برترینها: کیک انجیر یکی از آن کیکهای میوهای است که انجیر نقش اصلی در تشکیل آن را دارد و به همین دلیل اغلب کاملا در ظاهر کیک مشخص میشود. برای کیک انجیر باید انجیرها را قاچ کرده و روی خمیر بگذارید تا کیکی با ظاهری زیبا داشته باشید. کیک انجیر هم با آرد معمولی و هم با آرد بادام به عنوان نسخهای بدون گلوتن درست میشود.
کیک انجیر با انجیر و سایر مواد درست میشود که در این میان انجیر نقش اصلی دارد. این کیک به شکلهای مختلفی درست میشود و گاهی آجیلهایی مثل گردو، بادام، پسته و ادویههایی مثل دارچین، جوز و میخک هم مواد این کیک را تشکیل میدهند. روی کیک هم گاهی با خامه زده، عسل، سس درست شده با انجیر و یا براق کننده شکری تزئین میشود. این کیک در اصل از آشپزی یونانی نشات میگیرد که بعدها دچار تغییر و تحولاتی شد.
این کیک میوهای به چندین شکل درست میشود. یک نوع کیک با آرد بادام درست میشود که بسیار مشهور است. این نوع برای کسانی که دچار حساسیت به گلوتن هستند، بسیار خوب است. همچنین به این روش شما یک کیک نرم و لطیف خواهید داشت. کیک انجیر معمولا به این شکل درست میشود که ابتدا خمیر در ظرف ریخته میشود، سپس انجیرهای برش زده و گاهی هم سالم روی خمیر چیده شده سپس در فر قرار داده میشود.
در کیک وارونه انجیر برعکس عمل میشود یعنی ابتدا انجیرها کف ظرف قرار میگیرند سپس خمیر روی آن ریخته میشود و موقع خروج از فر و خنک شدن کیک وارونه شده و سطح انجیری مشخص میشود. ما در زیر چند مدل کیک انجیر آوردهایم تا شما هرکدام را که مطابق میلتان بود، درست کنید.
کیک انجیر و شکر قهوهای
این مدل کیک که همانند کیکهای میوهای خانگی به صورت یک لایه و در ماهیتابه چدنی درست میشود، بسیار نرم، لطیف و پف است و بخاطر وجود شکر قهوهای، طعمی خوشمزه و کاراملی دارد.
مواد لازم
- کره نرم شده: ۳/۴ پیمانه (معادل ۱۵۰ گرم)
- شکر قهوهای روشن: ۱ و ۱/۲ پیمانه
- تخممرغ: ۲ عدد
- اسانس وانیل: ۲ و ۱/۲ قاشق چایخوری
- آرد: ۲ پیمانه
- بیکینگپودر: ۱ و ۱/۲ قاشق چایخوری
- نمک: ۱/۴ قاشق چایخوری
- شیر ترش با شیر کامل: ۳/۴ پیمانه
- انجیر تازه: ۲ پیمانه، دو نیم شده
- شکر سفید: ۲ قاشق غذاخوری
طرز تهیه
۱. فر را با حرارت ۱۷۵ درجه سلسیوس روشن کنید. کف یک ماهیتابه چدنی با قطر ۲۵ سانت را آرد بپاشید.
۲. داخل کاسهای بزرگ، کره نرم شده و شکر قهوهای را با همزن برقی روی سرعت متوسط حدود ۲ دقیقه میکس کنید تا پف کند. لبههای کاسه را به سمت پایین برانید. تخممرغ را اضافه کنید، حدود ۲ دقیقه هم بزنید تا پف کند. وانیل را هم افزوده و هم بزنید.
۳. داخل کاسهای متوسط، آرد، بیکینگپودر و نمک را با همزن سیمی بهم بزنید. همرن برقی را روی سرعت کم بگذارید. به آرامی آرد را به مخلوط توی کاسه اضافه کنید. ابتدا مقداری بعد مقداری شیرترش و هر بار بهم بزنید. ابتدا و انتهای کار با مخلوط آردی باشد. همزدن مخلوط فقط در حدی باشد که مواد با هم مخلوط شوند. در صورت نیاز موادی را که به بالای لبههای کاسه رفتهاند را با لیسک یا اسپاتول به سمت پایین برانید. خمیر را داخل ماهیتابه بریزید. انجیرها را به طور منظم روی خمیر بچینید به طوری که سمت برش خورده رو به بالا باشد. شکر سفید را روی آنها بپاشید.
۴. ماهیتابه را داخل فر گذاشته و آن را بپزید تا روی آن برشته و طلایی شود. یک سیخ چوبی را در مرکز آن فرو کنید اگر تمیز بیرون آمد یعنی پخته است. معمولا حدود ۵۰ تا ۵۵ دقیقه طول میکشد تا بپزد. حدود ۲۰ دقیقه بگذارید خنک شود سپس گرم سرو کنید.
کیک انجیر بدون گلوتن
این یک کیک انجیر و بادام خوشمزه و بدون گلوتن است. این کیک خوشمزه و عالی علاوه بر انجیر، ترکیبی از طعمهای عسل، لیمو و انیل را هم دارد. برای درست کردن این کیک شما خمیر را داخل غذاساز درست میکنید بنابراین زمان تهیه خمیر کوتاه است، ضمن اینکه ظرف کمتری کثیف میشود. در این کیک از پوست لیمو استفاده میشود تا روغن خوشبوی خود را آزاد کند و یک کیک با طعم اسانس لیموی واقعی داشته باشید.
این کیک را هم میتوان برای صبحانه و هم برای میان وعده عصرانه استفاده کرد. درست کردن آن اسان است و لیموهای برش زده روی کیک ظاهر زیبایی به آن میبخشد. در اینجا هم از ماهیتابه چدنی استفاده شده، اما اگر این نوع ماهیتابه را ندارید خیلی ساده از همان قالب کیک تیره استفاده کنید. ماهیتابه چدنی برای داشتن کیکی برشته و با قطر کم است.
مواد لازم
- آرد بادام: ۱ و ۳/۴ پیمانه
- بیکینگپودر: ۱/۲ قاشق چایخوری
- نمک: ۱/۸ قاشق چایخوری
- تخممرغ: ۳ عدد
- کره: ۴ قاشق غذاخوری
- اسانس بادام: ۱/۲ قاشق چایخوری
- اسانس وانیل: ۱/۲ قاشق چایخوری
- آب و پوست لیمو: بدست آمده از یک عدد لیمو
- انجیر نرم: ۱۲ تا ۱۴ عدد
- شکر: ۲ قاشق غذاخوری
طرز تهیه
۱. فر را با حرارت ۱۹۰ درجه سلسیوس گرم کنید.
۲. داخل کاسه غذاساز با قطعه خمیرگیر یا همزن، آرد بادام، بیکینگپودر و نمک را با هم میکس کنید فقط تا حدی که ترکیب شوند.
۳. تخممرغ، کره ذوب شده، عسل، اسانس بادام و وانیل، آب لیمو و پوست لیمو را به مخلوط بادام اضافه کنید و میکس کنید تا حدی که خمیر فقط مخلوط شود.
۴. یک ماهیتابه چدنی (یا قالب کیک) را با کره چرب کنید و خمیر را داخل آن بریزید، با یک اسپاتول خمیر را پهن و صاف کنید.
۵. ساقههای انجیر را جدا کنید و آنها را دو نیم کنید. روی انجیرها شکر بپاشید و به مدت ۳۰ دقیقه بپزید تا روی آن طلایی شود و وقتی خلال دندان در آن فرو میکنید، تمیز بیرون بیاید. باقیمانده کیک را داخل پلاستیک سلفون و یا در ظرفی دردار به مدت ۳ روز میتوان نگهداری کرد.
کیک انجیر وارونه
کیک انجیر وارونه کاراملی همانند بسیاری از کیکهای میوهای وارونه درست میشود. میوه در ته قالب چیده میشود و خمیر روی میوه ریخته شده و موقع سرو وارونه میشود. انجیرها با شیره خاص خودشان ظاهری کاراملی و بافتی نرم پیدا میکنند. بخاطر استفاده از رنده پوست پرتقال، طعم و بوی پرتقال را هم میتوان در این کیک یافت.
مواد لازم
برای ترکیب انجیر
- کره ذوب شده: ۶ قاشق غذاخوری
- شکر قهوهای روشن: ۲/۳ پیمانه
- انجیر: ۱۲ عدد، دو نیم شده
مواد کیک
- کره: ۱/۲ پیمانه
- شکر سفید: ۲/۳ پیمانه
- شکر قهوهای روشن: ۱/۳ پیمانه
- تخممرغ: ۲ عدد، دمای اتاق
- خامه ترش: ۱/۲ پیمانه
- شیر کامل: ۱/۴ پیمانه
- اسانس وانیل: ۲ قاشق چایخوری
- آرد: ۱ و ۱/۲ پیمانه
- رنده پوست پرتقال: ۱ قاشق چایخوری
- بیکینگپودر: ۲ قاشق چایخوری
- نمک: ۱/۲ قاشق چایخوری
طرز تهیه
۱. فر را با حرارت ۱۷۵ درجه سلسیوس گرم کنید. کل دیوارههای قالب کمربندی را با کره چرب کنید.
۲. کره ذوب شده را داخل قالب بریزید. شکر قهوهای را به طور یکدست روی آن بپاشید. از وسط شروع کنید به چیدن انجیرها به طوری که قسمت برش خورده ته قالب قرار گیرد و در عین حال دوایر هم مرکز با انجیرها درست کنید.
۳. داخل همزن کاسهای با قطعه خمیرگیر (در همزنهای معمولی دو میله فنری برای این کار هست)، کره و شکر را بزنید تا سبک و پف شود. تخممرغها، خامه ترش، شیر کامل و اسانس وانیل را اضافه کرده و هم بزنید.
۴. داخل کاسهای جداگانه، آرد، رنده پوست پرتقال، بیکینگپودر و نمک را با هم ترکیب کنید. به آرامی مواد خشک را به مواد مرطوب در حین همزدن اضافه کنید و فقط در حد ترکیب شدن بهم بزنید.
۵. خمیر را به طور یکدست روی انجیرها بریزید و به مدت ۱ ساعت بپزید. پس از خروج از فر، حداقل ۱۰ دقیقه بگذارید داخل قالب خنک شود سپس برگردانید.
کیک انجیر ساده و ماسکارپونه
این کیک با ترکیبی عالی درست میشود. استفاده از پنیر ماسکارپونه، شیر ترش به آن بافتی نرم و لطیف میدهد. استفاده از مربای انجیر همزمان با خود میوه باعث میشود طعم انجیری کاملتری داشته باشید. این کیک سبک با شیرینی ملایم، لطیف، قطور، میوهای و مربایی است. در واقع توصیفی کامل از کیکی انجیری است.
مواد لازم
- آرد: ۲ و ۱/۲ پیمانه
- بیکینگپودر: ۲ قاشق چایخوری
- جوش شیرین: ۱/۲ قاشق چایخوری
- نمک: ۱/۲ قاشق چایخوری
- شکر سفید: ۱/۲ پیمانه
- کره: ۱/۴ پیمانه، ذوب شده و کمی خنک
- تخممرغ: ۲ عدد
- شیرترش: ۱ و ۱/۲ پیمانه
- اسانس وانیل: ۱ قاشق چایخوری یا ۱/۴ قاشق چایخوری اسانس بادام خالص
- پنیر ماسکارپونه: ۳/۴ پیمانه هم دمای اتاق
- عسل: ۳ قاشق غذاخوری
- مربای انجیر: ۱/۳ تا ۱/۲ پیمانه
- انجیر تازه: ۴ عدد، دو نیم شده
طرز تهیه
۱. شبکه را در وسط فر قرار دهید و فر را با حرارت ۱۷۵ درجه سلسیوس روشن کنید. یک قالب با قطر ۲۰ سانت و ارتفاع ۷ سانت را با کره چرب کنید و آن را کمی آردپاشی کنید.
۲. داخل کاسهای با اندازه متوسط، آرد، بیکینگپودر، جوش شیرین و نمک را با هم ترکیب کنید و کنار بگذارید.
۳. داخل کاسهای کوچک، شکر، کره، تخممرغ و شیرترش را با هم مخلوط کنید. اسانس وانیل یا بادام را افزوده و بهم بزنید.
۴. مخلوط شیرترش را به یکباره به مواد خشک اضافه کنید. بهم بزنید تا ترکیب شوند و هیچ گلولهای داخل خمیر نماند. خمیر را با لیسک یا اسپاتول داخل قالب ریخته و پهن کنید.
۵. داخل کاسهای کوچک، عسل و ماسکارپونه را با هم مخلوط کنید. مخلوط را روی خمیر بصورت لکهای و تکه تکه قرار دهید. مربای انجیر را هم روی خمیر بصورت تکهای و لابلای خمیر ماسکارپونه قرار دهید. با استفاده از چاقوی کره، مربا را داخل خمیر ماسکارپونه بپیچانید. انجیرهای برش زده را هم روی خمیرها به صورت لکهای قرار دهید، اما به خمیر فشار ندهید.
۶. خمیر را به مدت ۴۵ تا ۵۵ دقیقه بپزید یا تا زمانی که وقتی که سیخ چوبی در مرکز آن فرو میکنید، تمیز بیرون بیاید. بگذارید کیک به دمای اتاق برسد سپس آن را برش بزنید و سرو کنید. میتوان آن را ساده و یا با خامه زده شده، سرو کنید.
۷. اگر کیک را داخل پلاستیک سلفون بپیچانید، به مدت ۳ روز میتوان آن را در یخچال نگهداری کرد.
نکات مهم
- برای درست کردن شیر ترش، ۱ پیمانه شیر را با ۲ قاشق غذاخوری آبلیمو یا سرکه مخلوط کنید و ۳۰ دقیقه صبر کنید تا دلمه ببندد و اسیدی شود.
- از انجیر رسیده استفاده کنید. انجیر باید نرم باشد نه سفیت، اما نباید له باشد. انجیرهای له شده خوب در خمیر کیک نمیمانند و آن ظاهر زیبا به ما نمیدهند.
- میتوانید به جای انجیر از میوههای دیگر مثل انواع میوههای تابستانی هم استفاده کنید.
- این کیک در صورتی که در سلفون و یا درب ظرفدار گذاشته شود، به مدت ۳ روز میتوان در یخچال نگهداری کرد.
منابع: southerncastiron, wavesinthekitchen, bromabakery, joythebaker