0

مکان های زیارتی و مذهبی آذربایجان غربی

 
ali_81
ali_81
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1388 
تعداد پست ها : 10633
محل سکونت : اصفهان

مکان های زیارتی و مذهبی آذربایجان غربی

25 امامزاده آذربایجان غربی خلوتگاه معنوی مسافران

25 امامزاده آذربایجان غربی خلوتگاه معنوی مسافران نوروزی

ارومیه- ایرنا- 25 امامزاده و بقعه متبركه آذربایجان غربی مَلجَاء امید در بهار طبیعت و مامنی برای خلوت معنوی مسافران نوروزی در استان مملو از ظرفیت های گردشگری معنوی است.

به گزارش ایرنا مكان های زیارتی این استان در كنار مقاصد مختلف گردشگری طبیعی، سیاحتی و تاریخی از جایگاه بسیار مهمی برخوردار است و امامزاده ها و بقعه های متبركه آن همه ساله میزبان هزاران نفر از ایرانیان و حتی اتباع دیگر كشورها قرار می گیرد.
زیارت امامزاده ها و بقعه های متبركه آذربایجان غربی و بهره مندی از طبیعت بكر و اماكن تاریخی متعدد این استان به معنای واقعی هم زیارت است و هم سیاحت.
امامزادگان بركشلوی و غریب حسن ارومیه و بقعه دیزج تكیه این شهر، امامزاده سید بهلول خوی، امامزادگان تازه شهر و برگشاد سلماس، بقعه ایوب انصاری تكاب و تكیه حضرت ابوالفضل چایپاره از جمله مراكز گردشگری مذهبی پربازدید این استان در ایام نوروزی است.

** امامزاده بركشلوی ارومیه از نوادگان امام موسی كاظم (ع)
امامزاده بركشلوی ارومیه مدفن امامزادگان ˈمحمدˈ و ˈابراهیمˈ از نوادگان امام موسی كاظم (ع) است و در روستای ˈبركشلوˈ در 10 كیلومتری شرق شهرستان ارومیه قرار دارد.
این مقبره به شكل مستطیل با یك گنبد مركزی مانند چهار طاقی های دوره ساسانی است و چهار جرز قوس دار دارد و به وسیله گوشواره هایی طاق آن به هشت ضلع تقسیم شده است.
در هر ضلع از مقبره یك ورودی با قوس جناقی دیده می شود و در طرفین آن پنجره هایی با قوس هلالی وجود دارد؛ مصالح به كار رفته در بنای مقبره از سنگ ازاره تا یك متر و آجر است.
مقبره دارای ضریح زیبا و آب طلاكاری شده بوده و نمای داخلی مقبره نیز از نظر تقسیم بندی و تركیبات معماری چشمگیر و خوش تناسب است.
این زیارتگاه در یكی از خوش آب و هواترین مكان های حاشیه شهر ارومیه واقع شده و وجود باغ های متعدد در این بخش، هوای آن را بسیار لطیف كرده است.

** بقعه دیزج تكیه ارومیه از نوادگان امام موسی كاظم (ع)
بقعه دیزج تكیه ارومیه نیز مدفن یكی از نوادگان امام موسی كاظم (ع) است و در 15 كیلومتری جنوب شرقی این شهر قرار دارد.
بنای این بقعه از آجر ساخته شده و مربوط به دوره قاجار است و سقفی شیروانی دارد؛ بنا به صورت چلیپا ساخته شده و برای زیباتر كردن فضای داخلی آن از كادربندی و مقرنس كاری نیز بهره جسته اند.
** امامزاده غریب حسن ارومیه از نوادگان امام زین العابدین (ع)
امامزاده غریب حسن ارومیه به عنوان یكی از اماكن متبركه این شهرستان در كنار روستاهای برهانلو و قورشالو واقع شده است؛ فاصله این 2 روستا از مسیر دسترسی به آن در جاده ارومیه به اشنویه 5.2 كیلومتر و از شهر ارومیه 6 كیلومتر است.
گنبد این بنا از نوع پیازی و روكش آن از ورق آلومینیومی آبكاری شده طلایی است؛ مناره های امامزاده در ضلع شمالی به بلندای 21 متر ساخته شده است.

** امامزاده سید بهلول خوی از نوادگان امام علی النقی (ع)
امامزاده سید بهلول (ع) در محله امامزاده در فاصله سه كیلومتری مركزی شهر خوی قرار دارد و مدفن یكی از نوادگان امام علی النقی (ع) است.
ساختمان این امامزاده شامل صحن، شبستان و حسینیه بوده و امامزاده دارای تزئینات داخلی زیبا، گچبری، كاشی كاری، آئینه كاری های متعدد و گلدسته زیباست.
در سال های گذشته به همت یكی از خیران درهای زیبای آن با آیات قرآن كریم، طلاكاری و منبت كاری مزین شده است.
امامزاده آقا میرهادی در شمال شرق امامزاده سید بهلول خوی نیز آرامگاهی كوچك ولی مجلل با 2 مناره و گنبدی كوچك و آجرهای زیبا و آئینه كاری قرار دارد؛ این امامزاده مربوط به سید جلیل القدر ˈآقا میرهادیˈ و زیارتگاه عامه مردم است.
علاوه بر آنها امامزاده سیدیعقوب در خیابان طالقانی خوی قرار دارد؛ بنای مقبره بعد از راهرو به چهار قسمت تقسیم می شود و یك قسمت محل اسكان زائران است.

** امامزادگان تازه شهر و برگشاد سلماس از فرزندان حضرت علی النقی (ع)
امامزاده تازه شهر در پنج كیلومتری شهر سلماس قرار دارد و مدفن چهار تن از فرزندان حضرت علی النقی (ع) به اسامی ˈاسحق بن محمودˈ، ˈابراهیم بن محمدˈ، ˈمحمود بن عمرˈ و ˈجعفر بن محمدˈ و زیارتگاه عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) است.
این امامزاده از سده های گذشته زیارتگاه مردم تازه شهر، سلماس و شهرهای اطراف بوده است و پس از زلزله ویرانگر سال 1309 شمسی سلماس، دوباره بازسازی شد.
مصالح به كار رفته در بنا آجر، سنگ، ملاط آهك و گچ بوده و در داخل با طاق های جناقی و آجركاری زیبا تزئین شده است؛ این امامزاده نیز در یكی از خوش آب و هواترین مناطق شهر سلماس واقع شده است.
امامزاده برگشاد سلماس نیز بیش از هفت قرن است كه زیارتگاه عاشقان اهل بیت (ع) به شمار می رود؛ این امامزاده مدفن سه تن از نوادگان امام علی النقی (ع) با نام های محمد، ابراهیم و جعفر است و در پنج كیلومتری سلماس و در نزدیكی روستای برگشاد قرار دارد.
مردم سلماس تبركا در برخی از مناسبت های مذهبی با پای پیاده برای زیارت این امامزادگان رهسپار می شوند و عشق خود را به خاندان اهل بیت (ع) ابراز می كنند.

** بقعه ایوب انصاری در تكاب با بنایی مربوط به سده ششم قمری
بقعه ایوب انصاری نیز در بالای كوهی به همین نام در 13 كیلومتری جنوب شهرستان تكاب قرار دارد و بنای مستطیل شكل آن بنای اخیر را مربوط به سده ششم هجری قمری است.
تنها در ورودی بنا در قسمت جنوب شرقی آن قرار دارد و در قسمت های مختلف نمای خارجی آثار قشری از گچ و آهك دیده می شود.
بنا از سه قسمت اصلی دهلیز یا كفش كن، چهار طاقی و مقبره تشكیل شده و دهلیز در غرب این مجموعه واقع شده و مستطیل شكل است.
سقف بندی آن به صورت پوشش خرپشته ای بوده و این پوشش متعلق به معماری ایران پیش از اسلام است.
چهار طاقی دارای چهار قوس گهواره ای و همچنین فیل گوش هایی است كه تعبیه گنبد عرقچینی را آسان تر می كند.
اتاق مقبره در سمت شمال چهار طاقی ساخته شده و از بیرون به شكل مربع است و پایه گنبد حاشیه ای گچبری دارد كه دور تا دور آن می گردد.
قبرˈایوب انصاریˈ در وسط اتاق مقبره قرار دارد، این بقعه از نظر سبك معماری، مصالح ساختمانی و نیز نقشه شباهت بسیاری به مقبره سلطان ویس دارد.

** تكیه حضرت ابوالفضل (ع) در چایپاره
تكیه‌گاه حضرت ابوالفضل با نام تركی آذربایجانی 'ابوالفضل اوجاغی' در فاصله ۳۱ كیلومتری شمال شرقی خوی قرار گرفته كه پس از جدایی بخش قره ضیاءالدین از شهرستان خوی و تبدیل آن به شهرستان، هم اكنون در حوزه استحفاظی این شهر قرار گرفته است.
ساختمان تكیه گاه مربوط به نزدیك ۸۰ سال پیش است و همه ساله افزون بر یك میلیون نفر زائر و گردشگر داخلی و خارجی از آن دیدن می كنند.

مدیركل اوقاف و امور خیریه آذربایجان غربی كه مدیریت اماكن متبركه استان را عهده دار است، با اشاره به زیارت بیش از 75 هزار نفر از بقاع و امامزادگان این استان، گفت: 25 بقعه و آستان مقدس امامزاده در شهرستان های مختلف استان میزبان طرح آرامش بهاری است و زائران می توانند در ایام نوروز از خدمات این طرح بهره مند شوند.
حجت الاسلام ناصر جوانبخت افزود: از این تعداد، 6 بقعه و امامزاده در هر یك از شهرستان های ارومیه و خوی، پنج مكان مذهبی در میاندوآب، سه امامزاده در سلماس، 2 آرامگاه در چالدران و یك بقعه یا امامزاده در هر یك از شهرستان های چایپاره، ماكو و نقده قرار دارد.
وی اضافه كرد: آستان مقدس امامزاده غریب حسن، بی بی معصومه، سراج الدین و محمد و ابراهیم (ع) در ارومیه، امامزاده اسحاق (ع)، امامزاده برگشاد و سید محمد (ع) در سلماس، امامزادگان سید تاج الدین، سید بهلول، سید محمد و سید ابراهیم در خوی، امامزاده اولیا در نقده و امامزاده تاج الدین علی در میاندوآب 13 امامزاده است كه برای اجرای طرح آرامش بهاری انتخاب شده اند.
وی اظهار كرد: طرح آرامش بهاری به منظور خدمات رسانی به زائران نوروزی از 25 اسفند سال 96 آغاز شده است و تا 14 فروردین سال جاری به اجرا در می آید.
حجت الاسلام جوانبخت گفت: 27 مبلّغ بومی و اعزامی در طرح آرامش بهاری امسال در امامزادگان و بقاع متبركه استان حضور دارند تا در قالب خیمه‌های معرفت پاسخگوی شبهات دینی مردم باشند.
وی افزود: 30 باب زائرسرا با ظرفیت 180 نفر در تكیه حضرت ابوالفضل شهرستان چایپاره، هفت باب زائرسرا با ظرفیت 70 نفر در امامزاده محمد و ابراهیم (ع) و سه زائرسرا با ظرفیت 30 نفر در امامزاده غریب حسن (ع) برای اسكان زائران نوروزی آماده شده است.
در هفت سال اخیر، طرح آرامش بهاری با هدف بهره گیری معنوی از آستان مقدس امامزادگان و بقاع متبركه در آذربایجان غربی همزمان با سراسر كشور به اجرا درآمده و زائران این بقاع علاوه بر توفیق زیارت از خدمات معنوی طرح آرامش نیز در ایام نوروز بهره می برند.
 

یک شنبه 5 آبان 1398  4:58 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
ali_81
ali_81
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1388 
تعداد پست ها : 10633
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:مکان های زیارتی و مذهبی آذربایجان غربی

آرامگاه شمس تبریزی ، مکانی گردشگری و زیارتی

 

آرامگاه شمس تبریزی،مکانی گردشگری و زیارتی

جاذبه های گردشگری استان آذربایجان غربی اماکن مذهبی و زیارتی آرامگاه شمس تبریزی ، مکانی گردشگری و زیارتی در خوی ، استان آذربایجان غربی ، که به اعتقاد برخی محل مدفن شمس تبریزی شاعر صوفی و پارسی‌گوی می‌باشد

مسجد اعظم فعلی ارومیه یا بازار باش قدیم

جمعه, ۱۵ مرداد ۱۳۹۵ توسط TOPTO

مسجد اعظم فعلی ارومیه یا بازار باش قدیم

جاذبه های گردشگری استان آذربایجان غربی اماکن مذهبی و زیارتی مسجد اعظم فعلی ارومیه یا بازار باش قدیم در خيابان عسگرآبادى، جنب بازار و ميدان گندم‌فروشان ارومیه واقع است.

مسجد سيدالشهداء از آثار دوره‌ قاجاريه

دوشنبه, ۱۱ مرداد ۱۳۹۵ توسط TOPTO

مسجد سيدالشهداء از آثار دوره‌ قاجاريه

جاذبه های گردشگری استان آذربایجان غربی اماکن مذهبی و زیارتی اين مسجد در ضلع شمالى خيابان انقلاب خوى واقع است. مسجد سيدالشهداء از آثار دوره‌ قاجاريه بنا شده است

امامزاده برکشلو در ارومیه

جمعه, ۰۳ اردیبهشت ۱۳۹۵ توسط TASNIM

پاسخ به:مکان های زیارتی و مذهبی آذربایجان غربی

گردشگری زیارتی جاذبه های گردشگری آذربایجان غربی امامزاده برکشلو ( امامزادگان محمد و ابراهیم (علیهم السلام) )  امامزاده برکشلو در ۱۳ کیلومتری ارومیه در روستای امامزاده مدفن دو برادر از امام زادگان به نامهای ابراهیم و محمد که بنا به قولی چهار پشت آنها به حضرت زین العابدین «ع» میرسد قرار دارد

یک شنبه 5 آبان 1398  5:02 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
ali_81
ali_81
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1388 
تعداد پست ها : 10633
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:مکان های زیارتی و مذهبی آذربایجان غربی

مساجد تاریخی استان آذربایجان غربی

 

مساجد تاریخی استان آذربایجان غربی

● مسجد جامع ارومیه
این مسجد یکی از آثار کهن و قدیمی شهر تاریخی ارومیه است که در میان بازار قدیمی این شهر قرار دارد و یکی از ارکان اصلی بافت قدیمی شهر به شمار می‌رود. بعضی از محققین اعتقاد دارند که در ابتدا این بنا آتشکده بوده و بعد از ورود مسلمین ویران گشته و سپس در قرن هفتم بر روی آن مسجدی بنا شده است.به اعتقاد این محققین سبک گچبری ها،تزئینات، ستون بندی ها، طاق های مسجد عینا شبیه سبک معماری سلجوقیان است. تاریخ تجدید بنای این مسجد معلوم نیست اما محراب آن در تاریخ ۶۷۶ هجری قمری ساخته شده است. این مسجد به همراه بافت قدیمی شهر مخصوصا بازار و راسته های آن بار ها مورد مرمت قرار گرفته است . مسجد جامع با دو ورودی که از صحن بزرگ آن منشعب می‌شود،به بازار راه دارد. این مسجد دارای آثاری از دوره های مختلف است. شبستان گنبد دار قدیمی؛ هسته اولیه این بنا را تشکیل می‌دهد که حاوی کلیه مشخصات معماری اسـلامـی اسـت.بـه احـتـمال زیاد این بخش متعلق به دوران سلجوقیان می باشد. محراب مسجد با گچبری خیلی نفیس در این قسمت قرار دارد و در زمان ایلخانان ساخته شده است. چهل ستون متصل به شبستان گنبد دار؛ زمان ساخت آن جدید تر از ساختمان اولی به نظر می‌رسد. در خاکبرداری از کف آن مقداری اشیای متعلق به دوره ایلخانیان به دست آمده است. این چهل ستون به خاطر صدمات وارده چندین بار مرمت شده است. حجره های قدیمی اطراف صحن مسجد؛ این حجره ها متعلق به اوایل دوره زندیه می باشد و بر اساس سنگ نوشته آن متعلق به سال ۱۱۸۴هجری قمری است. بخش نوساز اطراف صحن؛ این مجموعه به جای بافت فرسوده ساخته شده و مصالح به کار رفته در مسجد نیز متفاوت است . شبستان گنبددار و چهل ستون با دو نوع مصالح ، قسمت تحتانی وقسمت های بالایی آن از آجر ساخته شده است.از مهمترین عوامل تزئینی مسجد کتیبه های کوفی دور گنبد و گچبری محراب آن است.
● مسجد مناره
مسجد مناره در فاصله کمی از مسجد سردارو در محله امیرنظامی شهر ارومیه قراردارد. این مسجد بنایی است با مناره های بلند و در دوره قاجاریه توسط دو تن به نام "حاج علی یار خان" و "حاج ید الله خان" امیر نظامی افشار ساختهشده است.مناره مسجد در گوشه جنوب شرقی قرار دارد. و کاربردآجر درآن از نظم و دقت بسیاری برخوردار است. پوشش سقف و ستون های تالار اصلی از چوب است. دیوار های جانبی با آجر کاری منظم به خوبی بند کشی شده است. در حد فاصل بندهای مناره مسجدآجر های لعابدار مربع شکل کوچک به صورت مارپیچ قراردارد. و قسمت فوقانی مناره که با کاشی های هفت رنگ حاشیه سازی شده حکایت از ذوق سازندگان بنا دارد. این ذوق در ساخت ستون های چوبی و تزئینات روی چوب و همچنین محراب این مسجد نیز دیده می شود.
● مسجد جامع مهاباد
مسجد جامع مهاباد در خیابان حافظ این شهرستان قرار دارد. این مسجد در گذشته در بافت قدیمی شهر قرار داشت. در حال حاضر این بافت تغییرات عمده ای یافته است. مسجد جامع که به مسجد سرخ نیز معروف است، به دستور <بداق السلطان> حاکم مهاباد ساخته شده و در زمان شاه سلیمان صفوی تکمیلشده است. همچنین مدرسه ای جهت تحصیل طلاب علوم دینی نیز در ضلع شرقی آن تاسیس شد . این مسجد قدیمی ترین مسجد مهاباد است و از نظر توازن در طرح با هجده گنبد خشتی و شبستانی با هجده ستون سنگی و حجره های پیرامون آن از زیباترین بنا های تاریخی استان به شمار می رود. مصالح به کار رفته در پی دیوار ها،ستون ها و کف شبستان سنگ و بقیه قسمت های آن آجر است. جدا از تراش سنگ ستون ها و نوع آجر چینی بنا به خصوص در بخش داخلی شبستان که از توازن مناسبی برخوردار است کل فضا ی مسجد و حجره های اطراف صحن بدون تزئینات معماری است.
● مسجد شیخ
یکی دیگر از مساجد آباد و قدیمی شهرستان خوی مسجد شیخ است که در خیابان طالقانی و تقریبا رو به روی بازار قدیمی این شهر قرار دارد. این مسجد در سال ۱۲۳۸ هجری قمری توسط <حسین خان بیات ماکویی> جهت اقامه نماز <حاج شیخ محمد نمازی خویی> ساخته شد. با اینکه بیش از صدو پنجاه سال از ساخت این بنا می‌گذرد ولی هم اکنون از مساجد دایر است. این مسجد نام خود را از عالم برجسته <حاج شیخ محمد> گرفته است. چون وی همواره در حال نماز خواندن بود به همین جهت نمازی لقب گرفته بود. حاج محمد داماد وی در سال ۱۲۰۰ هجری قمری برای تدریس وی مدرسه ای در کنار خانه اش دایر کرد این مدرسه هم اکنون به مدرسه نمازی معروف است و تا به حال صد ها عالم تحویل داده است. این مجموعه زمانی مرکز علمی بود وطالبان علوم دینی را از قفقاز،ترکیه، زنوز،تسوج، ارومیه و نقاط دیگر به سوی خود جذب می کرد . در سال ۱۲۳۸ مسجدی در کنار مدرسه ساخته شد تا شیخ محمد نمازی،نمازش را در آنجا اقامه کند. این مسجد توسط حسین خان احداث شد. ساختمان مسجد ساده و بدون تزئینات است. در رواق آن چهار ستون سنگی وجود دارد و شش گنبد آجری سقف مسجد را می‌پوشاند.ورودی مسجد از سمت خیابان به حیاط راه دارد و ورودی دیگری نیز در کوچه مقبره است. بر سر در این ورودی لوحه ای از مرمر دیده می‌شود. درکاشیکاری هلال یکی از پنجره های حیاط، تاریخ ۱۳۹۶ هجری قمری آمده است. محراب مسجد با مقرنس های گچی و گچبری آیاتی از کلام الله مجید تزئین شده است .
● مسجد داش اغلیان
این مسجد در کوچه امیر دیوان شهرستان خوی قرار دارد واز مساجد آباد و دایر این شهر به شمار می‌رود. مساحت ساختمان مسجد درحدود ۴۰۰ متر مربع می‌باشد. سقف این مسجد بدون ستون چوب پوش است. همین امر یکی از خصوصیات معماری این مسجد محسوب می‌شود. بامی شیروانی، سقف آن را می پوشاند. این مسجد دارای ایوانی با چهار ستون چوبی است. سر ستون ها کنده کاری شده اند. ستون های ایوان و رواق ، مسجد را به سه قسمت تقسیم کرده است. در وسط ستون ها این جمله دیده می‌شود : (از برکات حضرت مستطاب اجل مولانا الحاج شیخ عبدالوهاب النمازی دامه برکاته)که شاید تاریخ بنا یا تعمیر ویا بازسازی بعدی آن است. در بنای مسجد از چوب ،سنگ و آجر استفاده شده است و بعد از پی ها آجرها با ملات آهک و شن روی هم چیده شده اند.از جمله تزئینات این بنا گچبری ساده است که در سراسردیواره ها با خطوط موازی به اندازه تقریبی۵۰ سانتیمتری به چشم می خورد . همچنین در و پنجره بزرگ مسجد به سمت حیاط دارای کاشیکاری زیبایی باآیات قرآن مجید است. معمار ساختمان بیشتر ذوق و سلیقه خود را در بر پایی طاق نما و تزئینات آجری پایه ها و هلال در مسجد انجام داده است. بالای این در لوحه ای به ابعاد تقریبی ۹۰*۶۰ سانتیمتری دیده می‌شود که حاوی نوشته هایی در چهار ستون است و متا سفانه به خاطر فرسایش آن خوانده نمی‌شود. در این مسجد سنگی به نام "داش اغلیان" وجود دارد. این سنگ در داخل محفظه ای نگهداری می‌شود و مورد احترام مردم است.
● مسجد حمامیان
این مسجد در کنار قریه حمامیان در شهرستان بوکان قرار دارد. بقایای مدرسه قدیمی حمامیان و وضو خانه آن همچنان سالم بر جای مانده است.مسجد با نقش مربع شکل و به صورت تک گنبدی با مصالح سنگ لاشه ای و آجر چهار گوش در بدنه و گنبد پوششی به صورت دو لایه، بنا شده است . بعد از احداث بنای مسجد مدرسه‌ای در جوار آن ساخته و در فاصله ۳۰ متری آن نیز وضو خانه هایی در ضلع شمال غربی مسجد احداث شد. موسس این مسجد مرحوم "محمود آقایی ایلخانی زاده " و معمار آن مرحوم" معمار باشی مراغه ای" است.

یک شنبه 5 آبان 1398  5:03 PM
تشکرات از این پست
mohammad_43
دسترسی سریع به انجمن ها