خالق پلنگ صورتی، «بلیك ادواردز» هم رفت
15 دسامبر 2010 خبر درگذشت یكی دیگر از سینماگران مشهور و معتبر جهان تیتر یك روزنامه ها شد. بلیك ادواردز (Blake Edwards)؛ كه آثارش همواره در مرزی میان حوزه های تجارت، هنر و كمدی قرار داشت و حدود 6 سال قبل هم به خاطر سوابق درخشانش صاحب اسكار افتخاری شد. البته یك بار هم سال 1983 به خاطر نوشتن فیلمنامه «ویكتور وویكتوریا» نامزد اسكار شده بود. (از دیگر جوایز او می توان به جایزه سزار بهترین فیلم خارجی برای ویكتور و ویكتوریا و دو جایزه از انجمن نویسندگان آمریكا اشاره كرد).
او در 88 سالگی براثر عوارض ناشی از بیماری ذات الریه در شهر سانتامونیكا در كالیفرنیا درگذشت. بسیاری از صاحب نظران، این سینماگر را به واسطه فیلم های كمدی موفقی كه ساخت، با كمدی سازان مشهوری چون لئو مك كری، پرستون استرجس و فرانك تاشلین مقایسه می كردند. ادواردز از آن دسته فیلمسازانی بود كه برخلاف عمده همكاران هالیوودی اش در عرصه كمدی، تلاش داشت از سطحی نگری های متداول بپرهیزد و با ایده های جدید و سبكی ظریف مجموعه آثاری ماندنی را از خود به جای نهد. او در آثارش شیوه ای شخصی را از كمدی های كلاسیك بكوب بكوب عرضه می كرد (معروف است كه او فیلم های كمدی كلاسیك، از جمله آثار چارلی چاپلین و باستر كیتون را بررسی های دقیق كرده بود و بویژه به سری فیلم های لورل و هاردی، زوج كمدی دهه های 1930 و 1940 علاقه فراوان داشت). وی علاوه بر كمدی، در ژانرهای دیگری همچون وسترن، پلیسی و موزیكال هم فعالیت داشت. در آثار این سینماگر تلخی ها و دلخوشی ها به شكلی توامان حضور داشت و قهرمانان داستان فیلم هایش عموما افرادی از طبقه متوسط جامعه بودند كه در زندگی خود با نقاطی عطف و سرنوشت ساز مواجه می شدند. درگیری های همیشگی او با هالیوود بر سر این كه تهیه كننده ها و مدیران نظام استودیویی همواره در كارهای هنری و سینمایی اش دخالت های بی جا می كنند و به اعمال نظر می پردازند، باعث شد كه در دهه 70، پنج سال را در اروپا سپری كند و از اینجا بود كه در شهرت او تا حدی تزلزل ایجاد شد. پسرش جئوفری فیلمنامه نویس و دخترش جنیفر هنرپیشه سینما هستند.
جولی اندروز همسر دومش هم كه خود از ستارگان معروف سینمایی در دهه های میانی سده قبل بود، در چند فیلم او از جمله اس او بی، ویكتور و ویكتوریا و این زندگی است حضور داشت.
بلیك ادواردز سال 1922 در شهر تولسا واقع در ایالت اوكلاهاما به دنیا آمد. او از سینماگرانی است كه فاقد تحصیلات سینمایی بوده و این حرفه را براساس تجربه و ذوق شان در پیش گرفته اند. البته موقعیت خانوادگی او هم در تمایلش به سینما بسیار موثر بود؛ پدربزرگ او جی.گوردون ادواردز بود كه از كارگردان های متبحر در عرصه فیلم های صامت به شمار می آمد. پدرش نیز مدیر تولید بود. این موقعیت باعث شد ادواردز جوان سینما را به عنوان یكی از اصلی ترین اهدافش در زندگی دنبال كند. او حتی در دوران جوانی چند نقش هم بازی كرد اما بازیگری مقوله ای نبود كه بخواهد رویش حساب كند. بلیك بیشتر به نویسندگی علاقه مند بود و ارائه چند نمونه از دست نوشته هایش به محافل هنری، سرانجام او را در رادیو و سپس تلویزیون و در نهایت سینما به اشتغال سوق داد. او كارش را با نویسندگی برای كمپانی های كلمبیا و یونیورسال شروع كرد و در 27 سالگی یك سریال پلیسی به نام ریچارد دایموند را برای نمایش های رادیویی نوشت و موفقیت در آن، كارش را به نوشتن فیلمنامه های سریال های تلویزیونی كشاند.
