آموزش آشپزی؛ از قیمه نخود و سالاد برکت تا کباب سرداشی
در گزارش زیر طرز تهیه چند نوع غذای خوشمزه شهرهای مختلف ایران را به شما آموزش میدهیم.
به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، تنوع غذایی بسیاری در رژیم غذایی مردم استان کویری و زیبای یزد وجود دارد که انواع آش، از جملهی این خوراکیهای خوشمزه به شمار میآید.
انواع آش مانند: آش شولی، آش گندم (حلیم)، آش ماش، آش شلغم، آش کلم، آش سمبوسک، آش عدس، آش کدو، آش آلو، آش آبغوره، آش انار، آش سبزی و همچنین غذاهایی مانند قیمهینخود، قلیهی کدو و خورشت بهآلو، نمونههایی از غذاهای سنتی هستند که در خانوادههای استان یزد طبخ میشود.
قیمه نخود یزدی + طرز تهیه
قیمه نخود یکی از چندین غذای سنتی و محلی یزدیها است.
مواد لازم:
نخود (نخود خیس خورده): ۲۰۰ گرم
گوشت گوسفند (تکه تکه شده): ۲۰۰ گرم
رب گوجهفرنگی: ۲ قاشق سوپخوری
لیمو عمانی: ۵ عدد
روغن: یک فنجان
زعفران دم کرده:یک چهارم فنجان
سیب زمینی: ۲۰۰ گرم
پیاز داغ عسلی: ۴ قاشق سوپخوری
زردچوبه: به مقدار لازم
نمک و فلفل: به مقدار لازم
بیشتر بخوانید:آموزش آشپزی؛ از کوکوی پاغازه و پاکورا تا پتاژ و کاستارد با گولاچ
طرز تهیه:
* ابتدا مقداری آب روی گوشت تکه تکه شده بریزید و آنها را نیم پز کنید.
* نخودها را دو روز قبل خیس و آب آن را عوض کنید.
* زعفران دم کرده را به آن بیفزایید و به هم بزنید.
* وقتی گوشت نیم پز شد نخود، پیاز سرخ شده، نمک، فلفل و لیمو عمانی را اضافه کنید و بگذارید به طور کامل بپزد حرارت را کم کنید که غذا جا بیفتد. میتوان به جای لیمو عمانی از آبلیمو استفاده کرد.
هنگام کشیدن غذا سیب زمینیهای سرخ شده را اضافه کنید.
بیشتر بخوانید: آموزش آشپزی؛ از مرغ پرتقالی و فاج تا خورش سماق و توپ موز
خورشت بهآلو
خورش به یکی از انواع خورشهای مجلسی ایرانی است که به خاطر وجود به در آن عطر خاص و بسیار مطبوعی دارد. این خورش به دلیل اینکه به تازه فقط در فصل پاییز موجود است یکی از خورشهای فصلی محسوب میشود.
البته در صورتی که از طرفداران این خورش خوشمزه هستید میتوانید میوه به را فریز کنید و در فصلهای دیر سال هم از خوردن این خورش لذت ببرید. این خورش را در مناطقی از کشور با نام خورش به و آلو شناخته میشود.
بِه خواص بسیار زیادی دارد که با تهیه این خورش میتوانید از این خواص بهرهمند شوید. از مهمترین خواص میوه بِه میتوان به کمک به سلامت دستگاه گوارش، سم زدایی کبد، درمان سرماخوردگی و آنفولانزا و کنترل فشار خون اشاره کرد.
خورش به، به صورت متداول با گوشت خورشتی که شامل گوشت گوسفندی و گوساله است طبخ میشود، ولی میتوان آنرا با گوشتهای سفید مانند گوشت مرغ و گوشت بوقلمون هم تهیه کرد. ضمن اینکه این خورش را میتوانید بدون گوشت و به صورت کاملا گیاهی هم تهیه کنید.
مواد لازم
به بزرگ ۲ عدد
پیاز متوسط ۲ عدد
آلو خورشتی ۱۰ عدد
شکر ۱ قاشق غذاخوری
روغن مایع به اندازه کافی
گوشت خورشتی ۴۰۰ گرم
آب لیمو ترش ۱ قاشق غذاخوری
رب گوجه فرنگی ۱ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به اندازه کافی
طرز تهیه
برای تهیه خورش به و آلو ابتدا پیازها را پس از گرفتن پوست، به صورت نگینی ریز خرد کنید. در ادامه یک قابلمه مناسب روی حرارت قرار دهید و کمی روغن داخل قابلمه بریزید. پس از اینکه روغن داغ شد پیازهای خرد شده را اضافه کنید و تفت دهید تا کمی نرم شوند.
در ادامه مقداری زردچوبه به پیاز اضافه کنید و تفت دادن را ادامه دهید تا زمانی که زردچوبه کاملا به خورد پیاز برود. در مرحله بعدی گوشت خورشتی را پس از شستشو به صورت قیمهای (شبیه به خورش قیمه) خرد کنید.
در ادامه گوشت را به همراه مقداری فلفل سیاه و رب گوجه فرنگی به قابلمه اضافه کنید و با پیاز تفت دهید. تفت دادن گوشت را ادامه دهید تا گوشت به طور کامل سرخ شود و رنگش تغییر کند. پس از اینکه رنگ گوشت تغییر کرد چند لیوان آب جوش اضافه کنید.
توجه داشته باشید اضافه کردن رب گوجه فرنگی به خورش بِه اختیاری است. اضافه کردن رب گوجه فرنگی باعث میشود طعم و رنگ خورش بهتر شود. البته باید رب گوجه فرنگی را به طور کامل سرخ کنید تا طعم و بوی خامی اش از بین برود.
درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید گوشت با حرارت ملایم بپزد. در همین حین باید به را آماده کنیم. برای این منظور بهها را بشویید و به صورت مکعبی درشت خرد کنید. نکته مهم در مورد خرد کردن بهها این است که نباید خیلی ریز خرد شوند.
در صورتی که بهها را ریز خرد کنید به دلیل اینکه به بافت نرمی دارد خیلی زود له میشود و در پایان پخت ظاهر خورش را خراب میکند. در ادامه یک تابه مناسب روی حرارت قرار میدهیم و مقداری روغن مایه به تابه اضافه میکنیم.
پس از اینکه روغن داغ شد بهها را اضافه میکنیم و کمی تفت میدهیم تا بهها طلایی شوند. تفت دادن بهها باید به حدی باشد که فقط کمی منسجم شوند و نیاز به تفت دادن زیاد نیست. بهها باید به اندازهای تفت داده شوند که پس از اضافه کردن به خورش له نشوند.
پس از اینکه بهها آماده شدند صبر کنید تا گوشت به طور کامل پخته شود سپس بهها را به همراه کمی نمک اضافه کنید. حرارت زیر خورش را ملایم کنید تا خورش به طور کامل جا بیفتد، برای جا افتادن خورش حدود ۴۵ دقیقه زمان نیاز است.
آلو خورشتی را به مدت ۱۵ دقیقه در آب سرد میخیسانیم سپس در ۱۵ دقیقه پایانی پخت خورش به همراه شکر و آبلیمو به قابلمه اضافه میکنیم. اجازه دهید خورش به غلظت به کافی برسد سپس به همراه نان یا برنج سرو کنید.
نکات پخت خورش به آلو
خورش به و آلو به صورت متداول با گوشت گوسفندی یا گوساله تهیه میشود. البته اگر شما منع مصرف گوشت قرمز دارید میتوانید این خورش خوشمزه را با استفاده از گوشتهای سفید مانند گوشت مرغ یا گوشت بوقلمون تهیه کنید.
برای دستور بالا کافیست که گوشت خورشتی را از مواد لازم حذف کنید و ۶۰۰ تا ۸۰۰ گرم گوشت مرغ یا گوشت بوقلمون اضافه کنید. روش پخت خورش تفاوتی ندارد، ضمن اینکه این خورش با گوشت مرغ سریعتر آماده میشود.
آش شولی + طرز تهیه
آش شولی یکی از آشهای یزدی است که در حین سادگی، خوشمزه نیز هست. در اصل چاشنی این آش، سرکه است، ولی میتوانید آن را با رب انار هم میل کنید.
مواد لازم:
سبزی: (نصف آن اسفناج و نصف دیگر شوید، تره، جعفری و چند شاخه شنبلیله) یک و نیم کیلو
چغندر: دو عدد بزرگ
پیاز: سه عدد
نعنا: خشک دو قاشق غذا خوری
آرد: یک و نیم لیوان
عدس: یک لیوان
روغن: به میزان لازم برای پیاز و نعناع داغ
نمک: به میزان لازم
زردچوبه: دو قاشق مرباخوری
سرکه: به میزان دلخواه
طرز تهیه:
ابتدا چغندر را پوست کنده، سپس آن را به صورت خلالی برش داده و با مقداری آب میگذاریم روی شعله تا نیمپز شود.
بعد از نیم پز شدن چغندر، عدس و سبزی خرده شده را به آن اضافه میکنیم و صبرمیکنیم تا کاملا بپزد.
در این فاصله نعنا و پیاز داغ را درست کرده و به آن زردچوبه را اضافه میکنیم.
به آرد حدود ۴ تا ۵ لیوان آب اضافه کرده و سپس با دست، کاملا آنها را با هم مخلوط میکنیم.
وقتی سبزی و عدس پخته شد نصف پیاز داغ را به قابلمه اضافه کرده و میگذاریم چند غل بخورد.
بعد از آن، ابتدا حدود ۴ لیوان آب جوش به آش اضافه میکنیم و سپس آرد آب گرفته را به آرامی به آش اضافه میکنیم و همزمان هم، خوب به هم میزنیم تا آرد گلوله نشود.
نکته:
اگر آش خیلی غلیظ شد باز هم آب به آن اضافه میکنیم و سپس آن را خوب به هم میزنیم تا غلظت آن چیزی شبیه سوپ شود.
بعد از این که نمک و فلفل آش را اندازه کردیم، به آن نعنا داغ و بقیهی پیاز داغ و سرکه را اضافه میکنیم (البته کمی از آن را برای تزئین نگه میداریم) و میگذاریم تا چند غل بزند تا بوی تند سرکه کم شود.
اگر سرکه دوست نداشتید میتوانید آش را با رب انار میل نمایید