0

ماجرای خواندنی قلعه سردار اسعد بختیاری یا کاخ مشروطیت!

 
majid68
majid68
کاربر طلایی2
تاریخ عضویت : بهمن 1388 
تعداد پست ها : 4493
محل سکونت : اصفهان

ماجرای خواندنی قلعه سردار اسعد بختیاری یا کاخ مشروطیت!

 

چهارمحال و بختیاری جزو  استان‌های از ایران است که تاریخ بسیار غنی در خود نگاه داشته است. قلعه و خانه‌های تاریخی این استان اغلب با تاریخ معاصر ایران گره خورده‌اند و هر کدام برای ما روایتی جالب دارند. یکی از این بناهای قلعه یا کاخ سردار اسعد بختیاری است که جزو بناهای دوره قاجار این استان محسوب می‌گردد. 

جونقان، قلعه جونقان

قلعه سردار اسعد بختیاری یا قلعه جونقان در شهر جونقان از توابع شهرستان فارسان واقع شده است. جونقان در جنوب غربی شهرکرد و در فاصله ۴۲ کیلومتری این شهر قرار دارد. شهر جونقان نقش مهمی در انقلاب مشروطه و فتح تهران داشته است . به طور کلی در این شهر آثار تاریخی بسیاری وجود دارد که یکی از مهم‌ترین آثار قلعه سردار اسعد بختیاری می‌باشد.

sardar-as-ad-castel-jonaqan1.jpeg

تاریخچه ساخت قلعه

به گفته مورخانه جونقان به علت شرایط جغرافیایی و همچین مردمان شجاع و دلاوری که داشته، مورد توجه حسینقلی خان ایلخانی قرار می‌گیرد. حسینقلی‌خان این شهر را مرکز سوق‌الجیشی خود قرار می‌دهد و همیشه پیروزی‌های خود را مدیون شجاعت مردم جونقان و موقعیت این شهر می‌دانسته است. تا قبل از اختلاف با عمویش کلبعلی‌خان، وی نیز این شهر را بسیار استراتژیک و مهم می‌دانسته است (کلبعلیخان عاقبت در این شهر کشته شد و امروز دشتی در جونقان به نام وی نامگذاری شده است).

بعدها علی‌قلی خان بختیاری دراین شهر بدنیا آمد و قلعه مذکور را نیز بر روی بقایای خانه پدری خویش بنا نهاد. مدرسه اسعد نیز در ضلع غربی قلعه قرار دارد.

sardar-as-ad-castel-jonaqan2.jpeg

سردار اسعد بختیاری چه کسی بود؟

علی قلی خان معروف به سردار اسعد یکی از رجال سیاسی دوره قاجار و همچین از روسای لر بختیاری بود. وی در سال ۱۲۳۶ شمسی به دنیا آمد و دوره سیاسی او همزمان با چهار پادشاه ایران بود. وی در دوره‌ای از تاریخ ایران وزر جنگ و در دوره‌ای عهده‌دار وزارت داخله بوده است.

sardar-as-ad-castel-jonaqan0_result.jpg

علی قلی خان فرزند پسر چهارم حسینقلی خان ایلخانی بوده است. علی قلی خان بعد از به توپ بستن مجلس شورای ملی به کمک برادرش نجف قلی خان و پسرعموی خود در اعتراض به این عمل برخاستند. آنها بعد از فتح اصفهان به دست سواران بختیاری از سمت اراک خود را به منطقه بختیاری رساندن و علی قلی خان شخصا فرماندهی سواران بختیاری را در فتح تهران و احیای مشروطیت به عهده داشت.

معماری قلعه جونقان یا قلعه سردار اسعد بختیاری

معماری قلعه سردار اسعد یا قلعه جونقان از معماری کاخ‌های اروپایی قرن ۱۹ به ویژه کاخ‌های فرانسوی الهام گرفته شده است. این بنا در دو طبقه و در اواخره دوره قاجار ساخته شد. قلعه بر سر گذرگاه جاده لینچ با هماهنگی امین السطلان صدراعظم ناصرالدین شاه قاجار بنا شد.

sardar-as-ad-castel-jonaqan3.jpeg

بنای اولیه قلعه بر سر گذرگاه جاده لینج با هماهنگی امین السلطان صدراعظم ناصرالدین شاه در یک محوطه وسیع ساخته شد. بعدها بر اثر عوامل طبیعی و اجتماعی ساختمان‌های قلعه آسیب‌های فراوانی دیدند. امروزه از آن محوطه وسیع تنها بخش شاه‌نشین باقی مانده و بقیه ساختمان‌ها جانبی از بین رفته است.

sardar-as-ad-castel-jonaqan4.jpeg

در تمامی قسمت‌های بنا تزییناتی هر چند کم دیده می‌شود. قلعه در زمان شکوه خود دارای باغ‌های در پیرامون ساختمان اصلی که امروزه به کاخ سردار اسعد معروف است، بوده و همچنین دارای استخر مرکزی، سردر باشکوه و همچنین آیینه‌کاری‌های بی‌نظیری بوده است. از قلعه سردار اسعد بختیاری تنها یک ساختمان دو طبقه باقی مانده است که گویا این ساختمان در زمان سکونت سردار اسعد شاه‌نشین بوده است.

