0

علائم گوش درد نوزادان، درمان چیست؟

 
fatemeh_75
fatemeh_75
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 10557
محل سکونت : اصفهان

علائم گوش درد نوزادان، درمان چیست؟

 

عوامل مختلفی باعث درد در گوش نوزادان می شوند. معمولا نوزادان از بدو تولد تا شش ماهگی دچار گوش درد می شوند. معمولا این امر، طبیعی است و بیشتر نوزادان دچار این مشکل می شوند. در ادامه مطلب همراه ما باشید تا با علل و راه های درمان گوش درد نوزاد آشنا شوید.

دست بردن به سمت گوش و چرخاندن سر، گریه و بی قراری نوزاد و تغییر رنگ مدفوع، از علائم گوش درد نوزادان هستند. خوراندن مایعات بیشتر به نوزاد و کمپرس آب گرم، می تواند به عنوان درمان خانگی گوش درد محسوب شود.

 

علائم گوش درد نوزادان، درمان چیست؟ 

علل گوش درد نوزادان

علایم گوش درد طبیعی در نوزادان با علایم گوش درد التهابی و عفونی متفاوت است. سبز بودن رنگ مدفوع، مهم ترین علامت گوش درد طبیعی در نوزاد است. در واقع از نظر پزشکان وجود چنین دردی طبیعی است و روند خلقت نوزاد را کامل می کند. اگر نوزاد چنین دردی نداشته باشد نشان دهنده این است که نوزاد از لحاظ شنوایی مشکل دارد.

 

علایم گوش درد در نوزاد

علایم زیر نشان می دهند که نوزاد گوش درد طبیعی دارد و جای نگرانی نیست.

گریه و بی قراری نوزاد

گریه کردن و یکی از علت های بی خوابی نوزادان مخصوصا در شب از نشانه های گوش درد نوزاد است. اگر مادر نتوانست نوع گریه نوزاد خود را تشخیص دهد بهتر است از پزشکی مجرب کمک گرفت.

دست بردن به سمت گوش و چرخاندن سر

اگر نوزاد دچار گوش درد شود، دستان خود را به هنگام بروز این ناراحتی، به سمت گوش های خود برده و یا سرش را به طرفین چرخانده و تکان می دهد.

تغییر رنگ مدفوع

همان طور که گفتیم مهم ترین و بارزترین نشانه گوش درد نوزادان سبز شدن رنگ مدفوع است و از این طریق می توان پی به دلیل گریه و ناراحتی نوزاد برد.

فشار دادن گوش های نوزاد

به هنگام گریه نوزاد، گوش های او را کمی فشار دهید اگر گریه وی بیشتر شد، مشخص می شود که نوزاد گوش درد است.

 

علائم گوش درد نوزادان، درمان چیست؟ 

علایم گوش درد ناشی از عفونت

اگر گوش درد به خاطر عفونت، التهاب، عدم درمان سرماخوردگی نوزادان، نفوذ کردن آب به داخل گوش و… باشد، در این مواقع نیز نوزاد بی قرار شده و دستانش را به سمت گوش هایش می برد. گریه نوزاد به هنگام خواب شبانه و یا شیر نخوردن نوزاد و کم اشتها شدن وی از علل عفونت و درد گوش می باشد.

اگر عفونت شدید باشد، نوزاد تب کرده و ترشحات زرد و یا سفید رنگی که بوی بدی هم دارند، از گوش نوزاد خارج می شوند. اگر عفونت گوش نوزاد درمان نشود منجر به سوراخ شدن پرده گوش شده و مشکلات شنوایی برای نوزاد ایجاد می شود.

برای پیشگیری از سرما خوردگی نوزاد و در نتیجه عفونت و گوش درد نوزاد, بهتر است که او را واکسینه کنید، از خوابیدن نوزاد به هنگام شیر خوردن جلوگیری کنید تا شیر به داخل گوش ریخته نشود، نوزاد را از افراد و یا کودکان سرما خورده دور نگه دارید.

برای درمان عفونت گوش، نوزاد را نزد پزشک ببرید.

اگر عفونت گوش شدید نباشد می توان با عسل آن را درمان کرد. مقدار کمی از عسل طبیعی را بر روی حرارت غیر مستقیم مثل بخار کتری قرار داده تا کمی نرم و روان شود اما داغ نشود. سپس نوزاد را به یک طرف بخوابانید و با استفاده از یک چوب کبریت مقداری از عسل را بردارید. چوب کبریت آغشته به عسل را در فاصله دو تا سه سانتی متر بالای گوش نگه دارید. سپس در همان فاصله فقط یک قطره از عسل را در سوراخ گوش نوزاد بریزید.

اجازه دهید نوزاد چند دقیقه ای در همان حالت بماند تا عسل کاملا وارد گوش شود. در همین حین اطراف گوش نوزاد را به آرامی بمالید. این روش درمانی موجب تسکین گوش درد نوزاد شده و عفونت گوش و حتی تب وی هم بهبود می یابد.

 

چطور می توانم از عفونت گوش ها پیشگیری کنم؟
حالا که می دانید آلودگی ها چگونه وارد گوش ها می شوند، در انتها راهنمایی هایی برای جلوگیری از انباشت آلودگی پشت پرده گوش کودک پیشنهاد می کنیم :
شیرمادر : شیر مادر ایمنی طبیعی بدن را بالا می برد
تغذیه به حالت عمودی با شیشه شیر : تغذیه کودک در وضعیت نیمه نشسته ( با زاویه حداقل 30 درجه ) و حفظ این وضعیت حداقل 30 دقیقه بعد از آن
استفاده از پستانک را محدود کنید : تحقیقات نشان داده است که میان استفاده از پستانک و عفونت های گوش میانی رابطه وجود دارد. اسثفاده از پستانک را به ویژه بعد از شش ماهگی نوزاد به زمان خواب شبانه کودک محدود کنید.
سیستم ایمنی کودک را تقویت کنید : میوه ها، سبزیجات و غذاهای دریایی سیستم ایمنی کودک را تقویت می کنند
کودک این مراحل را پشت سر خواهد گذاشت : خبر خوب این است که با رشد کودک، شیپور استاش بلندتر و باریک تر شده و بیشتر کج می شود، در نتیجه ورود آلودگی و مایعات در گوش میانی سخت تر می شود و به طور همزمان سیستم دفاعی کودک نیز به بلوغ کافی رسیده و میزان عفونت گوش را کمتر می کند. 

 

درمان درد گوش در نوزاد

همان طور که گفتیم این نوع گوش درد کاملا طبیعی است و درمانی هم ندارد. ولی در ادامه راهکارهایی طبیعی و سنتی را معرفی می کنیم تا درد گوش نوزاد تسکین یابد و خوابی راحت داشته باشد. توصیه می شود به هیچ وجه از داروهای شیمیایی جهت تسکین درد نوزاد استفاده نشود.

 

درمان گوش درد طبیعی نوزاد 

به هنگام گوش درد نوزاد، برای بهبود یافتن درد وی، گوشش را گرم کنید. این روش درمانی بسیار موثر بوده و بی ضرر هم می باشد.بدین منظور ابتدا قسمت خارجی گوش نوزاد و دور تا دور آن را با روغن های گیاهی و طبیعی مثل بنفشه، سیاهدانه، گردو، زیتون و یا ترکیبی از آن ها، بمالید.

سپس پنبه ای را کمی به یکی از این روغن ها آغشته کرده و در دهانه گوش (روی سوراخ گوش) قرار دهید. پنبه به اندازه ای باشد که داخل گوش نرود و قدری به روغن آغشته شود که روغنی از آن به داخل گوش جاری نشود. وقتی نوزاد آرام شد پنبه را از گوش خارج کنید. با این روش گوش درد نوزاد تسکین می یابد.

