سلامت نیوز-*عطیه میرزا امیری: بازی یکی از مهمترین فعالیتهاییست که میتواند به رشد کودک در همه زمینهها کمک کند. در خلال بازی والدین میتوانند علاوهبر لذتی که به کودک میدهند به او نکاتی را یاد دهند که یاد گرفتنش بهصورت معمولی زمانگیر و سخت است. اما همان نکات اگر در بازی به کودک آموزش داده شود، کودک با روی باز و بهصورت آسان آن را یاد خواهد گرفت.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ضیمه خانواده روزنامه اطلاعات، علاوهبر نکات آموزشی، بازی با کودک منجر به تقویت دلبستگی ایمن در او میشود. پدر و مادرهایی که زمانی از وقت خود را صرف بازی با کودکشان میکنند در مقایسه با والدینی که با فرزندشان بازی نمیکنند، کودکانی شادتر و باهوشتری دارند. حتی بازی والدین با فرزندشان منجر به تحکیم نظام خانواده میشود. در این مقاله ما به چند بازی آسان و دردسترس اشاره میکنیم که انجام دادنشان منجر به کشف استعداد در کودک میشود.
بازی صدای زنبور
ممکن است بازی صدای زنبور، در مکانهای مختلف به نامهای دیگری مثل بازی هوپ، شناخته شده باشد.
در این بازی مربی یا پدر و مادر باید یک لیست مانند حروف الفبا یا حتی اعداد را مشخص کنند و سپس چندتای آن را به عنوان نشانه به کودکان یادآور شوند.
به صورت فرضی در حروف الفبا حروف پ و خ و ت ف و یا هر حرفی دیگری را نشانه گذاری کنید و به بازیکنان گفته شود.
سپس مربی یا پدر و مادر شروع به خواندن لیست حروف کنند و به حرف مورد نظر و نشان گذاری شده که رسیدند کودک باید صدای زنبور را درآورد؛ مثلا بگویید، الف ب پ کودک باید با شنیدن حرف پ صدای زنبور در بیاورد تا نشان دهد در خاطر دارد آن حرف نشان گذاری شود، این بازی در دنیا بسیار برای تقویت حافظه کودک توصیه شده.
قطار دیوانه
قطار دیوانه یکی از بازیهایی است که به نظر هدف از طراحی آن تمرکز بر روی حواس کودکان است؛ در این بازی که اغلب در مهدها از آن استفاده میشود، کودکان پشت سرهم قرار میگیرند و مربی مهد باید با اعلام شروع قطار کودکان را به حرکت وادارد.
سپس با اعلام دستوراتی چون تندتر، کودکان باید با ریتمی خاص و منظم به نحوی که به هم نخورند حرکت را شتاب دهند. مربی سپس با اعلام دستوراتی دیگر چون حرکت آرام، حرکت قطار کودکان را کمتر کند و کودکان باید با حواس زیاد این سرعت را کاهش دهند؛ این یکی از بازیهای پر طرفدار کودکان است که شوق و شور را در آنها افزایش میدهد و باعث تخلیه انرژی و آموزش گروهی و تمرکز حواس نیز در آنها میشود.
بازی کودک نابینا
یکی از بازیهای گروهی کودکان به اسم کودک نابینا شناخته شده است، این بازی برای افزایش تخیلات و حتی نقاشی کودکان مثمر ثمر است. در بازی دو کودک پشت به هم قرار میگیرند به طوری که پشت به هم و صورت هم را نبینند؛ به یکی از کودکان باید یک تصویر یا عکس داده شود.
سپس کودکی که تصویر را در دست دارد باید با شرح آن به کودکی که پشت او قرار دارد و تصویر را نمیبیند، کمک کند تا یک نقاشی شبیه آن بکشد، هر چه نقاشی کشیده شده توسط کودک دوم شبیهتر به تصویر واقعی باشد آن گروه برنده است.
بازی روی خط
یکی دیگر از بازیهای گروهی کودکان، با استفاده از یک خط است. مربی باید یک خط بکشد و سپس تمامی کودکان حاضر در بازی باید روی خط بایستند؛ سپس با طرح سوالاتی که جوابی درست یا غلط دارند باعث شود هم آموزهها و اطلاعات عمومی کودکان بالا رود و هم یک حس رقابت را بین آنها ایجاد کند.
در این بازی اگر کودکان جواب سوال مطرح شده را درست دانستند به طرف خط و اگر جواب را غلط دانستند به طرف دیگر بروند. اگر کودکی اشتباه سوال را پاسخ دهد یعنی اشتباه در قسمت درست یا غلط برود، باید به عقب برود و بشیند، بازی باید تا سوختن آخرین کودک ادامه پیدا کند.
بازی پیدا کردن
بازی پرطرفدار شاید همه نسلهای یک نوع بازی است که اغلب با گذر زمان نام دیگری پیدا میکند و بین بازیهای کودکان امروزی به اسم جدیدی شناخته میشود.
بازی پیدا کردن هم یکی از همین بازیهاست. به این صورت که یک نفر از کودکان باید از اتاق بیرون برود، سپس بقیه کودکان یک وسیله را مثل کتاب مخفی کنند، سپس کودک بیرون رفته را صدا کنند؛ اگر کودک به کتاب مخفی شده نزدیک شود با ضربه زدن روی یک وسیله که به عنوان راهنما است به او علامت دهند.
هر چه کودک به کتاب قایم شده نزدیک شود صدایی پر ضربتر و محکمتر در بیاورند و هرچه دورتر شود این صدا کم ریتمتر و آهستهتر شود؛ این بازی به قدرت تمرکز و شنوایی کودک کمک میکند.
بازی لاکپشتی
یکی از بازیهایی که برای کودکانی که عدم تمرکز دارند و یا به اصطلاح بیشفعال هستند، توصیه میشود بازی راه رفتن لاکپشتی است. به این صورت که در این بازی مادر و کودک روبروی هم میایستند. یک قدم مادر به سمت کودک برمیدارد و یک قدم کودک به سمت مادر، تا به هم برسند.
در این بازی کودک مجبور است تمرکز را تمرین و به آرامی بازی کند. میتوانید در این بازی ابتدا یک نخ بلند در طول اتاق قرار دهید و به کودک بگویید روی آن راه برود.
* کارشناس ارشد روانشناسی