انواع روغن هیدرولیک
برای همه دستگاه ها و تجهیزات گزینه های زیادی برای انتخاب روانکار مناسب وجود دارد. بعضی از دستگاه ها فقط با یک روانکار خاص کار می کند و آن روانکار حتما باید بهینه شده باشد تا با تمامی معیارهای دستگاه از جمله پایداری در مقابل حرارت و سازگاری با قطعات دستگاه و... مطابقت داشته تا عملکرد بهتری از خود نشان دهد.
اشتباه در انتخاب روانکار میتواند برای تجهیزات فاجعه آفرین باشد. عدم توجه به معیارها و ویژگی های روانکار، موجب کوتاهی عمر تجهیزات شده که در اکثر مواقع مورد توجه قرار نمی گیرد.
در خصوص خرید روغن هیدرولیک دو نکته مهم وجود دارد: نوع روغن و درجه ویسکوزیته (AW or R).
مشخصات ذکر شده با توجه به پمپ به کار رفته در سیستم، دمای عملیات و فشار عملکرد سیستم تعیین می شود. انتخاب در خرید روغن هیدرولیک برای تجهیزات شما مستلزم داشتن تمامی اطلاعات موجود در این زمینه می باشد.
انواع روغن هیدرولیک
این نوع روغنها نقش بسیار موثری در روانکاری و متعادل سازی یک سیستم هیدرولیکی ایفا می کنند. این نقش ها شامل رسانای انتقال حرارت، انتقال نیرو و همچنین روانکاری می باشند.
ساختار و ویژگی های شیمیایی یک روغن هیدرولیک، معیار انتخاب آن برای سیستمهای مختلف می باشد. از جمله، تمام سنتتیک بودن آن که برای عملیات های شدید گرمایی مورد استفاده قرار می گیرد.
دسته بندی روغنهای پایه هیدرولیک
بطور کلی روغنهای هیدرولیک از چند نوع روغن با پایه های مختلف تشکیل شده اند:
مایعات سنتتیک
یک مایع سنتتیک، زنجیره ای از مولکولهای ساخت دست مهندسین می باشد که جهت بالا بردن پایداری، روانکاری و سایر خواص تقویت کننده مایعات تهیه شده اند. این نوع روغنها در جاهایی که درجه حرارت و فشار بسیار بالا وجود داشته باشد، گزینه بسیار مناسبی است.
از معایب این نوع روغنها می تواند به هزینه بالا، سمی بودن و ناسازگاری با برخی از مواد درزگیر اشاره نمود.
مایعات نفتی
روانکارهای با پایه نفتی جزء رایج ترین روانکارها بوده که از پالایش نفت خام به دست می آید و تا حد مطلوبی برای دستیابی به عملکرد مناسب تر روان کنندگی، با خاصیت مهار زنگ زدگی و اکسیداسیون و افزودنی های ضد سایش، بهینه سازی می شوند. این نوع روانکارها یک جایگزین ارزانتر نسبت به روانکارهای سنتتیک می باشند و در صورت وجود افزودنی های خاص، می توانند با روغنهای سنتتیک تقریبا قابل مقایسه باشند.
مایعات مبتنی بر آب
روغنهای مبتنی بر آب، به ندرت در رده روانکارها قرار می گیرند. این نوع مایعات معمولاً در مواردی که احتمال آتش سوزی در آنها زیاد است استفاده می شوند. آنها از مایعات نفتی گرانتر بوده و از مایعات سنتتیک ارزانتر می باشند. اگرچه از اشتعال و آتش سوزی جلوگیری می کنند، اما قابلیت آنها در برابر سایش و خوردگی بسیار ضعیف می باشد.
نوع پمپ هیدرولیک و ویسکوزیته مورد نیاز
بطور کلی سه نوع طراحی برای پمپ های هیدرولیک وجود دارد:
- پره ای
- پیستونی
- دنده ای (داخلی و خارجی)
هریک از پمپهای ذکر شده برای عملکرد خاص و عملیاتهای متفاوت طراحی و ساخته می شوند و برای هر پمپ باید روغن مخصوص همان پمپ خریداری شود. به همین دلیل، انتخاب برای خرید روغن هیدرولیک از اهمیت بسزایی برخوردار است.
موارد استفاده روغنهای هیدرولیکی
تجهیزاتی که در آنها از روغنهای هیدرولیک استفاده می شود عبارتند از ماشینهای راهسازی مثل بیلهای مکانیکی و بکسل هیدرولیک، ترمزهای هیدرولیک، سیستم های فرمانهای برقی، گیربکس ها، کامیون ها و وسایل حمل و نقل سنگین، سیستم های کنترل پرواز هواپیما، بالابرها و ماشین آلات صنعتی.
سیستم های هیدرولیکی که در بالا به آنها اشاره شد، در صورتی راندنمان و کارایی خواهند داشت که تراکم پذیری روغنهای هیدرولیک بکار رفته در آنها صفر(0) باشد.