 

 

علائم گوش درد نوزادان، درمان چیست؟ 

 

درمان‌های خانگی برای گوش درد نوزاد
در اینجا به چند راه حل خانگی برای درمان و کاهش گوش درد نوزاد اشاره می‌شود:
کمپرس آب گرم
سعی کنید یک کمپرس گرم و مرطوب (یا پارچه گرم و مرطوب) را به مدت 10 تا 15 دقیقه بر روی گوش نوزاد خود بگذارید، این کار می‌تواند درد او را کاهش دهد.
روغن گرم
اگر از گوش کودک مایعی خارج نمی‌شود و پزشک هم به پارگی پرده گوش آن مشکوک نشده است، می‌توانید چند قطره روغن زیتون یا روغن کنجد گرم (مطابق دمای اتاق) را، در گوش کودک بریزید.
اجازه ندهید آب بدن کودک کم شود.
به کودک خود مایعات دهید.
سر نوزاد خود را بالا نگه دارید.
سر کودکتان را بالا نگه دارید؛ می‌توانید یک یا دو بالش زیر تشک نوزاد خود قرار دهید.
 

مهم‌ترین مطالب در این‌باره:
گوش درد نوزاد معمولا از وجود عفونت می‌باشد که آنها را بی تاب می‌کند. علاوه براین تجمع مایع داخل گوش و یا ورود یک جسم خارجی نیزمی‌تواند در گوش درد نوزاد تأثیر داشته باشد. هنگامی که فرزندتان زیاد بی‌قراری می‌کند و شما نسبت به وجود گوش درد او مشکوک هستید بهترین کار برای تشخیص این مشکل مشورت با پزشک است. آگاهی از علت هایی که منجر به این مشکل می‌شود به شما کمک خواهد کرد که برای رفع آن چه اقداماتی باید انجام دهید.
همچنین آشنایی با علائم مربوط به گوش درد نوزادان، به شما در تشخیص به موقع این مشکل یاری می‌رساند. در ادامه این مقاله به توضیحاتی درباره علل و علائم گوش درد نوزادان پرداخته ایم.

آیا مصرف آنتی بیوتیک برای بهبود گوش درد نوزاد ضروری است؟
درمان گوش درد در نوزادان وکودکان، به نوع و میزان شدت آن بستگی دارد. پزشک ممکن است برای درمان برخی از انواع گوش درد، نظیر ورم حاد گوش خارجی آنتی بیوتیک تجویز کند اما در کل به دلیل برخی از عوارض ناخوشایند آنتی بیوتیک‌ها برای کودکان معمولا تا حد ممکن از تجویز آن‌ پرهیز می‌شود.
خوشبختانه در بسیاری از موارد سیستم ایمنی بدن کودک بدون دریافت آنتی بیوتیک نیز قادر است با عفونت‌ها مبارزه کند و آن‌ها را از بین ببرد.
از جمله عوارض ناخوشایند مصرف آنتی بیوتیک در کودکان می‌توان به اسهال، استفراغ و واکنش‌های آلرژیک اشاره کرد که در برخی موارد می‌تواند برای کودک بسیار جدی و خطرناک باشد. 60 درصد کودکان با گذشت 24 ساعت درد گوششان بهبود می‌یابد. با گذشت چند روز این میزان به 80 تا 90 درصد می‌رسد.
اگر در طول این زمان درد فرزندتان کاهش پیدا نکرد یاعفونت او بدتر شد احتمالا پزشک برای درمان، آنتی بیوتیک تجویز خواهد کرد.

مراقبت های خانگی برای گوش درد نوزاد
پزشکان معمولا از والدین می‌خواهند که 2 تا 3 روز شدت علائم فرزندشان را تحت نظر داشته باشند. در حقیقت می‌خواهند به سیستم ایمنی کودک این فرصت را داده تا بتواند بدون کمک گرفتن از آنتی بیوتیک‌ها با مشکل خود مبارزه کند.
در این زمان معمولأ برای کاهش درد نوزاد توصیه‌هایی به والدین می‌شود که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد.

