امامزاده هود در فضای سرسبز روستای ینگی قلعه در شهرستان رزن ، بخش قروه درجزین از توابع شهرستان همدان قرار دارد و از بناهای دوران مغول و قرن هشتم به شمار میآید.
این بنای آجری تاریخی دارای پلانی دوازده ضلعی و از آجر ساخته شده است. اندازه خارجی هر ضلع از وسط جرز تا جرز دیگر تا ۲۳۶ سانتیمتر و دهانه طاقنماهای وسط هر ترك ۱۶۰ سانتیمتر است. ابعاد هر ضلع از یك نبش تا نبش دیگر ۱۶۸ سانتیمتر و ابعاد داخلی آن بیش از ۸۶ سانتیمتر است.
امامزاده هود همدان
بنا دارای دو در شمالی و جنوبی است كه در جنوبی آن، اینك بسته شده است. ظاهر بنا، مانند امامزاده اظهر ابن علی ، گنبدی مخروطی شكل داشته که در اثر سوانح طبیعی و غیر طبیعی دوران های مختلف تخریب شده و اینك سقف ضربی آن باقی مانده است.
نمای داخلی امامزاده هود
كف برج كه سرداب در آن قرار دارد، با تیرهای چوبی پوشیده شده است و آرامگاه در سرداب زیر بنا جای گرفته است که برروی آن سنگی دیده نمی شود و قسمت پایین دیوارهای آن را از سنگ لاشه مخصوص همدان و نواحی تابعه آنکه مطبق و نازک بوده (مانند آجر در ساختمان به کار میبرند) ساختهاند.
نمایی از امامزاده هود
آثار اندكی از تزئینات كاشیهای لاجوری برج مشهود است و نشان میدهد كه بنا در زمان آبادانی ظاهری زیبا داشته است آثار کتیبه ای به خط کوفی به همراه کاشی معرق در کناره های بنا باقی مانده است. هم اکنون نمونه کوچکی از روکش های رنگین آجری و کاشی در بدنه بنا دیده می شود .
نمایی از امامزاده هود
متأسفانه در حال حاضر با بی توجهی نسبت به این مکان متبرک ،در زیارت امامزاده با دیوارها و سقف فرو ریخته و مزار صرفا یک پارچه سبز بر روی خاک آن افتاده و همچنین دیوار نویسیهای بسیار زشت و زننده که دل هر شیعه را به درد میآورد روبرو می شویم که امیدواریم مسئولین و متولیان امر نگهداری و بازسازی و ترمیم بقاع متبرکه در این رابطه اقدامات لازم را انجام نمایند. این اثر در تاریخ ۲ اسفند ۱۳۲۷ با شماره ثبت ۳۶۷ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.