چهار نکته ی مهم در مورد تغذیه و سلامت کودکان
بدن انسان بین 2 تا 20 سالگی به طور مداوم در حال تغییر است. بنابراین به تغذیه مناسبی جهت پاسخگویی به این تغییرات نیاز دارد. اگر شما والدین فرزندانی در این سنین هستید باید بیشتر به تغذیه آنها دقت کنید.
فاطمه مهدی پور _ بخش تغذیه و آشپزی تبیان
در این مطلب 4 روش کلی برای اطمینان از دریافت انرژی و مواد مغذی کافی برای فرزندانتان را ارائه می دهیم. لطفاً با ما همراه باشید.
کودکان باید به میزان کافی کالری دریافت کنند
میزان مواد مغذی مورد نیاز بدن کودکان بسته به قد، بنیه، جنسیت و میزان فعالیت بدنی شان متفاوت است. زمانی که بچه ها را به حال خود بگذارید اکثر آنها میل زیادی به خوردن حجم زیادی خوراکی دارند یا اینکه بی اشتها و بد غذا هستند. بنابراین والدین باید مواد غذایی مناسب و مفید را هوشمندانه انتخاب کرده و در اختیار آن ها قرار دهد.
توصیه می کنیم هیچ وقت بچه ها را در فشار و تنگنای خوردن زیاد قرار ندهید. اگر بچه ای به میزان کافی غذا خورده است او را وادار به تمام کردن بشقابش نکنید. چون به مرور باعث ایجاد چاقی می شود. کودکان برای رشد خون نیاز به انرژی دارند و این انرژی مورد نیاز به قرار زیر است:
کودکان دو ساله روزانه 1300 کالری
کودکان 5 ساله روزانه 1700 کالری
دختر بچه 16 ساله روزانه 2200 کالری
پسربچه 16 ساله روزانه 2800 کالری
مانع از ایجاد کمبود آهن در آن ها شوید
آهن یک ماده معدنی ضروری برای رشد نرمال هر کودکی است. متأسفانه اکثر کودکان به دلیل مصرف ناکافی مواد غذایی سرشار از آهن نمی توانند به میزان کافی از این ماده معدنی را جذب کنند و به همین دلیل دچار کمبود می شوند. توجه داشته باشید که دو نوع آهن در مواد غذایی وجود دارد:
آهن هِم
توصیه می کنیم هیچ وقت بچه ها را در فشار و تنگنای خوردن زیاد قرار ندهید. اگر بچه ای به میزان کافی غذا خورده است او را وادار به تمام کردن بشقابش نکنید. چون به مرور باعث ایجاد چاقی می شود
آهن هم به سادگی توسط بدن انسان جذب می شود. در بین مواد غذایی حاوی این نوع آهن می توان به گوشت های قرمز، تخم مرغ، ماهی، گوشت مرغ و غذاهای دریایی اشاره کرد.
آهن غیرهِم
آهن غیر هم کمتر جذب بدن می شود. در بین مواد غذایی حاوی این نوع آهن می توان به غلات صبحانه، حبوبات، نان ها، دانه ها و مغزها، میوه های خشک و سبزیجات برگ سبز اشاره کرد.
توجه داشته باشید که تغذیه کودکان باید حاوی مواد غذایی متنوع حاوی این ماده معدنی باشد. باید توجه ویژه ای نسبت به مصرف مواد غذایی سرشار از ویتامین C داشته باشید چون این ویتامین به جذب آهن موجود در مواد غذایی کمک زیادی می کند.
چربی های مورد نیاز بچه ها کدامند؟
مواد چرب احتمالاً جزو گروهی است که اشتباه زیادی در خصوص آن ها می شود. باید بدانید که همه باید از زیاده روی در مصرف چربی ها خودداری کنند و کودکان نیز از این امر مستثنا نیستند. اما توجه داشته باشید که همه ما به میزان خاصی چربی برای عملکردهای بدنی مان نیاز داریم.
اکثر ویتامین ها (A،D،E و K) صرفاً با وجود چربی جذب می شوند و مواد غذایی چرب برای تولید دیگر ترکیبات شیمیایی بدن به ویژه هورمون های بلوغ لازم و ضروری هستند. با وجود خواص مصرف مواد غذایی چرب، زیاده روی در مصرف آن ها در کودکان باعث بروز چاقی و آماده سازی زمینه بروز بیماری ها در سنین بزرگسالی می شود. در تغذیه و برنامه غذایی کودکان باید حداکثر 30 درصد انرژی از طریق مصرف مواد غذایی چرب و حداکثر 10 درصد آن از طریق مصرف چربی های اشباع شده باشد.
این نوع رژیم باید از 2 سالگی شروع و میزان مصرف چربی به تدریج در طی سالهای رشد کاهش داده شود.
کودکانتان را به ورزش کردن، تشویق کنید
از دیگر اصول سبک سالم زندگی برای کودکان تشویق آنها به ورزش و فعالیت منظم بدنی است. باید بدانید که چاقی مفرط در کودکان آمریکای شمالی در طی 20 سال گذشته 3 برابر شده است. انستیتوی ملی سلامت فرانسه اعلام کرده است که از هر 5 کودک یک کودک دچار اضافه وزن است.
متأسفانه اپیدمی چاقی کودکان در اکثر نقاط جهان وجود دارد و در تمام گروه های سنی و نژادها در بین دخترها و پسرها دیده می شود. یادتان باشد که در کنار تغذیه سالم ورزش منظم نیز لازم تا کودکان غذایی که خورده را به خوبی هضم و جذب کنند. توصیه می کنیم کودکانتان را به روزانه حداقل 60 دقیقه تحرک بدنی تشویق کنید.
در حالت کلی زمانی که کودک از سن کودکی به بزرگسالی وارد می شود عضلات، استخوان ها و قد وی دو برابر شده و وزن آن نیز حدود 5 برابر می شود. می توانید با در پیش گرفتن این توصیه های ساده، روند رشد کودکانتان را کنترل کنید و زمینه سلامتی آنها را فراهم سازید.