برای سوراخکاری با دستگاه های مختلف شما به مته های مختلفی نیاز دارید. برای انتخاب مته سطح مورد نظرتان برای سوراخکاری و همچنین نوع حفره ای که میخواهید ایجاد کنید اهمیت دارد. در ادامه به معرفی انواع مته با قابلیت ها و شرایط استفاده آن ها میپردازیم. برای آشنایی بیشتر میتوانید تاریخچه مته را مطالعه کنید.
نگهداری و تیز کردن
متهها بعد از مدت زمانی استفاده باید تعویض شوند و مته جدیدی استفاده شود چون بر اثر سایش و سوراخکاری کند شده یا حتی در برخی مواقع میسوزند. اما در مواقعی که انتظار دقت بالا اندازه سوراخ را نداریم میتوان بوسیله دستگاه مته تیز کن یا سنگ رومیزی مته کند شده را تیز کرد.
انواع مته
متهها انواع مختلفی دارند که هرکدام کاربرد متفاوتی نیز دارد که بر اساس کاربردشان طراحی و ساخت آنها متفاوت است.
در سر این نوع مته زایده هایی وجود دارد که به آن الماسه میگویند. برای سوراخکاری مصالح استفاده میشود. حتما باید در حالت چکشی دریل از آن استفاده کرد. اگر در سوراخکاری فلز از مته الماسه استفاده کنید سر آن ذوب شده و میسوزد.
مخصوص سوراخکاری آهن است. به علت اینکه ۵٪ از مته را کبالت تشکیل داده به آن مته کبالت میگویند. به این علت که حرارت سوراخکاری آهن بالا است از کبالت استفاده میشود تا مته نسوزد. کبالت به کار رفته در مته آن را شکننده میکند.
دارای نوک تیزی است که برای سوراخکاری در چوب از آن استفاده میشود.
برای سوراخکاری فلز هایی مثل آلومینیوم مس روی استفاده میشود. کبالتی در ساخت این مته استفاده نشده است. گچ چوب و پلاستیک را هم میتوان با این مته سوراخکاری کرد. برای سوراخکاری های عمومی کاربرد دارد. در صورت استفاده برای سوراحکاری آهن مته ذوب میشود.
برای سوراخکاری چوب مورد استفاده قرار میگیرد. نسبت به مته چوب سوراخکاری با حجم بیشتری را انجام میدهد.
مانند مته الماسه است. جنسش سخت تر از مته الماسه است. برای سوراخکاری گرانیت استفاده میشود.
برای سوراخکاری لولا در چوب استفاده میشود. در صنعت کابینت سازی و mdf کار برد دارد.
برای سوراخکاری فلز به صورت عمده استفاده میشود. در دستگاه تراش کاربرد دارد. قسمتی از مته که در سه نظام قرار میگیرد قطر کمتری از خود مته دارد. به همین دلیل شما میتوانید سوراخکاری بزرگتری را انجام دهید.
دارای شیار هایی با عمق زیاد است تا در هنگام سوراخکاری بار آلومینیوم موجود را خارج کرده تا ذوب نشده و سوراخکاری را خراب نکند.
فرم خاص این مته به جهت سوراخکاری در پیشانی قطعه کار و یا پیش مته می باشد. مته مرغک به شکل استوانه بوده که دو سر آن برای سوراخکاری و براده برداری در زاویه ۶۰ درجه استفاده می گردد.
مته های الماسه ای که برای تخریب بتن و مصالح استفاده میشوند. برای دستگاه ۴ شیار مورد استفاده قرار میگیرد.
همان قابلیت مته ۴ شیار را دارا میباشد. با این تفاوت که قدرت تخریب بیشتری دارد و برای دستگاه های ۵ شیار استفاده میشود.
گردبر ها به طور کلی برای اینجاد سوراخکاری دایره ای استفاده میشوند که بر اساس سطح مورد سوراخکاری نامشان متفاوت است.
برای کار با چوب کاربرد دارد. در کابینت سازی و MDF مورد استفاده قرار میگیرد.