0

کوشک احمدشاهی نماد معماری قاجاری

 
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

کوشک احمدشاهی نماد معماری قاجاری




کوشک احمدشاهی,کوشک احمدشاهی نیاوران,تاریخچه کوشک احمدشاهی

کوشک احمدشاهی در نیاوران

 

تماشای منظره ی زیبای کوشک احمدشاهی در مجموعه نیاوران وسوسه ای عجیب براي دیدن این کاخ زیبا در مخاطبان خود ایجاد ميکند و بازدیدکنندگان از باغ نیاوران را به بسوی خود میکشد. در ادامه مقاله به شما از معماري و تاریخچه کوشک احمدشاهی می گوییم با ما همراه باشید.

تاریخچه کوشک احمدشاهی:
براي ورود به کوشک احمدشاهی باید از باغ نیاوران عبور کنید. کوشک احمدشاهی در کاخ نیاوران قرار دارد. کوشک احمدشاهی در کنار کاخ اصلی که سکونت گاه خانواده محمدرضا پهلوی بود و کاخ صاحبقرانیه که قدیمی ترین بنای موجود در این مجموعه است، قرار دارد.

اواخر دوره قاجار بعنوان خوابگاه ییلاقی احمدشاه قاجار در بین باغ نیاوران با مساحت ۸۰۰ متر و در دو طبقه ساخته شد. کوشک احمدشاهی آخرین بنای ساخته شده به وسیله سلسله قاجار در باغ نیاوران قرار دارد.

متأسفانه تاریخ دقیق ساخت این کاخ بدرستی مشخص نیست. مدارک تاریخی هم روایت دقیقی از سال ساخت آن ارائه نمی دهند. ولی چون این بنای آجری اسم احمد پادشاه را یدک میکشد ، تاریخ نگاران آن را به همان زمان نسبت داده اند. با این وجود میتوان خاطرنشان کرد عمر کوشک احمد شاهی کم تر از ۲۰۰ سال است.

 

کوشک احمدشاهی,کوشک احمدشاهی نیاوران,تاریخچه کوشک احمدشاهی

عکس هایی از طبقه اول کوشک احمدشاهی

 
قرارگیری کوشک بر روی شیب باعث عدم احساس اختلاف سطح در طبقه دوم شده است. این شیب در ضلع شمالی کاخ به سمت رشته کوه های البرز قرار دارد و این انتخاب عاقلانه در خصوص محل قرارگیری ساختمان از ذوق و هنر تولید کننده آن خبر ميدهد.

وجود سقف شیروانی بر روی کوشک نوعی الهام گیری از معماري نئوکلاسیک اروپایی و ترکیب آن با گوشه ای از هنر معماري ايراني دوره قاجار را نشان ميدهد.

یکی از خصوصیت بی همتا کاخ کوشک احمد شاهی که آن را از دیگر بناهای دوره قاجار متمایز کرده، تزئینات و نمای آجری در سراسر نمای بیرونی ساختمان است که آجرهای آن از نوع منقوش قالبی با طرح های گوناگون به رنگ نخودی در کنار هم چیده شدند که زيبايي بنا را دو چندان ميکند.

طبقه نخست کوشک احمدشاهی حاوی ۶ اتاق و ۲ راهروی شرقی و غربی است. طبقه ی این طبقه از یک سرسرا تشکیل شده که حوضی از سنگ مرمر در وسط آن قرار دارد و شش اتاق و دو راهرو هم در اطراف آن وجود دارند.

در اطراف سالن کتاب خانه، کتب ولیعهد به چشم می خورد. اتاق های سمت چپ این سالن منتسب به رضا پهلوی است که با عکسها و پوسترهای فوتبالی و نخستین پرواز مخصوص اش، دیوارها را پر کرده است. در این قسمت از بنا اشیاء نفیسی از جنس برنز، نقره، عاج، چوب، هدایای رؤسای کشورهای مختلف، مدال ها و نشان ها و تابلوهای نگارگری در معرض تماشا قرار گرفته است.

 

کوشک احمدشاهی,کوشک احمدشاهی نیاوران,تاریخچه کوشک احمدشاهی

اتاق موسیقی کوشک احمدشاهی

 
طبقه ی دوم کوشک دارای ۲ اتاق است که دور تا دور آنها را ایوان فرا گرفته و دارای ۲۴ ستون ظریف پوشیده شده از گچ و ۴ پایه قطور آجری است. نقش شیر و خورشید گچ بری شده بر پیشانی دیواره ی ضلع شمالی ایوان به چشم می خورد.

در چهار طرف سالن مرکزي که بعنوان اتاق موسیقی استفاده ميشد ، قفسه چوبی ویترین دار نصب شده است. در زمان پهلوی دوم، در این طبقه سرويس بهداشتی ایجاد شده و مسیر راه پله ها عوض ميشود و جهت ضیافت های خصوصی و خانوادگي مورد استفاده قرار می گرفته است. در این قسمت هم برخی از اثرهای مخازن این کاخ به نمایش گذاشته شده است. همچنين در ایوان کوشک هم که به چهار طرف باغ اشراف دارد، اقسام مبلمان چوبی توجه هر هنرمند و بازدیدکننده ای را بخود جلب ميکند.

کوشک احمد شاهی پس از انقلاب اسلامی در سال 1357 تحت نگهداری و تعمیر قرار گرفت و در اردیبهشت ماه سال 1379 هم زمان با هفته ميراث فرهنگي بطور رسمی افتتاح شد.

 

کوشک احمدشاهی,کوشک احمدشاهی نیاوران,تاریخچه کوشک احمدشاهی

کوشک احمدشاهی


زمان بازديد از کوشک احمد شاهی:
درصورتی که می خواهید از مجموعه تاریخی نیاوران و کوشک احمد شاهی دیدن کنید، میتوانید همه روزه از ساعت ۹ صبح تا ۱۹ به آن مراجعه کنید.

آدرس کوشک احمد شاهی:
تهران، میدان شهید باهنر( نیاوران)، مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران

قُلْ سِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانظُرُوا کَیْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ یُنشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ قَدِیرٌ (بگو در زمین بگردید و بنگرید خداوند چگونه آفرینش را آغاز کرده است، سپس خداوند به همین گونه، جهان را ایجاد می کند خداوند یقیناً بر هر چیز تواناست)   /عنکبوت20
سه شنبه 26 آذر 1398  6:07 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها