یکی از شایعترین عوارضی که به چشم آسیب می رساند التهاب عنبیه است
عنبیه، دایرهای رنگی در پشت قرنیه است که در وسط این دایره، مردمک جای گرفته است. عنبیه، پنجرهای است که به ما میگوید در داخل بدن ما چه میگذرد. در واقع عنبیه، مانیتوری است که تغیرات اعضای بدن را در خود نشان میدهد.
عنبیه در پشت قرنیه قرار گرفتهاست. وسط عنبیه سوراخ است و این سوراخ مردمک نام دارد. عنبیه به شکل روزنهای است که نور از آن داخل چشم عنبیه در جلوی چشم قرار داردمیگردد و این دریچه مقدار نور را تنظیم میکند یعنی هر وقت که محیط روشنتر و پرنورتر باشد مردمک چشم تنگتر میشود و برعکس، در نور کم گشادتر میشود تا نور کافی به داخل چشم نفوذ کند.
ماهیچههای موجود بافت عنبیه با انقباض و انبساط خود در برابر نور شدید یا کم، موجب تنگ و گشاد شدن مردمک میشوند. این عمل تحت اثر اعصاب سمپاتیک و پاراسمپاتیک صورت میگیرد. عنبیه بخش جلویی پرده عضلانی عروقی و دنباله مشیمیه است که بهطور عمودی در جلوی عدسی قرار میگیرد.
التهاب عنبیه می تواند در یک یا هر دو چشم ایجاد شود
التهاب عنبیه چیست؟
یکی از شایعترین عوارضی که به چشم آسیب می رساند التهاب عنبیه است. التهاب عنبیه عبارت است از التهاب بافتهایی که عنبیه چشم را میسازند. گاهی این بیماری ممکن است با چشم صورتی (التهاب ملتحمه) اشتباه گرفته شود.
علایم التهاب عنبیه :
التهاب عنبیه می تواند در یک یا هر دو چشم ایجاد شود. معمولاً به طور ناگهانی ایجاد می شود و می تواند تا سه ماه ادامه یابد.
علائم و نشانه های التهاب عنبیه شامل موارد زیر است:
قرمزی چشم
سردرد
چشم درد
مردمک های غیر طبیعی شکل
حساسیت به نور
کاهش بینایی
ساختمان چشم
علل التهاب عنبیه:
عفونت چشم که از یک قسمت دیگر بدن ناشی می شود براثر عواملی مانند، توکسوپلاسمور ، هیستوپلاسمور ، سفلیس، سارکوئیلا و وجود ویروس ها بوجود می آید.
عوامل افزایش دهنده خطر التهاب عنبیه
– آرتریت روماتویید
– کولیت اولسرو
– عفونت ویروسی، باکتریایی، قارچی یا انگلی
– سایر بیماری های چشمی
– باکتری های قارچی یا انگلی
– سایر بیماری های چشمی
تشخیص التهاب عنبیه :
چشم پزشک با استفاده از سابقه پزشکی و معاینه فیزیکی التهاب عنبیه را تشخیص می دهد. این شامل یک معاینه کامل چشم است. چشم پزشک شما ممکن است با دستگاه به چشم شما نگاه می کند. این سطح و قسمت داخلی چشم شما را بزرگ می کند. او همچنین ممکن است قطره چشمی که حاوی رنگ روی چشم شما ،بریزد. این به پزشک امکان می دهد نگاه دقیق تری به چشم شما بیندازد. چشم پزشک شما سعی خواهد کرد دریابد که آیا التهاب عنبیه ناشی از عفونت است یا خیر.
علائم دیگر همچنین می تواند سرنخ هایی در مورد علت احتمالی ایجاد کند. برای یافتن علت دقیق ممکن است شما نیاز به آزمایش های بیشتری داشته باشید. به عنوان مثال ، ممکن است شما نیاز داشته باشید:
آزمایش خون برای بررسی بیماریهای خود ایمنی
آزمایش خون برای بررسی عفونت
اشعه ایکس قفسه سینه یا سی تی اسکن قفسه سینه برای جستجوی سارکوئیدوز یا سل
دفع مایعات از چشم شما به دنبال برخی موارد نادر
اشعه ایکس مفصل ساکروایلیک شما
پزشک قطره چشم یا پماد حاوی کورتیکواستروئیدی برای کاهش التهاب تجویز می کند
درمان التهاب عنبیه :
در صورت مشاهده علایم بیماری باید سریعاً به پزشک مراجعه نمایید. پزشک قطره چشم یا پماد حاوی کورتیکواستروئیدی برای کاهش التهاب تجویز می کند. با بستن تکه ای پنبه آغشته به آب جوشیده گرم روی چشم مبتلا شاید بتوان علایم را تخفیف داد. برای بهبود کامل این عارضه ها بهتر است از عینک تیره استفاده شود و هر گونه بیماری زمینه ساز التهاب عنبیه را درمان کرد.
استفاده از داروها، قطره های (گشاد کننده مردمک) که موجب پیشگیری از تشکیل بافت جوشکاهی می شوند، مصرف داروهای کورتیرونی خوراکی با قطره های چشمی کورتیرونی برای کاهش التهاب عنبیه ضروری است و همچنین استراحت کردن به مدت دو هفته می تواند نقش مهمی در درمان التهاب عنبیه داشته باشد. برای کاهش درد می توان از استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کرد.
در این شرایط به پزشک مراجعه نمایید
اگر شما یا یکی از اعضای خانوادهتان علایم التهاب عنبیه را دارید، چه با شروع ناگهانی و چه با شروع تدریجی. بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
اگر بینایی به هر صورت دستخوش تغییرات شود.
اگر دچار علایم جدید و غیر قابل توجیه شدهاید. داروهای مورد استفاده در درمان ممکن است عوارض جانبی به همراه داشته باشند.
چشم پزشک با استفاده از سابقه پزشکی و معاینه فیزیکی التهاب عنبیه را تشخیص می دهد
روزه التهاب چشم را تشدید می کند :
یکی از بیماری های چشمی که افراد مبتلا به آن نمی توانند روزه بگیرند التهابات چشمی است که با روزه گرفتن شدید می شود. بیماران مبتلا به نازکی شبکیه چشم که بیشتر در افراد نزدیک بین دیده می شود در اثر کم شدن آب بدن به دنبال روزه گرفتن دچار نازک شدن زجاجیه چشم شده و ممکن است دچار پارگی و به دنبال آن کاهش قوای بینایی می شوند.
وقتی عنبیه و قرنیه آسیب می بیند :
از آنجا که آسیب دیدگی عنبیه باعث افزایش حساسیت و کاهش بینایی در نور می شود و در زیبایی فرد نیز تاثیر منفی دارد، ترمیم یا جایگزینی این عضو ضرورت پیدا می کند.
در برخی موارد، ممکن است آسیب به چشم شدید باشد و آسیب همزمان قرنیه و عنبیه اتفاق بیفتد. در چنین شرایطی همزمان با ترمیم پارگی قرنیه یا با گذشت زمانی مشخص پس از ترمیم اولیه چشم، لازم است عنبیه نیز ترمیم شود.
در بیشتر موارد، این دو عمل همزمان انجام نمی شود و ترمیم عنبیه با فاصله ای از عمل اول انجام می گیرد تا چشم التهاب زیادی را تحمل نکند.
همچنین اگر آسیب عنبیه آنقدر وسیع باشد که لازم باشد از عنبیه مصنوعی با رنگ خاص استفاده شود، بیمار باید مدت بیشتری برای پیوند منتظر بماند.