برترینها: بازدید از موزههای مشهور و زیبا یکی از اصلیترین المانها و عناصر گردشگری هر شهر و کشوری به شمار میآید. کشور ما نیز از این عنصر گردشگری بیبهره نیست و میتوان در هر کدام از شهرها و استانهای آن با تعداد بالایی از موزههایی متنوع در زمینههای مختلف روبهرو شد.
خوشبختانه موزههای شهر تهران نیز از تنوع بالایی برخوردار هستند و میتوانند هر فردی با هر سلیقه و ذوقی را تحتالشعاع خود قرار دهند. یکی از مشهورترین و در عین حال زیباترین موزههای شهر تهران موزه فرش ایران است. این موزه سرشار از فرشهایی زیبا و خارقالعادهای است که تماشای آنها خالی از لطف نخواهد بود. در این مطلب همراه ما باشید تا در رابطه با موزه فرش ایران بیشتر بگوییم.
درباره موزه فرش ایران
موزه فرش ایرانی به عنوان یکی از بهترین و مشهورترین موزههای کشور شناخته میشود. این موزه با داشتن وسعتی در حدود ۳۴۰۰ مترمربع نمایشدهنده آثار بسیاری از انواع قالیهای دستبافت و گلیمها است که غرق شدن در میان بافت و رنگ آنها شما را وارد دنیای دیگری میکند.
ساخت این موزه در سال ۱۳۴۰ و به فرمان فرح دیبا آغاز شد و تا مدتها نیز از آن به عنوان گالری فرش بهرهبرداری میشد، اما در نهایت این موزه برای چیزی حدود ۱۵ سال بسته شد و بعد از تعمیراتی که بر آن صورت گرفت در بیست و دوم بهمن ماه سال ۱۳۵۶ به صورت رسمی افتتاح گشت. هدفی که از ساخت این موزه در نظر گرفته شده است پژوهشی در سوابق، تحصیلات و کیفیت تاریخی هنر و همینطور صنعت فرش و به خصوص فرش ایرانی است، به همین دلیل هم هست که میتوان این موزه را یکی از ارزشمندترین و مهمنرین موزههای کشور دانست.
طراحی موزه فرش ایران بر عهده فردی با نام عبدالعزیز فرمانفرماییان بوده است. استاد فرمانفرماییان در سال ۱۳۳۰ در دانشسرای عالی ملی هنرهای زیبای پاریس فارغالتحصیل شد. طراحیهای او ویژگیهای منحصربهفردی دارند که از میان آنها میتوان به اهمیت به اصالت بنا نیز اشاره کرد، این دقیقاً هما ویژگیای است که میتوان آن را در موزه ملی ایران شاهد بود. در طراحی این بنا هنر و اصالت ایرانی بر پیکر ساختمان به خوبی نقش بسته است، به همین دلیل هم هست که به خوبی میتوان هماهنگی هدفمند بین نمای بیرونی و درونی آن را شاهد بود و از این بنا به عنوان یک شاهکار هنری نام برد.
موزه فرش ایران دارای دو سالن و تالار مشخصی است که در بخش بالایی آن نمایشگاههایی فصلی برگزار میشوند و در تالار همکف نیز نمایشگاهی دائمی با بیش از ۱۵۰ قالی وجود دارد. در این موزه انواع قطعات قالی و گلیم از قرن نهم تا دوره معاصر و از شهرهای کاشان، کرمان، خراسان، تبریز، اصفهان و همینطور کردستان به نمایش گذاشته میشوند.
یکی از جذابیتهای این موزه نمای خارجی آن است که دارای معماری جالبی بوده و آن را به بنایی منحصربهفرد تبدیل کرده است. ساختمان این بنا به نوعی شبیه به یک دار قالی طراحی شده است و همین موضوع نیز ماهیت کلی آن را شکل میدهد. قرارگیری این ساختمان در میان محوطهای پر از دار و درخت نیز به نوبه خود خالی از لطف نیست.
در موزه فرش ایران علاوه بر نمایش انواع فرش و قالیچه، جاذبههای دیگری را نیز میتوان پیدا کرد، برای مثال وجود کتابخانهای با بیش از ۳۵۰۰ جلد کتاب به زبانهای مختلفی همچون فارسی، عربی، آلمانی، انگلیسی، فرانسه و... نیز ویژگی منحصربهفرد دیگری است که به این موزه اختصاص دارد. علاوه بر این شما میتوانید در این موزه با اطلاعاتی کافی و ارزشمند از فرشها و قالیهایی مشرقی نیز روبهرو شوید که همین مسئله برای عاشقان گلیم و فرش یک امتیاز بزرگ محسوب میشود.
علاوه بر تمامی قالی و قالیچههایی که در موزه فرش ایران دیده میشود، یک قالیچه متفاوت و بهخصوصی نیز توجه شما را به خود جلب خواهد کرد. قالیچهای زیبا و البته پرارزش که به نام قالیچه میرزا کوچک خان جنگلی شناخته میشود دارای ابعاد ۱۳۰ در ۲۲۰ است و توسط فرشبافان خبره کاشانی بافته شده است. تقریباً میتوان گفت که از این فرش تاریخچه دقیقی در دست نیست، اما گفته میشود که بافت این قالیچه به اواخر دوران قاجار باز میگردد.
بازدید از موزه فرش ایران
برای بازدید از موزه فرش ایران میتوانید همه روزه به جز دوشنبهها و ایام سوگواری از ساعت ۹ صبح الی ۵ بعد از ظهر اقدام نمایید. این در حالی است که این ساعات در فصل تابستان به ۹ صبح تا ۶ بعد از ظهر تغییر مییابد. برای رسیدن به این موزه باید به امیرآباد، خیابان کارگر شمالی، تقاطع خیابان دکتر فاطمی مراجعه نمایید. لازم به ذکر است که در این موزه امکان عکاسی نیز برای بازدیدکنندگان وجود دارد و شما میتوانید از دوربین عکاسیهایی بدون فلش استفاده نمایید.
در اطراف این موزه امکانات گردشگری بسیاری فراهم شده است که از میان آنها میتوان به راهنمای موزه، سرویس بهداشتی، رستوران و همینطور اقامتگاه اشاره کرد.
اگر به بازدید از این موزه رفتید میتوانید در کنار آن از بازارچه پارک لاله و موزه هنرهای معاصر نیز دیدن نمایید.