در بیشتر مواقع، عدم آگاهی و راهنمایی لازم، مادران تازه وارد را در انجام این کار درمانده میکند. این در حالی است که این عمل برای رشد و تندرستی نوزاد حیاتی است. بعد از زایمان، شیردهی مهم ترین وظیفه ایست که یک مادر بر دوش دارد، اما این احتمال وجود دارد که عمل برای بعضی از مادران راحت نباشد. فراموش نکنید مراقبت کردن از نوزاد نیازمند مهارت و تکنیکهایی میباشند که برای آرامش و رضایت مادر و فرزند، هر دو، الزامی است.
۱. آگاه بودن از روند شیردهی: قبل از زایمان شما قبل از پایان سه ماه آخر دوران بارداری خود باید از چگونگی شیر دادن و بایدها و نبایدهای مربوطه، اطلاعاتی معتبر کسب کنید. پزشک مشاور شما میتواند بهترین شخص برای دادن این اطلاعات دست اول به شما باشد. مادرتان نیز میتواند نکتهها و تجاربی را در این باره با شما به اشتراک بگذارد. خواندن روزنامه و مجلات در رابطه با شیردهی و مشکلات آن نیز راه دیگری است برای آماده کردن ذهن خود با این امر و اشتباهات احتمالی آن میباشد.
۲. زود نا امید شدن: ممکن است انتظارات و فرضهای شما در رابطه با شیردهی به فرزندتان آن گونه که انتظار داشته اید برآورده نشوند و شما به سرعت نسبت به شیر دادن به او نا امید و دلسرد شوید. این امر در مادران تازه وارد متداول تر میباشد. با این وجود نا امید و مایوس نشوید زیرا حدود ۲۰-۳۰ درصد مادرها برای شیر دادن و مراقبت از نوزادان، همین پروسه ناراحت کننده را طی میکنند. تنها کاری که شما باید انجام دهید، آرام بودن و صبر داشتن است.
۳. اشتباه مکیدن شیر مادر: مکیدن شیر مادر به طریقهای نادرست اشتباه دیگری است که در هنگام شیردهی رخ میدهد و با کمی تمرین برطرف میشود. شما باید تمرکز کرده و موارد خاصی را مشاهده کنید. دهان نوزاد باید به اندازه کافی بازباشد، به گونهای که نوک سینه شما که شاملهاله تیره رنگ اطراف آن باشد در دهان او قرار گیرد. این امر کمک میکند فرزندتان حجم قابل قبولی از شیر را بمکد. مشکلات مکیدن شیر اغلب تا یک هفته ادامه دارند و به مرور زمان برطرف میشوند.
۴. گوش سپردن به حجم زیادی از نصیحتها و توصیهها در رابطه با شیر دادن: دنبال کردن توصیههایی در رابطه با تکنیکهای شیردهی ضرری ندارند، اما اگر شما از هرکس که سر راهتان قرار میگیرد در این رابطه سوال کنید، در آخر سردرگم میشوید. شما میتوانید به توصیهها و نصیحتهای دوستان و آشنایانتان گوش دهید، اما فراموش نکنید، این شما هستید که باید تصمیم نهایی را بگیرید که آیا تمایلی به عمل کردن به توصیه آنان دارید یا خیر. توصیه میشود به منظور اطمینان از روند صحیح شیردهی خود با یک متخصص و یا پزشک مشاورتان صحبت کنید.
۵. صرف نظر کردن: این اشتباه بزرگ دیگری است که باید از انجام آن اجتناب کنید. اغلب استرس ناشی از بارداری و زایمان بر بنیه و قدرت روحی مادر تاثیر گذاشته و او را وادار میکنند از شیردهی صرف نظر کرده و به استفاده کردن از شیشه شیر روی آورند. معمولا مادران شاغل، به علت فشار کاری، بیشتر این وضعیت را تجربه میکنند. تحت هر شرایطی شما باید صبور بوده و با توجه به در نظر گرفتن مزیتهای خوردن شیر مادر در سلامتی آینده فرزندتان، از شیر دادن به او دست نکشید.
۶. تصورات اشتباه: شما برای برطرف کردن نیازهای نوزادتان، باید باور داشته باشید که سینههایتان در بهترین فرم ممکن قرار دارند و نوزادتان توسط تکنیکهای شیردهی مواد مغذی مورد نیاز خود را دریافت خواهد کرد. این ذهنیت که سینههایتان شیر کافی ندارند و یا فرزندتان به علت سیر نشدن گریه میکند اشتباه است. به یاد داشته باشید که گریه نوزادتان همیشه به معنی گرسنه بودن آنها نمیباشد و در واقع گریه کردن از راههای ارتباطی نوزاد با دنیای خارجی محسوب میشود.
۷. اصرار ورزیدن به داشتن یک وضعیت مشخص: هیچ حالت مشخصی برای شیر دادن به فرزندتان وجود ندارد. شاید فرزند شما یک روز در چندین وضعیت مشخص راحت بوده و شیر بخورد، در حالی که فردای همان روز با قرار گرفتن در حالتی دیگر آرامش بگیرد. امتحان کردن حالتها و وضعیتهای مختلف برای شیردهی، در راحتی مادر نیز تاثیر گذاشته و برای او بهتر است. بیشتر نوزادان بعد از دو هفته به یک حالت خاص عادت میکنند.
۸. چشم پوشی کردن از تغذیه و استراحت خودتان: برای درست شیر دادن به نوزادتان خود شما نیز به تغذیه و استراحت نیاز دارید. مراقبت از نوزاد نیازمند کالری اضافه میباشد، بنابراین غذای شما باید بر این اساس تنظیم شود. ساعات خواب نوزاد به ندرت با برنامه ی خواب مادر همخوانی دارد. بنابراین بهتر است شما ساعات خواب خود را با ساعات خواب نوزادتان هماهنگ کنید. اگر نمی توانید برای ساعات طولانی بخوابید سعی کنید زود به زود و تنها برای دقایقی بخوابید. استراحت خوب، عصاب شما را آرام کرده و انرژی کافی برای برطرف کردن نیازهای فرزندتان را به شما بازمیگرداند.
۹. کمک نگرفتن از همسرتان: همسرتان نیز باید شما را در امر مراقبت کردن از فرزندتان یاری کند. شما هیچ وقت نباید مشکلات شیر دادن به فرزندتان را از همسر خود پنهان کنید. همسرتان میتواند شما را در انجام بهتر این عمل یاری کند. برای مثال میتوانید از او درخواست کنید هنگام آماده کردن موقعیت شیردهی به نوزادتان او را در آغوش بگیرد. همکاری بین شما و همسرتان در این فعالیتها باعث محکم شدن پیوند بین شما و همسرتان میشود.
۱۰. زود گرفتن کودک از شیر مادر: شما باید تا زمانی که میتوانید شیردهی به نوزاد خود را ادامه دهید. بعد از ۲-۳ ماه از شیر گرفتن نوزاد کاردرستی نیست با این وجود بسیاری از مادران این اشتباه بزرگ را انجام میدهند. تغذیه از شیر مادر دارای مزیتهای زیادی میباشد، از این رو برای داشتن فرزندی سالمتر تا زمانی که میتوانید او را از شیر خود بهرهمند کنید.