منظور از مغذی کردن غذای کودک، اضافه نمودن موادی است که علاوه بر انرژی، مقدار پروتئین، ویتامینها و املاح غذای کودک را بیشتر میکند.
چگونه میتوان غذای کودک را مقوی کرد؟
منظور از مقوی کردن غذای کودک این است که انرژی غذای کودک بیشتر شود. به خصوص، کودکانی که دچار اختلال رشد شدهاند، باید انرژی بیشتری دریافت کنند. برای اینکه انرژی غذای کودک بیشتر شود، بر اساس سن کودک، در هر زمان میتوان به غذای او موادی اضافه نمود. برای مقوی کردن میتوان به غذای کودک، آرد یا روغن مایع اضافه نمود. به هر وعده غذای کودک «صبحانه، ناهار، شام» حدود یک تا دو قاشق مرباخوری روغن مایع یا کره آب شده اضافه نمایید.
چگونه میتوان غذای کودک را مغذی کرد؟
منظور از مغذی کردن، اضافه نمودن موادی است که علاوه بر انرژی، مقدار پروتئین، ویتامینها و املاح غذای کودک را بیشتر میکند. مواد غذایی پروتئینی برای رشد کودک ضروریاند. برای اینکه پروتئین غذای کودک بیشتر شود میتوانید:
* حتیالامکان مقداری گوشت به صورت تکهای یا چرخ کرده (مانند گوشت مرغ، ماهی، گوسفند و گوساله) به غذای کودک اضافه کنید.
* حبوبات مثل نخود، لوبیا، عدس، ماش منبع خوبی از پروتئین هستند. با شروع 9 ماهگی برای تأمین پروتئین مورد نیاز کودک، حبوبات کاملاً پخته و له شده را به سوپ کودک اضافه کنید.
* افزودن تخم مرغ به غذای کودک میتواند پروتئین غذای کودک را بیشتر کند. برای مثال، تخم مرغ آب پز را داخل پوره سیب زمینی و یا سوپ کودک، بعد از طبخ آن، رنده کنید. (در مورد کودکان زیر یک سال، باید فقط زرده تخم مرغ به کودک داده شود).
ویتامینها و املاح برای رشد و تأمین سلامتی کودک ضروری هستند و باید در غذای روزانه کودک به اندازه کافی وجود داشته باشند.
برای افزایش ویتامینها و املاح غذای کودک از چه مواد غذایی میتوان استفاده کرد؟
ویتامینها و املاح برای رشد و تأمین سلامتی کودک ضروری هستند و باید در غذای روزانه کودک به اندازه کافی وجود داشته باشند. سبزیها منابع غنی از ویتامینها هستند. استفاده از سبزیهای برگ سبز مثل اسفناج، جعفری، گشنیز و یا هر نوع سبزی دیگری که در دسترس است، در داخل سوپ و سایر غذاهایی که به کودک داده میشود، ویتامینها و برخی از املاح مورد نیاز برای رشد کودک مثل آهن را تأمین میکند، (به خاطر داشته باشید به کودکان زیر یک سال نباید اسفناج داد). سبزیهای زرد و نارنجی رنگ مثل کدو حلوایی، هویج و گوجه فرنگی دارای ویتامین A هستند و استفاده از این سبزیها در غذای کودک به تأمین ویتامین A مورد نیاز برای رشد کودک کمک میکند.
روشهای ساده و ارزان برای مقوی و مغذی کردن غذای کودک:
با استفاده از پودر جوانه غلات و حبوبات میتوان غذای کودک را مقوی و مغذی کرد. زیرا این مواد علاوه بر اینکه سرشار از ویتامینهای B و C هستند به هضم غذا هم کمک میکنند.
طرز تهیه جوانه غلات و حبوبات:
ابتدا مقداری گندم، ماش یا عدس را به مدت 2 تا 3 روز خیس کنید، بعد آن را در یک سینی تمیز پهن کرده و یک پارچه تمیز و مرطوب روی آن قرار دهید و هر روز پارچه را آب بزنید. پس از اینکه جوانهها سبز شد، میتوانید جوانه کامل را به سوپ یا آش کودک اضافه کنید. برای تهیه پودر جوانه غلات و حبوبات باید جوانهها را خشک کرده و به پودر تبدیل کنید و هر بار مقدار کمی از آن را (با توجه به سن کودک از 1 قاشق مرباخوری تا 1 قاشق سوپ خوری سر صاف) به سوپ یا هر نوع غذای کودک اضافه کنید. با این کار، هم انرژی غذای کودک افزایش مییابد و هم پروتئین، ویتامینها و املاح غذای کودک بیشتر میشود. پودر جوانه غلات و حبوبات را میتوان در یک شیشه دربدار ریخته و تا 2 هفته در یخچال نگهداری کنید.
سعی کنید برای تهیه سوپ یا کته، از گوشت با استخوان استفاده کنید، مثل ران مرغ و یا ماهیچه گوسفند تا املاح و چربی بیشتری به بدن کودک برسد. میتوانید چند قلم گوسفند یا یک قلم گوساله را جداگانه بپزید، چربی روی آن را بگیرید و عصاره آن را برای 4 روز در یخچال و برای 2 ماه در فریزر نگهداری کنید و به هر وعده غذای کودک، 2 قاشق غذا خوری از این عصاره را اضافه نمایید.
منبع: بهسایت