مهربانی با خانواده
مرد باید بداند که زن مانند مرد، برخوردار از انسانیت و روح کامل انسانی و اراده و اختیار است و خداوند او را در مسیر تکامل آفریده است در نتیجه...
مهربانی با خانواده
امام رضا علیه السلام فرمودند: «أَحْسَنُ النَّاسِ إِیمَاناً أَحْسَنُهُمْ خُلُقاً وَ أَلْطَفُهُمْ بِأَهْلِهِ وَ أَنَا أَلْطَفُکمْ بِأَهْلِی»؛[1] کسی ایمانش بهتر از دیگران است که اخلاقش نیکوتر و با خانواده اش مهربان تر باشد و من مهربان ترین فرد نسبت به خانواده ام هستم.
شرح حدیث
ایمان دارای مراتبی است که در این روایت به دو مرتبة آن اشاره شده است یکی اخلاق نیکو با مردم و دیگری مهربانی با خانواده. اخلاق نیکو از بهترین عباداتی است که اسلام به آن سفارش می کند تا جایی که پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) یکی از اهداف بعثت خود را تکمیل اخلاق می داند.
اخلاق خوب از عوامل ورود به بهشت، آبادی خانه ها و طولانی شدن عمر بر شمرده شده است،[2] کسی که دارای اخلاق خوب است، شهد زندگی و آب زلال حیات را گوارا درک می کند، دارایآرامش روحی هست که دیگران را شیفتة خود می سازد.
در مقابل افراد بداخلاق، باعث شکنجة خود، دوستان، اطرافیان و بستگان می شوند و بزرگ ترین شکنجه ها را خود می بینند، زندگی همواره برای آنان تلخ، عمرشان کوتاه، انسان های دیگر از اطراف او پراکنده و جسمشان در عذاب است.
مهربانی با خانواده رتبة دیگری برای ایمان است که در تداوم و آرامش زندگی نقش اساسی دارد. بسیاری از مردم اخلاق و رفتار آنها در اجتماع خوب است؛ اما اخلاق و رفتار آنها با خانواده مطلوبنیست، همسر و فرزندان وی از دست آنها راضی نیستند.
مرد باید بداند که زن مانند مرد، برخوردار از انسانیت و روح کامل انسانی و اراده و اختیار است و خداوند او را در مسیر تکامل آفریده است در نتیجه برای برخورداری از زندگی خوب و مهربانی با همسر برنکات زیر تأکید می شود:
1- انسان باید محبت به زن را اظهار کند که اظهار محبت، زندگی را از سردی می رهاند و در حدیث وارد شده است که اگر مرد به همسر خود بگوید «دوستت دارم» هرگز از دل او بیرون نمی رود و به فرزندان نیر باید محبت داشت و آنها را بوسید که خوشحالی آنها، خوشحالی انسان در روز قیامت است.
2- به شخصیت زن احترام گذاشته و او را شریک زندگی و مربی فرزندان خود بداند.
3- تندخویی و درشت گویی با فرزندان آثار بدی از جمله تربیت نامطلوب اجتماعی در بر خواهد داشت.
4- احترام به همسر باید همراه با رعایت حقوق زن باشد و توجه به این نکته لازم است که وظایفی همچون غذا پختن، لباس شستن، نظافت خانه که عرفاً متداول است از وظایف اخلاقی زنان است نه حقوق مردان.
نارسایی و عیوبی که گاهی در کارها پدید می آید به رخ همسر کشیده نشود و حتی در برابر بد اخلاقی زن باید صبور بود و در زمانی که زن در خانه خسته است، باید مرد با او مدارا نموده و اخلاق و رفتاری متناسب با نیاز روحی وی انجام دهد و با لطافت در زندگی برخورد نماید.[3]
نکات فوق ما را متوجه آثار اخلاق نیک و مهربانی با خانواده می نماید که چه قدر می تواند در ایمان تأثیر داشته باشد که امام هشتم (علیه السلام) نیز این دو موضوع را از ویژگی های ایمانِ بهتر، شمرده اند.
منبع: کتاب نشانی از بهشت، معاونت تبلیغات و ارتباطات اسلامی
-----------------------------
پی نوشت ها:
[1]. عیون اخبار الرضا (علیه السلام)، ج2، ص38، صحیفه الرضا (علیه السلام)، ص12، بحارالانوار، ج71، ص 38، ح34.
[2]. شبر، عبدالله، اخلاق، ص25 تا 27، ترجمه محمدرضا جباران (موسسه انتشارات هجرت).