یک پژوهشگر طب سنتی گفت: در طب سنتی شش اصل ضروری برای سالم ماندن داریم که یکی از مهمترین این اصول آب و هوا و ارتباط آن با مزاج افراد است .
اثرات آلودگی هوا را با تدابیر طب سنتی ایرانی کاهش دهید
سید مهدی میرغضنفری در گفتگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آب وهوا و ارتباط آن با مزاج افراد گفت: برای داشتن سلامتی بهینه، نیکوست هر فردی اقلیم محل زندگی خود را مطابق و متناسب با مزاج خودش انتخاب کند، مثلاً کسانی که مزاج خشک دارند بهتر است در مناطق مرطوب زندگی کنند یا این که مناطق کوهستانی برای افرادی که مزاج گرم دارند بهتر است.
او بیان کرد: در طب سنتی مزاج های مختلفی وجود دارد و منظور از مزاج، خصوصیات جسمی و روانی یک فرد است که از حیث میزان حرارت و رطوبت، با واژه هایی مانند گرم، سرد، خشک و تر بیان می شود. در طب سنتی مزاج حرف اول را می زند، پس واجب است هر شخصی مزاج خودش رو بشناسد و سبک زندگی مناسب برای مزاج خود را داشته باشد.
علائم مفید برای شناخت حدودی مزاج
در مزاج گرم، فرد معمولا احساس گرمای زیادی در بدن دارد یا به گرما حساس تر است، جنب و جوش فراوانی داشته و برون گراست.
مزاج سردها افراد آرام تری هستند و احساس سرما در بدن دارند و درون گرا هستند.
در مزاج خشک فرد چاق نمی شود و معمولا جدی و دقیق است. فرد با مزاج تر شخصی مستعد چاقی بوده و انعطاف پذیری بالایی در رفتار دارد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش گفت: هر کسی مطابق با مزاج خود بهتر است منطقه زندگی خودش را انتخاب کند تا به سلامتی نزدیک و کمتر به بیماری دچار شود. آلودگی هوا این سال ها و در این عصر به معضلی تبدیل شده و برای کاهش آسیب آلودگی هوا به افراد (مخصوصا افراد مستعد) می توان از توصیه های طب سنتی که مبتنی بر مزاج و اصلاح سبک زندگی است، بهره برد.
او با بیان نکاتی کاربردی اضافه کرد: افراد در روزهای همراه با هوای آلوده، تا حد امکان در فضای بیرون از منزل تردد نکنند. از غذاهای سبک یا به اصطلاح غذاهای زود هضم استفاده کنند. بدلیل اینکه گردش خون باید بیشتر به سمت ریه برود تا نیاز بدن به اکسیژن را در هوای آلوده تامین کند، در این شرایط سیستم گوارش قدری ضعیف شده و اگر فرد غذای سنگین مصرف کند، هم خوب آن را نمی تواند هضم کند و هم میزان خون ارسالی به ریه ها هم کاهش یافته و مشکلات تنفسی شخص زیاد می شود.
اما زمانی که حجم غذا کم باشد سیستم گوارش کمتر درگیر می شود و در حالت نیمه استراحت قرار می گیرد. این روش کمک بسزایی به زودتر هضم شدن غذا می کند. برای نمونه هایی ازغذاهای سبک شامل غذاهای گیاهی، خوراک سبزیجات تازه،گیاهان پخته شده، آش،کدو سبز، هویج، لوبیا، اسفناج و خورشت هایی که گوشت قرمز ندارند استفاده کنند و به خاطر داشته باشند که گوشت قرمز را موقتا از برنامه غذای خودشان حذف کرده یا کم نمایند.
شخص نباید یبوست داشته باشد چون یبوست باعث تجمع سموم در بدن شده و این سموم اضافه می شود به سمومی که درهوا وجود دارد و وارد بدن شده اند، لذا باعث بی حالی و بدحالی شخص می شود.
بیشتر بخوانید: اگر سیر نمی خورید بجای آن مرزه بخورید
راهکارهای طب سنتی در روزهای آلوده
افراد مخصوصا آن هاکه مزاج خشک دارند، مایعات بیشتری مصرف کنند. منشاء این مایعات میتواند آبمیوهها از جمله آب لیمو شیرین، پرتقال، گریپ فروت، سیب و هویج باشد.
استفاده از آب پنیر طبی (ماءالجبن) هم مفید است. برای تهیه آب پنیر طبی دو لیوان شیر کم چرب را روی حرارت گذاشته و اجازه دهیم در حد ملایم بجوشد و سپس ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری سرکه سیب یا سرکه انگور را به آن اضافه کنید، بعد از اضافه کردن سرکه، شیر به حالت دلمه درمی آید که باید بلافاصله دلمهها را برداریم و بگذاریم قدری دیگر روی حرارت باقی بماند. بعد از ۳ دقیقه که کفهای روی آن را هم برداشتیم، زیر آن را خاموش کرده و پس از ولرم شدن این نوشیدنی را ناشتا بنوشیم و تا نیم ساعت بعد از آن هم صبحانه نخوریم.
این نوشیدنی باعث شستشو و پاکسازی سیستم گوارشی و کل بدن میشود. دوره مصرف این نوشیدنی در هر ماه به مدت ۳ تا ۵ روز است. اما افرادی که وزن بالاتری دارند تا ۱۰ روز میتوانند مصرف کنند. این دوره را میتوانند افراد در هر ماه تکرار کنند.
افرادی که مشکلات ریوی، اسم یا برونشیت دارند میتوانند دمنوشهای برگ آویشن، گل بابونه، برگ مرزنجوش، برگه ناخنک را به صورت جداگانه مصرف کنند، به این صورت که دو قاشق غذاخوری از گیاه را در یک لیوان آب بریزند و روی حرارت ملایم بگذارند و مدت ۱۰ دقیقه ملایم جوشیده شود در این فاصله با آن بخور دهند. سپس در ظرف را با پارچه ای بپوشانند، ولرم که شد آن را صاف کرده و در پایان با کمی عسل و لیمو ترش تازه میل کنند. این دمنوشها خلط آور هستند و باعث باز شدن مجاری هوایی میشود و بعد از چند روز میتوانید اثرات مفید آن را ببینند.
او اظهار کرد: این دمنوشها را اگر شخص با هیچ یک از آنها مشکلی نداشت، میتواند با هم ترکیب کرده و در دو لیوان آب بجوشاند و سپس میل کند. به خاطر داشته باشند که در ترکیب، از هر گیاه یک قاشق غذا خوری استفاده کنند.
نکته دیگری که میتواند برای بیماران مفید واقع باشد این است که افراد با مراجعه به مراکز معتبر طب سنتی، میتوانند خدمات بادکش درمانی پشت قفسه سینه را توسط پزشکان این حوزه دریافت نمایند.