تراریوم یه اکوسیستم خود کفا است . گیاه و خاکِ داخل تراریوم بخار آب تولید میکنند. این بخار روی جدار داخلی محفظه مینشیند و دوباره بهدرون خاک چکه میکند و جذب ریشه گیاه میشود. تکرار این چرخه باعث تغذیه خودبهخودی گیاه و خاک میشود.
در این صورت گیاهان به توجه زیادی نیاز نخواهد داشت چون رطوبت در شیشه حفظ می شود به این صورت که آب تبخیر شده از سطح برگ ها به صورت قطره های آب بر روی دیواره شیشه نشسته و به تدریج از روی دیواره به سمت پایین حرکت کرده و وارد خاک می¬شود، وجود این چرخه آب در ظرف باعث می¬شود که گاهی تا هفته¬ ها نیاز به آبیاری نباشد.
گفتیم که محفظه تراریوم باید شفاف باشد. دلیلش هم این است که نور خورشید باید از جدار محفظه عبور کند تا فرایند فتوسنتز در گیاه تحریک شود. بهموجب فتوسنتز دیاکسید کربن به اکسیژن تبدیل میشود و تراریوم میتواند نفس بکشد. بههمین دلیل است که تراریومها نیاز به رسیدگی چندانی ندارند و میتوانند تا چند سال هم عمر کنند.
حتی با این روش میتوان گیاهانی که نیاز به نور زیاد دارند را در مکانهایی که پنجره هم ندارند نگاهداری کرد زیرا نیاز نوری گیاهان با نصب یک لامپ در تراریوم برطرف می شود. در این صورت خطر کمتری گیاهان را به ابتلا به بیماری ها تهدید می کند، چون محیط داخل آن بهداشتی و استریل است.