهی، اره‌ماهی، شاه‌ماهی خال‌مخالی و کاشی‌ماهی مقدار جیوه‌ی بالایی دارند و باید از آن‌ها پرهیز کرد. جیوه، عنصری است که در اقیانوس‌ها، رودها و دریاچه‌ها یافت می‌شود و در بدن انسان به متیل مرکوری یا جیوه آلی تبدیل می‌شود که یک نوروتوکسین است و با آسیب مغزی و تأخیر در رشد در نوزادان ارتباط دارد

 

4. گوشت و مرغ خام یا نیم‌پز

مصرف گوشت و مرغ‌های خام یا نیم‌پز مانند وقتی که رنگ گوشت مرغ هنوز صورتی است یا هنوز دارای خون است مثل استیک‌های آبدار مضر هستند؛ زیرا این‌ها حاوی انگل توکسوپلاسما و باکتری‌های مضر سالمونلا می‌باشند. سالمونلا خطر مسمومیت غذایی را افزایش می‌دهد. توکسوپلاسما نیز باعث توکسوپلاسموز می‌شود که علائم شبه آنفلوانزا دارد و چند هفته پس از مصرف غذا ایجاد می‌شود و می‌تواند به سقط جنین یا مرگ جنین در هنگام زایمان منجر شود.
توصیه: شما باید گوشت و مرغ‌های خوب پخته شده و گرم را مصرف کنید. انواع گوشت‌های پخته شده‌ در خانه توصیه‌های خوبی هستند؛ دمای گوشت چرخ‌کرده باید حدود 71 درجه سانتی‌گراد، برای برش‌های کامل 63 درجه و برای سینه‌ی مرغ 74 درجه سانتی‌گراد باشد.
 

5. شیرهای پاستوریزه نشده

نوشیدن شیرهای غیرپاستوریزه یا خام در دوران بارداری ناامن است. در واقع شیرهای خام و پاستوریزه نشده منفعت غذایی ندارند و سهم بالاتری از بیماری‌های ناشی از غذا را به خود اختصاص می‌دهند. آن‌ها حاوی باکتری‌های مضر مانند سالمونلا، لیستریا، ای کولای و کریپتوزپوریدیوم هستند که می‌توانند برای شما و جنین‌تان خطرناک باشند.
توصیه: فقط شیر و فراورده‌های پاستوریزه آن را خریداری کنید. در پاستوریزاسیون، شیر تحت دمای زیادی قرار می‌گیرد که میکروب‌های بیماری‌زا را از بین می‌برد. اگر مجبور به خرید شیر از فروشنده‌های محلی هستید، آن را در دمای بالا خوب بجوشانید تا میکروب‌های آن از بین برود. همچنین می‌توانید شیرهای غیرلبنی مانند شیرسویا، شیربرنج، شیربادام و شیرجو دوسر را انتخاب کنید زیرا آن‌ها بی‌خطرتر و حاوی مواد مغذی مشابهی هستند.
 

6. پنیرهای نرم

پنیرهای نرم مانند کامامبر، راکفورت، گرگونزولا، بری، فتا، بلوچیز و ... را نخورید مگر اینکه پاستوریزه شده باشند. پنیرهای غیرپاستوریزه حاوی لیستریا هستند.
توصیه: پنیرهای سفت مانند پنیر چدار یا پنیر سوئیسی بخورید؛ زیرا برخلاف پنیرهای نرم آب ندارند. بنابراین، این پنیرها به احتمال کمتری پناهگاه باکتری‌ها می‌شوند. تمام پنیرهای نرم غیروارداتی که پاستوریزه شده‌اند نیز برای مصرف بی‌خطر هستند.
 

