توجه و تمرکز کودک را تقویت کنید
حس لامسه یکی از حواس پنجگانه ی ما است. حواس پنجگانه ی ما درگاه های ورودی اطلاعات به بدن ما هستند. به واسطه ی حواس پنجگانه خود، جهان را می شناسیم. از این رو یادگیری حواس پنج گانه دارای اهمیت است، چرا که ورود اطلاعات ناقص یا اشتباه منجر به ادراک، شناخت، تفکر، قضاوت و تصمیم گیری ناقص و اشتباه می شود و تقویت حس لامسه در کودکان باعث افزایش توجه و تمرکز کودک می شود.
کودکان در سنین قبل از دبستان بسیاری از تجربه ها و دانسته های خود را از راه حواس پنج گانه بدست می آورند. بنابراین آموزش حس لامسه به کودکان تاثیر بسیار چشمگیری در موفقیت آنها در سالهای قبل از دبستان دارد. بهترین روش جهت پرورش و تقویت حواس پنج گانه انجام بازیها و فعالیتهای گوناگونی است که در زندگی روزمره نیز با آنها مواجه هستیم. بازی های ساده و در عین حال جذابی که برای کودکان نیز قابل اجرا باشند.
روند رشد حس لامسه در کودک
لامسه یکی از حسهای کلیدی کودک، به ویژه در هفتههای اول بعد از تولدش است. این حس نقشی حیاتی در ایجاد پیوند عاطفی بین مادر و کودک بازی میکند. لامسه همچنین به کودک کمک میکند نیازها و خواستههایش را به مادر انتقال دهد، با افراد دیگر تعامل کند و محیط اطرافش را بررسی کند.
در این مطلب میتوانید با چند بازی برای تقویت حس لامسه در کودکان شیرخوار آشنا شوید. حس لامسه کودکان از هفته هفتم یا هشتم بارداری شروع به شکلگیری میکند و تا هفتهٔ ۱۱ بارداری، کودک شروع به انجام حرکات ریزی در رحم میکند. این حرکات اولین کشف و بررسیهای کودک در حین لمس محیط رحم و بدنش است. این حس در طول سال اول زندگی کودک و پس از آن باز هم به رشدش ادامه میدهد.
کودکان با پوستی فوقالعاده حساس به دنیا میآیند و برخی از قسمتهای بدنشان از جمله دهان، گونهها، صورت، دستها، شکم و پاشنهٔ پاها بیشتر به لمس حساس هستند. این ویژگی در طول بزرگ شدن کودک رشد میکند.
بازی برای تقویت حس لامسه در کودکان
معرفی چند بازی برای تقویت حس لامسه در کودکان
در این سن فرزندتان به تماس محبتآمیز و قلقلک ملایم پاسخ میدهد. زبان، لبها و دهان کودک بسیار حساس هستند و وقتی به یک اسباببازی نرم لثه میزند، از این اندامها برای بررسی جنس و بافت اشیا استفاده میکند. در این سن کودکتان دوست دارد که چیزهایی را در دستش بگذارید. همچنین او میتواند تفاوت بین اشیای سفت و نرم را بفهمد. این فعالیت های ساده را برای تقویت مهارت حرکتی دستان کودک و تقویت حس لامسه در کودکان طراحی و اجرا کنید.
-
- کمی پارچه و تکه هایی از اشیای دیگر را که از نظر سطح جنس های متفاوتی دارند، فراهم کنید، اشیایی مانند یک تکه ملحفه، اسفنج زبر حمام، پنبه، ابریشم، پشم، فرچه ی پورد و …. با این چیزها کف دست، کف پا، کمر و بین دو کتف کودک را غلغلک دهید و در هر مورد جملاتی نیز بگویید. بر فرض بگویید: «این نرم است» یا «این کمی زبر است ».
-
- از بادکنک می توانید استفاده کنید. موادی با بافت های متفاوت، همچون، حبوبات مختلف، ژل موی سر، روغن، سنگ ریزه، خاک، آرد، خمیر و… درون هر باکنک بریزید. اجازه دهید کودک هر کدام از این بادکنک ها را لمس کند.
-
- اشیا سرد و گرم نیز به تقویت حس لامسه در کودکان کمک می کند. حتما مراقب دمای اشیایی که استفاده می کنید باشید تا آسیبی به کودک نرسد.
-
- از ماه چهارم به بعد شما می توانید تمرین برداشتن و پرتاب کردن را با کودکان انجام دهید. این کار را با اشیایی مانند توپ پینگ پنگ، قاشق و حلقه پلاستیکی انجام دهید.
-
- برای آموزش حس لامسه به کودکان اشکال هندسی پلاستیکی را در دست کودک قرار دهید و از او بخواهید شکل را لمس کند.
-
- سعی کنید که این وسایل به اندازهای کافی بزرگ باشند که کودک نتواند آنها را ببلعد. در مورد لمس سطوح مختلف نیز این نکته ی اخیر را رعایت کنید تا خطری برای کودک نداشته باشد.