تنگه رازیانه پدیدهای نادر در زمینشناسی است که در استان ایلام قرار دارد. تنگهای سرسبز که در لایهلایهی آن گیاهان سبز شدهاند و چشماندازی بینظیر پدید آوردهاند. تنگهای باریک و عمیق که آبی زلال و کمعمق در آن جریان دارد و صدای گوشنواز آن بین دیوارهای بین دیوارهای تنگه انعکاس مییابد و آرامش را در تن و جانتان جاری خواهد کرد.
معرفی تنگه رازیانه ایلام
اگر به سوی ایلام رهسپار میشوید، بازدید از تنگ رازیانه Strait of Razianeh را به عنوان یکی از فوقالعادهترین اماکن دیدنی این دیار به شما عزیزان پیشنهاد میکنیم. ارتفاع دیوارهای این تنگه در برخی نقاط به 30 متر هم میرسد، اما کوتاهترین دیوارهای آن ارتفاعی 15 متری دارد. طبیعت بکر این منطقه بیشک یکی از بهترین گزینهها برای سفر و ایرانگردی است.
در تنگهی رازیانه خاک، آب و گیاه هماهنگی بینظیر و تماشایی در کنار هم پیداکردهاند. تنگه زیبای رازیانه در دامنههای کبیر کوه و در مساحتی 30 هکتاری بهصورت مارپیچ قرار گرفته است. طول آن به 3 کیلومتر و عرضش از کمتر از یک متر تا حدود 5 متر در برخی نقاط میرسد.
برای تماشای تنگه رازیانه در نزدیک آن بساط پیک نیک را بچینید و در لبهی بالای آن قدم بزنید. جنس داخل دیوارهای تنگه ترکیبی از کربنات کلسیم و آهک میباشد، پس بهتر است خیلی از لبهی تنگه راه نروید. در برخی نقاط که دیوارها به هم نزدیک میشوند میتوانید از روی تنگه بپرید و از سمتی به سمت دیگر آن بروید. گاهی نیز دیوارها آنقدر از هم فاصله میگیرند و ارتفاعشان کم میشود که به راحتی میتوانید به داخل تنگه بروید و در آب خنک، زلال و کمعمق آن قدم بزنید. خیالتان راحت باشد نه جریان آب شدت خواهد گرفت و نه دیوارههای تنگه به حرکت در خواهند آمد، اگر ترس به سراغتان آمد به قدم زدن ادامه دهید و بر آن غلبه کنید. جالب است بدانید که به سبب این آب روان هیچ جانوری در این تنگه زندگی نمیکند.
داستان تنگه رازیانه
در علم زمینشناسی تنگهها برای پیدایش نیاز به چند عامل دارند، زلزله، فرسایش و رانش زمین بر اثر سیل مهمترین این عوامل هستند که سبب میشوند لایههای پوستهی بیرونی زمین از هم فاصله بگیرند و این اختلاف ارتفاع پدید آید. اگر این پدیده زمینشناسی در منطقهای خوش آب و هوا و مرطوب رخ دهد به سرعت گیاهان گوناگون در دیوارههای تنگه شروع به رشد و زیباتر کردن آن میکنند که تنگه رازیانه نیز از این امر بهره برده است.
دلیل نام گذاری تنگه رازیانه
اگر این سؤال در ذهنتان ایجاد شده است که چرا نام این تنگه را رازیانه گذاشتهاند با ما همراه باشید. گیاه رازیانه که عطری خوش دارد و در درمانهای دارویی استفاده میشود در این منطقه و اطراف تنگه به وفور یافت میشود و همین امر سبب گذاشتن نام آن بر روی این تنگه شده است. در فصل بهار که دستهدسته گلهای زرد رنگ رازیانه در میآیند زیبایی این تنگه چند برابر میشود و عطر گلها تمام منطقه را پر میکند.
چگونه به تنگه رازیانه برویم؟
از ایلام که به سمت بدره میرویم در فاصله 50 کیلومتری سرزمینی وسیع و سرسبز وجود دارد. بخشی از این منطقه که در سال 1388 در فهرست آثار ملی-طبیعی ثبت شد 75 هکتار است. با اتوبوس و هواپیما هم میتوانید خودتان را به ایلام برسانید از ایلام هم با ماشینهایی که به مقصد پلدختر میروند، به تنگه بروید.
اقامت در تنگه رازیانه
برای تماشا و لذت بردن از تنگه رازیانه انتخاب روستای پاکل گراب برای اقامت گزینه مناسبی است. برای اقامت در این روستا که در نزدیکی تنگه است، چند خانهی بومگردی وجود دارد؛ همچنین غاری به نام غار برزد که یکی از جذابیتهای استان ایلام است در این روستا قرار دارد. روستاهای گنجه، چنارباشی نیز در نزدیکی تنگه رازیانه هستند و میتوانید آنها را نیز برای اقامت انتخاب کنید. اگر سختگیر هستید و فقط هتلها را برای اقامتتان در سفرها میپسندید، هتل پلدختر نزدیکترین گزینه برای شما خواهد بود. اگر هم اهل سفر با چادر سفری هستید میتوانید به راحتی در اطراف تنگه رازیانه چادر بزنید و حتی شب را هم در همانجا بمانید.
وسایل ضروری برای تنگه رازیانه
اگر اهل صخرهنوردی باشید بهتر است وسایل صخرهنوردی را به خود ببرید. همچنین کفش مناسب، چراغقوه و کلیه لوازم یک تفریح همراهتان باشد چون تا کیلومترها نزدیک این تنگه، فروشگاهی وجود ندارد. در نظر داشته باشید اگر قصد ورود به آب را دارید یادتان باشد حوله و لباس اضافه همراهتان باشد.
بهترین زمان سفر به تنگ رازیانه
مهمترین نکته این است که صبح زود حرکت کنید تا لذت کافی را از این تنگه ببرید و به تاریکی هوا نخورید. استان ایلام که یکی از بکرترین و زیباترین استانهای ایران است در تمام فصلها پذیرای میهمانان و گردشگران میباشد و به جرات میتوان گفت که بهغیراز زمستان بقیه فصلها برای گردش در تنگه رازیانه عالی هستند.