7. میوه و سبزیجات نشسته

میوه‌ها و سبزیجات شسته نشده انگل توکسوپلاسما دارند که به کودک در حال رشد آسیب می‌رساند. توکسوپلاسموز، خاکی که میوه‌ها و سبزیجات در آن رشد می‌کنند را آلوده می‌کند و در صورتی که شما آن‌ها را نشویید ممکن است این میکروب‌های مضر وارد بدنتان شوند.
توصیه: میوه‌ها و سبزیجات را کاملاً زیر آب جاری بشویید و قسمت‌های خراب و له‌شده را از آن‌ها جدا کنید؛ زیرا قسمت‌های خراب، مستعد ابتلا به باکتری‌ها هستند. سبزیجات مخصوصاً برگ‌های آن را بپزید.
 

8. جوانه‌های خام

جوانه‌های خام از جمله جوانه‌های شبدر، یونجه، لوبیا، تربچه، کلم بروکلی، آفتابگردان، پیاز، سویا و نخودسبز را به صورت نپخته نخورید. آن‌ها بسیار مستعد ابتلا به باکتری‌های لیستریا، سالمونلا و E.coli هستند. همان‌طور که می‌دانید، لیستریوز می‌تواند منجر به تولد زودرس، سقط جنین، مرده‌زایی و عفونت در نوزادان شود. سالمونلا و E.coli نیز می‌توانند منجر به بیماری‌های شدید شوند.
توصیه: جوانه‌ها را به‌صورت پخته شده مصرف کنید.
 

9. غذاهایی که باعث حساسیت می‌شوند

سویا، گندم، شیر گاو، تخم‌مرغ‌ها، بادام‌زمینی، آجیل‌های درختی (بادام، گردو، فندق و ...) و ماهی فقط باید در صورتی مصرف شوند که به آن‌ها آلرژی نداشته باشید. البته، تعداد کمی از تحقیقات عنوان می‌کنند که مصرف این مواد غذایی در اوایل دوران بارداری ممکن است شانس ابتلا به آسم و آلرژی را بعداً در کودک کاهش دهد. اما فعلاً شما نمی‌توانید در این مورد اطمینان داشته باشید.
توصیه: از آنجا که همه مطالعات از این ادعا پشتیبانی نمی‌کنند، بهتر است که نظر پزشکتان را در این مورد جویا شوید.
بیشتر بخوانید

خوردنی‌ها و نوشیدنی‌های نامناسب برای مادران آیندهغذاهای ممنوعه برای مامان‌های آیندهخطرناک ها برای زنان باردار

10. سالادهای رستورانی

سالادهای تهیه شده در رستوران مانند سالاد سزار، سالادهای با گوشت‌های از قبل آماده شده (سالاد مرغ) و سالادهای دریایی برای شما ممنوع است؛ زیرا این‌ها میکروب‌های مضری دارند. همچنین، این سالادها حاوی مایونز هستند که تخم‌مرغ خام و سس سالاد دارند که دارای کالری بالا و نمک و شکر هستند.
تخم‌مرغ‌ها، سبزیجات و برگ‌های خام مورد استفاده در سالادها پناهگاه باکتری‌های سالمونلا و لیستریا هستند که می‌تواند منجر به مسمومیت غذایی شود. مصرف سالاد آلوده می‌تواند باعث علائم شبه آنفلوانزا در مادر و عوارض شدید سلامتی در نوزادان شود.
توصیه: سالاد را با رعایت اصول ایمنی مواد غذایی در خانه درست کنید. حتماً میوه‌ها و سبزیجات را به‌خوبی شسته و در سطح تمیزی خرد کنید و گوشت و تخم‌مرغ را نیز به طرز صحیح بپزید.
 

11. آبمیوه‌های غیرپاستوریزه

آب میوه و سبزیجات پاستوریزه نشده، از جمله آن‌هایی که بسته‌بندی‌شده هم هستند، ممکن است باکتری‌های مضر E.coli و سالمونلا را به همراه داشته باشند. نه‌تنها آبمیوه‌های بیرون و پاکتی، بلکه در صورتی که میوه یا سبزیجات به خوبی شسته نشود، ممکن است یک لیوان آبمیوه تازه‌ی خانگی نیز این خطر را ایجاد کند.
توصیه: آب میوه‌های پاستوریزه را انتخاب کنید یا آن‌ها را در خانه درست کنید. شما باید میوه‌ها و سبزیجات را کاملاً در زیر آب جاری بشویید و از برس استفاده کنید تا خاک و آلودگی‌های روی آن کاملا تمیز شود و قسمت‌های له‌شده را جدا کرده و دور بیندازید.

ادامه دارد...
سه شنبه 3 تیر 1399  7:09 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:خوردنی‌های ممنوعه در بارداری

مواد غذایی مضر برای خانم‌های باردار

خوردنی‌های ممنوعه در بارداری (2)

تغذیه‌ی سالم در بارداری هم به سالم ماندن شما و جنین‌تان کمک می‌کند، هم باعث می‌شود نوزادتان در آینده از سلامت بیشتری برخوردار باشد.
 
قهوه در بارداری
در قسمت اول این مطلب با عنوان "خوردنی‌های ممنوعه در بارداری (1)" به برخی مواد غذایی که خانم‌های باردار باید در مصرف آن‌ها دقت داشته باشند، اشاره کردیم. در ادامه موارد دیگری را آورده‌ایم. با ما همراه باشید.
 

12. کافئین بیش از حد

مقادیر زیاد کافئین می‌تواند احتمال سقط جنین و وزن کم در هنگام تولد نوزادان را افزایش دهد. شما باید میزان مصرف خود را به 200 میلی‌گرم در روز محدود کنید. کافئین همچنین در چای، شکلات و بسیاری از نوشیدنی‌های انرژی‌زا یافت می‌شود. برخی مطالعات تحقیقاتی نشان می‌دهد که کافئین با علائم زایمان زودرس و علائم ترک در نوزادان ارتباط دارد.
نوشیدنی‌های دیگری که باید از مصرفشان در بارداری پرهیز کرد عبارت‌اند از: نوشابه، نوشابه‌های رژیمی و چای یخ.
توصیه: مخصوصاً در سه ماهه‌ی اول بارداری که خطر سقط جنین زیاد است نوشیدنی‌های بدون کافئین را انتخاب کنید.
 

13. چای‌ها و دم‌نوش‌های گیاهی

برخی گیاهان دارویی که به‌صورت دم‌نوش، چای یا ادویه استفاده می‌شوند، می‌توانند به مادر و جنین آسیب برسانند. گیاهانی مانند افدرا، سنبل ختایی، کاوا، یوهیمب، کوهوش سیاه و سفید و پونه محرک‌های رحمی هستند که باید در دوران بارداری از مصرف آن به طور کامل اجتناب کرد.
کامفری (هماور طبی)، گردو سیاه، شنبلیله، اکیناسه، شیرین‌بیان، گیاه دم‌اسب، گل راعی و ... ممکن است منجر به سقط جنین شوند.
گیاهان دیگری که استفاده یا مصرف آن‌ها ناامن هستند، آلوئه ورا، جینسنگ و گل پامچال مغربی هستند.
قبل از مصرف زیاد گزنه، قاصدک یا چای بابونه نیز باید با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
توصیه: بهتر است یک فنجان چای معمولی بنوشید تا چای گیاهی. اگرچه تحقیقات کافی در مورد چای سبز وجود ندارد، اما در مورد آن هم به مصرف یک تا نهایتاً دو فنجان در روز اکتفا کنید.

از مصرف ساندویچ‌های سوسیس، کالباس، هات‌داگ و... خودداری کنید زیرا این مواد حاوی نیترات هستند. نیترات باعث افزایش رنگ و ماندگاری غذا می‌شود؛ اما هنگامی که مصرف می‌شود، در بدن به نیتروزامین تبدیل می‌شود و احتمال ابتلا به سرطان در مادران و ناهنجاری‌های جنینی را افزایش می‌دهد

 

14. مواد غذایی کنسرو شده

مواد غذایی کنسرو شده؛ مانند میوه‌ها، سبزیجات و نوشیدنی‌ها به دو دلیل مضر هستند: اول این که روکش قوطی‌های مواد غذایی حاوی بیسفنول آ (BPA) است؛ یک ماده سمی که بر فعالیت غدد درون‌ریز جنین تأثیر می‌گذارد و باعث ایجاد مشکلات باروری، سرطان، بیماری‌های کبدی و بیماری‌های قلبی در زنان باردار می‌شود و دوم این که غذاهای کنسرو شده به دلیل ماندگاری طولانی‌مدتشان ممکن است خیلی مانده شوند تا مصرف شوند و جایگاهی برای باکتری‌های مضر شوند.
کنسروهای ماکارونی، سوپ و شیر خشک‌های شیرخواران حاوی مقادیر بالای BPA هستند. کنسرو ماهی تن نیز حاوی مقدار زیادی جیوه است که برای مادر و جنین سمی است.
توصیه: تا جای ممکن از میوه و سبزیجات تازه یا انواعی از کنسروها که در آن‌ها از BPA استفاده نمی‌شود، استفاده کنید. قبل از مصرف، میوه و سبزیجات کنسرو شده را کاملاً بشویید. از سبزیجات و میوه‌های فصلی بیشتر استفاده کنید که بتوانید آن‌ها را به‌صورت تازه پیدا کنید.
 

15. مواد غذایی غنی از نیترات

از مصرف ساندویچ‌های سوسیس، کالباس، هات‌داگ و... خودداری کنید زیرا این مواد حاوی نیترات هستند. نیترات باعث افزایش رنگ و ماندگاری غذا می‌شود؛ اما هنگامی که مصرف می‌شود، در بدن به نیتروزامین تبدیل می‌شود و احتمال ابتلا به سرطان در مادران و ناهنجاری‌های جنینی را افزایش می‌دهد. غذاهای سرشار از نیترات همچنین حاوی سدیم و چربی‌های اشباع شده نیز هستند که ممکن است باعث بدتر شدن مشکلات بارداری شود.
توصیه: از ساندویچ‌های خانگی و خوب پخته شده استفاده کنید.
 

16. غذاهای سرشار از قند

مصرف غذاهای سرشار از قند مانند دسرها، آب‌نبات، کیک، بستنی، بیسکویت، شکلات و نوشیدنی‌های شیرین را کم کنید. آن‌ها باعث افزایش ناراحتی‌ها و مشکلات دوران بارداری (تهوع، استفراغ، یبوست، سوزش سر دل)، افزایش وزن، افزایش احتمال ابتلا به دیابت حاملگی، افزایش خطر زایمان زودرس، پره اکلامپسی و همچنین افزایش خطر ابتلا به سندرم متابولیک در نوزادان می‌شوند.
توصیه: مصرف به ندرت این مواد غذایی آن هم به‌صورت محدود اشکالی ندارد؛ اما سعی کنید گزینه‌های غذای سالم‌تری مانند گلابی، خرما، زردآلو و ... را انتخاب کنید زیرا آن‌ها جایگزین‌های خوبی برای غذاهای حاوی قندهای اضافه هستند؛ چرا که هم خوشمزه‌تر هستند و هم سالم‌تر.
 

17. غذاهای خیابانی

ممکن است در بارداری تمایل زیادی به مصرف خوراکی‌های شیرین، ترش و یا تند خیابانی داشته باشید. اما باید بدانید که این مواد غذایی می‌توانند خطر عفونت، مشکلات معده و مسمومیت غذایی را افزایش دهند. آن‌ها به دلیل ضعف بهداشت مواد اولیه و آبی که برای تهیه‌شان به کار می‌رود، مضر هستند. برخی از غذاهای خیابانی عبارتند از: هات‌داگ‌ها، پشمک‌ها، پیراشکی‌ها، ذرت مکزیکی و...
توصیه: اگر غذای خیابانی را دوست دارید، دستورالعمل‌های این غذاها را به‌صورت آنلاین پیدا کنید و سعی کنید آن‌ها را در خانه درست کنید.
بیشتر بخوانید

