لقب صادق را جدش پیامبر به او داده است . از رسول خدا نقل شده: خداوند از صلب فرزندم محمد باقر پسری آورد كه كلمه حق و زبان صدق و راستی است . ابن مسعود می پرسد: نام او چیست ؟ پیامبر میفرماید: جعفر صادق كه راستگو و درست كردار است . هر كس به او طعن زند و بد گوید و هر كه دست رد بر سینه او زند، به من بد گفته و دست رد بر سینه من زده است.
از امام زین العابدین(ع) سؤال شد: چرا به امام صادق(ع) صادق گفته میشود و حال آن كه همه شما صادق و راستگو هستید؟ فرمود: رسول (ص) فرمود: "إذ ولد إبنی جعفر بن محمد بن علی بن الحسین بن علی ابن ابی طالب فسموه الصادق ، فانه سیكون فی ولده سمی له یدعی الاءمامة بغیر حقها ویسمی كذابا؛
موقعی كه فرزند من جعفر بن محمد بن علی بن حسین متولد شد، او را صادق بگویید، زیرا پنجمین فرزند او جعفر (جعفر كذاب) نام دارد و به دروغ ادعای امامت خواهد كرد و نزد خدا كذاب و افترا زننده به خدا است".(1)
با این نام گذاری می خواستند بگویند كه میان امامان فقط یك جعفر وجود دارد. اگر جعفر دیگری ادعای امامت كرد ، دروغگو است .
پی نوشت:
1- شیخ صدوق ،كمال الدین و تمام النعمة،ص319 ؛ علل الشرایع ،ج1،ص234؛احتجاج طبری،ج2،ص49؛الخرائج راوندی ،ج1،ص269؛مناقب ابن شهرآشوب،ج3،ص393.