انتخابات از دیدگاه رهبر معظم انقلاب
رهبر معظم انقلاب ، توجه ویژه و خاصی نسبت به مقوله بااهمیت و حساس انتخابات داشته اند و با تاكید بر حضور گسترده مردم در این عرصه سرنوشت ساز، آنها را به مشاركت در تصمیم گیری و امور مهم سیاسی كشور دعوت می كنند.
انتخابات یكی از مهمترین عرصه های حضور مردم در صحنه تصمیم گیری در نظام مردم سالاردینی به شمار می رود. امام خمینی(ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، نیز همواره در پیام ها و سخنرانی های خود بر نظامی تاكید داشتند كه بر احكام اسلام و رای مردم بنیان گذارده شود.
گروه ها و احزاب مختلف هماره در برگزاری انتخابات پرشور نقشی تاثیر گذار داشته اند و حضور افراد دارای سلایق متفاوت در صحنه رقابت، سبب افزایش انگیزه مشاركت فعال مردم در این عرصه سرنوشت ساز شده است تا نظام سیاسی خود را در مسیر رسیدن به اهدافش یاری رسانند.
مقام معظم رهبری همواره بر اهمیت مساله انتخابات و دقت در تایید صلاحیت ها تاكید و به دستگاه ها و نهادهای نظارتی بر لزوم توجه ویژه در انجام دادن وظیفه های خود سفارش كرده اند و حضور گسترده مردم را در این عرصه موجب رشد و بالندگی نظام دانسته اند.
مهم ترین محورهای سخنان ایشان درباره انتخابات به شرح زیر است:
- اهمیت انتخابات در جمهوری اسلامی
- مشاركت گسترده مردم در انتخابات
- وظیفه رسانه ها در انتخابات
- لزوم حفظ سلامت انتخابات
- معیارهای انتخاب فرد اصلح
- پرهیز از التهاب آفرینی
- اعتماد كامل به دستگاه های نظارتی بر انتخابات
- شورای نگهبان؛ چشم بینای نظام
- انتخابات؛ میدان رویارویی با دسیسه دشمنان
** اهمیت انتخابات در جمهوری اسلامی
- انتخابات، مساله بسیار مهم و اساسی و تعیین كننده ای است. اهمیت انتخابات از جهات گوناگونی است. یكی از آنها این است كه نظام ما نظامی است متّكی به ایمان ها و عواطف و علایق مردم. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار اعضاي هیأت نظارت بر انتخابات شوراي نگهبان؛ 14 بهمن 74)
- این همه انتخابات در این كشور اتّفاق افتاده است، مردم بدون هیچ ضایعه ای شركت و دخالت كرده اند. این هنر بزرگ نظام اسلامی بود. در كشورهای به اصطلاح دمكراتیك هم گاهی در انتخابات حوادث خونین و تلخ به وجود می آید. ملت ما با كمال متانت در انتخابات گوناگون شركت كرد. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار مردم قم؛ 19 دی 81)
- انتخابات یكي از میدان هاي مهم همبستگي است. درباره انتخابات حرف زدیم، همه حرف زدند و تا وقت انتخابات هم باز هرچه لازم باشد، عرض خواهیم كرد. آنچه مهم است، این است كه مردم در این میدان گزینش، همبستگي خود را نشان دهند. ملت ایران این فرصت گزینش را تا قبل از انقلاب اسلامي در هیچ دوره اي نداشت؛ انقلاب اسلامي است كه این فرصت را در اختیار ملت ایران گذاشته است. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار خانواده هاي شهدا؛ سوم خرداد 84)
- انتخابات می تواند عرصه ظهور و بروز وحدت، عقلانیت و شعور ملی باشد. اگر انتخابات به گونه ای باشد كه گروه های سیاسی در یك رقابت مثبت برای خدمتگزاری به مردم، سهم متناسب و لایق خود را به دست آورند، این انتخابات زمینه ساز نشاط و پیشرفت جامعه خواهد بود. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار رؤسای سه قوه و دیگر مسئولان و كارگزاران كشور؛ 21 مهر 86)
- انتخابات، شاخص و عَلم نظام جمهوري اسلامي است. به كوري چشم دشمن ها، ما الحمدلله انتخابات را بدون اندك تأخیري، همیشه سر وقت انجام دادیم؛ این خیلي مهم است. از سال 58 كه اولین انتخابات انجام گرفته است تا امروز، سي و یكي دو تا انتخابات انجام گرفته؛ سر وقت، با دقت. واقعاً خودشان را كُشتند كه شاید بتوانند در یك برههاي انتخابات مجلس را عقب بیندازند، اما نتوانستند.(بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار نمایندگان مجلس شوراي اسلامي؛ هشتم خرداد 90)
- انتخابات یك حق است و یك وظیفه است. ما هر كداممان به عنوان یك فرد از افراد این ملت، هم حق داریم در انتخابات شركت كنیم، هم وظیفه داریم. آن كساني كه به نظام جمهوري اسلامي معتقدند، قانون اساسي را قبول دارند، هم از این حق می خواهند استفاده كنند، هم این وظیفه را می خواهند انجام دهند. همه باید این وظیفه را انجام دهند. .(بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار مردم قم؛ 19 دی 91)
- انتخابات مظهر هر سه باوري است كه در امام وجود داشت و باید در ما وجود داشته باشد: مظهر خداباوري است، چون تكلیف است. وظیفه ما است، تكلیف ما است كه در سرنوشت كشور دخالت كنیم؛ تكتك آحاد ملت این تكلیف را دارند. مظهر مردمباوري است، چون انتخابات مظهر اراده آحاد مردم است؛ مردمند كه مسئولان كشور را به این وسیله انتخاب می كنند و مظهر خودباوري است، چون هر كسي كه رأي در صندوق مياندازد، احساس می كند كه به سهم خود در سرنوشت كشور دخالت كرده است، به سهم خود تعیین كرده است؛ این خیلي چیز مهمي است. پس انتخابات هم مظهر خداباوري است، هم مظهر مردمباوري است، هم مظهر خودباوري است.( بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در مراسم بیست و چهارمین سالروز رحلت حضرت امام خمینی در حرم امام خمینی(ره)؛ 14 خرداد 92)
- انتخابات واقعاً نعمت بزرگي است. این هم از بركات نگاه روشن و عمیق امام بزرگوار ما بود. كساني در همان زمان بودند كه معتقد بودند [وقتي] حكومت اسلامي است، انتخابات لزومي ندارد؛ امام فرمود نه، انتخابات باید باشد و منشأ اثر باشد، مردم تصمیم بگیرند، مردم انتخاب كنند و آنچه مردم می خواهند بشود. نتیجه این سیاست، این شد كه مردم در كنار انقلاب و در وسط میدان باقي ماندند و تا امروز بحمدالله باقي ماندهاند؛ چون خود مردمند كه دارند انتخاب می كنند، خود مردمند كه دارند تصمیم می گیرند. انتخابات نعمت بزرگي است. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار ائمه جمعه سراسر كشور 14 دی 94)
- انتخابات درواقع یك نفس تازه دادن به ملّت ایران است؛ [ملّت ایران] یك نفس تازهاي پیدا می كند، طبیعت انتخابات این است. اینكه ملّت ایران بیایند تكتك وارد میدان بشوند و رأي بدهند [كه] آقا عقیده من این است، فلاني باید مسئول باشد - حالا چه در ریاست جمهوري، چه در مجلس شوراي اسلامي، چه مجلس خبرگان؛ هر كدام از اینها جداگانه در جاي خود اهمّیّت فراواني دارد - هر فردي از آحاد ملّت كه این احساس مسئولیّت را بكند، خودش یكي از آن عناصر حفظ كننده انقلاب است. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار مردم قم 19 دی 94)
- انتخابات تزریق خون تازه در كالبد نظام جمهوری اسلامی است؛ تجدید قوا و تجدید نیرو برای ملّت است... انتخابات یعنی این؛ یعنی یك روح جدید، یك خون تازه و یك نفَس نو به كشور و به ملّت و به مردم دادن؛ انتخابات این است. اینكه بنده اصرار می كنم همه در انتخابات شركت كنند برای این است. انتخابات وقتی همگانی شد و وقتی همه شركت كردند، كشور عزّت پیدا می كند، نظام جمهوری اسلامی عزّت پیدا می كند، كشور بیمه می شود، نظام جمهوری اسلامی بیمه می شود. انتخابات، بیعت تازهای با آن هدف های عالی است؛ این معنای انتخابات است. لذا برای همه مردم فریضه می شود كه در این حادثه بزرگ شركت كنند.(بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار فرماندهان و كاركنان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش 19 بهمن94)
**مشاركت گسترده مردم در انتخابات
- انتخابات حقیقت عظیمی است كه حضور مردم را در صحنه نشان می دهد. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با فضلا، طلاب و اقشار مختلف مردم قم؛ 19 دی 70)
- آحاد ملت عظیم الشأن ایران اسلامی به خوبی آگاهند كه حضور آنان با این روحیه ایمانی در صحنه های اساسی و حیاتی كشور، اسلام، انقلاب، عزت، شرف و آبروی ملت ما را در دنیا حفظ كرده است و ادامه حضور جدی و فداكارانه مردم در صحنه های گوناگون همراه با ایمانِ روشن بینانه آنان، هر دشمن بدخواهی را در صدمه زدن به تداوم انقلاب اسلامی، حركت مردم و سازندگی كشور ناكام خواهد گذاشت. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار دست اندركاران انتخابات سراسر كشور؛ 23 اردیبهشت 71)
- همه باید تلاش كنند كه این انتخابات، پُرشور برگزار شود. این انتخابات، نشان دهنده واقعی حضور مردم در صحنه سیاسی كشور باشد. هر انتخاباتی كه پُرشور شود، كشور را بیمه می كند. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار جمعي از جهادگران جهاد سازندگي؛ 15 مهر 77)
- كشور ما متكي به آراء مردم است. علت این كه دشمنان ملت و طمع ورزان به این آب و خاك نتوانسته اند در طول بیست وشش سال گذشته گزندي وارد كنند، حضور و اراده و مشاركت مردم در صحنه هاي مختلف بوده است. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار ده ها هزار نفر از زائران و مجاوران حرم رضوی؛ یكم فروردین 84)
- ملت هوشیار ایران، درست در نقطه مقابل خواست دشمن، «فعال، پرشور و شعور - و همراه با درك و آگاهی كامل» در پای صندوق های رأی حضور خواهد یافت چرا كه انتخابات را آبروی ملی، وسیله ای برای افزایش عزت ملی و از جمله شاخص های رشد ملی است. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجتماع عظیم مردم كردستان؛ 22 اردیبهشت 88)
- مساله انتخابات برای كشور، مساله بسیار مهمّی است. انتخابات، مظهر كامل حضور و انتخاب مردم است. مردم با حضور خودشان در صحنه انتخابات -چه در انتخابات ریاست جمهوری، چه در انتخابات مجلس شورای اسلامی، چه در انتخابات مجلس خبرگان- مردمسالاری واقعی را در این كشور شكل می دهند؛ این خیلی مهم است.(بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اقشار مختلف مردم؛ 18 شهریور 94)
- یك مساله مهم درباره انتخابات، حضور حدّاكثري است كه حالا من انشاءالله بعدها اگر عمر بود تا قبل از انتخابات، راجع به حضور حدّاكثري باز صحبت خواهم كرد. هرچه جمعیّت بیشتر در انتخابات شركت كند، استحكام نظام و اعتبار كشور بالاتر خواهد رفت؛ هرچه بیشتر مردم شركت كنند، اعتبار نظام بالا خواهد رفت. چون نظام، نظام مردمي است و واقع قضیّه این است كه متّكي به عواطف مردم و احساسات مردم و انتخاب مردم و خواست مردم است. بنده این عقیده را [در مورد حضور] حدّاكثري از قبل هم داشتهام و همیشه هم رویش اصرار كردهام، این بار هم اصرار دارم و انشاءالله بیشتر هم دربارهاش صحبت می كنم. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار ائمه جمعه سراسر كشور 14 دی 94)
- حضور مردم یكي از آن عناصري است كه دشمن را ناكام می كند. اینكه ما تكیه می كنیم، تأكید می كنیم، اصرار ميورزیم بر اینكه مردم همه شركت كنند در انتخابات و من بارها این را قبلاً گفتهام... همه باید بیایند در انتخابات شركت كنند؛ این موجب می شود كه نظام جمهوري اسلامي تقویت بشود، پایداري آن و ماندگاري آن تأمین بشود، كشور در حصار امنیّت كامل باقي بماند -كه خب بحمدالله امروز هست- این موجب می شود كه ملّت ایران در چشم ملّت هاي دیگر آبرو پیدا كند و اعتبارش بالا برود؛ در چشم دشمنانش ابّهت پیدا كند ملّت ایران؛ انتخابات این است. بنابراین اصل انتخابات حضور مردم در پاي صندوق هاي رأي و رأي دادن آنها است. همه باید شركت كنند؛ شركت در انتخابات آبروي نظام جمهوري اسلامي است، آبروي اسلام است، آبروي ملّت ایران است، آبروي كشور است. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار مردم قم 19 دی 94)
- در مورد انتخابات توجّه كنیم كه انتخابات یك رقابت است، یك مسابقه ملّی است بین آحاد كشور... اگر ملّت ایران، خوب، قوی، جازم و عازم وارد میدان بشود و صندوق های رأی را از رأی خود و عزم خود پُر كند، ایران خواهد بالید، جمهوری اسلامی خواهد بالید و افتخار خواهد كرد؛ حالا هر كه ببرد، هر كه ببازد. در واقع بُرد و باختی برای ملّت وجود ندارد؛ ملّت در هر صورت برنده است. این نكته اساسی در باب انتخابات است. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار دستاندركاران برگزاری انتخابات؛ 30 دی 94)
- یك عدّهای كمین كردهاند كه با عدم ورود مردم در عرصه انتخابات یا با تحریم انتخابات یا با سستكردنِ انتخابات -كه حالا اشاره خواهم كرد- یك مچگیری از نظام جمهوری اسلامی بكنند؛ یك عدّهای كمین كردهاند. ملّت در مقابل این كمینكردههای نابكار، كارآمدیِ خودش را نشان داده است، امروز هم نشان خواهد داد. این حرف اوّل من و مهمترین حرف من در همه دورههای انتخابات بوده است، الان هم هست: شركت همگانی و بانشاط مردم. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار دستاندركاران برگزاری انتخابات؛ 30 دی 94)
**وظیفه رسانه ها در انتخابات
- مبادا در محدوده نظام اسلامی افرادی با سخن و قلم خود به خواست دشمن عمل كنند و مردم را در مورد انتخابات در شك و تردید قرار دهند. دشمن همواره تلاش كرده است تا هر آنچه را كه از حضور مردم حكایت دارد كتمان كند. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با فضلا، طلاب و اقشار مختلف مردم قم؛ 19 دی 70)
- صدا و سیما در حال ترویج انتخابات است و این كار را هم بسیار خوب ادامه مي دهد. باید كاري كرد كه مردم خودشان انتخاب كنند و براي آن كه مردم قدرت انتخاب داشته باشند، صدا و سیما باید معیارها را به روش هاي هنري و خوب بیان كند تا به انتخاب حق و اصلح منتهي شود. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار رئیس، معاونان و مدیران سازمان صدا و سیما؛ 23 اردیبهشت 76)
**لزوم حفظ سلامت انتخابات
- انتخابات باید به معنای واقعی نمایشگر رأی مردم باشد لذا حفظ سلامت انتخابات برای برگزار كنندگان آن در درجه اول اهمیت قرار دارد. فضای انتخابات و تبلیغات مربوط به آن باید كاملاً سالم و با تبلیغات دروغین و فریبنده كشورهای به اصطلاح دموكراسی دنیای امروز كه امكان انتخاب درست را از مردم سلب می كند متفاوت باشد. تبلیغات باید به معنای واقعی، حفظ حدود شرعی، بدور از فریب و كارهای دورغین و نمایشی و متهم كردن رقبای انتخاباتی صورت گیرد... انتخابات كاری است كه به مردم ارتباط پیدا می كند لذا نسبت به هیچ تخلفی نباید اغماض شود و مسئولین نباید اجازه دهند كه برداشت های خطی، جناحی و گرایش های گروهی در اجرای انتخابات تأثیر بگذارد. این كار باید سالم، خالص و بدون اندكی خدشه انجام شود و این همان چیزی است كه مردم را دلگرم خواهد كرد. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار مسئولان وزارت كشور، استانداران و فرمانداران؛ 27 آذر 70)
- همه دستگاه های نظام موظفند به سهم خود برای برگزاری انتخابات صحیح در كشور تلاش كنند. صحت انتخابات به آن است كه حقیقتاً از آراء و تشخیص قلبی مردم حكایت داشته باشد و برای این منظور لازم است آگاهی مردم به حدی برسد كه این تشخیص صحیح باشد. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با وزیر، معاونین و مدیران كل وزارت آموزش و پرورش؛ 25 دی 70)
- انتخابات باید آزاد، سالم و مطابقِ قانون باشد. وزارت كشور مجري است، شوراي نگهبان هم ناظر. هر كدام هم وظایفي دارند كه باید وظایفشان را انجام دهند و نباید از وظایف هم تخطّي كنند. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار مسؤولان و كارگزاران نظام؛ 11 آبان 82)
- همه بایستي نسبت به این انتخابات احساس تكلیف كنیم؛ هم مسئولان، هم آحاد مردم و هم مجموعه هاي گوناگون سیاسي و اجتماعي و فعالاني كه در كشور هستند. اولاً سلامت این انتخابات ها مهم است، كه خوشبختانه مسئولان كشور به این توجه دارند، ما هم همیشه تأكید كرده ایم و حالا هم هست. باید از آراي مردم به طور كامل صیانت بشود. در همین اندازه از لحاظ اهمیت، حفظ سلامت فضاي انتخابات، قبل از شروع انتخابات است - مثل همین حالا كه به تدریج نام نویسی ها شروع شده و مقدمات انتخابات فراهم شده است و تا زمان انتخابات، زمان زیادي نمانده - كه بایستي سلامت فضا را حفظ كنید. بعضي فضاي انتخابات را خراب می كنند؛ تخریب كردن، اهانت كردن و خُرد كردن شخصیت هاي گوناگون، همه بر خلاف اقتضاي سلامت انتخابات است. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار سران سه قوه، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و مسئولان و كارگزاران نظام؛ 18 مهر 85)
- یكي از ابعاد دیگر حقّالنّاس بودن، حفظ امانت است؛ آن كساني كه آراء را در اختیار دارند، آن كساني كه آراء را می شمرند، آن كساني كه ثبت می كنند و گزارش می كنند، آن كساني كه جمع می بندند و خلاصه آن كساني كه اداره صندوق ها به عهده آنها است، باید كمال امانت را رعایت كنند؛ یعني در این زمینهها اندكتخلّفي، خیانت در امانت است. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار ائمه جمعه سراسر كشور 14 دی 94)
**معیارهای انتخاب فرد اصلح
- مردم باید به كساني رأي دهند كه به آنها اعتماد و اطمینان دارند و مي دانند كه دچار انحراف و فساد نخواهند شد و براي اسلام، پیشبرد اهداف انقلاب و گسترش و تعمیق ارزش هاي انقلابي و نیز رفاه مردم كار و تلاش خواهند كرد. (پیام حضرت آیت الله خامنه اي به مناسبت آغاز سال نو؛ یكم فروردین 75)
- همچنان كه شركتِ در انتخابات یك وظیفه است، گزینش خوب و آگاهانه هم یك وظیفه است. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار جمعي از علما، روحانیون، فضلا و مبلغین؛ 13 اردیبهشت 76)
- انتخاب نامزد اصلح نیز در میان نامزدهای صالحی كه صلاحیت آنها تایید میشود، دارای اهمیت فراوانی است. (بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار مردم جیرفت؛ 17 اردیبهشت 84)
- وظیفه بسیار مهم دیگر، انتخاب نمایندگان اصلح و افرادی است كه به فكر مردم و دلسوز آنان باشند و برای همكاری و همدلی با دولت، قوه قضاییه و بخش های دیگر به منظور پیشرفت كشور و اجرای كارهای بزرگ تلاش كنند. (بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار جمعی از كارگران نمونه كشور؛ چهارم اردیبهشت 87)
- نامزدهای انتخاباتی به یكدیگر اهانت نكنند؛ خب، جنابعالی نامزد هستید، معتقدید كه آدم صالحی هستید، آدم برجستهای هستید؛ بسیار خوب، از خودتان هرچه می خواهید تعریف كنید بكنید امّا به رقیبتان اهانت نكنید، به رقیبتان تهمت نزنید، از رقیبتان غیبت هم نكنید؛ تهمت و افترا یعنی نسبتی بدهید كه واقعیّت ندارد، [امّا] غیبت یعنی نسبتی بدهید كه واقعیّت دارد؛ غیبت هم نباید بكنید. بنابراین این هم یك وظیفه است و یك معیار است برای سلامت انتخابات. نمایندگان بروند آنچه را در وسعشان، در قدرتشان، در صلاحیّتشان هست، برای مردم بیان كنند؛ مردم هم نگاه می كنند، خوششان میآید رأی می دهند، خوششان نمیآید رأی نمی دهند؛ این می شود [انتخابات] سالم. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار دستاندركاران برگزاری انتخابات؛ 30 دی 94)
**پرهیز از التهاب آفرینی
- به نظر من آنچه كه امروز بیش از هر چیز مورد توجّه آنهاست - تا قبل از انتخاباتی كه چند ماه دیگر در پیش داریم - مسأله آفریدنِ التهاب سیاسی است. مردم را از لحاظ سیاسی دچار التهاب كردن، نگران كردن، سرگرم مسائل كوچك كردن، به جان همدیگر انداختنِ جناح ها، مسائل كوچك را بزرگ كردن. این جزو برنامه هاست؛ می خواهند كاری كنند كه فضای كشور، فضای تب آلود شود. مبارزه با این برنامه، سعی در آرام نگه داشتنِ فضای عمومی و فضای سیاسی كشور است. همه باید در این جهت حركت كنند. به هیچ یك از حركات و اظهاراتی كه به معنای التهاب آفرینی باشد، نباید میدان داده شود. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار اعضاي مجلس خبرگان رهبری؛ 27 بهمن 79)
- مردم به انتخابات علاقه دارند و آنچه آنها را ناخشنود مي كند جنجال ها و اختلافاتي است كه اكثر آنها هم ماهیت تبلیغاتي دارد. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار مسئولان نظام؛ 15 مرداد 82)
- درباره تشنّج سیاسي، بخصوص در این برهه اي كه ما نزدیك به انتخاباتیم، از آقایان - بخصوص بخش هاي سیاسي دولت - خواهش مي كنم كه نسبت به این مسأله به طور جدّي اهتمام بورزند كه كاري كنیم كه فضاي كشور در آستانه انتخابات یك فضاي معتدل، آرام و دلنشین باشد، تا مشوّق مردم براي انتخابات شود. ما به فضل پروردگار انتخابات پُرشوري خواهیم داشت - همین طور هم خواهد شد، ان شاءالله خواهید دید - و به فضل الهي شركت خوبي از مردم در این انتخابات دیده خواهد شد. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار اعضاي هیأت دولت؛ پنجم شهریور 82)
- من البتّه در باب انتخابات، زیاد حرف دارم. چیزهایی هم می گویند، حرف هایی این روزها زده می شود كه بنده نمی خواهم بپردازم به آن حرف ها كه مایه تشویش افكار عمومی و مایه تردید دل های مردم می شوند؛ حرف های نامناسب و غلط، فقط با نگاه سیاسی به مسائل نگاه كردن، نگاه خدایی را بكلّی كنار گذاشتن؛ از این حرف ها گاهی این روزها شنیده می شود. من نمی خواهم فعلاً به این چیزها بپردازم؛ آنچه من می خواهم عرض بكنم، این است كه ملّت بداند عزّت او، افتخار او، اقتدار او، ایستادگی او در مقابل جبهه دشمن، به این است كه وظایف انقلابی خودش را خوب انجام بدهد و یكی از مهمترینهایش انتخابات است؛ این خطاب به ملّت. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار فرماندهان و كاركنان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش 19 بهمن94)
** اعتماد كامل به دستگاه های نظارتی بر انتخابات
- دستگاه ها امین اند. من در نماز جمعه هم گفتم؛ الان هم ميگویم: من به دستگاه هاي مباشر كار انتخابات اطمینان دارم. بعضي بیهوده اعتراض نكنند. شوراي محترم نگهبان مورد اعتماد كامل ماست. وزارت كشور مورد اعتماد كامل ماست. همه تلاش ميكنند و زحمت ميكشند. (بیانات مقام معظم رهبری در اجتماع زائران حضرت عليبنموسيالرضا(ع) در روز عید سعید فطر؛ 16 فروردین 71)
- شورای نگهبان نقطه تضمین و تامین برای نظام اسلامی است. این امر بسیار مهمّی است. من در دوره قبل نسبت به اهمیت كار شورای محترم نگهبان تذكر دادم؛ حالا هم لازم است مجدّداً این را عرض كنم. شورای نگهبان در مجموعه تشكیلات نظام جمهوری اسلامی، مثل بقیه دستگاه ها نیست كه بگوییم ارگان ها و تشكیلات مختلفی هستند؛ بعضی مهمترند، بعضی كم اهمیت ترند؛ این هم یكی از آنها؛ نه. شورای نگهبان مثل بعضی از پدیده های یك نظام - مانند قانون اساسی - وضع ویژه ای دارد. شورای نگهبان تشكیلاتی است كه اگر خوب باشد و درست كار كند، این نظام دیگر خطر انحراف از دین نخواهد داشت. این چیز كمی نیست. این چیز قابل مقایسه ای با چیزهای دیگر نیست. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار اعضاي هیأت نظارت بر انتخابات شوراي نگهبان؛ 14 اسفند 74)
- هیچ كس در صحنه انتخابات وارد نمی شود، مگر این كه شورای نگهبان صلاحیّت او را اعلام كند. بنابراین، كسانی كه وارد صحنه انتخابات می شوند، اشخاصی هستند كه شورای نگهبان - كه امین مردم در این قضیه است - پای اسم آنها را امضا كرده و اعلام صلاحیّت نموده است... شورای محترم نگهبان، یك مجموعه عادل و مواظب و ناظر بر انتخاباتند و هیچ راهی را برای تقلّب باقی نمی گذارند. (بیانات مقام معظم رهبري در دیدار با روحانیان و مبلّغان اعزامي در آستانه ماه محرّم الحرام؛ 13 اردیبهشت 76)
- از شوراي نگهبان دفاع مي كنم؛ شوراي نگهبان هم با كمال دقّت و امانت باید مراقب باشد كه هیچ گونه تخلّفي در انتخابات نشود. حقّ مردم است كه شوراي نگهبان نگذارد بدخواهان این ملت به قوّه مقنّنه راه پیدا كنند. شوراي نگهبان باید حقّ مردم را ادا كند و مانع شود از این كه بدخواهان این ملت، بدخواهان این انقلاب، بدخواهان امام، وارد قوّه مقنّنه كشور امام شوند؛ آن هم در مجلسي كه در سال امام تشكیل مي شود. هر دو موظّفند؛ هم شوراي نگهبان، هم وزارت كشور. (بیانات مقام معظم رهبري در دیدار اقشار مختلف مردم؛ 13 بهمن 78)
**شورای نگهبان؛ چشم بینای نظام
- شوراي نگهبان، با امانت كامل، بر طبق آن ضوابط قانوني، كساني را در فهرست قبولشدگان ميگذارد و كساني را خارج ميكند. آنهایي كه خارج ميمانند، یعني با این ضوابط منطبق نبودهاند. چه بسا آدم هاي صالحي هم باشند. البته آدم ناباب هم میانشان هست؛ نه اینكه نیست؛ اما اینطور نیست كه هر كس صلاحیتش رد شده، بگویید «لابد ایشان آدم خائن و نابابي است!»؛ ابداً! (بیانات مقام معظم رهبری در اجتماع زائران حضرت عليبنموسيالرضا(ع) در روز عید سعید فطر؛ 16 فروردین 71)
- مسئولان امور انتخابات، اعم از مسئولان اجرایی كه وزارت كشور است و شورای نگهبان كه كار نظارت را به عهده دارد، وظایف سنگینی دارند. اندك اختلالی در این كار عظیم، حقیقتاً یك گناه و یك جرم است... در امر نظارت باید قانون و موازین ملاك و معیار باشد و نه مذاق ها و سلایق شخصی. مطلقاً دنبال مذاق شخصی نروید. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار اعضاي هیأت نظارت بر انتخابات شوراي نگهبان؛ 14 اسفند 74)
- اگر شورای نگهبان در این قضیه به یك نتیجه منطبق بر قانون و مقرّرات رسید، باید با قاطعیت اقدام كند. هیچ چیزی نباید مانع از اقدام قاطع قانونی شود. در همه امور، بخصوص در چنین اموری كه با افكار و عواطف و احساسات و عقاید و آراء گوناگونی مواجه است، قاطعیت چیز لازمی است. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار اعضاي هیأت نظارت بر انتخابات شوراي نگهبان؛ 14 اسفند 74)
- بی احترامی كردن و هتك حرمت شورای نگهبان، خطای كوچكی نیست. قابل قبول و قابل تحمّل نیست. البته وظیفه شورای نگهبان خیلی سنگین است. این وظیفه را باید در حدّ مقدور با كمال دقّت و با رعایت حدّاكثر عدل و انصاف انجام دهد و بر كار نظّار نظارت كند. آنچه كه آقایان نظّار انجام می دهند، به نام شورای نگهبان تمام می شود و از لحاظ مسئولیت الهی هم علی الظّاهر با مسئولیت بزرگواران این مجموعه انجام خواهد شد. این باید موجب شود كه دقّت و توجّه را مضاعف كنید. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار اعضاي هیأت نظارت بر انتخابات شوراي نگهبان؛ 14 اسفند 74)
- شوراي محترم نگهبان با بردباري در مقابل حرف هایي كه زده شد، شایعه پراكنی هایي كه شد، با صبر و با استقامت، كار خودش را انجام داد و به آنچه كه قانون برعهده اش گذاشته بود، عمل كرد. (بیانات رهبر معظم انقلاب در هزارمین نماز جمعه تهران؛ هشتم آبان 77)
- الان می بینید كه به شورای نگهبان هم خیلی حمله می شود. این بحث «نظارت استصوابی» و این چیزهایی كه باز هم رویش جنجال می كنند، از آن جنجال های بسیار بی مبنا و بی ریشه ای است كه هدفش تضعیف شورای نگهبان و در واقع نفوذ دادن عناصر مخالف با اسلام و مخالف با امام و مخالف با نظام جمهوری اسلامی در اركان قانونگذاری است. مانعشان شورای نگهبان است. فكر می كنند همان بلایی كه یك روز سر آن هیات علمای طراز اوّل آوردند، به این وسیله می توانند بر سر شورای نگهبان هم بیاورند، كه البته نخواهند توانست و مطمئنّاً چنین چیزی تحقّق پیدا نخواهد كرد. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي پس از بازدید از نمایشگاه كتاب در حسینیه امام خمینی(ره) 28 اردیبهشت 78)
- آنچه كه در مساله احراز صلاحیت به ذهنم مي رسد، این است كه احراز، وظیفه شوراي نگهبان است و قهراً باید صلاحیت ها را احراز كند؛ همچنان كه وظیفه وزارت كشور هم هست. كسي كه داوطلب مي شود تا وارد میداني شود كه شرایطي براي آن میدان هست و شما هم مسئول این گذرگاه هستید، طبیعي است كه بایستي شرایط را در آن شخص احراز كنید. این، مخصوص شوراي نگهبان هم نیست؛ به عهده همه است. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار اعضای شورای نگهبان؛ 24 دی 82)
- باید ملاك اصلی در نظرها و تصمیم گیری های شورای نگهبان، فقط قانون و ضابطه باشد و نباید به هیچ وجه به مصلحت اندیشی ها توجه شود. (بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار اعضای شورای نگهبان قانون اساسی و مسئولان بخش های نظارتی 20 تیر 86)
- تصمیم گیری درباره صلاحیت افرادی كه قرار است برای كشور و ملت در مجلس خبرگان، مجلس شورای اسلامی و ریاست جمهوری تصمیم بگیرند وظیفه ای بسیار مهم است زیرا نمی توان اداره كشور و سرنوشت ملت را به هر فردی بدون در نظر گرفتن رفتار، اخلاق، عقاید، دانش، و صلاحیت های او سپرد. (بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار اعضای شورای نگهبان قانون اساسی و مسئولان بخش های نظارتی 20 تیر 86)
- شورای نگهبان از لحاظ قانونی باید صلاحیت افراد را احراز كند البته همیشه گفته ایم كه سطح صلاحیت ها را در حد معقول نگه دارند و آنقدر بالا نبرند كه عده كمی احراز صلاحیت شوند. ممكن است كسانی به نتایج نظارت شورای نگهبان معترض باشند و اعتراض شان هم درست باشد اما وقتی یك نهاد مسئول قانونی، تصمیمی می گیرد باید همه تسلیم باشند. (بیانات رهبر معظم انقلاب در آستانه سی و سومین سالگرد پیروزی انقلاب؛ 14 بهمن 90)
- این كه برخی تلاش دارند، بررسی صلاحیت ها در انتخابات را به عنوان یك اشكال نظام اسلامی مطرح كنند، سخن غیرفنی و ناشیانه ای است زیرا بررسی صلاحیت كاندیداها و عبور آنها از صافی های قانونی، در دموكراسی های دنیا وجود دارد...(بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار رئیس و اعضای مجلس خبرگان رهبری؛ 17 اسفند 91)
- شورای نگهبان، چشم بینای نظام برای انتخابات است؛ در همه دنیا هم یك چنین چیزی وجود دارد -حالا اسمش چیز دیگر است؛ اینجا اسمش شورای نگهبان است- مراقبند، ببینند آن كسی كه وارد میدان انتخابات میشود، نامزد انتخابات می شود، آیا صلاحیّت دارد یا نه؛ و باید احراز كنند صلاحیّت را؛ اگر دیدند كه كوتاهی شده است و آدمی كه صلاحیّت ندارد وارد شده، جلویش را می گیرند؛ این حقّ آنها است، حقّ قانونی آنها است، حقّ عقلی و منطقی آنها است... (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اقشار مختلف مردم؛ 18 شهریور 94)
- در طول این سال ها هم گاهی در بعضی از دورهها به ما گزارش می شد كه انتخابات اشكال پیدا كرده است؛ ما دستور می دادیم می رفتند تحقیق می كردند، معلوم می شد كه نخیر، اینجوری نیست. گاهی ممكن است در گوشهوكنار یك تخلّفی انجام بگیرد كه در نتیجه انتخابات هیچ تأثیری نداشته باشد -آن مهم نیست- [امّا] انتخابات در همه دورهها سالم است... (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اقشار مختلف مردم؛ 18 شهریور 94)
- رأی مردم هم به معنای واقعی كلمه حقّالنّاس است؛ حقّالنّاس است. وقتی میآید برادر و خواهر ایرانی در انتخابات شركت می كند و رأی در صندوق میاندازد، رعایت این حقّ او واجب شرعی است، واجب اسلامی است؛ در این امانت او نباید خیانت كرد؛ واقعاً حقّالنّاس است... (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اقشار مختلف مردم؛ 18 شهریور 94)
- نظارت شورای نگهبان در انتخابات، استصوابی و موثر است و این نظارت بخشی از همان حق الناس است و باید آن را رعایت و حفظ كرد. (بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار هزاران تن از اقشار مختلف مردم؛ 18 شهریور 94)
**انتخابات؛ میدان رویارویی با دسیسه دشمنان
- الان ببینید تمام رادیوهای بیگانه و مطبوعات خارجی و خبرگزاری ها، دست به هم داده اند برای این كه انتخابات مجلس خبرگان را سست كنند. مسأله از نظر آنها این نیست كه چه كسی انتخاب خواهد شد و چه كسی نخواهد شد؛ این برای آنها درجه دوم است. در درجه اوّل، آنچه برای آنها اهمیت دارد، این است كه مردم پای صندوق ها حاضر نشوند. این را خوب فهمیدید؟ انسان آگاه در جامعه ما - دارای هر فكری، هر جناحی و هر جهتی - این را می فهمد. خوب؛ باید در مقابل این بایستد. (بیانات مقام معظم رهبري در دیدار جمعي از جهادگران جهاد سازندگي؛ 15 مهر 77)
- بیست سال از عمر نظام جمهوري اسلامي ميگذرد، بیست انتخابات - بهطور متوسط، هر سال یك انتخابات - در این كشور برگزار شده است؛ یعني مردم در میدان عمل و در میدان تصمیمگیري، حضور داشتهاند. درعینحال، در همهجا بوق هاي استكباري، كشور ما و نظام ما را به دیكتاتوري، به استبداد و به غیر مردمي بودن متّهم ميكنند! حاضر نیستند اعتراف كنند و حقیقت را بپذیرند؛ چون دشمنند. دشمن به هیچ نقطهي حُسني از شما اعتراف نخواهد كرد. شما به حرف دشمن كاري نداشته باشید. شما براي حقیقت، براي رضاي خدا، براي وظیفه و براي اصلاح سرنوشت این ملت بزرگ، آنچه را كه وظیفه دارید، انجام دهید. (خطبه هاي نماز جمعه تهران به امامت مقام معظم رهبري؛ 14 خرداد 78)
- دشمنان ملت، گاه انتخابات ایران را انتصابات می خوانند و گاه می گویند رقابت نامزدها بازی كنترل شده درون حكومت است و انتخابات حتماً با تقلب همراه خواهد بود كه البته هدف همه این تلاش ها، ضربه زدن به مردم سالاری دینی و جلوگیری از مشاركت قوی مردم در انتخابات است.(بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در مراسم سالگرد رحلت امام خمینی(ره)؛ 14 خرداد 88)
- یكی از هدف های دائمی جبهه دشمن -كه در رأسش هم آمریكا است- از اوّل انقلاب تا امروز این بوده است كه یك دوقطبیِ خطرناك بین مردم و نظام بهوجود بیاورد؛ درست عكس آن چیزی كه جمهوری اسلامی بر اساس آن بنا شده است؛ یعنی آمیختگی كامل نظام با مردم. آنها خواستهاند این شكاف را بهوجود بیاورند؛ البتّه موفّق نشدهاند. انتخابات از جمله مواردی است كه دشمن را در این عرصه مأیوس می كند؛ یعنی نشاندهنده ارتباط مستحكم نظام با مردم است و این دوقطبی مورد علاقه دشمن را بكلّی از بین می برد. به این اعتبار، انتخابات مصداق «اِن تَنصُرُوا الله» است. (بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامي در دیدار فرماندهان و كاركنان نیروی هوایی و پدافند هوایی ارتش 19 بهمن94)
*منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری
*گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**9117**9128**2059**9131