فهرست مطالب
اگر دلتان برای جایی دنج، کوچک و روستایی لک زده و میخواهید کمی از دنیای مدرن فاصله بگیرید و آرامش پیدا کنید، وقتش رسیده روح خود را به طبیعت نُسمه بسپارید، لابهلای درختان سرسبز و بلندش گم شوید و غم و غصهها را به دست آب بدهید. با ما در نابرو همراه باشید تا به روستای نسمه از جاذبه های کرمانشاه، نگین سبز پاوه و اورامانات، برویم.
معرفی روستای نسمه
«نُسمه» گل سرسبد روستاهای منطقه اورامانات استان کرمانشاه است. نسمه که از بخشهای دهستان شمشیر محسوب میشود، روستایی کوچک در نزدیکی پاوه است. زبان اهالی این روستا کردی است و اکثرا بهلهجه سورانی سخن میگویند، اما تعدادی از آنها هم لهجه هورامی دارند. هورامی یکی از لهجههای اصیل زبان کردی است که قرابتهای بسیاری با زبان فارسی باستان دارد. ساکنان این روستا مسلمان و پیرو مذهب شافعیاند.
اکثر اوقات سال نمایشگاه صنایعدستی در ورودی این روستا بر پاست و تمام تولیدات سنتی اهالی روستا در این نمایشگاه عرضه میشود. این تولیدات علاوه بر صنایعدستی، شامل محصولات لبنی و میوه و غذاهای محلی هم میشود. از دیدنیهای جذاب دیگر این روستا باغ پرندگان است که علاوه بر انواع پرندگان، شترهای لاما و گوزن هم دارد. مزرعه پرورش اسب اصیل نژاد کرد هم همیشه موردتوجه گردشگران قرار میگیرد.
مقالههای مرتبط:
- روستای ولیان البرز؛ نگین توتستانهای ایران
- روستای دلفارد کرمان؛ نگین خوشآبوهوای کویر
طبیعت روستای نسمه
این روستا که در منطقه اورامانات قرار دارد، توجه گردشگران و طبیعتدوستان را به خود جلب کرده است. کوههای سنگی و ستبر، منظرههای بکر و همیشهسرسبز، چشمهها و رودهای جاری و مسیرهای پرپیچوخم کوهستانی و پوشش گیاهی انبوه تنها بخشی از جاذبههای این روستا هستند و علاوه بر این طبیعت زیبا و شگفتانگیز، امکاناتی دیگر هم در این روستا وجود دارند که باعث رونق هرچه بیشتر صنعت گردشگری هستند، از جمله رستورانهای خوب، اقامتگاههای بومگردی، زمین ورزشی، پرورشگاه ماهی و وجود تاسیسات بنیادی آب و برق و البته بستر مناسب اینترنت.
چشمه «کانیبا» چشمهای معدنی در سهکیلومتری پاوه در جوار رودی است که از میان روستای نسمه میگذرد. چشمه دیگری در نزدیکی کانی با قرار دارد که به آن «کانی قولیان» میگویند.
مجموعه تفریحیگردشگری روستا
بهتازگی یک مجموعه تفریحیگردشگری در پارک جنگلی روستا در حال ساخت است که وضعیت گردشگری این روستا را بهتر خواهد کرد. اهالی این روستا به گردشگری اهمیتی ویژه میدهند و همین باعث میشود که گردشگران و طبیعتگردان هم همیشه از این روستا خاطراتی خوب داشته باشند و امنیتشان کاملا تامین شود. چندین مسیر زیبا داخل روستا و همچنین چندین مسیر کوهنوردی و صخرهنوردی در نسمه آماده شده است که کار را برای گردشگران راحت کرده است.
بعد از ورود به روستای نسمه در کمارتفاعترین نقطه آن رودی جاری است. در امتداد مسیر این رود، راهی باریک وجود دارد که اطرافش ویلاها و خانهباغهایی باصفا و دلانگیز ساخته شدهاند. کمی جلوتر پرورشگاه ماهی این روستا قرار گرفته که همانجا برایتان ماهی را صید و کباب میکنند. بههیچوجه فرصت امتحان ماهیکبابیهای این روستا را از دست ندهید.
مسیر را که ادامه بدهید، در دل درختان انبوه گم خواهید شد. صدای آب همیشه در پسزمینه به گوشتان میرسد و صفای خاصی دارد. اگر خوششانس باشید و در فصل مناسب به روستای نسمه سر بزنید، درختهای آلو را کنار رود خواهید دید. بهترین اتفاقی که میتواند هنگام حضورتان در نسمه بیفتد، بارش باران، بوی خاک نمخورده و روح تازهای است که به روستا میدمد.
پیشنهاد مطالعه:
سفر به روستای باغو برای تجربه بلندای تاریخچه کیش
موقعیت روستای نسمه
روستای نسمه در فاصله چهارکیلومتری از شهرستان پاوه قرار گرفته است. این روستا از شمال به استان کردستان و جاده کرمانشاه و پاوه منتهی میشود؛ از سمت غرب به بخش باینگان و به روستاهای چورژی و سرکران و منطقه بوزین و مرخیل میرسد؛ در جنوب نسمه روستای بانهوره و در امتداد جاده کرمانشاهپاوه، روستای زیبای شمشیر قرار دارد و کمی دورتر کوههای شاهو و آتشگاه سر برکشیدهاند. در سوی شرقی نسمه روستای درهبیان و باغهای میوه قرار دارند.
راههای دسترسی
برای رسیدن به روستای نسمه و لذتبردن از طبیعت بکرش، ابتدا باید خود را به کرمانشاه برسانید. اگر خودروی شخصی دارید میتوانید از طریق اتوبان کربلا با طیکردن مسیری ۵۰۰کیلومتری به کرمانشاه برسید و اگر با اتوبوس سفر میکنید، میتوانید از ترمینال تهران خود را با سفری هفتساعته از طریق همان اتوبان به کرمانشاه برسانید.
پیشنهاد مطالعه:
بازار تاریخی کرمانشاه؛ بازاری برای رنگها
سپس خود را به جادههای کوهستانی بسپارید تا بعد از طیکردن ۱۵۰ کیلومتر دیگر بهسمت غرب و دو ساعت و نیمه رانندگی، درست چهار کیلومتر قبل از رسیدن به شهر پلکانی پاوه به روستای نسمه برسید.
اگر از رانندگی در جادههای پیچدرپیچ کوهستانی لذت میبرید، میتوانید بهجای کرمانشاه ابتدا خود را به سنندج برسانید و سپس از جاده سروآباد و هورامان به پاوه برانید و کمی جلوتر مسیر نسمه در انتظار شما خواهد بود. اما اگر از سنندج راه نسمه را در پیش بگیرد، راهی که دوساعتونیمه میتوانستید طی کنید، چهار ساعت و نیم طول خواهد کشید.
تاریخچه نسمه
با توجه به غارهایی که پشت روستا و در بافت قدیمی قرار گرفتهاند و همچنین آب فراوان، باستانشناسان قدمت آثار موجود در این غارها را هزاران سال قبل از میلاد مسیح تخمین زدهاند. همچنین در ارتفاعات اطراف روستا گوردخمهای باستانی هست که بهجامانده از دوران مادهاست. خود تپه لاقلعه هم وجود دارد که ثبت ملی شده است. همه این آثار بهوضوح قدمت «نُسمه» را نشان میدهند.
وجه تسمیه نسمه
با توجه به موقعیت روستای نسمه، نور خوشید زیاد به این روستا نمیرسد. از طرفی به این خاطر که خانههای مسکونی در پای کوه ساخته شدهاند و همینطور بهسبب آبوهوای خنک و مرطوب، نام «نسرم» که در زبان کردی بهمعنی «مرطوب» است، برای روستا به کار برده شد و با گذشت زمان این کلمه تبدیل به نسمه شد.
وجه تسمیه دیگری که برای این نام وجود دارد، به غارهای این روستا مربوط است. نقل است که در این غارها ۹ تصویر بهشکل سم اسب کشیده شدهاند و به همین علت به «نُه سم» یا همان نسمه نامگذاری شده است. البته وجه تسمیه اول بیشتر موردتایید است.
چشمه معدنی کانیبا
چشمه «کانیبا» چشمهای معدنی در سهکیلومتری پاوه در جوار رودی است که از میان روستای نسمه میگذرد. چشمه دیگری در نزدیکی کانی با قرار دارد که به آن «کانی قولیان» میگویند. آب این چشمه به قول اهالی این منطقه برای درمان دردهای استخوانی و روماتیسم خوب و مفید است. داستانی عجیب که در نزدیکی این چشمه رخ داده است، داستان دو چنار سربهفلککشیده و قدیمی است که با قطعشدن یکیشان مایعی سرخرنگ از آن خارج میشود و بسیار از مردم برای بازدید از چنارها و شفاگرفتن به این منقطه میآیند.
تپه لاقلعه نسمه
تپه قلعه نسمه (چورژی) متعلق به سدههای میانه دوران تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان پاوه، بخش مرکزی، روستای نسمه واقع شده است و این اثر در سال ۸۴ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.