1- مایعات بیشتری به فرزند خود بدهید
نوشیدن مایعات بیشتر فشار گوش میانی را کاهش خواهد داد و به کاهش درد گوش کمک بسیار زیادی خواهد کرد.


علائم گوش درد نوزادان، درمان چیست؟
2- استفاده از داروهای مسکن
در نوزادان بالای 6 ماه ممکن است والدین از استامینوفین‌های مخصوص کودکان برای کاهش درد و پایین آوردن تب استفاده کنند. اما توجه کنید که قبل از دادن این داروها به نوزادان زیر 3 ماه حتما با پزشک مشورت کنید.

توجه به چند نکته ضروری در مورد گوش درد نوزاد
تجویز خودسرانه دارو به نوزاد می‌تواند منجر به عوارض بسیار خطرناکی شود پس هرگز بدون مشورت با پزشک به نوزاد دارو ندهید. به خصوص در دادن آنتی بیوتیک به نوزاد رعایت احتیاط بسیار اهمیت دارد.
پزشک با توجه به علتی که برای گوش درد فرزندتان تشخیص می‌دهد داروی مناسب را برای او تجویز خواهد کرد.
علاوه بر این اگر متوجه شدید که جسمی خارجی وارد گوش نوزادتان شد، هرگز خودتان برای خارج کردن آن اقدام نکنید بلکه نوزاد را به مراکز بهداشتی درمانی برده و از متخصصان بخواهید که این کار را انجام دهند.

روش های درمان خانگی گوش درد نوزادان
استفاده از کمپرس گرم می تواند تاثیر بسزایی در کاهش درد گوش داشته باشد چرا که گرما از میزان درد می کاهد به گونه ای که می تواند مانع از تکثیر میکروارگانیسم‌ ها نیز شود.
برای استفاده از این روش باید یک پارچه تمیز را به آب گرم آغشته کرد و بعد از گرفتن آب آن را به مدت 5 دقیقه روی گوش قرار داد و بعد 10 دقیقه صبر کرد و سپس دوباره همین کار را انجام داد.
کمپرس سرد نیز در زمره دیگر روش های درمان گوش درد می باشد چرا که سرما باعث کرخت شدن عصب های اطراف گوش می شود به گونه ای در سایه انجام این روش از میزان درد کم خواهد شد.
استفاده از سیر نیز می تواند در درمان گوش درد موثر واقع شود چرا که سیر خاصیت درد کُش و ضد باکتریایی دارد که می تواند گوش درد عفونی را تا حد زیادی تسکین دهد.
مکیدن یا جویدن نیز تاثیر بسزایی در کاهش درد گوش ناشی از تغییر فشار خواهد داشت در این روش کودکان زیر چهار سال می توانند با مکیدن شیر مادر گوش درد را برطرف کنند و در کودکان بالای چهار سال با جویدن آدامس این عارضه درمان خواهد شد.
استفاده از روغن زیتون در صورت عدم عفونت و یا نبود علائم پارگی پرده گوش می‌ تواند درمان موثری برای کاهش درد باشد در این روش کافی است که مقداری روغن زیتون را گم کرده و سپس با قطره چکان دو الی سه قطره از روغن زیتون را در داخل گوش بریزید تا پس از گذشت مدت زمان کوتاهی درد گوش به راحتی از بین برود.
شایان ذکر است مصرف شیر مادر خود می‌تواند یکی از موثرترین روش های درمان گوش درد در نوزادان باشد چرا که شیر مادر سرشار از آنتی بادی‌ های طبیعی است که خود می تواند در درمان گوش درد بسیار موثر واقع شود.

دوشنبه 25 فروردین 1399  2:24 PM
تشکرات از این پست
zahra_53
دسترسی سریع به انجمن ها