sardar-as-ad-castel-jonaqan5.jpeg

sardar-as-ad-castel-jonaqan6.jpeg

کاخ سردار اسعد دو طبقه است. طبقه دوم آن شاه‌نشین بوده و تزیینات غالب این قسمت گچ‌بری‌های بسیار زیبا است. شاه‌نشین دارای ایوان‌های با ستون‌های سنگی در سه جهت شمالی، جنوبی و شرقی است. ستون‌ها در هر ایوان به صورت ۶ ستون دوتایی می‌باشد. در مرز‌های اتصال ستون‌ها به سقف و کف آجرکاری‌ها زیبایی کار شده است. در قسمت پایین ستون‌ها اشکال هندسی به صورت مکعب مستطیل با نقش‌های یکنواخت و مزین به گل‌چند پر و نیلوفر دیده می‌شود.

sardar-as-ad-castel-jonaqan7.jpeg

sardar-as-ad-castel-jonaqan8.jpeg

در عمق یک متری از سطح محوطه کاخ زیرزمین بنا قرار دارد که گویا برای خدمه قلعه ساخته شده‌ است. سقف راهروها واتاق‌های منشعب به این طبقه با سبک قمی‌پوش، طاق بندی شده است. هر اتاق یک بخاری دیواری با گچبری‌های ساده دارد که به منظور انبار از آن استفاده می‌شده است.

هنر گچبری را البته در سربخاری‌های اتاق‌های طبقه دوم و ورودی اصلی کاخ قابل مشاهده است.

sardar-as-ad-castel-jonaqan9.jpeg

sardar-as-ad-castel-jonaqan10.jpeg

سخن نهایی

قلعه جونقان که امروزه به قلعه سردار اسعد بختیاری معروف است در ۵ دی ماه ۱۳۵۶ ثبت ملی شده است. امروزه این بنا به عنوان موزه مشروطیت قابل بازدید است. کاخ علاوه بر داستان‌های مشروطیت و سردار اسعد، داستان‌های دیگری برای گفتن دارد از جمله اینکه در جنگ جهانی اول پناهگاه بسیاری از پناهندگان سیاسی بوده است. 

جمعه 23 اسفند 1398  9:13 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43 mansoor67
mansoor67
mansoor67
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 3583
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:ماجرای خواندنی قلعه سردار اسعد بختیاری یا کاخ مشروطیت!

سلام

با تشکر از این معرفی بسیار زیبا .

سال 1380بنده در کتاب گذری بر جونقان همین مطالب را ذکر کرده ام با توجه به منابع خارجی وداخلی و اقاویل بزرگان شهر . وعلاوه بر این مطالب بنده از عوان کودکی در کنار همین قلعه برزگ شدم و در مدرسه اسعد چندین سال درس خواندم. این مطلب از آن جهت با اهمیت است که در مورد حونقان به طور اخص مطلبی منتشر نشد ه  مستند و خالی از ابهام  گذری بر جونقان را نوشتم . به شهر داری وقت دادم بعد چندی سر از فضای مجازی در آورد به نام کسی . وقتی اعتراض کردم نوشتند با توجه به مطالب آقای مقدم .جالب اینکه بدانید کتابی دوسه سال پیش منتشر شد . 10 صفحه از کتاب همین گذری بر جونقان بنده است ثابت کردم به نویسنده نشان دادم ولی جالب است بدانید اصلا نامی از بنده برده نشده. اما شما و خدا بداند که 6 سال برای این مطلب زحمت کشیدم . تا دست مایه و منبعی برای دیگران بخصوص دانشجویان شود.. بنده 180 به بالا مقام استانی کشوری و منطقه ای دارم . کافی است در اینترنت سرچ کنید شاعر و نویسنده منصور مقدم . آن وقت خواهید دید. ادعا نبوده است. فکر نمی کنم دبیری محیط زیست . ، جفرافیا ، پیام آسمانی . ترجمه درسهای عربی متوسط اول را با شعر درس دهد. اولین باز زمینهای جونقان را باشعر سرودم که قدیم هابسیار استقبال کردند .  یکی از خواجگان ملا رفیع نام        رفیق کبلعلی نوشند زیک جام . بله بزرگوار در همین سایت راسخون  191340 امتیاز برای بنده ثبت شده و هر روز یک تا دو فی البداهه از بنده را منتشر می کند. 34 سال دبیر و سه بار معلم نمونه شناخته شدم . در کنگره میرزا بیضا در سال 1384 فقط بنده و استاد عیدی مقاله نوشتیم و بر گزیده شدیم . فیلم و مقاله موجود است.  ببخشید باز هم از درج مطلب زیبا ممنون . خدا نگهدار . نویسنده وشاعر جونقانی منصور مقدم .

بس نشان و یادگار اندر جهان

قعله ای ماند ز اسعــد جونقان

مُهر مشروطه نمایان است یار

جای پائی از دلیــران بین عیان

فی البداهه: منصور مقدم جونقانی 23/12/1398

جمعه 23 اسفند 1398  10:43 PM
تشکرات از این پست
majid68 mohammad_43
دسترسی سریع به انجمن ها