0

دیدنی های ایلام

 
fatemeh_75
fatemeh_75
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 10557
محل سکونت : اصفهان

دیدنی های ایلام

دیدنی های ایلام؛ از طاق شیرین و فرهاد تا تفرجگاه تجریان (قسمت اول)

 

 

استان ایلام از استان‌های غربی کشور است که در تقسیمات کشوری گذشته، جزو بخشی از استان پنجم (کرمانشاهان) بوده است. این استان کمابیش جنگلی است و مقاصد بکری برای دوست‌داران طبیعت‌گردی دارد.

وجود کوه‌ها، رودخانه‌ها، آبشارها، مناطق کوهستانی حفاظت‌شده و دشت‌های وسیع و حاصلخیز، این استان را به مقصدی برای گردشگران طبیعت‌گرد تبدیل کرده است.

این استان همچنین میزبان آثار تاریخی زیادی است که نشانی بر وجود کانون جوامع بشری در این منطقه بوده است. در این مقاله بخشی از دیدنی‌های استان ایلام را معرفی خواهیم کرد.

قلعه اسماعیل خان ایلام

قلعه اسماعیل خان ایلام

در ارتفاعات انبار آب و مشرف به شهر ایلام، قلعه و استحکاماتی ساخته شده که به اسماعیل خان معروف است. محدوده‌ی قلعه کوهستانی و دارای صخره‌هایی است که مسیر عبور را دشوار کرده است. در بخش جنوب شرقی اما، که مسیر ارتباطی قلعه هم بوده، مسیر گذر مناسب‌تر است.

این قلعه با سنگ‌های کوهستانی و ملات گچ ساخته شده است. با اندکی تراش به سنگ‌ها، آن‌ها را در کنار یکدیگر قرار داده و ردیف‌های نسبتا منظمی ایجاد کرده‌اند.

کوه چمن گیر

کوه چمن گیر ایلام

کوه چمن‌گیر یکی از مقاصد مناسب و بکر برای کوه‌نوردی و طبیعت‌گردی در ایلام است. این کوه در شیروان و فاصله ۲۲ کیلومتری جنوب شرقی ایلام قرار دارد. ارتفاع کوه ۲۵۷۸ متر است.

رودخانه‌های گراب و چرداول از این کوه سرچشمه می‌گیرند.

رودخانه‌های گراب و چرداول از این کوه سرچشمه می‌گیرند. کوه چمن‌گیر جزو رشته «کبیرکوه» از کوهستان زاگرس است.

این کوه از جنوب شرقی به کوه سیروان و از شمال غربی به کوه قلارنگ متصل می‌شود.

کوه اهوران

کوه اهوران ایلام

کوه اهوران از دیگر دیدنی‌های استان ایلام است که برای طبیعت دوستان و افرادی که عاشق ماجراجویی هستند، مکان بی‌نظیری به شمار می‌آید.

این کوه در ۸۳ کیلومتری شمال شرقی ایلام است. ارتفاع آن ۲۱۲۰ متر است و ۲۴ کیلومتر به سمت جنوب شرقی کشیده شده است. این کوه از دره جزمان رود در غرب شروع می‌شود و به کوه‌های کولیته و کازه تر می‌رسد.

غار کناتاریکه

غار کناتاریکه ایلام

غار کناتاریکه، غاری عظیم در ارتفاعات «سیوان کوه» ایلام است. ارتفاعات سیوان کوه در ۳۵ کیلومتری مسیر ایلام-دره‌شهر و نزدیک به روستای پاکل قرار دارد.

هیچ موجود زنده‌ای در غار زندگی نمی‌کند.

داخل این غار پرده‌های سنگی به همراه ستون و مجسمه‌های استالاکتیتی و استالاگمیتی بسیار زیبا قرار دارد. یک حوضچه آبی هم در این غار وجود دارد. عمق غار ۳۵۰ متر است و هوای داخل آن به شدت سرد است. به همین دلیل است که هیچ موجود زنده‌ای در غار زندگی نمی‌کند؛ البته اکسیژن داخل غار مناسب است.

تفرجگاه تجریان

تفرجگاه تجریان ایلام

۲۰ کیلومتر بعد از ایلام در مسیر جاده چوار، تفرجگاهی با درختان زیبا و انبوه وجود دارد که به نام تجریان معروف است. تجریان منطقه خوش آب‌و‌هوایی است که به عنوان ییلاق منطقه و اهالی اینجا شناخته می‌شود.

نزدیک تجریان، منطقه خوش آب‌و‌هوای دیگری وجود دارد که با نام «تنگ بهشت» مشهور است. تنگ بهشت نیز با استقبال گردشگران و مسافران روبرو شده و به همین دلیل، در اکثر اوقات سال این منطقه میزبان گردشگران است.

تجریان در ۲۰ کیلومتری ایلام، در مسیر چوار در منطقه‌ای به نام «مورت و بولی» قرار دارد.

منطقه شکار ممنوع زله زرد

منطقه شکار ممنوع زله زرد

زله‌زرد یکی از مناطق مهم در ایلام است که زیستگاه گونه‌های گیاهی و جانوری کمیابی در کشور است. این منطقه ۸۰ هزار هکتار وسعت دارد.

در زله‌زرد، جانورانی مانند کل و بز وحشی، قوچ و میش، آهو، گرگ، روباه، خرگوش، تشی و بزمچه وجود دارند. از میان پرندگان هم کبک، تیهو، سار و فاخته در این زیستگاه زندگی می‌کنند.

طاق شیرین و فرهاد

طاق شیرین و فرهاد ایلام

طاق شیرین و فرهاد، بنای کوچکی در ایلام است که به باور مردم محلی، فرهاد در مدت نصف روز آن را برای استراحت شبانه شیرین ساخته است. خیلی از قدیمی‌ها و افراد مسن‌تر در ایلام، این بنا را با نام «طاق شیرین» می‌شناسند.

طاق شیرین، طاقی سنگی است که رو به جنوب شرقی و در دامنه کوه قرار دارد. این بنا، طاقی با پلان مربع است که ۳۲۰ متر طول و ۲۹۰ سانتی‌متر عرض دارد. ارتفاع طاق ۲۲۰ سانتی‌متر است.

طاق شیرین در پشت بام، به جای فرم هلالی، مسطح و یکنواخت است.

این بنا به طور کامل از سنگ‌هایی ساخته شده که تراش خورده و به صورت ردیفی و بدون ملات (اصطلاحا خشکه چین) روی هم قرار گرفته‌اند.

ویژگی منحصربه‌فرد طاق شیرین در طراحی پشت بام طاق است که به جای فرم هلالی، به شکل مسطح و یکنواخت ساخته شده است.

این ساختمان باستانی متعلق به دوره ساسانیان است و در ایلام، شهرستان ایوان، بخش رزنه، روستای چهل زرعی، تنگ کوشگ قرار دارد. این اثر در اسفند ۱۳۸۱ ثبت ملی شده است.

نقش برجسته گل گل ملکشاهی

نقش برجسته گل گل ملکشاهی ایلام

نقش برجسته گل گل ملکشاهی، سنگ نوشته‌ای به زبان آشوری و خط میخی است که روی صخره‌ای در نزدیکی روستای گل گل ملکشاهی قرار دارد. ابعاد کتیبه ۱۳۵ در ۹۰ سانتی‌متر و مستطیل عمودی است.

روی سطح کتیبه بعد از صاف شدن، پیکر پادشاه آشوری به شکل برجسته وجود دارد. سطرهای متن کتیبه با خطوط افقی کنده‌کاری شده، از هم متمایز شده‌اند.

در متن کتیبه در مورد فتح ایلام و انقراض تمدن ایلام باستان توسط آشوری‌ها نوشته شده است.

این اثر در ۸ کیلومتری شهر ارکواز، روی نمای دیوار شرقی تنگه کوچکی قرار دارد که روستای گل گل در دهانه آن مستقر است. این اثر در دی ۱۳۵۵ ثبت ملی شده است.

آبشار وه ریز

آبشار وه ریز ایلام

آبشار وه‌ریز در نزدیکی روستایی به نام چشمه کبود قرار دارد. این روستا از توابع بخش مرکزی شهر ایلام است.

ارتفاع آبشار ۱۰ متر است و از روی صخره‌ای هلالی به پایین می‌ریزد. سرچشمه‌ی آبشار، ارتفاعات کبیرکوه در غرب ایلام است.

منطقه حفاظت شده کبیرکوه

منطقه حفاظت شده کبیر کوه

کبیرکوه بزرگ‌ترین و مهم‌ترین رشته‌کوه استان ایلام است و از مجموعه‌ای کوه بلند تشکیل شده که قسمتی از رشته‌کوه بزرگ زاگرس هستند. این رشته‌کوه در جهت شمال غربی-جنوب شرقی امتداد دارد. کبیرکوه از مناطق پر باران، سرسبز و پرآب در ناحیه کوهستانی زاگرس است.

منطقه حفاظت‌شده کبیرکوه، وسعتی حدود ۱۶۶۵ هکتار دارد که گونه‌های جانوری مختلفی مانند کل، بز، خرس، پلنگ، قوچ، میش و آهو در آن زندگی می‌کنند.

اطراف این منطقه، دو جاده ایلام-دره‌شهر و دره‌شهر-آبدانان وجود دارد. این منطقه، مقصد مناسبی برای طبیعت‌گردی است که البته نیاز به معرفی بیشتر و همچنین ایجاد امکانات مناسب و ساماندهی برای حضور گردشگران دارد.

سه شنبه 5 فروردین 1399  11:59 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
fatemeh_75
fatemeh_75
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 10557
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:دیدنی های ایلام

دیدنی های ایلام؛ از کاخ فلاحتی تا تنگ ارغوان (قسمت دوم)

 (قسمت دوم)

 

استان ایلام کمابیش جنگلی است و مقاصد بکری برای دوست‌داران طبیعت‌گردی دارد. وجود کوه‌ها، رودخانه‌ها، آبشارها، مناطق کوهستانی حفاظت‌شده و دشت‌های وسیع و حاصلخیز، این استان را به مقصدی برای گردشگران طبیعت‌گرد تبدیل کرده است.

این استان همچنین میزبان آثار تاریخی زیادی است که نشانی بر وجود کانون جوامع بشری در این منطقه بوده است. در این مقاله بخشی از دیدنی‌های استان ایلام را معرفی خواهیم کرد.

شهر تاریخی ماداكتو

شهر تاریخی ماداکتو

ماداکتو شهری متعلق به دوران ساسانیان است و ۱۴۰۰ سال قدمت دارد. در این شهر تاریخی، برج‌های نگهبانی، خیابان، سیستم آبكشی و دفع فاضلاب وجود داشته كه متاسفانه در یک زلزله تخریب شده، اما بقایای این شهر موجود است و اکنون میراث فرهنگی به صورت ضعیف از آن حفاظت می‌کند. شهر تاریخی ماداكتو در سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

دره ییلاقی هفتاو میشخاص (هفت آب)

دره میشخاص ایلام

دره میشخاص از روستای جعفر آباد در فاصله ۳۰ کیلومتری ایلام شروع می‌شود و تا ارتفاعات طولاب ادامه دارد که در آن جنگل و باغ درهم آمیخته‌اند. درختان گردو، انواع میوه‌ها، چندین روستا در مسیر ییلاقی دره با مردمی مهمان‌نواز و مهربان، نزدیک بودن دره با تفریحگاه جنگلی گاوز و مزارع متنوع آن باعث شده بازدیدکنندگان و گردشگران زیادی به این سو جذب شوند.

در دو کیلومتری این دره ییلاقی و در طول مسیر جاده اصلی ایلام به دره شهر، جنگل انبوه و زیبای مله پنجاو قرار دارد که بسیار زیبا است. دره ییلاقی هفتاو میشخاص با باغات و مزارع یکی از مناطق سرسبز و دیدنی ایلام است که محصولات آن کیفیت مطلوبی دارند و در داخل و خارج این استان به فروش می‌رسد.

سراب کلان و سیمره

سیمره ایلام

سد سیمره - منبع عکس: ایلام امروز

این روستای کوهستانی چشم‌اندازهای جذاب و متنوعی شامل جنگل، رودخانه و کوهستان‌های سرسبز دارد که گردشگران زیادی را جذب می‌کند. رودخانه سراب کلان و جنگل‌های بلوط از جاذبه‌های این روستا هستند.

رودخانه سراب کلان از کوه‌های اطراف سرچشمه می‌گیرد و در بهار و تابستان چشم‌انداز فوق‌العده‌ای دارد. روستای هدف گردشگری سراب کلان با وجود جاذبه‌های طبیعی، گردشگری و جذب گردشگران بسیار در طول سال، فرصتی برای توسعه گردشگری و طبیعت‌گردی است.

تفرجگاه جنگلی ششدار

تفرجگاه جنگلی ششدار

تفرجگاه جنگلی ششدار - منبع عکس: ایلام امروز

تفرجگاه جنگلی ششدار در ۵ کیلومتری ایلام، در مسیر جاده ایلام - کرمانشاه قرار دارد و از مهم‌ترین تفریحگاه‌های ایلام است. ششدار در نزدیکی شهر ایلام است و به دلیل نزدیک بودن به منجل (تفریحگاهی در ایلام)، با استقبال زیادی روبرو می‌شود و در فصل‌های بهار و پاییز، میزبان گردشگران زیادی است.

کوه معروف قلاقیران که  به عنوان نماد شهر و استان ایلام شناخته می‌شود، در این ناحیه قرار دارد.

آبشار گچان

آبشار گچان

آبشار گچان ابتدای جاده ایلام به سرابله، بعد از عبور از تونل بزرگ این مسیر در ۱۵ کیلومتری شهر ایلام قرار دارد. منطقه گچان پوشیده از درختان زیبای بلوط است. این منطقه در نزدیکی کوه‌های مانشت و قلاجه، در کنار دره زیبای گچان واقه است. چشمه‌ی پر آبی در این دره جاری است که آبشار زیبای گچان را ایجاد می‌کند.

اهالی روستاهای اطراف برای مصارف خود و آبیاری باغ‌های میوه از آب این چشمه استفاده می‌کنند.

قلعه والی (موزه مردم شناسی)

قلعه والی ایلام

قلعه والی بنایی تاریخی در ایلام است که در قسمت شمالی خیابان پاسداران قرار دارد. این بنا در واقع محل اسکان والی در فصل تابستان بوده که روی تپه‌ای ساخته شده و ارتفاع آن از اطراف ۳/۵ تا ۴ متر است.

سنگ‌ نوشته‌ای در تخت خان وجود دارد که در آن به تاریخچه این قلعه اشاره شده است. طبق این سنگ نوشته، معمار قلعه والی، حاج درویش علی کرمانشاهی بوده و کارهای حجاری را رضاقلی انجام داده است.

قسمت شمالی قلعه یک تالار شاه‌نشین وجود دارد که ابعاد آن بزرگ‌تر از سایر اتاق‌های قلعه و بسیار زیبا و دیدنی است. وسط آن حوض کوچکی است که اطراف و داخل آن با سنگ مرمر تزئین شده بوده، اما هنگام بازسازی با کاشی‌های رنگی تزئین شده است.

قلع والی سال ۱۳۸۵ به موزه مردم‌شناسی ایلام تغییر کاربری داد که از بخش‌های مختلفی تشکیل شده است و اکنون از غنی‌ترین موزه‌های تخصصی مردم‌شناسی محسوب می‌شود.

کاخ فلاحتی

کاخ فلاحتی ایلام

کاخ فلاحتی به دستور غلامرضا خان ابوقداره ایجاد شد. این کاخ که در محوطه سازمان جهاد کشاورزی استان ایلام قرار گرفته بود، به کاخ فلاحتی (کشاورزی) معروف شد. این ساختمان در گذشته با باغ محصور شده بود؛ اما با توسعه شهری، فضای باز کاخ تبدیل به ساختمان و خیابان شده و کاخ فلاحتی نمای پیشین خود را از دست داده است.

سال ۱۳۹۰، بنای تاریخی کاخ فلاحتی به موزه کشاورزی ایلام تبدیل شد. این موزه ۴ فضای نمایشی دارد؛ شامل بخش ابزارهای سنگی، بخش کشاورزی سنتی که نمایش مراحل کاشت، داشت و برداشت را دارد، بخش گیاهان دارویی و اسناد زمین‌های کشاورزی.

تنگ ارغوان

تنگ ارغوان ایلام

تنگ ارغوان در ۳ کیلومتری شمال شرقی شهر ایلام، در مسیر رودخانه‌ای قرار دارد که با گل‌ها و درختان ارغوانی پوشیده شده است و فصل بهار زیبایی وصف‌ناپذیری دارد. این منطقه رویایی که در گذشته گاوز نامیده می‌شد، در ورودی راه شمالی مسیر کرمانشاه به ایلام در حوزه دهستان میشخاص (میه خاص) در کنار تونل جدید آزادی قرار دارد. به دلیل ویژگی‌های طبیعی این منطقه، زنبورداری در اینجا رونق خوبی دارد.

تنگه رازیانه

تنگه رازیانه نزدیک روستای چنارباشی (۴۵ کیلومتری شهر ایلام، قرار گرفته است. تنگه رازیانه، دره باریک و عمیقی است که در منطقه‌ای سرسبز قرار دارد و درون آن رودی روان است.

۷۵ هکتار از زمین های تنگه رازیانه در سال ۱۳۸۸ به عنوان اثر طبیعی - ملی معرفی شد و همان سال در فهرست آثار طبیعی – ملی ایران ثبت شد.

تنگه رازیانه، از مناطق طبیعی و بکری است که محیط بی‌نظیری برای تفریح و گردشگری دارد و هر سال گردشگران بسیاری را به خاطر طبیعت بکر به خود جذب می‌کند.

سه شنبه 5 فروردین 1399  12:00 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها