0

بي بي دوست؛ زيارتگاه بانويي سيده در دل دشت سيستان

 
ali_81
ali_81
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1388 
تعداد پست ها : 10633
محل سکونت : اصفهان

بي بي دوست؛ زيارتگاه بانويي سيده در دل دشت سيستان

 

بي بي دوست؛ زيارتگاه بانويي سيده در دل دشت سيستان

زاهدان - ايرنا - بي بي دوست زيارتگاهي در دشت سيستان كه به باور مردم، متعلق به بانويي سيده از خاندان حضرت علي (ع) و نزد مردمان اين منطقه از ارزش و احترام ويژه اي برخوردار است و تا چندي پيش تنها بانوان اجازه ورود به داخل آن را داشتند.

به گزارش ايرنا زماني كه مردم ايران و از جمله سيستان و بلوچستان، اسلام را پذيرفتند و شيفته و مريد خاندان رسالت و ولايت شدند، اكثر نقاط اين سرزمين قدمگاه و زيارتگاه اين بزرگان شد.
مردمان سيستان و بلوچستان اعم از بلوچ و سيستاني و سني و شيعه به واسطه ارادت قلبي و علاقه شديد به نبي مكرم اسلام (ص) و ائمه اطهار (ع)، بقعه ها و اماكن متبركه بسياري را در دل خود جا داده است، اماكني كه يا قدمگاه و زيارتگاه اوليا است و يا به واسطه مدفون بودن سادات جليل القدري مانند سيد باقر (ره) در زابل و يا اشخاص محترمي چون سيد غلامرسول در چابهار از اهميت و احترام خاصي برخوردار هستند.
بي بي دوست زيارتگاه بانويي سيده از خاندان حضرت علي (ع) يكي از اماكن مهم مذهبي در حوزه سيستان است كه همه ساله به ويژه ايام نوروز زائران بسياري را به خود مي خواند، زيارتگاهي كه نزد مردم اين ديار از احترام و ارزش بالايي برخوردار است و مردم اين مناطق همواره براي رفع حاجت و نيازمندي هاي خود به آن متوسل مي شوند.
مقبره اين بانو سيده (بي بي دوست) در 20 كيلومتري شهر زابل و 10 كيلومتري شهر بنجار بر روي تپه‌ اي به ارتفاع حدود هشت متر در ضلع شمالي و سه متر در ضلع جنوبي، واقع شده است.
با عبور از ميدان خروجي شهر بنجار و ورود به جاده ي اصلي، كه داراي دو مسير رفت و برگشت است، تابلو راهنمايي مشاهده مي شود كه مسير مقبره را به وضوح نشان مي دهد.
قبرستاني كه مقبره در آن واقع شده قدمتي طولاني دارد و بقاياي قبور قديمي بسياري در اطراف مقبره ديده مي شود.
درباره ي نام و نشان اين مقبره نظريه هاي متفاوتي وجود دارد و در نظر بسياري از اهالي منطقه، بي بي دوست با نام اصلي فاطمه و كنيه حسيني (موسوي) معروف است، نام پدرش سيد صالح بوده و از آنجا كه به تنها دخترش، فاطمه علاقه ي بسياري داشته وي را با عنوان بي بي دوست داشتني يا همان بي بي دوست خطاب مي كرده است.
بي بي دوست به نام هاي بي بي نوروز، بي بي سه شنبه، بي بي نور، بي بي حور و بي بي تندوري نيز معروف است و در مورد نسبت او نيز نظرهاي بسياري آورده شده اما آنچه كه بيشتر مورد توجه بوده انتساب بي بي به خاندان مطهر حضرت علي (ع) است.
تاريخ احداث مقبره به دليل قدمت طولاني آن نامشخص است به ويژه اينكه بسياري اين بنا را منتسب به عصر اشكانيان مي دانند و اعتقاد دارند اين مكان معبدي از آيين مهر است.
آنچه كه بيشتر از همه درباره اين مزار جلب توجه مي كند داستاني است كه از گذشته توسط عامه مردم اين سرزمين روايت مي شود و شرح واقعه اي مهم را بيان مي كند كه بدين شرح است: در روزگاران گذشته سيده اي سرگرم شباني در صحرا بود كه مردي قصد آزار او را مي كند، دختر مي گريزد تا به جايگاه كنوني زيارتگاه مي رسد و از فرط خستگي از رفتن باز مي ماند در اين هنگام دعا مي كند كه اي زمين مرا درياب و زمين نيز به خاطر پاكي و صداقت او، دهان مي گشايد و او درون خاك ناپديد مي شود در حالي كه گوشه اي از چادر او بيرون مي ماند و به اعتقاد مردم از اين گوشه چادر درخت گزي رشد مي كند كه اكنون نيز در كنار مزار قرار دارد از آن زمان به بعد جايگاه فرورفتن او در زمين، به زيارتگاه تبديل شده و پاكي و نجابت آن دختر سيده، زبانزد همگان مي شود.
مقبره اين دوشيزه سيده خواستگاه بسياري از زنان و دختراني است كه براي رفع حاجت خود يدان مراجعه مي كنند و با دادن نذورات و هدايا ارادت خود به اين بانو بزرگوار را نشان مي دهند.
در گذشته اعتقاد افراد بر اين بود كه مردها حق ورود به اين زيارتگاه را ندارند اما امروزه با بزرگ شدن محوطه مردان نيز با رعايت احترام و فاصله كوتاهي مقبره اين بانوي بزرگوار را زيارت مي كنند.
يكي از سنت هاي محلي مردم اين منطقه مراجعه عروس و داماد در روز سوم پس از ازدواج است كه براي دعا و درخواست خوشبختي در زندگي به زيارت اين مكان مي روند و چنانچه نذري داشته باشند ادا مي كنند و براي تداوم خوشبختي در مكاني نزديك مقبره شمع روشن مي كنند.
آرامگاه بي بي دوست در بين مردم سيستان و بلوچستان، استان خراسان و نيز مردم افغانستان، داراي جايگاه خاصي است و شيفتگان بسياري همه ساله از مناطق يادشده براي عرض ارادت حضور مي يابند.
به گفته برخي از مردم منطقه بيماران بسياري با مراجعه به اين زيارتگاه شفا يافته و از مراجعان و زوار دائمي اين زيارتگاه شده اند.
مزار ديگري نيز در نزديكي مقبره بي بي دوست وجود دارد كه منتسب به برادر او به نام سيد حسين است و مردم ارادت ويژه اي به آن دارند.

**اماكن مذهبي عاملي مهم در جذب گردشگر
استان سيستان و بلوچستان داراي ظرفيت، آثار و جاذبه هاي فراوان تاريخي، فرهنگي، طبيعي و همچنين مذهبي و زيارتي است اماكني كه به طور حتم در صورت فراهم بودن امكانات و زيرساخت ها لازم مورد استفاده گردشگران بسياري از استان ها و كشورهاي مختلف جذب خواهد كرد.
برنامه ريزي، ارائه كمي و كيفي امكانات، تسهيلات و سرمايه گذاري در حوزه گردشگري مذهبي مي تواند عاملي در رونق و توسعه اين ظرفيت ناشناخته در استان باشد.
در شرايطي كه امروزه رونق صنعت گردشگري مي تواند موجب تحول اقتصادي، كسب درآمد و همچنين اشتغالزايي شود مي طلبد به اين مقوله توجه ويژه اي كرده و از ظرفيتهاي موجود به خصوص در بخش زيارتي و مذهبي نهايت استفاده را ببريم.

**100 هزار نفر از طرح آرامش بهاري در سيستان و بلوچستان بازديد كردند
مديركل اوقاف و امور خيريه سيستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: از ابتداي اجراي طرح آرامش بهاري تاكنون قريب به 100 هزار نفر از پايگاه هاي برگزاري طرح نوروزي آرامش بهاري در اين استان بازديد كرده اند.
حجت الاسلام محسن مؤمني مقدم بيان كرد: امسال طرح نوروزي آرامش بهاري در بقاع متبركه سيد باقر، بي بي دوست و خواجه مهدي شهرستان زابل، بقعه سيد مهدي ايرانشهر، بقعه سيد غلامرسول چابهار، نظر گاه حضرت ابوالفضل(عج) هامون، مساجد بين راهي خاش، كهورك و بزمان و زائرسراي امام رضا (ع) زاهدان با حضور 11 مبلغ در حال انجام است.
وي ادامه داد: ارائه خدمات رفاهي، تفريحي و اسكان به مسافران نوروزي از جمله خدمات ارائه شده در اين طرح است.
مديركل اوقاف و امور خيريه سيستان و بلوچستان تصريح كرد: در پايگاه هاي مذكور غرفه هاي كار با كودك، ارائه مشاوره خانواده، ازدواج، مباحث ديني و پاسخ به شبهات ديني در دو شيفت صبح و عصر داير است.
وي اظهار داشت: همچنين با هدف جذب بيشتر كودكان به برنامه هاي فرهنگي اين طرح جوايزي تهيه شده كه توسط مبلغان به آنان اهدا مي شود.
مؤمني مقدم به حضور مردم در لحظه تحويل سال نو در اين اماكن اشاره كرد و افزود: مراسم تحويل سال نو همراه با برنامه هاي متنوعي از جمله دعا، سفره هفت سين، مسابقه و غيره در بقاع متبركه و مساجد بين راهي سيستان وبلوچستان برگزار شد.

 

جمعه 4 بهمن 1398  10:39 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها