0

تقویت عزت و اعتماد به نفس فرزندان

 
namet5
namet5
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : بهمن 1387 
تعداد پست ها : 1762
محل سکونت : بوشهر

تقویت عزت و اعتماد به نفس فرزندان

بسم الله الرحمن الرحیم

عنوان مقاله:

تقویت عزت و اعتماد به نفس فرزندان

نویسنده : نسرین ذبیحی 1

 

چکیده : امروزه دغدغه بیشتر خانواده‌ها ارتقاء اهداف، تربیت و مهارت فرزندان است. آنها جویای آنند که به نحو احسنت فرزندان خود را تربیت و بزرگ کرده ، باورهای آنان را در ارتباط با موفقیت در تحصیل و اجتماع و حتی کار بالا ببرند.

روان‌شناسی امروزه به یک موضوع بسیار مهم و محبوب تبدیل شده است. با بسیاری از مشکلات زندگی روزمره سروکار دارد. دانش روان‌شناسی به ما کمک می‌کند تا رفتار افراد اطراف خود را درک کنیم، بفهمیم چرا آنها رفتار متضادی از خود نشان می‌دهند و چه نیروهایی مسئول هستند که آنها را تا این حد از دیگران متمایز کنند.

عزت و اعتماد به نفس یکی از پایه‌های اصلی شخصیت انسان است که به موفقیت‌های حرفه‌ای، ارتباطی و تحصیلی در بزرگسالی منجر می‌شود. اعتماد به نفس مهم‌ترین عامل موفقیت در زندگی است و احساس فرد نسبت به خودش را نشان می‌دهد..

عزت نفس نظری است که ما نسبت به خود داریم. عزت نفس پایین اغلب از دوران کودکی شروع می‌شود. والدین، خانواده، معلمان، دوستان و حتی رسانه‌های ما پیام‌های مثبت و منفی درباره خودمان برای ما ارسال می‌کنند. بنا به دلایلی این پیام که به اندازه کافی خوب نباشد همان پیامی است که با شما می‌ماند.

این مقاله با هدف تقویت عزت و اعتماد به نفس و مهارت فرزندان نگارش شده . مطالب حاصل آموخته های علمی وتجربیات در زمینه مباحت روانشناسی آموزشی وتربیتی است گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای و اسنادی (کتاب، مقاله، مجله علمی داخلی و خارجی) است که به شیوه‌ی آموزشی، روان‌شناسی عزت و اعتماد به نفس و مهارت فرزندان پرداخته است. به این امید که روزنه ای باشد برای خانواده ها جهت همراهی با فرزندانشان در دستیابی به موفقیت بیشتر.

 

کلید واژه  : تقویت ، عزت ، اعتماد ، نفس ، فرزندان

نسرین ذبیحی 1

nasrinzabihi1400@gmail.com

کارشناس روانشناسی

آموزش و پرورش دیلم

مقدمه:           

این مقاله مجموعه مطالبی است که به تعاریف ، شناخت ، بیان و بررسی و راهکارهای افزایش عزت و اعتماد به نفس فرزندان اشاره دارد.

 یافته‌ها نشان می دهد عزت و اعتماد به نفس در کودکی به کسب موفقیت و ارتقا اهداف و مهارت در بزرگسالی کمک شایانی می‌کند. بدون شک کودک در هر دوره‌ای از سن خود مستعد یادگیری ، یک نوع مهارت برای ارتقای اهداف است . با اطلاع و شناخت از استعدادها ومهارتهای فرزندان و بالا بردن عزت و اعتماد به نفس در آنها و همچنین تربیت و آموزش صحیح آنها با آمادگی برای ورود به مراحل سخت‌تر و یادگیری مهارت‌های بعدی گام برداشت . ارتقاء اهداف فرزندان به وسیله عزت و اعتماد به نفس یکی از همین مهارت‌ هاست. طبق نتایجی که  ، حاصل از تحقیق به دست آمده تقویت عزت و اعتماد به نفس، نقش بسیار مهمی در ارتقاء اهداف و مهارت فرزندان دارد.

 

روش پژوهش :

مقاله حاضر براساس روش های کیفی تحقیق وتدوین گردیده است،نحوه پژوهش وگردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای واسنادی (کتاب مقاله مجله علمی داخلی وخارجی) براساس نظرات وتجارب کارشناسی روانشناسی وشیوه های علمی وعملی مرتبط با موضوع نگارش شده است.