18. غذاهای چرب

از چربی‌های ترانس یا هیدروژنه از جمله فست فودها، غذاهای فرآوری شده و هر آنچه مانند کراکر، کلوچه، پیتزا منجمد، غذاهای سرخ شده، مارگارین و ... خودداری کنید. انجمن قلب آمریکا هم توصیه می‌کند که چربی‌های ترانس را به کمتر از 1٪ از کل کالری دریافتی خود محدود کنید، تا از خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، چاقی، افزایش رشد جنین و زایمان زودرس جلوگیری کنید.
توصیه: برای دریافت مشاوره و توصیه‌های مناسب گزینه‌های عاری از چربی اشباع و هیدروژنه با پزشک خود صحبت کنید. غذاهای حاوی اسیدهای چرب امگا 3، 6، 9 بسیار حیاتی هستند؛ زیرا برای شما و جنین در حال رشدتان ضروری است. آن‌ها در زیتون، آجیل، آووکادو، تخم کتان و ماهی به وفور دیده می‌شوند. با این حال، در مصرف آن‌ها هم زیاده‌روی نکنید.
 

19. شیرین‌کننده‌های مصنوعی

ایمنی شیرین‌کننده‌های مصنوعی، از جمله آسپارتام و ساخارین، بحث‌برانگیز است زیرا برخی از متخصصان معتقدند در صورت استفاده در مقادیر متوسط ایمن هستند، درحالی‌که برخی دیگر نظر متفاوتی دارند. در صورت ابتلا به بیماری ژنتیکی فنیل کتونوریا (PKU) باید از مصرف آسپارتام خودداری کنید. بدن شما نمی‌تواند فنیل آلانین (ترکیب موجود در آسپارتام) را هضم کند، بنابراین می‌تواند منجر به نقایص جنینی شود. مشخص شده ساخارین در بافت‌های جنینی باقی می‌ماند اما مدرکی از وجود خطر در آن‌ها مشخص نشده است.
توصیه: از قندهای طبیعی اما در حد اعتدال استفاده کنید. در مورد ایمنی شیرین‌کننده‌های مصنوعی در صورت استفاده از آن‌ها، با پزشکتان مشورت کنید.
 

20. جگر و مکمل‌های ویتامین A

ویتامین A برای سلامت مادر و جنین در بارداری لازم است اما مصرف زیاد آن موجب ناهنجاری‌های جنینی و خطر سقط خودبخودی می‌شود. به طور کلی در طی بارداری مجبور خواهید شد مصرف برخی مواد مغذی (مانند اسیدفولیک، آهن و کلسیم) را افزایش دهید. اما مراقب دوزهای توصیه شده باشید و از مصرف دوزهای اضافی ویتامین‌های محلول در چربی و محلول در آب خودداری کنید.
ویتامین‌های محلول در چربی بیش از حد می‌توانند در کبد و چربی بدنتان ذخیره شده و منجر به اثرات مضر برای مادر و جنین شود. به همین ترتیب، ویتامین‌های محلول در آب هم اگر بیش از حد مصرف شوند می‌توانند اثرات تحریک‌کننده‌ای را بر دستگاه گوارش نشان دهند.
توصیه: ویتامین‌ها را بیشتر از مواد غذایی حاوی آن‌ها دریافت کنید تا مکمل‌ها؛ مگر آن‌هایی که توسط پزشکتان توصیه می‌شود.
 

21. غذاهای مانده

از مصرف غذاهای گرم یا سردی که بیش از دو ساعت در دمای اتاق بوده‌اند خودداری کنید. آن‌ها به احتمال زیاد دارای باکتری هستند.
توصیه: همیشه از غذاهای تازه پخته شده استفاده کنید.
سه شنبه 3 تیر 1399  7:10 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها