0

سد گلابر

 
sajad2007
sajad2007
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : بهمن 1387 
تعداد پست ها : 9109
محل سکونت : رفسنجان

سد گلابر

سد مخزني گلابر در استان زنجان در 50 كيلومتري جنوب غربي شهرستان زنجان و 3 كيلومتري روستاي گلابر و بر روي رودخانه سجاس شهرستان ايجرود واقع شده است فاصله اين سد از تهران 360 كيلومتر و مشخصات جغرافيايي آن بطول شرقي 48 درجه و 19 دقيقه و عرض شمالي 36 درجه و 19 دقيقه مي باشد . موقعيت مطلق رياضي در مختصات جغرافيايي بطول 48 درجه 18 دقيقه و طول شرقي 36 درجه و 20 دقيقه عرضشمالي واقع شده است و ارتفاع آن از سطح آبهاي آزاد 1650 متر مي باشد و به لحاظ موقعيت نسبي اين آبادي در 12 كيلومتري جنوب شرقي زرين آباد ( مركز شهرستان ) قرار دارد . فاصله آبادي تا شهر زنجان در حدود 48 كيلومتر مي باشد . روستاي جوقين مركز دهستان گلابر در شمال اين آبادي و در فاصله 4كيلومترآنقرار دارد تمام روستا هاي حوزه نفوذ از راه خاكي عبوري از اين روستا با مراكز بالاتر ارتباط برقرار مي كنند .

در روستاي گلابر يك باب مسجد و يك قلعه تاريخي موجود مي باشد و علاوه بر اين دو اثر باستاني قرار گيري روستا دركناردو رودخانه مهم از شعبات قزل اوزن و در كوهپايه يك ديواره كوهستاني كه به طرف يك دشت كوچك ولي زيبا قرار دارد مي تواند جاذبه هاي توريستي روستا را بخصوص براي گردشگري دو چندان كند . علاوه بر آن با افتتاح سد گلابركه در فاصله 3 كيلومتري اين روستا قرار دارد و همچنين با ايجاد تفرجگاههاي توريستي در كنار آن مي تواند نقش توريستي روستا را دو چندان كند . در تمام فصول اين منطقه بسيار زيباست بخصوص براي ساكنين شهرهاي بزرگ و شلوغ در اينجا زندگي رنگ و بويي ديگر دارد و بسيار لطيف و خيال انگيز مي نمايد . آنچه كه اهميت دارد اين است كه اين زمينه را با سرمايه گذاري و ايجاد طرحهاي بهينه فراهم كرد . دو اثر تاريخي واقع در اين روستا از آثار مهم باستاني زنجان به شمار مي روند و هر دو مي بايست مرمت و احياء گردند .يكي از علل عمده استقرار انسان در يك نقطه وجود آب و خاك حاصلخيز مي باشد و اين عامل به خصوص در مورد مناطق خشك و نيمه خشك كه با كمبود منابع آبي و تبخير بالا مواجه اند بيشتر نمودار دارد . هسته اوليه اكثر روستاها و شهرهاي بزرگ كنوني در كنار رودها ، چشمه ها و بطور كلي منابع آبي مطمئن بوده است . با توجه به موقعيت نسبتا خوب روستا از لحاظ منابع آبهاي سطحي و زير زميني اراضي آن قابليت خوبي جهت كشاورزي دارد . اما متاسفانه عامل تو پو گرافي و شيب قسمتهاي زيادي از اراضي محدوديت عمده مي باشد در اين آبادي اراضي اطراف رودخانه هاي

سجاس و جوقین چای به علت داشتن تراسهای آبرفتی مناسب و همراه بهترین اراضی کشاورزی آبی آبادی محسوب می باشد . و در اراضی ناهموار عموما کشت دیم غلات صورت می گیرد . سطح آبهای زیرزمینی در این آبادی 6-5 متری در اراضی هموار می باشد قنات در این آبادی وجود ندارد ولی چشمه پر آب برایکشاورزی مورد استفاده قرار می گیرد . آب آشامیدنی روستای گلابر به صورت لوله کشی از یک چاه مادر که در شمال شرقی آبادی در کنار رودخانه جوقین چای قرار دارد تامین می گردد . آب اشامیدنی مورد نیاز به وسیله پمپ به یک منبع آب که در قسمت شمال بر روی تپه ای قرار دارد پمپاژ شده و بعد از تصفیه مورد استفاده اهالی قرار می گیرد .

بیشترین افزایش جمعیتی آن مربوط به دوره 75 تا سال 81 بوده که در این دوره 6ساله جمعیت از 1720 نفر به 2092 نفر با نرخ رشد 5/3 %رسیده است .

در روستای گلابرفعالیت کشاورزی از قدمت زیادی برخوردار است و اساس فعالیتهای روستا را شکل می دهد مهمترین منبع در آمد روستا از بخش کشاورزی و فعالیتهای مربوط به آن از جمله دامداری و باغداری نشات می گیرد .

در روستای گلابر کشت به دو صورت دیم و آبی رواج دارد . عمده ترین محصولات زراعی آبی بیشترین سطح زیر کشتمربوط به یونجه و در کل بیشترین اراضی زراعی آبی و دیمی روستا مربوط به کشت گندم و جو و500 هکتار چمن طبیعی (علوفه) می باشد . از دیگر فعالیتهای روستا باغداری دامداری صنایع دستی ( عمدتا شامل قالی بافی گلیم بافی و تنور سازی ) می باشد .

مشخص کردن قدمت وپیدایش روستا به طور دقیق امکان پذیر نمی باشد . تاریخ دقیق و شکل گیری و شروع سکونت در روستا مانند بسیار از روستاهای کشور مبهم و نا مشخص می باشد .

در مورد روستا آثار تاریخی بدست آمده است که نشان دهنده بالای روستا می باشد . در این آبادی آثاری از قلعه زیبایی در بالای کوه مشرف به روستا (آق قالا ) دیده می شود و در دامنه غربی این قلعه بنای تاریخی مسجد جامع گلابر واقع شده است . این مجموعه از یک مسجد و یک خانقاه تشکیل شده است .

جمعه 24 دی 1389  8:28 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها