ساری، یکی از زیباترین مراکز استان کشورمان است که با طبیعتی وصفناشدنی و جاذبههای گردشگری و تفریحی بینظیر در استان مازندران واقع شده است. ساری هر ساله پذیرای خیل عظیم گردشگران داخلی و خارجی است.
جاذبههایی همچون تالاب سراندون و بالندون، دریاچه چورت و چشمههای باداب سورت و پناهگاههای حیات وحش سفری پر خاطره را برای گردشگران بازدید کننده از این شهر به یادگار میگذارد.
توجه کنید که تمامی میانتیترها به نقشهی گوگل لینک شدهاند. با کلیک بر روی هر کدام، موقعیت دقیق آن نقطه را ببینید.
تالاب سراندون و بالندون
این مجموعه تالابی در جوار روستای سیدمحله در ۲۵ کیلومتری ساری به طرف بابلسر قرار گرفته و دارای دو بخش جنوبی (سراندون) و شمالی (بالندون) است. وسعت آنها حدود ۳۰ هکتار و عمق متوسط آن یک متر است که در زمستان و پاییز پرآب، در بهار و تابستان به علت استفادههای زراعی کم آب است. آب این تالابها شیرین است. درون و پیرامون آنها نیزار و گیاهان مردابی است که با مرغزار و شالیزار احاطه شده است. این مجموعه از تالابها به دلیل اقلیم مناسب، آب شیرین، پوشش گیاهی و مواد غذایی، زیستگاه پرندگان و آبزیان است. پاییز و زمستان این تالابها نیزمامن و زیستگاه مرغان مهاجر از قبیل قو، مرغابی، قره غاز، پرلا و سایر پرندگان شده است. دسترسی مناسب، محوطه سرسبز و دلنشین، مناظر بکر و وحشی، فضاهای گردشگاهی جالبی را پدید آورده است. که میتواند مورد استفاده صنعت گردشگری قرار گیرد.
پناهگاه حیات وحش سمسکنده
پناهگاه حیات وحش سِمِسکَندِه در ۱۰ کیلومتری جنوب شرقی ساری واقع شده و مسیر دسترسی آن از ساری تا سمسکنده بوده و سپس با یک جاده روستایی به درون محوطه راه مییابد. از گونههای مهم گیاهی میتوان از ممرز، انجیلی، توسکا، تمشک و لیلکی و از گونههای مهم جانوری میتوان از گوزن زرد، مرال، شوکا، قرقاول، انواع پرندگان شکاری، شغال، گربه جنگلی، سنجاب و سمور جنگلی، گراز، عقاب جنگلی، جغد، کبوتر جنگلی و گرگ نام برد.
سد سلیمان تنگه
این سد در ۴۵ کیلومتری جنوب غربی ساری و در منطقهای کوهستانی واقع شده است. سدسلیمان تنگه در سال ۱۳۷۹ برای بازدید مسافران و گردشگران آماده شده و از نظر اقامتی بسیار مناسب است. بازدید از تاج سد امکانپذیر است و در دریاچه آن امکانات قایقرانی و اسکی برای علاقهمندان مهیا است.
منطقه حفاظت شده رودخانه تجن
منطقه حفاظت شده رودخانه تجن در استان مازندران واقع است. این رود، از کوه نیرآباد سرچشمه میگیرد و پس از طی مسیری کوهستانی وارد دره تجن میشود و سپس در امتداد مسیر کیاسر – ساری به طرف شرق ساری جریان پیدا میکند و به دریای خزر سرازیر میشود. در مسیر این رودخانه به دلیل همجواری جاده با رودخانه میتوان چشماندازهایی زیبا مثل دره، شالیزار، جنگل و پلهای ویژه نواحی روستائی – جنگلی را تماشا کرد. این رودخانه دارای انواع ماهی قزلآلا و ماهی آزاد در بالادست است و انواع کپور نیز در پایین دست رود وجود دارد که با داشتن پروانه شکار، صید آن مجاز است.
منطقه حفاظت شده دشت ناز
این محوطه زیبا با ۵۵ هکتار مساحت در ۲۵ کیلومتری شمال شرق ساری قرار دارد. جنگل جلگهای آن از سال ۱۳۴۶ به محل تکثیر گوزن زرد خالدار ایرانی اختصاص یافت. دشت ناز برای علاقمندان به طبیعت و حیات وحش بسیار جذاب و دیدنی است. علاقمندان به طبیعت حیات وحش صرفاً با مجوز سازمان محیط زیست میتوانند به تماشای گوزن و پرندگان زیبا نظیر قرقاول و کبوتران وحشی بپردازند.
چشمه های باداب سورت
چشمههای آب معدنی باداب سورت یکی از شگفتانگیزترین شاهکارهای طبیعت است. این چشمهها در ۷ کیلومتری غرب روستای به ادله و در ارتفاع ۱۸۴۰ متری در ساری واقع شدهاند. چشمههای اسرارآمیز سورت مشتمل بر دو چشمه با آبهای کاملاً متفاوت از لحاظ رنگ، بو و مزه میباشند. یکی از چشمهها دارای آبی بسیار شور میباشد که برای درمان دردهای کمر، پا، روماتیسم و پوست سودمند است و چشمه دیگر که در مجاورت این چشمه قرار دارد دارای آبی به رنگ نارنجی و مزه کمیترش است که به صورت دائمی و تشتی میباشد. آبهای رسوبی این دو چشمه در مسیر جریان خود از بالای کوه به پایین طی هزاران سال، دهها حوضچه کوچک بسیار زیبا به رنگهای نارنجی، زرد و قرمز و در اندازههای مختلف ایجاد کردهاند. چشمههای آب معدنی باداب سورت به همراه کوه دماوند و سرو ابرکوه به عنوان اثر طبیعی ملی به ثبت رسیده است. تنها در شش کشور در جهان پدیدهای تا حدی شبیه به این چشمهها وجود دارد. این چشمهها بعد از چشمه پاموکاله در کشور ترکیه، به عنوان دومین چشمه آب شور جهان به ثبت جهانی نیز رسیده است.
دریاچه چورت
دریاچه چورت در شمال شرقی استان مازندران و بخش چهاردانگه شهرستان ساری قرار دارد. اگر میخواهید از تاریخ این دریاچه بدانید، باید بگوییم که چورت در سال ۱۳۲۰ بر اثر زمین لرزه و رانش زمین و در پی آن بسته شدن مسیر آب چشمهای که در کنار دریاچه قرار دارد، به وجود آمده است. وسعت این دریاچه حدود ۲.۵ هکتار است و محلیها به آن، دریاچه میانشه هم می گویند اما به دلیل نزدیکی آن به روستای چورت به این نام خوانده میشود. زمانی که آب دریاچه پایین میآید، باقیمانده درختهایی که در محل پیدایش دریاچه بودهاند پدیدار میشود و منظره زیبایی را ایجاد میکند که شاید در کمتر نقطهای از ایران دیده باشید. این دریاچه یکی از زیباترین جاذبههای تفریحی استان مازندران است که برای رسیدن به آن میتوانید مسیر جنگلی را در پیش بگیرید و لذت پیاده روی در میان درختان انبوه را هم تجربه کنید. برای رسیدن به دریاچه چورت، باید مسیر ساری کیاسر را در پیش بگیرید. بعد از طی مسافتی در حدود ۲۵ کیلومتر بعد از تابلوی روستای چورت وارد مسیر فرعی میشوید. ۱۵ کیلومتر جلوتر، در جاده آسفالته به روستای چورت خواهید رسید. پس از روستا چندین مسیر خاکی برای دسترسی به دریا وجود دارد. مسیر جاده خاکی به طول ۱۰ کیلومتر به دریاچه چورت منتهی میشود. برای دسترسی میتوانید از راهنمایان محلی هم کمک بگیرید.