 

بیان مسئله:

ابتدا در ارتباط با تعریف از عزت نفس (Self-esteem)

در دیکشنری وبستر عزت نفس ، رضایت از خود ، احنرام به خود ، و خود بزرگ بینی تعریف شده است.

(Webster's Dictionary)

عزت نفس یعنی:

خود را دوست داشتن

خود را قبول کردن

به خود احترام گذاشتن

ودرنهایت عاشق خود شدن

باید این سئوال را از خود داشته باشیم آیا فرزندان ما این موارد ویژه گی ها را دارند.

خود را قبول دارند.؟

خود را دوست دارند؟

به خود احترام می گذارند؟

ودر نهایت عاشق خود هستند؟

آیا فرزندان ما حق مخالفت با نظر ما را دارند؟

این سئوالاتی است که باید ازخود داشنه باشیم وبرای هریک پاسخ خود را بگیریم.

مهم ترین وظیفه والدین درک اهمیت داشتن عزت نفس فرزندان وسعی در افزایش آن است متاسفانه بعضی از والدین به درخواست فرزنداشان توجه نمی کنند ودربرخورد با این عزیزان رفتارهای ناشایست دارند.

درچنین مواردی فرزندان احساس حقارت کرده وخود را از اجتماع دور می کنند.

منشأ عزت نفس : عزت نفس از زمان کودکی شروع می شود یک کودک وقتی بدنیا می آید بالاترین عزت نفس را دارد.

داد می زند ، می خندد ، می دود و .....

 که کم کم در مقابلش ظاهر می شود و حتی عزت نفسش را می گیرد و حتی سرقت می کند.

عزت نفس دو گونه است :

1ـ عزت نفس کاذب

2ـ عزت نفس سالم

راز موفقیت هرشخصی داشتن باور به اینکه عزت نفس سالمی دارد. یعنی موارد اشاره شده فوق در وی صدق می کند ودر نهایت عاشق خود می شود و به ضعف هایش توجه ندارد وحتی حس می کند باعث نقطه قوت است . هنرپیشگان ، خوانندگان ، نقاشان ، گویندگان ، نویسندگان وسخنرانان برجسته ای هستند که همان نقاط ضعفشان نقطه قوتشان است و برای عکس یادگاری گرفتن با آنان در صف می ایستند.

عزت نفس سالم چیست؟

این مورد مهمترین وپیچیده ترین و دشوارترین دغدااغه های زندگی بشر در حال حاضر است . و خوشحالم که این مورد را که از نظر من مطلب فوق العاده مهمی است تقدیم شما می کنم .

جالب است که بدانیم امروزه مسئله عزت نفس یکی از مواردی است که فوق العاده به آن توجه می شود .

البته این مسئله واقعا باعث خوشحالی است .

محمود جولایی جمله ی بسیار معروفی در مورد تقویت حرمت نفس دارد که میگوید: (برای افزایش حرمت نفس لازم نیست مغزتان را جراحی کنید اما برای بسیاری از انسان ها انجام جراحی مغز، بسیار ساده تر از افزایش عزت نفسشان است.)

(محمود جولانی 1396)

عزت نفس گویی دست غیبی که می‌آید و بار روی شانه‌های ما را برمی‌دارد و به مقصد می‌رساند. یک نیروی کمک درونی که همیشه و همه‌جا همراهمان است که باعث می‌شود گام‌های ما استوار و بی‌ترس باشند. بی شک رمز موفقیت در هر عرصه‌ای می‌توان خودباوری دانست.

حقیقتی که در فقدان آن توانایی‌های درونی و ذاتی خویش را نادیده انگاشته و موفقیت دیگران را موهبتی خدادادی می‌انگاریم که نصیب آنها شده و سهم ما تماشای آن و گاه حسرت و در تمنا ماندن است. همین باور دیدگاه‌ها در احساس شکست خوردن در یک موضوع و یا حس موفق شدن در موضوعی دیگر است. (براون، 2010)

بی‌شک رمز موفقیت را در هر عرصه‌ای می‌توان «خودباوری» دانست. حقیقتی که در فقدان آن توانایی‌های درونی و ذاتی خویش را نادیده انگاشته و موفقیت دیگران را موهبتی خدادادی می‌انگاریم که نصیب آنها شده و سهم ما تماشای آن و گاه حسرت و در تمنا ماندن است. همین باور، دیدگاه ما در احساس شکست خوردن در یک موضوع و یا حس موفق شدن در موضوعی دیگر است. این دیدگاه از فقدان آموزش فرد و ناآگاهی او از توانایی خفته در درون او است. کافی است موانع پیش رو و بازدارنده را شناسایی کنیم و گام‌به‌گام در راستای حذف آنها پیش برویم؛ و این میسر نخواهد شد جز با علم بر عدم شناخت و آگاهی و تمرکز بر توانایی‌های بالقوه وجود خودمان. البته که نمی‌توان یک نسخه برای تمام مردم جهان پیچید.

(دوباتن، 1399)

عزت نفس نظری است که ما نسبت به خود داریم. عزت نفس پایین اغلب از دوران کودکی شروع می‌شود. والدین، خانواده، معلمان، دوستان و حتی رسانه‌های ما پیام‌های مثبت و منفی درباره خودمان برای ما ارسال می‌کنند. بنا به دلایلی این پیام که به اندازه کافی خوب نباشد همان پیامی است که با شما می‌ماند.

پایین بودن عزت نفس باعث کمروئی هم می شود.هم چنانکه اشاره شد این این افراد حتی در نحوه رفتاری و کرداری  خود هم مشکل دارند. و اما به غیر از عزت نفس واژه های دیگری است بنام اعتماد به نفس .

این دو جمله عزت نفس و اعتماد به نفس واژه هایی است که این روزها به علت مهم بودن خیلی بکار می روند. درکتاب ها ، مجلات ، مقالات ، فضای مجازی ، کانالهای تلویزیونی ، مشاوره ها ، و محافل مدام در مورد این دو واژه صحبت می شود .

بارها شاهد بوده ایم که خیلی از نویسندگان وسخنرانان این دو واژه را باهم بکار می برند ، درصورتی که کاملا معنای متفاوتی دارند وحتی به جرئت اشاره می کنم که اگر عزت نفس نباشد ، اعتماد به نفس نیست و اعتقاد دارم که کسی که عزت نفس دارد می تواند اعتماد به نفس خود را پیدا کند و آن را بالا ببرد . و این مسئله مهم است که اگر با داشتن عزت نفس ، اعتماد به نفس خود را پیدا کرد با پیدا کردن اعتماد به نفس خود ، عزت نفسش خیلی بالاتر می رود و اما تعریف اعتماد به نفس .

اعتماد به نفس : Self Confidence))

در دیکشنری وبستر اعتماد به نفس اینگونه تعریف شده است.

اعتماد به نفس یعنی  اعتماد به خود و به قدرت ها وتوانیهای خود (پیدا کردن توانایی های خود) .

(دیکشنری وبستر)

اعتماد به نفس ـ

اعتماد به نفس یعنی فردی بتواند توانمندیهای خود را شناخته وبه آن باور وایمان داشته باشد.

پس اعتماد به نفس یعنی پیدا کردن توانمندیهای خود که در هرشخصی فرق می کند و ایمان و باور به آن وسعی در بهتر نشان دادن و شکوفا کردنش .

اگر عزت نفس شخصی پایین باشد نمی تواند این توانایی ها را پیدا کرده و آنرا و آنرا شکوفا کند.

اعتماد به نفس یعنی شخصی استعدادهای خود را بشناسد وآنرا پرورش دهد.

توانیهای اشخاص در زمینه های مخنلفی است. از قبل ـ نقاشی ، گویندگی ، نویسندگی ، نوازندگی ، خوانندگی ، فروشندگی و .......

خودت را تأیید کن

یک انسان بدون تأیید خودش نمی تواند راحت باشد .

(مارک تواین)

روش های تقویت عزت نفس کودکان

بیشتر والدین، از این امر آگاه هستند که احساس خودارزشمندی کودک چقدر با موفقیت اجتماعی و تحصیلی او ارتباط دارد. اما برخی از والدین از این مسئله آگاه نیستند که چقدر عزت نفس کودکان آسیب‌پذیر است و به سادگی می‌توان به آن صدمه زد. به همین دلیل لازم است والدین، از راهکارهای افزایش عزت نفس در کودکان آگاه باشند و بدانند چه رفتارهایی از سوی آن‌ها می‌تواند عزت نفس فرزندشان را تحت تاثیر قرار دهد. در ادامه به این راهکارها می‌پردازیم. اما قبل از آن لازم است در مورد عزت نفس و اهمیت آن در زندگی کودکان، بیشتر بدانید.

عزت نفس چیست و چرا در زندگی کودکان مهم است؟

در روانشناسی، واژه عزت نفس، برای توصیف احساس کلی خودارزشمندی فرد و ارزش شخصی او استفاده می‌شود. به عبارت دیگر، عزت نفس به این معنی است که فرد چقدر قدردان خود است و خودش را دوست دارد. عزت نفس شامل باورهایی در مورد خود مانند ارزیابی ظاهر، اعتقادات، احساسات و رفتارهای خود است.

کودکانی که نسبت به خود احساس خوبی دارند، اعتماد به نفس بیشتری هم دارند و دست به کسب تجربه و امتحان کارهای جدید می‌زنند. آن‌ها به احتمال زیاد در انجام کارها تمام تلاش خود را می‌کنند و از انجام کارها، احساس غرور دارند. از سوی دیگر، عزت نفس به کودکان کمک می‌کند که اشتباهات را بپذیرند و این امر باعث می‌شود آن‌ها حتی اگر شکست بخورند باز هم تلاش کنند. در نتیجه، عزت نفس موجب می‌شود کودکان عملکرد بهتری در خانه، مدرسه و با دوستان داشته باشند.

عزت نفس در کودکان چگونه رشد می‌کند؟

رشد عزت نفس می‌تواند از همان دوران نوزادی آغاز شود و به مرور زمان و به تدریج رشد کند. رشد عزت نفس زمانی در یک کودک شروع می‌شود که او احساس امنیت، دوست‌داشتنی بودن و پذیرفته شدن را داشته باشد و این امر زمانی است که کودک، توجه مثبت و عشق را همراه با مراقبت دریافت کند.

هنگامی که کودکان بزرگتر می‌شوند این توانایی را پیدا می‌کنند که برخی از کارها را خودشان انجام دهند و وقتی از مهارت‌های خود استفاده می‌کنند، احساس خوبی دارند. همچنین، عزت نفس کودکان زمانی رشد پیدا می‌کند که والدین به آن‌ها توجه می‌کنند، اجازه تلاش به آن ها می‌دهند و به آن‌ها افتخار می‌کنند. در واقع، عزت نفس کودکان زمانی رشد می‌کند که:

 به سمت یک هدف حرکت کنند

چیزهایی را در مدرسه یاد بگیرند

دوست پیدا کنند

 مهارت‌هایی مثل موسیقی، ورزش، هنر و تکنولوژی را یاد بگیرند

 فعالیت‌های مورد علاقه خود را انجام دهند

 کمک کنند و با دیگران مهربان باشند

 به خاطر رفتارهای خوبشان تحسین شوند

 برای یک هدف تلاش کنند

 احساس کنند که درک می‌شوند

برای دستاوردی که داشته‌اند، جایزه بگیرند

https://www.nhs.uk

دیوار ذهنی چیست ؟

دیوار ذهنی دو کلمه است : نمی دانم ، نمی شود

واین دو کلمه باعث دلسردی خیلی از افراد و دغدغه جوانان می شود.

و اما خوب است بدانیم دیوار ذهنی را چگونه از بین ببریم.

خیلی ساده ولی کسانی می توانند آنرا از بین ببرند که باور به موقعیت خود داشته وپشتکار لازم را بخرج دهند .

در اینجا از حکمت خداوندی و راههای شگفتش که آنرا راهها و رازهای شگفت خدا نامیده ام اسم می برم .

برای شکشتن دیوار ذهنی

واما بپردازیم به مهمترین مسئله این مبحث:

چگونه عزت نفس خود را بالا ببریم؟

مهمترین سئوالی که خیلی از افراد از هم دارند وحتی انتظار دارند جوابش را پیدا کنند این است .

چگونه عزت نفس و اعتماد به نفس خود را بالا ببریم:

جواب: این دو واژه باهم منفاوت هستند ولی داشتن یکی باعث شناخت از دومی می شود. که در ادامه توضیح می دهم .

ابتدا درخصوص بالا بردن عزت نفس: با بهره گیری از موارد ذیل :

1ـ تلاش

2ـ توکل

3ـ تجسم

4ـ تکرار جملات تاکیدی است

  که با انجام  آن پس از مدتی این دیوار ذهنی نمی توام و نمی شود به می توانم و می شود تبدیل شده ومهمترین مسئله که به آن می پردازم و باور و ایمان کامل به آن دارم این جمله بسیار مهم است .

ما از راه شگفت خدا  چگونه به آن اهداف می رسیم .

در لابلای این حرکات باید اعتقاد داشته باشیم ، که در هر کار خدا حکمنی است  و در هر حکمت دنیایی از خیر است .

پس نا امید نباشیم .

روز به روز بهتر و بهتر و بهتر شویم.

تلاش :

 در زمینه تواناییهای  خود مطالعه و بررسی و نحقیق  کامل کنیم به این مسئله باور داشنه باشیم که در ضمن تلاش تواناییهای خود ترفند کارمان را فرا گیریم .

توکل :

باید به خدا اطمینان کنیم و شکر گذار داشنه های خود حنی کم باشیم و در نهایت اگر مسائل مالی ماخیلی سخت بود برای سلامتی که داریم شکر گذار باشیم و طی مسیر برای بهتر شدن آن برنامه ریزی کنیم .                                                                                                                                                                                                

شکر گذاری حتما باید با صدای بلند باشد  .ما به امید فردا زنده ایم و هر فردایی بی فرداست تا جایی که فردایی وجود ندارد. پس باید قدر گذر این فردا و فرداها را بدانیم .

تجسم :

در رابطه با آن چیزی که برای بدست آوردنش اشتیاق داریم در گوشه خلوتی نشسته و چشمانمان را ببندیم و به آن خواسته فکر کنیم و در ذهن خود حس کنیم که به آن رسیده ایم . راه رسیدن به خواسته ها قبول ذهن است یعنی وقتی ما مرتب تجسم کنیم ذهن ما آنرا به عنوان واقعیت می پذیرد و با انجام بقیه موارد به راحنی به آن می رسیم

تکرار جملات تاکیدی  :

تکرار جملات تاکیدی در هر زمان باعث می شود که ذهن دقیقا موارد تجسمی را باور می کند واین باور شدت ما بسوی اهدافمان  دلگرم خواهد کرد. درجایی خلوت نشسته ودر آرامش کامل خود را در فضای آرامی مجسم می کنیم و خواسته خواسته خود را جلو چشم مجسم داریم ودر همان حال (جملات تاکیدی) خود را بیان می کنیم.

من فردی توانا ، قدرتمند ، پر انرژی ، صبور و شکر گذاری هستم .

من می توانم موفق شوم

روز به روز زندگی من بهتر و بهتر می شود.

خداوند همیشه با من است

خداوند مرا عالی آفریده

هر زمان وقت کردیم این حرکت را انجام می دهیم وبا انرژی مثبت ، عزت نفس خود را بالا ببریم

این راز شگفت خداست که عزت نفس شما را بالا می برد.

توصبه آموزشی به والدین برای کمک و تقویت اعتماد به نفس کودکان :

ایجاد اعتماد به نفس در کودک مستلزم درک عمیق رفتار و عمل است. در اینجا 17 نکته برای کمک به تقویت و تقویت اعتماد به نفس کودک آورده شده است.

1ـ با اختصاص دادن زمان بدون فشار برای صحبت با کودک، اعتماد به نفس خود را در کودک ایجاد کنید. بسیاری از ما با کودک صحبت می کنیم . ما دستورالعمل هایی مانند "دندان های خود را تمیز کنید" یا "اسباب بازی های خود را بردارید" ارائه می دهیم. این نوع ارتباط با صحبت کردن بسیار متفاوت است. صحبت کردن به این معنی است که شما به طور فعال فضا یا زمانی را برای گوش دادن به طرف مکالمه آنها باز می کنید.

2ـ یک راه ساده دیگر برای ایجاد عزت نفس، پرسیدن سؤالات باز است. اینها بیشتر از یک «بله» یا «نه» ساده به پاسخ نیاز دارند. سعی کنید بپرسید «چرا» یا «چگونه» پاسخ‌های گسترده ( توضیحی) را استخراج کنید.

3ـ به سطح آنها پایین بیایید. اگر روی زمین نشسته‌اند و بازی می‌کنند، با آنها پایین بیایید. این شکاف بین بزرگ و قدرتمند، کوچک و ناچیز را کاهش می دهد.

4ـ از صحبت کردن بجای کودک قبل از او خودداری کنید. گاهی اوقات به‌عنوان بزرگسال، به راحتی می‌توان به‌طور معمول جایگاه سخنگویی را دست گرفت. کودک یاد می گیرد که شما تمام صحبت ها را برای او انجام خواهید داد و او مجبور نیست تلاش کند. آن‌ها همچنین یاد می‌گیرند که شما این کار را بهتر از آنها انجام خواهید داد. با صحبت کردن، زمان تمرین را از آنها می ستانید. آن را به آنها برگردانید. حتی اگر ممکن است گاهی اوقات مجبور شوید منتظر بمانید تا آنها کلمات مناسب را پیدا کنند، بدانید که دارید کمک می کنید! شما کمک می کنید

5 ـ از تقویت زبان کودک با تکرار مکرر آن اجتناب کنید.(خود داری از تکرار کلمات وتلفظ اشباه ـ بیان درست کلمات) این می تواند سخت باشد زیرا گاهی اوقات اشتباهات واژگانی کودک لذت بخش است و ما نمی خواهیم آنها را رها کنیم. اما اگر می‌خواهیم آنها رشد کنند باید. ما می‌توانیم خطاها را یادداشت کنیم و با تلفظ درست از آنها قدردانی کنیم، اما تکرار تلفظ اشنباه  آنها برای مدت طولانی کار ناخوشایند است.

6 ـ از آموزش زبان فرعی به کودک خودداری کنید. چرا یادگیری صحبت کردن را با دادن زبانی فرعی به کودک برای یادگیری که بعداً باید یاد بگیرد پیچیده می کنیم . با آموزش کلمات مناسب از همان ابتدای رشد آنها را حمایت کنید. منظور من به یکباره، زبان کامل نیست، اما قطعاً به آنها کلمات و ، واژگانی متناسب با سنشان یاد می دهیم.

7 ـ با تمجید از گفتار کودک و اصلاح کلمات اشتباه تلفظ شده بدون قضاوت، اعتماد به نفس کودک را تقویت کنید. آفرین به شما که کلمه xxx (درست گفته شد) راگفتید. بیایید آرام آرام با هم بگوییم

8 ـ بازی های زبانی زیادی انجام دهید. (این‌ها برای سفرهای ماشینی عالی هستند.) مثال‌ها: الفبا « تمرین جملات »:  جملاتی را که با آ ، ب ، پ ، ت ، و غیره شروع می‌شود، به صورت بازی بیان می‌کنم، پیوند کلمات ، قافیه: کلماتی که با صداهای مشابه شروع می‌شوند یا به یک صدا ختم می‌شوند. . مثال: گربه، حصیر، چاق، تخت، نشستهیا صاف، کف ، سیل، پرواز،

9 ـ هر روز داستان ها را با صدای بلند بخوانید. وقتی خیلی کوچک هستند، با داستان هایی که بر اساس تکرار عبارات و قافیه ها ساخته شده اند شروع کنند. اگر همان داستان را به اندازه کافی مکرر بخوانید، فرزندتان همراه با شما شروع به «خواندن» آن خواهد کرد. قسمتی را از دست بدهید و آنها شما را اصلاح کنند. در حین رفتن به تصاویر با آنها صحبت کنید. از آنها بخواهید در مورد آنچه در آنها اتفاق می افتد به شما بگویند.

10 ـ آواز خواندن. فرزندتان را همراهی کنید تا آواز بخواند. اگر آهنگ مورد علاقه است، می‌توانید شعرهای متناوب را انتخاب کنید یا به نوبت آهنگ‌هایی درباره هر آنچه که در حال حاضر در اطراف می‌گذرد بسازید. یک آهنگ شناخته شده را که علاقه داریدانتخاب کنید که لذت ببرید..

11 ـ شعر را با صدای بلند بخوانید. کودکان صداهای شعر را دوست دارند و به راحتی آنها را تقلید می کنند. شعرهای مخنلف، شعرهای خارق‌العاده یا شعرهایی با ضرب آهنگ و  کلماتی که معنایشان را صدا می‌کنند امتحان کنید. کتابخانه محلی شما نمونه وگلچین هایی در بخش کودکان خواهد داشت. اگر نتوانستید آنها را پیدا کنید کمک بخواهید.

12 ـ "زمان صحبت" در میز شام  کودک را تشویق به صحبت کنید. اطمینان بدهید کودک زمانی که دارد صحبت می کند، به او گوش داده می شود و قطع نمی شود. در صورت نیاز یک محدودیت زمانی برای کسی که ادامه می دهد در نظر گرفته شود! هنگامی که  به پایان رسیدند، آنچه را که شنیده اید بیان وکامل کنید و پاسخ دهید.

13ـ اگر کودک شما در صحبت کردن واضح مشکل دارد و شما نگران هستید که ممکن است یک مشکل فیزیکی باشد، زودتر ارزیابی کنید. مشکل ممکن است در شنوایی یا تشکیل اندام های فیزیکی و اعضای بدن مورد نیاز برای گفتار باشد. درمانگران متخصص کار فوق‌العاده‌ای انجام خواهند داد و راه‌های صحیح را برای رسیدگی به این موضوع راهنمایی می‌کنند. اگر اجازه دهید یک خطای گفتاری ایجاد شود، متوقف کردن آنها سخت تر می شود. البته برخی مواقع ایرادات طبیعی است که به مرور و کمک و همراهی برطرف می شود. حرف افتادن کودکان باهوش به صورت قابل توجهی زودتر از دیگر کودکان آغاز شده، دامنه لغات گسترده‌ای دارند و نسبت به کودکان معمولی از جملات طولانی‌تر استفاده می‌کنند. درواقع این کودکان مراحل پیشرفت زبان را خیلی زودتر از هم سن و سالان خودشان پشت سر می‌گذارند. که البته ممکن است با اشکال در گفنار یا لکنت همراه باشد که با ادامه رشد برطرف می شود.

14 ـ رفتن به یک گروه بازی یا مهدکودک محلی قطعا به ایجاد اعتماد به نفس کمک می کند. آنها در یک محیط امن محافظت شده یاد خواهند گرفت که با افراد خارج از دایره خانواده خود تعامل داشته باشند.

15 ـ وقتی برای بازدید یا خرید می روید، فرزندتان را ببرید. لزومی ندارد که همیشه باشد، اما کافی است تا یاد بگیرند در موقعیت‌های جدید با افراد جدید احساس راحتی کنند.

16 ـ رفتارهای ساده و ساده را به فرزندتان بیاموزید و از او انتظار داشته باشید که از آنها به عنوان بخشی عادی از زندگی روزمره استفاده کند. درخواست‌های خود را مؤدبانه و تشکر از افراد برای چیزها یا خدمات دریافتی باعث احترام می‌شود و اولین قدم ارزشمند به سوی سخنرانی انفرادی عمومی است.

17 ـ مدل گوش دادن و گفتار خوب. یک کودک از نزدیک ترین افراد به خود می آموزد. اگر خوب گوش نکنید یا صحبت نکنید، برای کودک دشوارتر می شود که اعتماد به نفس انجام این کار را ایجاد کند.

، ممکن است درمان پزشکی توصیه شود. (دکتر متیو والی و دکتر هاردیپ کاور )

 

بحث و نتیجه‌گیری:

با توجه به اینکه فرزندان سرمایه‌های کشورمان هستند و موفقیت آینده کشورمان به فرزندان امروزمان بستگی دارد بنابراین باید برای ارتقاء اهداف و مهارت فرزندان، گام‌های بلندتری برداشتن یکی از راه‌حل‌ها، فراهم آوردن شرایط برای تقویت عزت و اعتماد به نفس آنهاست.

با توجه به بررسی‌های انجام شده، متأسفانه در خانواده‌های ما کمتر آگاهی در ارتباط با روش‌های تقویت عزت و اعتماد به نفس و تأثیرش بر ارتقاء اهداف و مهارت فرزندان وجود دارد که این باعث عدم ارتقاء اهداف و مهارت فرزندان می‌شود. در نتیجه چون کودکان نمی‌توانند خودبه‌خود مهارت‌های خود را در رسیدن به اهدافشان پرورش دهند، لازم است که به شیوه‌های گوناگون عزت و اعتماد به نفس کافی در اختیار آنها قرار گیرد تا بتوانند مهارت خود را تمرین و به اهداف خود نزدیکتر شوند.

کارشناسان معتقدند اگر به روشهای صحیح  ، به تقویت عزت و اعتماد به نفس در کودکان بپردازیم در همان کودکی و بزرگسالی عزت و اعتماد به نفس برای ارتقاء اهداف و مهارت آنها به کمکش می آیند.

 

منابع:

[1]     (کتاب عزت نفس روی میز شام ـ نویسنده  محمود جولانی 1396)

[2]    دیکشنری وبسترـ Webster's Dictionary))

[3]    مارک تواین

[4]    مجله اینترنتی آلامتو

[5]    کیت بورتونبرینلی ان. پلاتس،اعتمادنغس به زبان ساده مترجم مهدی قراچه داغی 1388

[1]   اسمیت، (1397)، عزت نفس به زبان ساده مترجم اکبر عباسی

[2]    براندن، (1395)، روان‌شناسی عزت نفس چاپ 14، مهدی قراچه داغی

[3]       دوباتن، (1399)، در باب اعتماد به نفس چاپ 6، مترجم محمد کریمی. انتشارات کتاب‌سرای نیک

[4]       فورد، (1392)، شجاعت غلبه بر ترس و بدست آوردن اعتماد به نفس

[5]       قربانیان (1396)، راز تغییر مثبت چاپ اول

[6]       دکتر متیو والی و دکتر هاردیپ کاور، هر دو روانشناس بالینی (2020)

Kolubinski، D. C.، Frings، D.، Nikčević، A. V.، Lawrence، J. A.، & Spada، (2018)  بررسی سیستماتیک و متاآنالیز مداخلات CBT  بر اساس مدل اعتماد به نفس پایین فنل. تحقیقات روانپزشکی،    Fennell, M. J. (1997) ، عزت نفس پایین: دیدگاه شناختی. روان درمانی رفتاری و شناختی

 کورلبوم، ک. (2015). COMET voor negatief zelfbeeld: آموزش رقابتی حافظه bij lage zelfwaardeing en negatief zelfbeeld. Bohn Stafleu van Loghum.

Whelan، A.، Haywood، P.، & Galloway،  (2007) ، عزت نفس پایین: درمان شناختی رفتاری گروهی. مجله انگلیسی ناتوانی های یادگیری.

 مورتون، ال.، روچ، ال.، رید، اچ، و استوارت، اس. اچ. (2012). ارزیابی یک گروه CBT برای زنان با عزت نفس پایین. روان درمانی رفتاری و شناختی،

    Waite, P., McManus, F., & Shafran, R. (2012) درمان شناختی رفتاری برای عزت نفس پایین: یک کارآزمایی کنترل شده تصادفی اولیه در یک محیط مراقبت اولیه. مجله رفتار درمانی و روانپزشکی تجربی

Korrelboom، K.، van der Weele، K.، Gjaltema، M.، و Hoogstraten، C. ، (2009)

 آموزش حافظه رقابتی برای درمان عزت نفس پایین: یک مطالعه آزمایشی در یک محیط بالینی معمول درمانگر رفتار.

کورلبوم، ک.، مارسینگ، ام.، و هویبرشتس، آی. (2012). آموزش رقابتی حافظه (COMET) برای درمان عزت نفس پایین در بیماران مبتلا به اختلالات افسردگی: یک کارآزمایی بالینی تصادفی شده. افسردگی و اضطراب،

Korrelboom، K.، Marissen، M.، و van Assendelft، (2011) T. آموزش حافظه رقابتی (COMET) برای عزت نفس پایین در بیماران مبتلا به اختلالات شخصیت: یک مطالعه اثربخشی تصادفی. روان درمانی رفتاری و شناختی                                                                             

یک شنبه 1 تیر 1399  6:30 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها