پوست نوزادان حساس، نازک و مستعد خشک شدن است به خصوص در آب هوای گرم و خشک و یا در صورتی که وی را به طور مکرر حمام کنیم. خشکی شدید پوست میتواند باعث ناراحتی، خارش و ترک خوردن پوست کودک شده و در نتیجه کودک به همین دلیل شروع به بهانهگیری و خاراندن پوست خود کرده که میتواند پوست را عفونی کند. برخی از صابونها و لوسیونهای مرطوبکننده برای درمان خشکی پوست نوزادان مورد استفاده قرار میگیرند.
استفاده از مرطوب کننده ها، حفظ رطوبت بدن نوزاد، کمتر حمام بردن او و استفاده از دستگاه های مرطوب کننده برخی از روش هایی هستند که می توانند از خشک شدن پوست نوزاد جلوگیری کنند.
در صورتی که درمانهای خانگی باعث بهبود علائم نشد و بدن کودک دچار کمآبی شده یا پوست او ترک خورد باید مراقبتهای پزشکی و تخصصی انجام شود.
علل خشکی پوست
در برخی مواقع، پوست نوزادان در هنگام تولد خشک است. این عارضه در کودکانی که پس از ۴۰ هفتگی متولد میشوند بیشتر دیده میشود و پس از گذشت چند روز نیز بهبود مییابد.
مهمترین دلیل این که پوست نوزادان خشک میشود این است که آنها زمان زیادی را در هوای بسیار خشک، بسیار سرد یا بسیار گرم میگذرانند. این شرایط باعث میشود که پوست رطوبت خود را از دست دهد. آب نمک یا آب همراه با مواد شیمیایی مانند کلرین که در استخرها استفاده میشود نیز میتوان منجر به خشک شدن پوست شود.
یکی دیگر از دلایل خشک شدن پوست، استحمام زیاد است. ما با این که دوست داریم نوزاد تازه متولد شده خود را حمام ببریم اما اگر این کار را بیش از اندازه انجام دهیم باعث میشود که چربی پوست کودک کاهش یابد.
علائم
خشکی پوست علاوه بر این که با کشیدن دست روی آن مشخص میشود، میتواند باعث پوستهپوسته شدن پوست نیز بشود. اگر متوجه شدید که بدن کودک میخارد، مراقب قسمتهایی از بدن که خراشیده میشود باشید.
درمان در مراحل اولیه بهترین روش است زیرا خشکی پوست میتواند باعث ترکخوردگی اپیدرم شود که بسیار دردناک است و ممکن است باعث بورز عفونت نیز شود.
آیا ممکن است خشکی پوست نشانه ابتلا به بیماریهای دیگر باشد؟
اگر روی پوست کودک شما لکههای قرمز رنگی دیده میشود که میخارد ممکن است وی به اگزما مبتلا شده باشد که به آن درماتیت آتوپیک نیز گفته میشود. در برخی مواقع اگزما با مرطوب کردن منظم و دائمی پوست برطرف میشود، بنابراین نیازی به مراجعه فوری به پزشک نیست مگر این که علیرغم به کار بردن روشهای درمان خانگی لکهها بهبود نیافته و پوست کودک دچار خارش و ناراحتی باشد.
در موارد نادر ممکن است خشکی پوست نشانه ابتلا به یک بیماری ژنتیکی به نام ایکتیوز باشد. پوست افراد مبتلا به ایکتیوز پوستهپوسته شده و در برخی موارد ممکن است قرمز هم شود. در این بیماری، پوست کف دست و کف پاها ضخیم میشود. در صورتی که پزشک احتمال بدهد که کودک به ایکتیوز مبتلا شده است وی را برای معاینه و درمان به یک متخصص پوست ارجاع میدهد.
چگونه میتوان لکهای خشک روی پوست نوزاد را کاهش داد؟
کودک را کمتر حمام ببرید
آب، چربی طبیعی پوست را از بین میبرد بنابراین یک روش برای درمان لکههای خشکی روی پوست صورت کودک این است که شستشوی صورت را به حداقل برسانیم. به جای آب داغ از آب گرم و پاککنندههای بدون بو و بدون صابون برای شستشوی صورت کودک استفاده کنید. اگر پوست کودک مستعد ابتلا به لکههای پوستی در قسمتهای دیگر بدن نیز هست باید زمان حمام کودک را کاهش دهید. چند دقیقه استحمام کافی است.
بیشتر از مرطوبکنندهها استفاده کنید
بلافاصله پس از این که کودک را از حمام خارج کردید او را خشک کرده و روی لکههای خشکی مواد مرطوبکننده بمالید تا رطوبت در پوست او حفظ شود. دو نوع از بهترین مرطوبکنندهها که میتوان برای درمان خشکی پوست کودک به کار برد عبارتند از وازلین و آلوئهورا. وازلین باعث مرطوب شدن پوست شده و به آن آبرسانی میکند. پس از شستشو و خشک کردن ملایم صورت نوزاد، یک لایه نازک وازلین روی صورت او بمالید تا جذب پوست او شود و نتایج عالی آن را مشاهده کنید. ژل آلوئهورا نیز یک مرطوبکننده و ماده ضدالتهابی است که باعث آبرسانی به پوست خشک نوزاد میشود. ژل را روی قسمت خشکشده پوست نوزاد مالیده تا به طور کامل روی پوست او را بپوشاند. این کار را دو مرتبه در روز یا به اندازه مورد نیاز انجام دهید.
نمک و کلرین باعث خشک شدن پوست کودک میشود
کلرین و نمک هر دو باعث خشک شدن پوست بدن کودک میشوند. پس از شنا کردن در استخر یا دریا، کودک را با آب معمولی بشورید و روی صورت او مرطوبکننده بمالید.
از دستگاههای مرطوبکننده (بخور) استفاده کنید
اگر هوای خانه شما خشک است از یک دستگاه بخور یا مرطوبکننده در اتاق کودک استفاده کنید.
رطوبت بدن کودک را حفظ کنید
پوستهای خشک، رطوبت خود را از دست دادهاند. به کودک مقادیر زیادی مایعات بدهید تا رطوبت بخار شده از روی پوست او جبران شود. (اگر کودک شما هنوز در سنین نوزادی است باید حداقل تا شش ماه به او از شیر مادر یا شیر خشک بدهید مکر این که پزشک چیز دیگری تجویز کرده باشد)
به یاد داشته باشید اگر پوست را به درستی مرطوب نکنید، نوشیدن مقادیر زیاد مایعات مؤثر واقع نخواهد شد. بدون استفاده از مرطوبکنندههایی که بتوانند آب را در پوست نگه دارند، آبرسانی به پوست نوزاد به درستی انجام نمیشود.
کودک خود را در برابر عوامل محیطی مصون نگه دارید
حتماً در هوای سرد به دست کودک خود را با دستکش بپوشانید تا دستان او از خشکشدگی ناشی از باد و سرما مصون بماند. مهم نیست که در چه فصلی از سال هستید؛ باید از پوست کودک در برابر آفتابسوختگی و اثرات باد محافظت کنید.
از استفاده از مواد خشککننده و تحریککننده اجتناب کنید
پودر یا عطر روی پوست کودک نزنید و همچنین در استفاده از مواد شوینده و مواد خشکشویی بدون عطر نیز ملاحظه کنید. اگر پوست کودک شما حساس است، شما باید لباسهای او را دو مرتبه بشورید تا همه باقیماندههای صابونها و مواد شوینده از روی لباس به طور کامل پاک شوند. اگر پوست کودک شما به شدت حساس است، به او لباسهای تنگ و خشن نپوشانید. از استفاده از هر گونه محرکی مانند لوسیونها و مرطوبکننده حاوی الکل و لباسهای بافته شده از مواد خشنی مانند پشم خودداری کنید. دمای اتاق کودک نباید بیش از ۱۸ درجه سانتیگراد باشد زیرا در غیر این صورت ممکن است خشکی پوست او تشدید شود.
درمان به وسیله مراقبت از پوست کودک
پوست کودک باید با دقت و ملاحظه بسیار زیادی تحت درمان قرار گیرد تا درد و ناراحتی ناشی از لکههای خشکی روی پوست کاهش یابد. ناخنهای کودک را همیشه کوتاه نگه دارید تا نتواند با آنها لکههای خشکی را بخراشد. یک حوله را با آب سرد مرطوب کنید و آن را روی پوست
قرار دهید تا خارش پوست کاهش یابد.
چه موقع باید اقدامات پزشکی انجام شود؟
دفعه بعد که کودک را نزد پزشک میبرید، از وی در مورد روشهای درمان خشکی پوست سؤال کنید. اگر فکر میکنید که کودک شما علائم ابتلا به اگزما یا ایکتیوز را دارد به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر پوست کودک شما با انجام درمانهای خانگی بهبود نیافت و علائمی از عفونت مانند تورم و تخلیه ترکهای روی پوست را در وی مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید.
مهمترین مطالب در اینباره:
استفاده از کرم ضدآفتاب در کودکی، ابتلا به چین و چروک در بزرگسالی جلوگیری میکند.
پوست کودکان با پوست افراد بزرگسال تفاوت دارد بنابراین مراقبت ویژه ای باید از پست کودکان شود، مخصوصاً در فصل زمستان که کاهش دما و رطوبت و بادهای سرد زمستانی به شدت پوست را خشک می کند و باعث سوزش، خارش و التهاب آن می شود.
