جاذبه های گردشگری معروف مهاباد
جاذبه های گردشگری مهاباد
مهاباد یکی از شهرستان های کردنشین استان آذربایجان غربی است که از لحاظ دارا بودن آثار تاریخی و طبیعی بسیار، از مکان های غنی کشور محسوب می شود. کاوش های باستان شناسی در این منطقه، حاکی از آن است که مهاباد از سده های هزاره اول قبل از میلاد، یکی از مناطق مهم مسکونی ایران باستان بوده است. با الی گشت همراه شوید، تا سفری کوتاه به این منطقه کردنشین داشته باشیم و از جاذبه های گردشگری مهاباد دیدن کنیم.
شهر مهاباد
شهر مهاباد مرکز شهرستان مهاباد یکی از ۱۴ شهرستان استان آذربایجان غربی است. ارتفاع مهاباد از سطح دریا ۱۳۵۸ متر است و دارای زمستان های بسیار سرد و تابستانی معتدل است. به طور کلی ۹۹ روز از سال در شهر مهاباد یخبندان است.
دریاچه سد مهاباد
ساخت بنای سد مهاباد در سال ۱۳۴۶ آغاز و در سال ۱۳۴۹ پایان یافت. این سد از سدهای خاکی کشور محسوب می شود و به دلیل نزدیکی به شهر مهاباد، از جاذبه های مهم این منطقه می باشد. سد مهاباد، نزدیک ترین سد به یک شهر در کل کشور است که بین جاده های مهاباد – سردشت و مهاباد – پیرانشهر و بین کوه هایی منحصر به فرد قرار گرفته است. دریاچه سد مهاباد مکان مناسبی برای تفریحاتی همچون ماهیگیری، شنا، پیک نیک و پیاده روی و همچنین عکاسی از طبیعت است که هر ساله تعداد زیادی گردشگر را به سمت خود جذب می کند.
غار آبی سهولان (کونه کوتر)
یکی از بهترین و بی نظیرترین غارهای طبیعی و دومین غار آبی بزرگ کشور، غار آبی سولان است. این غار علاوه بر داشتن حوضچه های بزرگ آبی و مناظر بی بدیل طبیعی، دارای یک مدخل با دالان های تنگ و باریک است که در طول ادوار مختلف، محل سکونت انسان های اولیه تا قرن اخیر بوده است. به استناد سفال های کشف شده، این غار در هزاره اول و دوم قبل از میلاد تا دوره پارتی مورد سکونت واقع شده است. عمق آب این غار بین ۱۳ تا ۵۵ متر متغیر است و در مسیر خشکی آن نیز مکان هایی جهت استراحت مسافران در نظر گرفته شده است. این غار در ۳۸ کیلومتری جاده مهاباد به بوکان قرار دارد.
سرای هیمن (موزه مفاخر فرهنگی – هنر مهاباد)
شهرداری مهاباد در سال ۹۲ اقدام به تاسیس موزه مفاخر فرهنگی – هنری مهاباد در منزل ادیب و شاعر بزرگ کرد، سید محمد امین شیخ الاسلامی ملقب به هیمن کرد. در این موزه وسایل شخصی و دستنوشته های بزرگان فرهنگ و هنر مهاباد در معرض دید علاقه مندان قرار گرفته است. این موزه در خیابان شهید شهریکندی و کوچه بهمنی واقع شده است.
تالاب کانی برازان
با وسعت ۹۲۷ هکتار، تالاب کانی برازان یکی از بزرگ ترین تالاب های کشور محسوب می شود. این تالاب توسط کمیته طبیعت گردی کشور در تاریخ ۲۸ آبان سال ۱۳۸۶ به عنوان اولین سایت پرنده نگری کشور منصوب شد. فلامینگو، قو، غاز، اردک، پلیکان و… از جمله پرندگان رایج در این تالاب هستند. این تالاب در ۳۰ کیلومتری مهاباد، در سمیر کمربندی مهاباد – ارومیه – میاندوآب و بیم دو روستای خورخوره و قره داغ قرار گرفته است. این تالاب از معروف ترین جاذبه های گردشگری مهاباد است که هر ساله طبیعت دوستان زیادی را به سمت خود می شکاند.
گوردخمه سنگی فخریگاه (فخریکا)
گوردخمه فخریگاه در شمال مهاباد و در دشت اگریقاش واقع شده است. عده ای از باستان شناسان قدمت این سایت را به هزاره اول قبل از میلاد و دوره مادها نسبت می دهند. این افراد عقیده دارند که این گوردخمه در واقع آرامگاه فرورتیش پسر دیااکو است. در هر وصورت نعیین دقیق قدمت این گور دخمه به ادامه پژوهش ها و حفاری ها در آن بستگی دارد.
محوطه تاریخی برده کنته
یکی از آثار تاریخی برجسته غرب کشور، محوطه باستانی برده منته می باشد که در ۷ کیلومتری شمال شهر مهاباد و بر سر راه این شهر به ارومیه قرار گرفته است. برده کنته در زبان کردی به معنای سنگ حفره دار است. قدمت این آثار را به دوره مانائیها نسبت داده اند. این منطقه نیز نیازمند حفاری ها و کاوش های بیشتری برای کشف رمز و رازهایش می باشد.
حمام لج
از جمله جاذبه های گردشگری مهاباد حمام لج در روستای لج می باشد. این اثر یکی از شکیل ترین آثار دوران صفویه است که در منطقه مهاباد قرار گرفته است. با توجه به تاریخ منطقه و بناهای مشابه قدمت این بنا به سال های ۱۰۵۰ هجری قمری لغایت ۱۱۰۰ هجری می رسد. مصالح به کار رفته در ساخت آن، سنگ، آجر و گچ می باشد. حمام لج در ۲۱ کیلومتری شمال مهاباد و در داخل روستای لج واقع شده است.
موزه مردم شناسی حمام میرزا رسول
موزه مردم شناسی مهاباد در مرکز این شهر و بین بازار و مسجد جامع مهاباد قرار دارد. این موزه از طرف سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، در حمام میرزا رسول و در سال ۱۳۸۰ مورد بهره برداری قرار گرفت. در موزه مردم شناسی مهاباد، آداب و رسوم، فرهنگ و پوشش مردم کرد این منطقه در معرض نمایش گذاشته شده است.
مسجد جامع مهاباد
یکی از زیباترین آثار تاریخی بر جای مانده از دوره صفویه در منطقه غرب ایران، مسجد جامع مهاباد یا مدرسه شاه سلیمان می باشد که اکنون در قلب شهر قرار گرفته است. این اثر تاریخی، در عین قدمت بالایش، از سالم ترین آثار دوره اسلامی شهر مهاباد به شمار می رود. به این مسجد، مسجد سرخ هم می گویند. دلیل آن به کار گیری آجرهایی سرخ در ساخت مسجد است. مسجد جامع مهاباد در سال ۱۳۴۸ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
مقبره بداق سلطان
در جنوب غربی هر مهاباد و داخل قبرستان عمومی این شهر، مقبره یکی از بزرگان این خطه قرار دارد. بداق سلطان در زمان شاه سلیمان صفوی می زیسته و بسیار مورد احترام شاه و مردم این منطقه بوده است.
بنای مقبره بداق سلطان فاقد تزئینات خاص بوده و تزئیناتش محدود به طاقنماهای جداره خارجی آن است. این مقبره هر ساله پذیرای گردشگران زیادی ازسراسر کشور است.