فلات پهناور ایران دیدنیهای بسیاری دارد که یکی از آنها دریاچهی ارومیه است. مشهورترین مکان تفریحی در ارومیه دریاچهی آن است . با وجود این که خبرهای زیادی از خشک شدن دریاچهی ارومیه در چند سال اخیر به گوش میرسد اما هنوز هم دیار ارومیه و دریاچهی آن زیباییهای مخصوص به خود را دارد.
سفر به دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه بزرگترین دریاچهی داخلی کشور عزیزمان است که بین دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی قرار دارد. نام این دریاچه از شهر زیبای ارومیه در نزدیکی آن گرفته شده و مساحت این دریاچه حدود 4810 کیلومتر مربع میباشد و عرض دریاچه در باریکترین مناطق 15 متر و در برخی نقاط تا 40 متر نیز میرسد، اما بیشترین طولی که از آن اندازه گرفته شده است 463 متر است. دریاچه ارومیه خیلی عمیق نیست و بیشترین عمق آبی که در آن اندازه گرفته شده است از 16 متر تجاوز نمیکند. بخشی از انشعابات رودخانههای سیمینهرود، گارد، باراندوز، شهر چای، زولا، تلخه رود و نازلو به این دریاچه میریزند. دریاچهی ارومیه که در شمال غربی ایران قرار دارد، بعد از دریاچهی بحر المیت دومین دریاچه از نظر املاح معدنی و شوری دنیا است. چند سالی میشود که دریاچهی ارومیه مرکز توجه گردشگران بسیاری قرار گرفته است. ما هم در فاینداتور در این مطلب شما را بیشتر با این جاذبهی طبیعی آشنا خواهیم کرد.
تاریخچه نام دریاچه ارومیه
در کنار سواحل دریاچهی ارومیه املاح معدنی به صورت کریستالی نمایان هستند و کاملاً میدرخشند، به همین مناسبت نام دریاچه ارومیه در گذشته به زبان ترکی "اورموگولو" و در زبان فارسی قدیمی "چیجست" به معنی درخشنده بوده است. زمانی هم نام "کاپوتا" یا "کبودا" بر روی این دریاچه گذاشته شده بود اما با سفر رضا خان در زمان سلطنتش به احترام او نام دریاچه را "رضاییه" گذاشتند که بعد از انقلاب اسلامی به ارومیه تغییر کرد.
جانوران دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه و منطقهی حاشیهای آن به عنوان منطقه تحت حفاظت به ثبت یونسکو رسیده است و جزو 10 پارک ملی بینالمللی کره زمین محسوب میشود. شوری آب سبب شده تا جانوران و پرندگان زیادی این مکان را به عنوان زیستگاه خود انتخاب کنند اما تنها موجودی که میتواند در داخل آب دریاچه ارومیه زندگی کند آرتمیا (Artemia) است. آرتمیا صورتی رنگ و درخشان میباشد و هر زمان که میزان بارش باران مناسب باشد، امکان رشد بیشتری دارد و این زادوولد زیاد، رنگ دریاچه را به صورتی تغییر میدهد. بیش از 27 گونه پستاندار که اصلیترین آنها گوزن زرد ایرانی است و 41 گونه خزنده و 212 گونه پرنده هر سال در اینجا به چشم میخورند.
تفریحات دریاچه ارومیه
قدم زدن در ساحل زیبا و درخشان دریاچهی ارومیه بسیار لذتبخش است. به دلیل وجود نمک فراوان در هنگام طلوع و غروب خورشید نور انعکاس زیبایی در آب دارد. کریستالهای نمکی در سراسر ساحل جلوهای خاص و بینظیر به دریاچهی ارومیه میبخشد. این کریستالها در بخشهایی روی هم انباشته شدهاند و تپههای زیبا و درخشانی را پدید آوردهاند که از فاصلهی چند متری شبیه برف هستند.
در کنار پل روگذر دریاچه امکاناتی چون رستوران، بوفه و ایستگاه قایق سواری وجود دارد. در این دریاچهی زیبا 102 جزیره کوچک و بزرگ قرار دارد که با قایقهای موتوری یا پدالی میتوانید در بین آنها رفت و آمد داشته باشید. زیباترین این جزایر عبارتاند از جزیره اسپیر، جزیره کبودان، جزیره اشک و جزیره آرزو که در هرکدام از آنها جانورانی زندگی میکنند. اگر تمایل داشتید میتوانید با کمک راهنما در جزایر قدم بزنید.
به دلیل تخمگذاری پرندگان ممکن است امکان ورود به برخی از جزایر را نداشته باشید. در فصل مهاجرت پرندگان دریاچه ارومیه جلوهای ویژه پیدا میکنند. انواع پرندگان با جثههای کوچک و بزرگ و رنگهای گوناگون به اینجا میآیند و شما میتوانید عکسهای بینظیری از آنها بگیرید. تماشای این پرندگان یکی از بهترین تفریحات دریاچه ارومیه است.
در بخش غربی دریاچه شبه جزیرهای است که در اواخر بهار و اوایل تابستان پوشیده از شقایق وحشی است. این گلهای سرخ خودرو هستند و هر گردشگری را محو تماشای خود میکنند. این شبه جزیره به نام کاظم داشی نیز معروف است.
عبور از دریاچهی ارومیه
اگر بخواهید از روی دریاچه ارومیه عبور کنید باید با خودرو از بزرگراه ارومیه-تبریز رد شوید. هنگامی که بر روی این بزرگراه و پل هستید چشمانداز زیبایی از دریاچه خواهید داشت. این پل در سالهای گذشته درسته شده است و صدمهی جبران ناپذیری به حیات دریاچه زده است. در ابتدا و انتهای پل امکانات رفاهی برای گردشگران در نظر گرفته شده که آنها هم قابل استفاده برای همه هست.
خاصیت درمانی دریاچه ارومیه
وجود نمک زیاد و لجنهای مختلف سبب شده است که آب و گل و لای دریاچه خواص درمانی داشته باشند. مالیدن گل و کفهای دریاچه به دست و پا سبب بهبود بیماریهایی مانند رماتیسم، مفاصل، بیماریهای پوستی و حتی تنفسی و ریوی میشود.
بهترین زمان سفر به دریاچه ارومیه
در فصلهای بهار و تابستان هوای این منطقه بسیار لطیف و دلچسب میشود. دریاچهی ارومیه در فصلهای پاییز و زمستان هوای خیلی سردی دارد و مناسب مسافرت نیست.
چطور به دریاچه ارومیه برویم؟
همانگونه که بالاتر اشاره شد، دریاچه ارومیه در شمال غربی ایران بین استانهای آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی قرار دارد و در فاصله 18 کیلومتری شرق شهر ارومیه میباشد و به راحتی با استفاده از اتومبیل شخصی و یا تاکسی میتوانید خود را به دریاچه برسانید.
اقامت در کنار دریاچه ارومیه
در شهرهای ارومیه، نوشین شهر، کهریز، قوشچی، بناب، نقده، عجبشیر و همچنین روستاهایی که در نزدیکی دریاچه ارومیه قرار دارند. اقامتگاههای بومگردی و مهمانخانههای متعددی وجود دارند که میتوانید در آنها اقامت داشته باشید. در اطراف دریاچه آلاچیقهای رنگارنگی هستند که اگر مایل بودید میتوانید شب در آنجا بمانید.