رفلاکس و استفراغ در کودکان
گردآورندگان:
دکتر شهره جلوداری متخصص نوزادان و اطفال بیمارستان مادر و کودک شوشتری، با همکاری سارا دستگیر کارشناس تغذیه و رژیم درمانی- سهیلا رفیعی مدیر خدمات پرستاری و مامایی بیمارستان مادر و کودک شوشتری
چرا کودکان بالا می آورند و چه باید کرد؟
برگشت محتویات معده به مری را رفلاکس می گویند که پدیده نرمالی برای نوزادان تازه به دنیا آمده و شیرخواران تا سن ۱۲ الی ۱۸ ماهگی است.
تعریف رفلاکس معده:
برگشت محتویات معده به مری می تواند کاملا بی علامت باشد و در بعضی از کودکان در طول روز تا ۳۰ بار هم اتفاق بیفتد همچنین ممکن است در برخی از کودکان علائمی را ایجاد کند.
گاهی این محتویات از دهان دوباره به معده برمیگردد و در بعضی مواقع از دهان کودک بیرون میریزد. اگر خروج مواد از دهان با فشار باشد اصطلاحا به آن استفراغ گفته می شود، همچنین ممکن است شیر به شکل بریده بریده شده از دهان کودک بیرون بریزد.
ستفراغ چرا اتفاق می افتد؟
علت اصلی استفراغ شیرخواران اختلال در دریچه مری به معده است. همان طور که در شکل زیر نشان داده شده است در محل اتصال مری به معده دریچه ای وجود دارد که اسفنکتر نامیده می شود.
این دریچه بطور طبیعی باز و بسته می شود ولی تعداد دفعات باز شدن این دریچه در نوزادان و شیرخواران نسبت به بزرگسالان بیشتر است.
کدام استفراغ خطرساز است؟
اگر نوزاد علائم زیر را داشت به یک متخصص اطفال مراجعه کنید:
عدم افزایش وزن
بالا آوردن با فشار به صورت مکرر
بالا آوردن مایع زرد یا سبز رنگ
وجود خون یا موادی شبیه دانه های قهوه در استفراغ نوزاد
امتناع از غذا خوردن و شیرخوردن
مشکل تنفسی یا دیگر علائم بیماری
اگر کودک در معرض دود سیگار قرار دارد و استفراغ می کند.
اگر کودک مشکلات و بیماری های زمینه ای دارد.
پیشگیری از استفراغ کردن کودک:
شیرخواران هنگام شیرخوردن، هوای زیادی را وارد معده می کنند. هوای بلعیده شده توسط کودک باعث نفخ او می شود و نفخ می تواند یکی از عوامل مستعد کننده ریفلاکس شیرخوار باشد. با رعایت عوامل زیر نفخ و استفراغ کودک کمتر می شود:
-بعد از اتمام شیردهی، کودک را به آغوش گرفته و سرش را روی شانه تان قرار دهید و به آرامی پشت او را نوازش کنید تا هوای معده اش(آروق) خارج شود. با این کار راه گوارشی کاملا باز شده و هوای بلعیده شده از طریق دهان خارج می شود.
-حداکثر تا ۲۰ دقیقه بعد از اتمام شیرخوردن، کودک ۲ تا ۳ بار بادگلو(آروق) می زند قبل از این زمان کودک را به پشت نخوابانید زیرا خروج هوای بلعیده شده سخت می شود.
پیشگیری از استفراغ کردن کودک:
یکی از علل بالا آرودن کودک زیاد شیر خوردن است که ما توصیه می کنیم هر وقت کودک گرسنه بود به او شیر بدهید ولی در مواقعی که استفراغ مکرر و زیاد است حداقل با یک فاصله گذاری ۳ الی ۵ ساعته می توانیم مشکل را به راحتی کنترل کنیم.
شیرخوار را در چه وضعیتی بخوابانیم؟
چگونگی خواباندن نوزاد برای جلوگیری از استفراغ بسیار کمک کننده است.
خواباندن نوزادان به شکم، احتمال مرگ آن ها در خواب را بیشتر می کند اما بهتر است بعد از اتمام شیردهی و زمانی که کودک بیدار است و والدین هم در کنار اوست او را مطابق شکل به حالت کمر بخوابانید.
کودکان امروز، دنیای فردا را نخواهند ساخت به رشد جسم و روان کودکانمان توجه کنیم.
منبع: ویلیامز