اما اولین تجربه سینمایی اش با نگارش فیلمنامه ولگردی رقم خورد كه اثری در ژانر وسترن محسوب می شد و خودش هم اتفاقا در آن ایفای نقش كرد. او بعد از این تجربه، چند فیلمنامه وسترن و كمدی دیگر هم نوشت تا این كه سال 1955 اولین فیلم سینمایی اش را در مقام كارگردان با نام لبخندت را به همراه بیاور (Bring Your Smile Along) عرضه كرد، اما نام او بیش تر با اثر سومش به نام مستر كوری (Mister Cory) مطرح شد؛ فیلمی درباره جوانی كه بعد از همكاری با گنگسترهای آمریكایی، فضای موقعیتی اش را ترك می گوید و به مناطقی دوردست عزیمت می كند. بعد از چندی بلیك اقدام به ساخت یك كمدی با نام مرخصی كامل كرد. داستان این فیلم درباره مردی است كه به جای همه افراد مستقر در یك واحد نظامی به مرخصی می رود و ماجراهایی خنده دار می آفریند. مرخصی كامل به ادواردز مهارت بیشتری در ساخت كمدی بخشید. او این مهارت را در فیلم كمدی- جنگی عملیات زیرپیراهنی بیشتر نشان داد؛ اما درخشش او در مقام یك فیلمساز، بیشتر از سال 1961 جلوه گر می شود و دست گرمی هایش در 7 فیلم نخستش نتیجه ای درست می دهد. صبحانه در تیفانی فیلم مهمی بود كه او در این سال ساخت و در آن به بررسی موقعیت اخلاقی و روانی اقشاری از جامعه آمریكایی پرداخت و الگویی جدید را در كمدی های اجتماعی سینمای آمریكا به راه انداخت. این فیلم كه متعلق به مكتب نیویورك است، در عین نگاه روشنفكرانه سازنده اش، واجد یك واقع گرایی طنزآمیز نیز بود و صراحت كلام ممتازی در سینمای آن روز آمریكا داشت. صاحب نظران هنوز مشغول تمجید از این فیلم بودند كه ادواردز یك اثر دلهره آمیز جنایی با نام تجربه ای در وحشت را به بازار اكران فرستاد، فیلمی درباره تبهكاری كه دو خواهر را در تنگنایی هولناك قرار می دهد و پلیس به دنبال نجات آن دو است. منتقدان از دكوپاژ دقیق و جزئیات روایی این فیلم ستایش كرده اند. فیلم بعدی ادواردز روزهای شراب و گل سرخ (Days of Wine and Roses -1962) نام داشت كه در قالب درامی جذاب و انسانی، به بررسی تاثیر مخرب الكل بر عواطف و سرنوشت انسان ها می پرداخت.
اما 2 سال بعد ادواردز مقدمه یكی از معروف ترین الگوهای سینمایی را كارگردانی كرد: پلنگ صورتی. The Pink Panther امروزه اغلب مخاطبان تا نام این عبارت را می شنوند بی درنگ به یاد آن انیمیشن معروف و شیرین می افتند كه قهرمان صورتی اش با ایده ها و حركت های شگفت آمیز توجه بسیاری از كودكان و بزرگسالان را به خود جلب كرده است. اما پلنگ صورتی ادواردز این نبود بلكه عبارت از یك كمدی پلیسی شلوغ و مهیج با ایده هایی برگرفته از سینمای كمدی كلاسیك با بازیگری كمدین معروف پیتر سلرز بود. داستان این فیلم ادواردز درباره كارآگاه بی عرضه فرانسوی ای به نام كلوزو بود كه در سوئیس ماموریت می یابد به دنبال یك سارق زبردست به نام شبح باشد و تحقیقات او به ماجراهایی مضحك و غریب ختم می شود. پلنگ صورتی در واقع سرآغاز موفقیت جهانی ادواردز است و استقبال چشمگیری از جانب تماشاگران سراسر دنیا از آن به عمل آمد. موسیقی شنیدنی هنری مانچینی و نیز تیتراژ انیمیشنی فیلم هم خود سرآغاز همان انیمیشن معروف و جذابی بود كه از آن یاد كردیم. ماجرا از این قرار بود كه در سال 1964 دو طراح انیمیشن به نام های فریتس فرلینگ و دیوید دو پاتی به سفارش بلیك ادواردز برای فصل افتتاحیه و تیتراژ فیلم پلنگ صورتی او بیش از صد طرح تهیه كردند. طرح ها در كف سالن خانه ادواردز چیده شدند و بلیك در حالی كه روی آنها قدم می زد سرانجام یكی را برگزید و به این ترتیب نخستین ظهور پلنگ (دوست داشتنی) صورتی بر پرده سینما در فصل افتتاحیه و تیتراژ فیلم كمدی پلنگ صورتی با كارگردانی بلیك ادواردز شكل گرفت. واكنش تماشاگران نسبت به این كاراكتر چنان مثبت بود كه پلنگ صورتی مدت زمان كوتاهی سر از روی جلد مجله تایم در آورد. آگوست 1964 كه قسمت دوم فیلم پلنگ صورتی بلیك ادواردز با نام گلوله ای در تاریكی به نمایش درآمد، پلنگ دوباره در عنوان بندی افتتاحیه حضور داشت.
دسامبر 1964 نخستین انیمیشن كوتاه از مجموعه پلنگ صورتی ساخته شد و ظرف 15 سال بعد حدود 140 كارتون پلنگ صورتی با همراهی تعداد دیگری از شخصیت های خلق شده فرلینگ و دوپاتی ساخته شد. هنری مانچینی سازنده تم اصلی و موسیقی های متن پلنگ صورتی در 1965 موفق به دریافت 3 جایزه گرمی شد. در سال 1965 نیز پلنگ اسكار بهترین موضوع كوتاه انیمیشن را دریافت نموده و هنری مانچینی هم كاندیدای دریافت اسكار بهترین موسیقی متن اورجینال شد. در همین سال كاراكتر جدیدی بدون حضور پلنگ صورتی در كارتون مجزایی ظاهر شد با عنوان بازرس، این كاراكتر با موسیقی متن فیلم گلوله ای در تاریكی همراهی می شد و براساس مشخصات ظاهری كارآگاه بی دست و پای آن فیلم (پیتر سلرز) طراحی شده بود. بعدها با اضافه شدن دو كاراكتر مورچه و مورچه خوار از سال 1971، این انیمیشن قالبی سه گانه یافت و در عرض چند سال بعد تبدیل به یكی از محبوب ترین كارتون ها در سراسر جهان شد. در واقع از همان زمان كه اولین قسمت این مجموعه (همان قسمت كه پلنگ صورتی با شخصیتی دیگر سر رنگ خانه دعوا دارند) برنده اسكار 1964 شد. گروه سازنده با عزمی راسخ تر هر ماه یك قسمت از این مجموعه را تولید كرد كه در سراسر جهان و بویژه اروپا با استقبال خیره كننده ای روبه رو شد. این كارتون اگرچه مستقیما به بلیك ادواردز مربوط نبود ولی حمایت های او را در پشت سر داشت، در عین این كه به هر حال ایده اولیه كار هم از روی فیلم های او شكل گرفته بود.
برگردیم به كارنامه بلیك ادواردز؛ او به دنبال موفقیت فیلم پلنگ صورتی در سال 1964، دنباله های دیگری نیز كارگردانی كرد: تیری در تاریكی (1964)، بازگشت پلنگ صورتی (1975)، پلنگ صورتی دوباره ضربه می زند (1976)، انتقام پلنگ صورتی (1978) و رد پای پلنگ صورتی (1982) از جمله اینها هستند. پس از مرگ پیتر سلرز، ادواردز در سال 1993با فیلم پسر پلنگ صورتی سعی می كند ساخت مجموعه را ادامه دهد، اما چندان مورد استقبال قرار نمی گیرد.
جدا از پروژه پلنگ صورتی، ادواردز در دهه های 1960 به بعد فیلم های دیگری نیز ساخت. یكی از مشهورترین آنها مسابقه بزرگ با بازی جك لمون و تونی كرتیس بود كه منتقدان آن را یك كمدی خالص و دور از چارچوب های دست و پاگیر دانسته اند. در فیلم در جنگ چه كردی بابا نیز باز سراغ لحن كمیك در ژانر جنگی می رود و داستانی را درباره تاثیر جنگ دوم جهانی روی زندگی یكی از شهرهای ایتالیا روایت می كند. فیلم پارتی (The Party) با درخشش پیتر سلرز یكی دیگر از آثار شاخص ادواردز است كه دو سال بعد ساخته شد؛ روایتی كمیك درباره خود سینما. داستان این فیلم راجع به یك بازیگر دست و پا چلفتی هندی است كه اشتباها به منزل مجلل یك تهیه كننده هالیوودی و مهمانی باشكوهش دعوت می شود و با خرابكاری هایش همه چیز را به هم می ریزد.
بلیك ادواردز در كارنامه سینمایی اش مجموعا 39 فیلم سینمایی بلند در مقام كارگردان دارد كه البته این جدای از كارهای تلویزیونی ای است كه هر از چندگاهی از او دیده می شد. به هر حال مرگ این فیلمساز توانا، پایان بخش دوره ای دیگر از شكوه سینما بود. او در ساخت كمدی هایی آرامبخش با مایه های روانشناسانه تبحر داشت و به همین مناسبت شخصیت های داستانی اش دارای عمق دراماتیك زیادی بودند. چنین شمایلی از سینمای كمدی، دیگر بسیار اندك در سینمای جهان امروز یافت می شود و جایش را فیلم هایی سخیف با مایه هایی پیش پاافتاده گرفته اند. مرگ ادواردز یادمانی از این ژرفنای از دست رفته است.