اگر شما از علاقمندان عمارت های تاریخی هستید، بدون شک برای بازدید از آن ها به شهرهایی نظیر شیراز و اصفهان و کاشان سفر کرده و از هنر گچبری، کاشیکاری، خطاطی و نقاشی دیواری عمارت ها و خانه های تاریخی آن ها لذت برده اید. اما جالب است بدانید عمارتی مشابه در تهران نیز وجود دارد که بازدید از آن خالی از لطف نخواهد بود. پس با همگردی همراه شوید تا سفری به یکی از عمارت های تاریخی شهرمان تحت عنوان عمارت مسعودیه تهران داشته باشیم. در این مطلب، همچنین قصد ما این است که شما را با جلوه های بی بدیل معماری عمارت مسعودیه آشنا کنیم و در کنار این همه زیبایی چشم نواز، آدرس عمارت مسعودیه را نیز برای دسترسی آسان تر عنوان کنیم تا مبادا در این شهر شلوغ و خسته کننده برای یافتن مقصد خود خسته و مایوس شوید.
آنچه از دیرباز بر عمارت مسعودیه گذشته است
تاریخچه این بنای دیدنی به زمان قاجار برمی گردد، زمانیکه مسعود میرزا، فرزند ارشد ناصرالدین شاه تصمیم به ساخت معماری عمارت مسعودیه گرفت، عمارتی که خیلی ها در آرزوی داشتن آن بسر می بردند. از آنجایی که مسعود میرزا که به ظل السطان لقب گفته بود، مادری از خاندان قاجار نداشت، بنابراین نمی توانست ولیعهد شود و این خود دلیلی بود برای اختلاف میان ظل السلطان و برادرش مظفرالدین میرزا. با مرگ سلطان صاحب قرآن، مظفرالدین میرزا به سلطنت رسید و آتش این اختلافات روز به روز گسترده تر شد، تا جایی که در دوره جنبش مشروطه این عمارت یکی از پایگاه های مشروطه خواهان در میدان بهارستان بود و دسترسی و موقعیتی بس مناسب داشت. حتی با مرگ ظل السلطان عمر این بنا به پایان نرسید، چرا که مستوفی الممالک بدون هیچ گونه اتلاف وقت این ملک را خریداری و تصاحب نمود. در زمان پهلوی این عمارت همچنان مورد استفاده قرار می گرفت و مدتی به وزارت معارف و صنایع مستظرفه، مدتی دیگر به دانشکده افسری و بعد از آن به ساختمان وزارت آموزش و پرورش تغییر کاربری داد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی عمارت مسعودیه تهران مدتی دفتر کار رئیس دولت و نخست وزیر آن یعنی آقایان رجایی و باهنر بود، اما پس از آن تا سال ها متروکه و ناشناس بود تا اینکه در سال 1377 به عنوان اثر ملی در میراث فرهنگی ثبت و در نوروز 1390 شمسی نیز برای بازدید عموم افتتاح شد.
باغ عمارت مسعودیه
قبل از هر چیزی لازم است به توصیف باغی بپردازیم که عمارت مسعودیه تهران در دل آن قرار دارد، باغی که تمام خصوصیات باغ ایرانی را داراست. هنگام ورود به باغ مسعودیه، در دو طرف مسیر کالسکه رو، درختان بسیار بلندی که حکایت از قدمت و عمر بلند باغ دارند را خواهید دید که در نهایت به استخر اصلی باغ خواهید رسید که عمارت اصلی از پشت آن نمایان است. هرچند در حال حاضر عمارت اصلی مرمت نشده و نمی توان به داخل آن ورود کرد، اما این مجموعه آنقدر زیبایی دارد که هر کدام می توانند ساعت ها سوژه عکس های شما باشند و البته مکانی برای گردشگران. از عناصر این مجموعه می توان به عمارت دیوانخانه، عمارت سفره خانه، حیاط سید جوادی، عمارت سید جوادی، حیاط مشیری، عمارت مشیرالدوله، حیاط خلوت، عمارت حیاط خلوت، عمارت سر در پیاده رو، عمارت سر در کالسکه رو و باغ دیوان خانه اشاره کرد.
عمارت مسعودیه در دهه 90
این عمارت زیبا در سه حکومت متوالی، حدود دو هکتار وسعت داشته که البته این وسعت در ابتدا تنها حدود چهل هزار متر مربع بوده است. می توان گفت که بعد از گذشت بیش از یک سده، این بنای جادویی همچنان کاربری داشته که از جمله آن ها می توان به کافه مسعودیه با عرقیات و دمنوش های معروف، عکاسخانه ای سنتی برای عکس گرفتن با البسه سنتی قاجار که در طبقه زیرین عمارت واقع است و سالن تماشاخانه که در آن نمایش هم اجرا می شود، اشاره کرد. به علاوه گالری هایی زیادی برای فروش وسایل سنتی و زیورآلات دست ساز در این عمارت قرار دارند که می توانند برای گردشگران جذاب باشند.
آدرس عمارت مسعودیه
به خاطر واقع شدن معماری عمارت مسعودیه در مرکز شهر تهران، بدون دغدغه از طریق خط دو مترو و ایستگاه ملت خود را به این عمارت برسانید، چرا که از خروجی مترو تنها چند دقیقه پیاده روی دارد. اگر هم به صورت کامل آدرس عمارت مسعودیه را بخواهید، به شرح زیر هست:
آدرس: میدان بهارستان، خیابان اکباتان، تقاطع خیابان ملت