مراقبتهایی که برای پوست کودکان باید انجام داد
۱- از صابون و شامپوهای ناملایم برای پوست کودک استفاده نکنید و از محصولات بهداشتی مخصوص کودکان استفاده کنید.
۲- پس ازحمام کردن کودک از روغن بچه میتوانیداستفاده کنید تا جایگزین مناسبی برای چربی های طبیعی از دست رفته پوست کودک شود و اثرات شستشو با آب و صابون و شامپو را جبران کند.
۳- حفظ رطوبت پوست کودکان در جذب و نگهداری آب بستگی دارد. روغن بچه به صورت یک لایه روی پوست قرار میگیرد و رطوبت بدن کودک را حفظ می کند.
۴- PH طبیعی پوست کودک کمی اسیدی است و بنابراین حتی شستشوی مکرر با آب می تواند باعث تحریک پوستی کودکان شود. استفاده از روغن بچه می تواند از تماس مکرر پوست کودک با آب جلوگیری کند.
۵- از قرار گرفتن کودک به مدت طولانی در معرض نور خورشید خودداری کنید استفاده از روغن بچه وقتی که کودک درمعرض نورآفتاب قرار می گیرد، موجب حفظ رطوبت پوست کودک می شود.
۶- از تماس پوست کودک با مواد حساسیت زا محیطی مثل منسوجات با الیاف مصنوعی، وسایل خواب یا بازی حاوی پشم شیشه،گرد و خاک و… خودداری کنید. استفاده از روغن بچه به صورت یک لایه روی پوست قرار می گیرد و از پوست کودک محافظت می کند.
۷- بر اثر اصطکاک و تماس پاهای کودک با پوشک امکان دارد سائیدگی به وجود آید. استفاده از روغن بچه بهترین روش برای جلوگیری از سایش و تمیز کردن قسمتهایی از پوست کودک است که با پوشک تماس دارد.
زیرا باعث کاهش سایش و اصطکاک پوست کودک با پوشک می شود.
سایر نکات مراقبت از پوست
۸- استحمام روزانه نوزادان و کودکان تاثیرات نامطلوبی دارد و به پوست آنها آسیب میرساند. نوزادان تا زمانی که نمیتوانند سینه خیز بروند، بیشتر از سه نوبت در هفته نباید آنها را استحمام کرد زیرا که آن قدر کثیف نمیشوند.
پزشکان معتقدند نوزادانی که والدینشان آنها را به طور مکرر حمام میکنند، دچار مشکلات پوستی شدیدی مانند اگزما میشوند.
بهترین زمان حمام کردن کودکان صبح یا انتهای روز، پیش از غذا خوردن کودک است که پس از آن نوزاد شیر بخورد و به خواب برود.
لباس نوزاد باید با صابونهای مخصوص بچه شسته شود و از شستن لباس با پودرهای لباس شویی و نرم کنندههای لباس خودداری کنید. زیرا این مواد برای پوست نوزاد حساسیت به وجود می آورد.
لباسهای شسته شده نوزاد را برای خشک شدن در معرض آفتاب قرار دهید.
۹- تا آنجا که امکان دارد پوشک نوزاد را هر چه سریعتر تعویض کنید و اجازه ندهید به مدت طولانی مدفوع و ادرار در پوشک باقی بماند.
شبها اغلب نوزاد به فاصله کوتاهی پس از به خواب رفتن ادرار میکند بنابراین تعویض کهنه یا پوشک در این زمان، از ادرار سوختگی شبانه جلوگیری میکند.
پس از هر بار دفع ادرار یا مدفوع، موضع را با آب ساده یا صابون بچه بشویید و خوب آبکشی کنید.
سپس موضع را خشک کنید و بگذارید تا پیش از بستن،دوباره هوا بخورد. هرگز از قسمتهای خیس کهنه برای پاک کردن کودک استفاده نکنید به این دلیل که با این کار آلودگی را روی پوست کودک پخش می کنید.
کیفیت، لطافت و قدرت جذب پوشک در پیشگیری از این مشکل بسیار اهمیت دارد. پوشکهای یک بار مصرف رطوبت را بهتر جذب میکنند. شورتهای لاستیکی تنگ به کودک نپوشانید.
پوشک را محکم نبندید و از نوع لبه کشی استفاده نکنید زیرا علاوه بر اینکه موجب خراشیدگی کمر یا رانها میشود، مانع از جریان هوا به داخل پوشک شده و موجب ایجاد محیطی مرطوب و مستعد سوختگی میشود.
اگر ضایعه پوستی با پمادهای معمولی برطرف نشد، به پزشک متخصص مراجعه کنید.
از مصرف کورتونها بپرهیزید چون به عوارضی مانند نازکی و شکنندگی پوست و در نتیجه افزایش احتمال بروز عفونت در موضع منجر خواهد شد.
مراقبت از پوست کودکان در زمستان
استفاده از مرطوب کننده مخصوص کودکان بعد از حمام کردن، برای برگرداندن رطوبت از دست رفته هنگام شست وشوی بدن کودک و اجتناب از بیرون بردن کودک بعد از حمام کردن، دو مسئله مهمی است که از التهاب و خشکی پوست کودک جلوگیری می کند.
بهتر است محصولات بهداشتی انتخاب شود که حاوی ویتامینA وE بوده و مخصوص کودکان باشد.
لباس مناسب مانند کاپشن، کلاه، شال گردن و دستکش سبک و نرم علاوه بر جلوگیری از نفوذ بادهای سرد زمستان به پوست کودک، از ابتلا به دیگر بیماری های شایع در فصل زمستان نیز پیشگیری می کند.
و همینطور استفاده از شال گردن بافتنی نرم و نازک به منظور پوشاندن قسمت پائین صورت کودک و گردن او و یک شلوار نخی نرم زیرشلوار اصلی و قرار دادن جوراب کودک زیرشلوار از دیگر نکاتی هستند که از نفوذ بادهای سرد زمستانی به پوست کودک جلوگیری می کند.
مراقبت از پوست کودکان در تابستان
در تابستان اشعه خورشید شدیدتر است و نوزادان، کودکان و نوجوانان هم مانند بزرگترها در معرض اشعه ماورای بنفش خورشید قرار می گیرند.
قرار گرفتن در معرض نور آفتاب به مدت طولانی و آفتاب سوختگی های دوران کودکی می تواند بروز سرطان پوست در بزرگسالی را سبب شود.
با مراقبت از پوست کودک در تابستان می توان خطر بروز آفتاب سوختگی و احتمال بروز سرطان پوست در سال های آتی را به حداقل رساند.
آفتاب سوختگی های متعدد در دوران کودکی خطر ابتلا به ملانوما که یک نوع سرطان پوست بدخیم است را افزایش می دهد . علاوه برآن ،اشعه ماوراءبنفش خورشید فرآیند پیری پوست را به وجود می آورد.
اگر از همان کودکی به فرزندان یاد دهید که مراقب پوست شان باشند، در بزرگسالی این رفتار را ادامه خواهند داد.پوشاندن لباس مناسب به کودکان برای حفاظت از پوست ضروری است. استفاده از کرم های ضد افتاب نیز اهمیتی خاص دارد.
کودکانی که پوست سفیدتری دارند، بیشتر در معرض خطر آفتاب سوختگی هستند.
کودکانی که پوست تیره دارند هم می توانند از اشعه آفتاب آسیب ببینند. استفاده از لباس های تیره، کلاه و کرم ضد آفتاب به کودک در برابر آفتاب سوختگی کمک می کند.
رنگ سفید بیش از هر رنگ دیگری به اشعه آفتاب اجازه عبور می دهد. رنگ های تیره تر مثل آبی، قرمز، سبز و زرد کمتر اشعه فرابنفش خورشید را از خود عبور می دهند و بیشتر از پوست محافظت می کنند.
بعضی از والدین نگران هستند که شاید کرم های ضد آفتاب برای کودکان ضرر داشته باشد و آنهایی که مخصوص کودکان هستند، بیش از کرم های بزرگسالان اشعه خورشید را از خود عبور داده و نفوذ پذیر است.
ولی، این طور نیست و کرم های ضد آفتاب کودکان هم درجه نفوذ پذیری یکسانی با کرم های ضد آفتاب بزرگسالان دارد.
استفاده از کرم زینک اکساید خطر اشعه ماوراء بنفش خورشید در کودکان را کاهش می دهد زیرا این ترکیب ها، کمترین تحریک پوستی را برای پوست حساس و لطیف کودکان ایجاد می کنند و اینکه جذب پوست کودکان هم نمی شوند.
روی برچسب ضدآفتاب مخصوص کودکان نگاه کنید تا عبارت broad soectrum را روی آن نوشته شده باشد.
معنای این عبارت آن است که این محصول، پوست فرزندتان را هم در برابر اشعه UVA و هم در برابر اشعه UVB محافظت می کند.
اگر فرزندتان به آلرژی های تماسی مانند اگزما مبتلا باشد، استفاده از ضدآفتاب های رنگدانه دار، به هیچ وجه برای او مناسب نخواهدبود.SPF ضدآفتاب مخصوص کودکان۳۰ویابالاتر باشد.
شیوه استفاده کرم ضدآفتاب را از روی بروشورداخل آن بخوانید.استفاده از کلاه های آفتابی با لبه های پهن و بزرگ برای کودکان استفاده کنید.
همینطور برای کودکان هم عینک آفتابی مخصوص تهیه کنید تا چشم حساس او از تابش آفتاب مصون بماند.