تپه تاريخي قله در شهرستان شاهرود؛ از مناطقي است كه نشان از قدمت طولاني اين منطقه دارد. بر اساس بررسيهايي كه در طول سال هاي گذشته در شاهرود و دامنههاي كوه موسوم به قله انجام شده؛ وجود بعضي آثار مربوط به تمدن پيش از اسلام تا حدودي قطعي به نظر ميرسد. چندي پيش هنگام انجام عمليات عمراني در شاهرود؛ خمرههاي سفالي بزرگ ديده شد و برهمين اساس عمليات كاوش آغاز شد .
كارشناسان با ايجاد هفت كارگاه آزمايش؛ به آثار قابل توجهي مربوط به هزاره اول قبل از ميلاد برخورد كردند كه شامل : گورستان، انبارهاي آذوقه، معماري خشتي، سنگي و كورههاي سفالپزي است .
پژوهشهاي انجام شده؛ تاكنون بيش تر بر روي گورستان كشف شده متمركز بوده است. در طي اين عمليات تعداد زيادي ظروف سفالي خاكستري در داخل خمرههاي بزرگ, كه به جاي تابوت از آن ها استفاده شده بود همراه با بقاياي اسكلت كودكان به دست آمد. اين نحوه تدفين نشان ميدهد كه در اين محل اقوامي مربوط به هزاره اول زندگي ميكردند. در نزديك قبرستان بقاياي كورههاي سفالپزي ديده ميشود كه به دليل فراواني اشياي سفالي در داخل قبرها ايجاد چنين كورههايي در محل ضرورت داشته است. علاوه بر اينها خمرههاي بزرگ كار گذاشته شده در اين محوطه باستاني و نزديك محل گورستان، دلالت بر جود انبارهاي آذوقه در اين منطقه دارد. حضور اين انبارها دليل بر استقرار دايم، سكونت طولاني و مدنيت اين اقوام بوده است. آثار به دست آمده در اين محوطه از جهت نوع سفال, شكل ظرفها و تاريخ زمان با آثار كشف شده در تپه حصار دامغان، تورنگ تپه گرگان پيشواي ورامين، نمكه دامغان، و تپه قيطريه و كهريزك تهران قابل مقايسه است . در اين محوطه سه نوع ظرف از جهت كاربردي به دست آمده است :
1- ظروف سفالي سفرهاي مثل: كاسه، بشقاب و جامها .
2- ظروف آشپزخانهاي مثل قوري، ظرفهاي نوك دراز .
3- خمرههاي آذوقه در ابعاد به نسبت بزرگ