ولادت امام جعفر صادق علیه السلام
ششمین اختر تابناک آسمان امامت حضرت امام جعفر صادق(علیه السلام) درروز جمعه 17 ربیع الاول سال 83 هجری در مدینه دیده به جهان گشود. امام صادق(ع) مدت 12 تا 15 سال بنابر اختلاف با امام سجاد(ع) و بعد از شهادت جد بزرگوارش مدت 19 سال با امام باقر(ع) زندگی کرد مدت امامت ایشان 34 سال به طول انجامید که 18 سال در دوره اموی و 16 سال در دوره عباسی بوده است.
شناسنامه امام جعفر صادق علیه السلام
جعفر بن محمد بن علی بن الحسین بن علی بن ابی طالب علیهم السلام، ششمین امام شیعیان، و پنجمین امام از نسل امیر المؤمنین (ع) کنیه او ابوعبدالله و لقب مشهورش «صادق» است. لقب های دیگری نیز دارد، از آن جمله صابر، طاهر، و فاضل. ولادت او ماه ربیع الاول سال هشتاد و سوم از هجرت رسول خدا (ص)، و در هفدهم آن ماه بوده است. ولی بعض مورخان و تذکره نویسان ولادت حضرت را در سال هشتاد هجری نوشته اند و در ماه شوال سال صد و چهل و هشت هجری به دیدار پروردگار شتافت. مدت زندگانی او شصت و پنج سال بوده است. نام مادر او فاطمه یا قریبه دختر قاسم بن محمد بن ابی بکر است و ام فروه کنیت داشته است. چنان که مشهور است فرزندان آن حضرت ده تن بوده اند، هفت پسر به نام های اسماعیل، عبد الله، موسی، اسحاق، محمد، عباس و علی و سه دختر به نام های ام فروه، اسماء و فاطمه است.
شناسنامه
شناخت مختصری از زندگانی امام صادق (علیه السلام)
امام صادق (علیه السلام)
امّ فروه مادر امام صادق علیه السلام
اوضاع سیاسی عصر امام جعفر صادق علیه السلام
در زمان امام صادق خلافت از دودمان اموی به دودمان عباسی منتقل شد. عباسیان از بنی هاشم اند و عموزادگان علویین به شمار می روند. در آخر عهد امویین که کار مروان بن محمد، آخرین خلیفه اموی، به عللی سست شد، گروهی از عباسیین و علویین دست به کار تبلیغ و دعوت شدند. علویین دو دسته بودند: بنی الحسن که اولاد امام مجتبی بودند، و بنی الحسین که اولاد سید الشهداء علیهما السلام بودند. غالب بنی الحسین که در راسشان حضرت صادق علیه السلام بود از فعالیت ابا کردند. مکرر حضرت صادق دعوت شد و نپذیرفت. ابتدای امر سخن در اطراف علویین بود. عباسیین به ظاهر به نفع علویین تبلیغ می کردند. سفاح و منصور و برادر بزرگترشان ابراهیم الامام با محمد بن عبد الله بن الحسن ابن الحسن، معروف به «نفس زکیه» بیعت کردند و حتی منصور - که بعدها قاتل همین محمد شد - در آغاز امر رکاب عبد الله بن حسن را می گرفت و مانند یک خدمتکار جامه او را روی زین اسب مرتب می کرد، زیرا عباسیان می دانستند که زمینه و محبوبیت از علویین است. عباسیین مردمی نبودند که دلشان به حال دین سوخته باشد. هدفشان دنیا بود و چیزی جز مقام و ریاست و خلافت نمی خواستند. حضرت صادق علیه السلام از اول از همکاری با اینها امتناع ورزید.
پرتوی از رخدادهای عصر امام صادق علیه السلام
اوضاع سیاسی در عهد امام صادق علیه السلام
حیات سیاسی امام صادق (علیه السلام)
نگاهی گذرا به زندگانی سیاسی امام صادق (علیه السلام)
معارضه امام صادق (علیه السلام) با حاکمان عباسی
امام صادق علیه السلام و قیام های زمان
تقابل مشی ائمه(علیهم السلام) با سکولاریزم
سیره فرهنگی و تبلیغی امام صادق علیه السلام
امام صادق (ع) در سال های آخر حکومت امویان و اوایل حکومت عباسیان، با استفاده از درگیری بنی امیه و بنی عباس و مشغولیت آنان به مسایل خود که موجب تخفیف خفقان شده بود، نهضت علمی و مذهبی خود را گسترش داده و عملا مدینه را حوزه درسی قرار دادند که در آن هزاران پژوهنده مشتاق، در رشته های گوناگون از محضر آن امام بهره می گرفتند . شهرت علمی امام در بلاد اسلامی آن چنان چشمگیر و زبانزد خاص و عام بود که از نقاط بسیار دور سرزمین های اسلامی برای کسب فیض به مدینه و حوزه درس او می آمدند و از دریای بی کران علوم الهی او بهره می بردند . حتی بسیاری از متفکران غیر مسلمان نیز برای مذاکره علمی با امام به خدمتش می رسیدند و حضرت به میزان سطح درک و علمشان پاسخ می گفتند؛ گاهی سطح علمی سؤال کننده ایجاب می کرد که حضرت پاسخ علمی و فلسفی بدهد و گاهی پاسخ در حد ابطال دلیل خصم بودن و گاهی ساده تر از آن. بدین گونه، حضرت با نهضت علمی خود افق معارف اسلامی را چنان گسترش داد که دیگر توطئه های دشمنان نتوانست جلوی فوران انوار معرفت را بگیرد.
در آمدی بر تلاش های فرهنگی امام صادق (علیه السلام)
کاوشی در مواضع فرهنگی امام صادق علیه السلام
امام صادق (علیه السلام) و اصلاحات فرهنگی
از امام صادق علیه السلام بیاموزیم
سیره آموزشی امام صادق علیه السلام
نگاهی به شیوه های تبلیغی امام صادق علیه السلام
پاسدار حریم ولایت
تعامل بی بدیل امام صادق (علیه السلام) با ادیان و مذاهب
امام صادق علیه السلام و شیوه های علمی و عملی آموزش و پرورش
مذهب شیعه چرا مذهب جعفری نامیده شد؟
روش های تربیت اجتماعی در سیره امام صادق علیه السلام
سیره ی امام صادق علیه السلام در تعامل با اهل سنت
مناظره امام صادق عليه السلام و ابو شاكر
مناظره امام صادق علیه السلام و ابوحنیفه
غالیان، اقدامات و موضع امام صادق (علیه السلام)
فضایل و سیره اخلاقی امام صادق علیه السلام
امام صادق (ع) از نسل علی بود و در شجاعت بی نظیر. او شجاعت و پایداری را از پدران خود به ارث برده بود. در مقابل زورمندان و امیران از گفتن حق پروا نداشت. روزی منصور، خلیفه عباسی، از مگسی درمانده شد و از وی پرسید: چرا خداوند مگس را آفرید؟ امام (ع) پاسخ داد: «تا جباران را خوار کند.» امام (ع) مهابتی خدادادی داشت، چهره اش نورانی بود و نگاهش نافذ. عبادت بسیار سبب شده بود ابهتش دلها را جذب کند. عظمت و مهابت وی چنان بود که ابو حنیفه بر منصور وارد شد و امام (ع) حضور داشت، به گفته خودش چنان تحت تاثیر هیبت امام (ع) قرار گرفت که مهابت منصور با آن همه خدم و حشم در برابر آن هیچ بود.
نه تنها خود را در غم و شادی نزدیکان و یاران و پیروانش شریک می دانست، بلکه با تمام مردم همدردی می کرد. وقتی در مدینه نرخها بالا رفته بود به وکیل خرجش فرمان داد تا مواد غذایی موجود را بفروشد و مانند سایر مردم روزانه غذا تهیه کند. «معتب» می گوید: چون در مدینه نرخها بالا رفت، امام به من فرمود: چقدر مواد غذایی داریم؟ گفتم: چند ماهی را کفایت می کند. فرمود: آنها را بفروش. گفتم: مواد غذایی در مدینه نایاب است. فرمود: آن را بفروش و بعد مانند مردم هر روز مواد غذایی خریداری کن. ای معتب، نیمی از خوراک خانواده ام را گندم قرار بده و نیمی را جو.
صادق آل محمد علیه السلام
شخصیت قرآنی امام صادق (علیه السلام)
امام صادق (ع) را بهتر بشناسیم
گستردگی علم امام صادق علیه السّلام
معجزات کلام امام صادق علیه السلام و توحید مفضّل
سیری در سیره امام صادق علیه السلام
کرم و سخاوت امام صادق علیه السّلام
به پاس داشت میلاد امام صادق(ع)
شمه ای از کرامات امام صادق (علیه السلام)
خوشه خورشید
بازار سیاه
گوهرهایی از کلام نورانی امام صادق علیه السلام
حضرت صادق علیه السلام در حالی که هنوز امام مهدی علیه السلام متولد نشده، برای دوران غیبت او این چنین ناله می زند: «سَیِّدِی غَیْبَتُکَ نَفَتْ رُقادِی وَضَیَّقَتْ عَلَیَّ مِهادِی وَابْتَزَّتْ مِنِّی راحَةَ فُؤادِی سَیِّدِی غَیْبَتُکَ أَوْصَلَتْ مُصابِی بِفَجائِعِ الاَبَدِ؛ آقای من! غیبت تو خواب را از دیدگانم ربُوده وبسترم را بر من تنگ ساخته و آسایش قلبم را از من سلب نموده است. ای آقای من! غیبت تو اندوه مرا به فجایع ابد پیوند داده است.» سدیر می گوید: در چنین حالی که امام صادق علیه السلام را آن گونه دیدیم، عقل از سرمان پرید و از شدّت جزع قلوبمان چاک چاک گردید... و گفتیم: ای فرزند بهترین خلایق! چشمانت گریان مباد! از چه حادثه ای اشکتان روان و سرشک از دیدگان ریزان است؟ حضرت صادق نفس عمیقی کشید که بر اثر آن [غم] درونش برآمد و هراسش افزون شد، آن گاه فرمود: «نَظَرْتُ فِی کِتابِ الْجَفْرِ صَبِیحَةَ هذا الْیَوْمِ... وَتَأَمَّلْتُ فِیهِ مَوْلِدَ قائِمِنا وَ غَیْبَتَهُ وَابْطاءَهُ وَطُولَ عُمْرِهِ وَبَلْوَی الْمُؤْمِنِینَ فِی ذلِکَ الزَّمانِ وَتَوَلُّدَ الشُّکُوکِ فِی قُلُوبِهِمْ مِنْ طُولِ غَیْبَتِهِ؛ صبح امروز به کتاب جفر نگریستم... و تأمّل کردم در آن درباره میلاد قائم ما و غیبت او و تأخیر آن و طول عمرش و گرفتاری مؤمنان در آن زمان و پیدایش شکوک در قلوب آنها بر اثر طول غیبتش.»
با امام صادق(علیه السلام) در سایه قرآن
سخنان امام صادق(علیه السلام) درباره قرآن
تجلی قرآن در نامه های امام صادق (علیه السلام)
نامه به شیعیان
غیبت امام زمان علیه السلام در اندیشه امام صادق علیه السلام
مکتب اخلاقی امام صادق (علیه السلام)
رهنمودهای تربیتی امام صادق علیه السلام
جایگاه رفیع اخلاق در سخنان امام صادق علیه السلام
گذری بر اندیشه های اقتصادی امام صادق علیه السلام
علوم قرآنی در روایات امام صادق(علیه السلام)
مهم ترین ویژگیهای مسئولان از دیدگاه امام صادق(علیه السلام)
جوان در کلام امام صادق(علیه السلام)
اصحاب و شاگردان امام صادق علیه السلام
مکتب پربار جعفری و محضر گهربار امام صادق اسلام شناسانی بزرگ به جامعه اسلامی هدیه کرد دانشمندانی که هر یک خود مرجعی مهم در مسائل علمی و مذهبی به شمار می آیند. همه شاگردان آن حضرت در راه حفظ آثار اهل بیت (علیهم السلام) اهتمام می ورزیدند، اما برخی از آن ها نقش بیشتری داشتند و درست به همین دلیل، امام بر خود لازم دیده است که از تلاش های برجسته و صادقانه آن ها قدردانی نماید. درباره زراره فرمود: «رحم الله زرارة بن اعین، لو لا زراره لاندرست آثار النبوة و احادیث ابی؛ خدا رحمت کند زراره را که اگر تلاش های او نبود آثار نبوت و احادیث پدرم تباه می شد». و در حق زراره و محمد بن مسلم و برید بن معاویه و لیث بختری فرمود: اینان از نجبا هستند و از امنای الهی به شمار می آیند، حلال و حرام خدا را می دانند و اگر اینان نبود آثار نبوت تباه می شد.
سیره امام صادق (علیه السلام) در رفتار با اصحاب
شاگردان قرآن پژوه امام صادق(علیه السلام)
آل اعین هاله ای برگرد آفتاب
محمد ابن مسلم ثقفی کوفی
مفضل کوفی، امین امام
برید بن معاویه عجلی
هشام بن حکم
مناظره هشام بن حکم و عمرو بن عبید
بال می گشاید و حجت می شکند...
جابر بن حیان و خاورشناسان
امام صادق علیه السلام از نگاه دیگران
مالک بن انس، فقیه مدینه می گوید: هرگاه نزد امام صادق(ع) می رفتم، آن حضرت بالش به من می داد تا برآن تکیه کنم. او ارج و منزلتی برایم قائل بود و می فرمود: مالک! دوستت دارم. من از این گفته او خرسند می گشتم و به این جهت، حمد و سپاس الهی را به جای می آوردم. وی هرگز از سه حال بیرون نبود: یا روزه بود، یا به عبادت خدا ایستاده بود و یا به ذکر حق مشغول بود. آن بزرگواراز پرهیزکاران بزرگ و پارسایان والا مقام و خدا ترس بود...مجالسش لذت بخش و سودش به دیگران بسیار بود. هرگاه می خواست بگوید: «قال رسول الله » رنگ مبارکش گاهی سبز و گاهی زردمی شد، به طوری که دیگر نزد آشنایان خود هم شناخته نمی شد. در یکی از سال ها با وی حج گزاردم. هنگامی که شتر آن حضرت به محل احرام «میقات » رسید، هرچه می خواست بگوید: «لبیک اللهم لبیک » نتوانست. به روی زمین بیفتاد. عرض کردم: آقا! ناچارهستید از این که تلبیه را بگویید. آن حضرت فرمود: ای ابن ابی عامر! چگونه به خود جرات دهم و بگویم: «لبیک اللهم لبیک »؛ در حالی که می ترسم که پروردگار در جواب بگوید: «لالبیک و لا سعدیک ».
امام صادق علیه السلام از نگاه شاگردان
کلمات بزرگان اهل سنت درباره امام صادق(علیه السلام)
امام صادق علیه السلام از منظر دانشوران اهل سنت
سخن مالک بن انس درباره امام صادق علیه السلام
امام صادق علیه السلام در آینه شعر و ادب
آسایش دو عالم اگر آرزو کنی/باید به آستانه صادق تو رو کنی
حق راست او طلیعه و دین راست او مدار/کز وی بود حقایق اسلام، آشکار
هرجا کتاب و مکتب و دانشگهی بود/از خوان علم و معرفت اوست ریزه خوار
عالم از او کمال و حیات و آبرو گرفت/گلزار دین ز تربیتش رنگ و بو گرفت
زینت گرفت دفتر خلقت زنام او/سیراب شد فضیلت و تقوا ز جام او
از درک قدر اوست چو کوتاه، دست فکر/یک ره نگر فضیلت و قدر «هشام » او ..
سرچشمه فضایل، امام صادق(علیه السلام)
میلاد حضرت امام جعفر صادق علیه السلام
علمدار علم
آیینه صداقت
کتابشناسی امام صادق علیه السلام
کتابشناسی امام جعفر صادق(علیه السلام)
یک کتاب دریک مقاله
لینک های مرتبط
دانشنامه امام جعفر صادق علیه السلام
ویژه نامه سیره سیاسی امام صادق علیه السلام
فرهنگ كوثر