اگر کسی روزی اندک را رها کند، باعث از دست رفتن مقدار زیادی از رزق می شود.
اندک ها را ناچیز نشمارید!
در رابطه با توجه به رزق کم و پسندیده بودن آن احادیثی در کلام اهل بیت (علیهم السلام) وجوددارد. از امام صادق (ع) نقل شده است «کسی که روزی اندک را طلب کند، این انگیزه ای برای جلب رزق بیشتر است و اگر کسی روزی اندک را رها کند، باعث از دست رفتن مقدار زیادی از رزق می شود.»[1] اما این نکته در چگونهمصرف کردن هم مؤثر است. اگر چیزی از دارایی های خود را هرچند کم باشد، ناچیز بشماریم خود را در معرض از دست دادن دارایی های بزرگ تر قرار می دهیم. آن چه در آموزه های دینی وجود دارد نیز حساسیت فوق العاده نسبت به چیزهایی است که خداوند روزی ما می کند اما ممکن است کوچکی آن ها ما را به اشتباه بیندازد و در نتیجه، نه جایگاه و استفاده ای که دارند به درستی دیده شود و نه حرمت شان محفوظ بماند!
امیرالمؤمنین (ع) به خوردن ریزه های غذا و نان که در سفره به جا مانده توصیه کرده اند و آن را باعث افزایش روزی دانسته اند.[2] امام صادق (ع) حتی دور انداختن هسته خرما و دور ریختن اضافه نوشیدنی را اسراف می دانند و از آن نهی کرده اند.[3]
معنای این همه توصیه ها و نهی ها این است که باید نسبت به کوچک ترین قسمت ها از روزی خود به اندازه بزرگ ترین هایش حساس باشیم.
بسیاری از خانم های ایرانی هنوز این رسم را زنده نگه داشته اند که حتی از پوست برخی میوه ها، مربا می سازند و هسته میوه های خاصی را برای مصارف دارویی نگه می دارند. این روحیه را مقایسه کنید با منشی که به آسانی نان، باقیمانده خوردنی ها و سایر امکاناتی را که هنوز جای مصرف دارند روانه سطل زباله می کند.
باید نسبت به کوچک ترین قسمت ها از روزی خود به اندازه بزرگ ترین هایش حساس باشیم.
حتی اگر چندان اهل مستحبات و مکروهات هم نیستیم که البته باید باشیم، برای حفظ روزی خود و فراهم آوردن اسباب معنوی افزایش آن، بد نیست به این اصل پای بند باشیم و روزی های اندک را مغتنم بشماریم. متأسفانه گاهی این حساسیت مقدس با انگ «خسیس بودن» تخریب می شود در حالی که اتفاقاً خسیس کسی است که از پول و امکانات خود در جایی که لازم است استفاده نکند و خود یا دیگران را از فواید آن محروم سازد!
به گوشه گوشه زندگی خود سرک بکشید و اگر مواردی از این «نادیده گرفتن» وجود دارد آن ها را اصلاح کنید. مثلاً کاغذهای باقی مانده از دفتر مشق فرزند شما، حتی اگر قیمتی ندارند، نباید همراه صفحات نوشته شده، کنار گذاشته شوند، می توانید آن ها را جدا کنید و در جای دیگر مورد استفاده قرار دهید. اگر از موادی که برای تهیه کیک خریده بودید و چیزی به تاریخ انقضای آن نمانده است برای مصرف کردن آن فکری بکنید. فراموش نکنید حتی اگر مجبور شوید به این منظور خرید تازه ای بکنید بهتر از آن است که باقیمانده خرید گذشته تان را دور بریزید.
منبع: نشریه خانه خوبان (46)، محمد حسین شیخ شعاعی
پی نوشت ها:
[1] . الکافی، ج10، ص533.
[2] . الخصال، ج2، ص504.
[3] . الکافی، ج7، ص339