برخی متخصصان تغذیه بر این اعتقاد هستند که غذاهای تند و پرادویه فراتر از ایجاد یک حس تندی در زبان کودکان هستند و باعث تحریک سیستم عصبی آنها نیز میشوند. به همین دلیل توصیه میکنند که والدین به کودکان خود بهخصوص در سنین پایین غذاهای تند و پرادویه ندهند.
فرزاد برهمندپور؛ کارشناس ارشد تغذیه و ارتقای سلامت
چرایی مصرف غذاهای تند در کودکان
در بسیاری از رژیمهای غذایی آسیای شرقی، ذائقه کودکان از دوران کودکی به تدریج آماده مصرف غذاهای بسیار تند و پرادویه میشود. یکی از دلایل این امر میتواند به عادات غذایی مادر به مصرف غذاهای تند مربوط باشد. در واقع مصرف یک رژیم غذایی تند و پرادویه از دوران بارداری و سپس شیردهی در مادر باعث میشود که کودک از دوران جنینی و نوزادی به طعم تند و خاص عادت نماید و در طی دوران رشد کمتر مشکلی با مصرف مزههای تند و پرادویه غذاها داشته باشد. از سوی دیگر زندگی در آب و هوای گرم و مرطوب و شرجی به نوعی بدن انسان را آماده میکند تا تحمل بالاتری به مصرف غذاهای پرادویه و تند داشته باشد. هرچند که نظر متخصصان علوم سلامت در مورد مصرف مداوم غذاهای تند در کودکان چندان مثبت
نمیباشد.
نظرات متخصصان علوم سلامت در مورد مصرف غذاهای تند توسط کودکان
اکثر پزشکان و متخصصان تغذیه و سلامت به مادران در دوران بارداری و شیردهی توصیه میکنند که از مصرف غذاهای پرادویه و تند در رژیم غذایی خود پرهیز نمایند، چون میتوانند باعث تحریکپذیری عصبی بیشتر در جنین و نوزاد شوند. حتی تحقیقات علمی در زمینه شیر مادر نشان دادهاند که ترکیبات شیمیایی ناشی از مزه تند مواد غذایی به راحتی میتوانند وارد ترکیب شیر مادر شده و آن را بدطعم نمایند و منجر به مصرف کمتر شیر توسط نوزاد شوند. به همین دلیل به مادران شیردهی که عادت به خوردن غذاهای تند دارند، توصیه میشود که حداقل در 6 ماه اول زندگی نوزادشان از مصرف غذاهای تند و پرادویه در رژیم غذایی خود به شدت پرهیز نمایند تا رشد و نمو نوزادشان به بهترین نحوه ممکن مقدور شود. برخی متخصصان تغذیه بر این اعتقاد هستند که غذاهای تند و پرادویه فراتر از ایجاد یک حس تندی در زبان کودکان هستند و باعث تحریک سیستم عصبی آنها نیز میشوند. به همین دلیل توصیه میکنند که والدین به کودکان خود بهخصوص در سنین پایین غذاهای تند و پرادویه ندهند. حتی مصرف مواد غذایی که بالقوه تند نیستند، ولی گیرندههای چشایی تند موجود بر روی زبان کودک را تحریک میکنند، مانند سیر و پیاز را نیز نباید به کودکان زیر 3 سال داد، چون آنها را تحریک به عدم مصرف کافی مواد غذایی میکند.
منافع مصرف متعادل غذاهای تند در کودکان
در مورد کودکانی که در آب و هوای استوایی یا گرم و شرجی زندگی میکنند، ممکن است مصرف متعادل غذاهای تند باعث به تعادل در آمدن الکترولیتها و مواد معدنی موجود در بدن آنها شود. به علاوه اینکه نیاز بدن آنها را به مصرف آب بیشتر افزایش میدهد که در واقع این یک اثر مثبت غیر مستقیم مصرف این مواد غذایی برای نوشیدن آب مورد نیاز بدن کودک در آب و هوای گرم و شرجی است.
مضرات مصرف غذاهای تنددر کودکان
یکی از مهمترین اثرات منفی غذاهای تند در کودکان ایجاد مشکلات گوارشی میباشد، بهخصوص اینکه مصرف طولانیمدت غذاهای بسیار تند در برخی کودکان با نژاد سفید و ساکن در مناطق معتدل با بروز زخم معده و روده باریک، وجود خون در مدفوع، سوزش شدید مقعد در هنگام دفع مدفوع و بروز بواسیر در ارتباط میباشد. به علاوه این که دربرخی از کودکان مصرف غذاهای تند با حساس کردن سیستم ایمنی بدن باعث واکنشهای آلرژیک و مشکلات خود ایمنی در کودکان حساس میشود.
بهترین سن مصرف غذاهای تند توسط کودکان
بر اساس نظر پزشکان و متخصصان تغذیه، به کودکان زیر 3 سال نباید غذاهای بسیار تند و پرادویه داد. البته در سنین بالاتر نیز مصرف غذاهای تند باید متناسب با تحمل کودک به او داده شود.
توصیه مهم به والدین
والدین باید توجه نمایند که مصرف همیشگی غذاهای تند در رژیم غذایی کودکان کم سن و سال با مقاومت در دفع مدفوع و یا حضور خون در مدفوع در ارتباط میباشد که در این موارد اولین قدم حذف غذاهای پرادویه و تند در رژیم غذایی کودک و قدم دوم مراجعه به پزشک اطفال میباشد.
تا چه میزان تندی غذا برای کودک ایمن است؟
مصرف ادویههای تند مانند انواع فلفل یا سسهای تند در کودکان بالای پنج سال فقط تا حدی ایمن میباشد که باعث سوزش شدید زبان کودک نشود. به علاوه اینکه توصیه میشود به کودکان پس از مصرف غذاهای تند و پرادویه، مقداری آب داده شود تا بنوشند تا با رقیق شدن ترکیبات شیمیایی مسئول تندی، اثر آنها در بدن کودک کم شود.