تاکید پیامبر (ص) بر ارتباط با قرآن
قرآن رمز حیات و وسیله نجات است. قرآن عامل پیروزی و حرکت و ترقی است. قرآن مملو از برنامه های زندگی است. از این رو پیامبر(ص) بر ارتباط با قرآن تاکید می کنند و از کسانی که قرآن را رها کردند به درگاه خداوند شکایت می کنند.

تاکید پیامبر (ص) بر ارتباط با قرآن
با توجه به اهمیت قرآن و تاکید پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) و نیاز امروز انسان ها به قرآن، در این نوشتار به آن چه را پیامبر گرامی اسلام(ص) درباره قرآن بیان فرموده اند، خواهیم پرداخت. این نوشتار در چند بخش کوتاهاز کتب تفسیری و روایی جمع آوری شده است:
1. تاکید پیامبر(ص) بر ارتباط با قرآن
2. تاکید پیامبر(ص) بر آموختن قرآن
3. تاکید پیامبر(ص) بر تلاوت قرآن
4. تاکید پیامبر(ص) بر حفظ قرآن
5. تاکید پیامبر(ص) بر عمل به قرآن
6. مقام و منزلت قرآن دانان، قاریان،حافظان در نزد پیامبر(ص)
7. ضرورت انس و همنشینی با قرآن
8. راه های انس با قرآن
9. آثار ارتباط با قرآن
تاکید پیامبر(ص) بر ارتباط با قرآن
پيش از آنكه براى پيشرفت و گسترش اسلام شمشير در دست مجاهدين مسلمان برق زند اين قرآن بود كه مسلمانان را مى ساخت و براى روبروشدن با همه قدرت هاى جهان آماده مى کرد.
تا قبل از فتح مكه كه سرآغاز نمايش قدرت اسلام به شكل يك حكومت مركزى بود در طول بيست و سه سال تنها نيروئى كه مسلمان مى ساخت و برمى انگيخت آواى پبامبر (ص) بود كه از حلقومش برمى آمد و وحى خالق را به گوش خلق مى رسانيد.
گوئى اين مسلمانان نخستين كه پايه و اساس قدرت عالمگير اسلام بودند از رهبرشان هيچ نمى خواستند نه نان نه آب نه پوشاك نه مسكن نه شادى نه امتياز نه آسايش نه سيم و زر نه آب و زمين زيرا رهبرشان خود هيچ از اين ها را نداشت و به ايشان نيز نويد نمى داد تنها او را مى خواستند كه معارف عاليه و مفهوم زندگانى واقعى را به ايشان مى آموخت و جهانى بس فراخ تر به ايشان نشان مى داد او هم هيچ رابطه اى با ايشان جز از راه چشم و گوش نداشت چشم ها او را ابر مردى در اوج فداكارى و فروتنى و خدمتگزارى مى ديد و گوش ها وحى الهى را در قالب كلماتى رسا و گيرا و انگيزه بخش از آواى او مى شنيد آوايى كه همه اش هم قرآن بود اگر آواى وحى نبود چشم از ديدن او بهره نمى گرفت بهره مندى همه از آن گوش و استماع و سپس فهم وحى بود.
خداوند سبحان قرآن را كتابى داراى مجد و عظمت معرفى كرده: «وَ الْقُرْآنِ الْمَجِيدِ» (ق/ 1) و هنگام تلاوت شنوندگان را به گوش فرا دادن به آن و سكوت فرا خوانده است: «وَ إِذا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَ أَنْصِتُوا» (اعراف/204) و تماس با آن بدون طهارت شرعى را ممنوع دانسته است «لا يَمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ» (واقعه/ 79).
و به خاطر همین عظمت و اهمیت قرآن است که پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله همیشه بر ارتباط با ثقل اکبر(قرآن) تاکید داشته اند و دستوراتی را درباره این موضوع داده اند.
از جمله احاديث كارآمد برای تاکید بر ارتباط با قرآن، حديث متواتر ثقلين است: پیامبر (ص) فرمود: «اِنّی تارکٌ فیکُمُ الثّقلَیْنِ کتابَ الله ِ و عترتی اهلَ بیتی؛ فإِنَّهُما لَنْ یَفْتَرِقا حَتّی یَرِدَا عَلَیَّ الْحَوضَ. من در ميان شما امت دو چيز نفيس و گرانبهايي را باقي می گذارم كه كتاب خدا و عترت من، كه اهل بيت منند، كه اين دو هرگز از همديگر جدا نميشوند تا وقتي كه بر من نزد حوض كوثر وارد شوند».(بحار الأنوار (ط - بيروت)، ج23، ص: 133- بصائر الدرجات ج1، ص: 413 و کتب دیگرروایی و تفسیری) در اين حديث بر لزوم تمسك به قرآن در همه زمانها تصريح و تأكيد شده است.
قرآن براى ترسيم زندگى بشر آمده است و بايد در متن زندگى مردم باشد و در ابعاد مختلف عبادى، اخلاقى، سياسى و اجتماعى، الگوى عمل قرار گيرد. بى اعتنايى به قرآن، علاوه بر خسارات جبران ناپذيرى كه براى جوامع مسلمانان در پى دارد پيامبر اسلام (ص) را نيز آزرده خاطر مىسازد و پیامبر صلی الله علیه و آله از بی توجهی مردم به قرآن به خدا شکایت می کنند: «وَ قالَ الرَّسُولُ یا رَبِّ اِنَّ قَوْمِی اتَّخَذُوا هذَا الْقُرْانَ مَهْجُورا پیامبر عرضه داشت : پروردگارا! این قوم من از قرآن دوری جستند.(فرقان/30)
این سخن و این شکایت پیامبر صلی الله علیه و آله امروز نیز همچنان ادامه دارد، که از گروه عظیمی از مسلمانان به پیشگاه خدا شکایت می برد که این قرآن را به دست فراموشی سپردند، قرآنی که رمز حیات است و وسیله نجات ، قرآنی که عامل پیروزی و حرکت و ترقی است ، قرآنی که مملو از برنامه های زندگی می باشد ، این قرآن را رهاساختند و حتی برای قوانین مدنی و جزاییشان دست گدایی به سوی دیگران دراز کردند.
در حدیثی پیامبر(ص) می فرمایند: فَضْلُ الْقُرْآنِ عَلَى سَائِرِ الْكَلَامِ كَفَضْلِ اللَّهِ عَلَى خَلْقِه برترى قرآن بر ساير سخنها همانند برترى خدا بر مخلوقات اوست.(جامع الأخبار(للشعيري)، ص: 40)
از این رو پیامبر(ص) بر یادگیری، حفظ، #تلاوت و عمل به قرآن تاکید می کنند.
یادداشت : علی کفشگر فرزقی
منابع:
قرآن شناسی از دیدگاه قرآن و عترت -دايرة المعارف قرآن كريم -قرآن ثقل اكبر -جامع الأخبار(للشعيري) -بحار الأنوار - بصائر الدرجات
برای دیدن ادامه مطلب روی لینک های زیر کلیک کنید:
تاکید پیامبر(ص) بر آموختن و آموزش دادن قرآن
تاکید پیامبر(ص) بر تلاوت قرآن
تاکید پیامبر(ص) بر حفظ قرآن
تاکید پیامبر(ص) بر عمل به قرآن
مقام و منزلت قرآن دانان، قاریان،حافظان در نزد پیامبر(ص)
ضرورت انس و همنشینی با قرآن
راه های انس با قرآن
آثار ارتباط با قرآن (1)
آثار ارتباط با قرآن (2)
آثار ارتباط با قرآن (3)