شاید شما هم یک کودک کمغذا یا بدغذا دارید و ساعتهای زیادی را صرف تشویق و افزایش میل او به خوردن غذا میکنید. برای افزایش اشتهای کودک روشهای مختلفی وجود دارد. سعی کنید که روشها را به درستی یاد بگیرید و با آرامش و خونسردی توجهی کودک را به غذا خوردن و لذت بردن از آن جلب کنید.
۱. صبحانه، ضروری است برای افزایش اشتهای کودک
صبحانه یکی از مهمترین و ضروریترین وعدههای غذایی است. خوردن صبحانه باعث افزایش اشتهای کودک شما خواهد شد. یک صبحانهی مقوی و متعادل روند سوخت و ساز بدن را بهبود میبخشد و بدن را برای کار و فعالیت روزانه بعد از خواب شبانه، آماده میکند.
۲. یک لیوان آب قبل از غذا
کودکان باید صبحها یک لیوان آب بخورند. خوردن آب، حتی از خوردن شیر هم مهمتر است و نوشیدن آن نیم ساعت قبل از هر وعدهی غذایی، باعث افزایش اشتهای کودک میشود.
۳. هر دو ساعت، به کودک غذا دهید
کودکانی که در یک وعده، بیش از اندازه غذا مصرف میکنند، آنقدر گرسنه نیستند که چند ساعت بعد تقاضای غذا کنند. سه وعده غذای اصلی و استاندارد در روز، معدهی کودک را مستعد پذیرش وعدههای بیشتری نمیکند. بهتر است هر یک یا دو ساعت به کودک غذا دهید. حتما این روش را برای افزایش اشتهای کودک امتحان کنید.
۴. میانوعدهها، مهم هستند
اگر مایل هستید اشتهای کودک را بهتر کنید، میانوعدهها نقش مهمی در این زمینه دارند. به جای کیک و شیرینی، ساندویچهای سالم را جایگزین کنید و به جای چیپس، غلات مغذی به کودک خود پیشنهاد دهید. جایگزینهای سالمی را برای میانوعدهی کودک خود در نظر بگیرید و کم کم اشتها و ذائقهی کودک را به این خوراکیهای مفید عادت دهید.
۵. بادامزمینی، فقط آجیل نیست!
بادامزمینی را میتوان پادشاه آجیلها بنامیم. بادامزمینی نقش مهمی در افزایش اشتهای کودک دارد و منیع غنی پروتئین است. بادامزمینی را میتوانید در قالب کرهی بادامزمینی یا به صورت برشته به وعدههای غذایی کودک اضافه کنید. دفعهی بعد به جای چیپس، به کودک بادام زمینی برشته تعارف کنید.
۶. شیر، جایگزین وعدهی غذایی نمیشود
عدهی زیادی از کودکان که اشتهای کمی دارند، معمولا بیش از اندازهی مورد نیاز شیر میخورند. وقتی کودکان شیر را به عنوان میانوعده یا وعدهی اصلی میل میکنند، اشتهای خودشان را برای غذای اصلی از دست میدهند. میتوانید علاوه بر شیر، از سایر لبنیات مانند؛ پنیر، ماست و کره هم در سبد غذایی کودک استفاده کنید.
۷. از غذاهای مورد علاقهی کودک استفاده کنید
برای کودکانی که اشتهای خیلی کمی دارند، ظاهر غذا اهمیت زیادی دارد و ممکن است توجهی آنها را به خود جلب کند. ظاهر غذا میتواند اشتیاق آنها را به خوردن غذا از بین ببرد یا میل آنها را زیاد کند. سعی کنید برای افزایش اشتهای کودک ابتدا، غذاهای مورد علاقهی کودک را به او پیشنهاد دهید.
۸. اجازهی ناخنک زدن به کودک دهید
به کودک اجازهی ناخنک زدن به غذا دهید. این کار به افزایش و بهبود اشتهای او کمک میکند. اگر فکر میکنید اشتهای کودک شما کم شده، تکههای کوچکی از غذا را انتخاب و به او تعارف کنید. به مرور، میل کودک به خوردن غذا افزایش پیدا میکند.
۹. غذاهای تند به کودک ندهید
کودکان معمولا اشتیاقی به امتحان کردن غذاهای تند و تیز و پر از ادویه ندارند. اگر اشتهای کودک شما کم است، سعی کنید غذاها، آغشته به بوی تند و طعم قوی ادویههای هندی و سیر نباشد.
۱۰. از ادویههای اشتهاآور استفاده کنید
پونهی کوهی، گشنیز، دارچین و رازیانه (برگ و دانه) اشتهای کودکان را زیاد میکند. مقداری از این ادویهها را به غذای کودک اضافه کنید. البته حواستان باشد که بیش از اندازه اضافه نکنید.
۱۱. ماست، اشتها آوری مفید و بینظیر است
یکی از محصولات سرشار از کلسیم و مفید برای کودکان، ماست است. این محصول پروبیوتیک، باعث افزایش اشتهای کودک میشود و سیستم ایمنی بدن او را تقویت میکند.
۱۲. غذاهای چرب را کنار بگذارید
مصرف غذاهای چرب توسط کودک با گذشت زمان باعث کاهش اشتهای او خواهد شد. سعی کنید که خوراکیهای چرب را از سبد غذایی کودک حذف کنید.
۱۳. تشویق کودک به بازی و ورزش
همهی ما تقریبا میدانیم که ورزش و فعالیتهای جسمی باعث بهبود اشتها میشود. شاید به عنوان پدر و مادر فراموش کردهاید که کودک را تشویق به بازی و ورزش کنید. اگر اشتهای کودک شما کم است، سعی کنید که کودک زمان بیشتری را به بازی اختصاص دهد.
۱۴. گرمای محیط، اشتهای کودک را کم میکند
اگر محیط خانه خیلی گرم باشد و هوای تازه در آن جریان نداشته باشد، اشتهای کودک کم خواهد شد. سعی کنید میز و صندلی کودک را در هنگام غذا خوردن نزدیک پنجره قرار دهید تا هوای مطبوع وارد فضا شود.
۱۵. آب لیموی تازه را امتحان کنید
اگرکودکتان برای خوردن غذا، بهانهجویی کرد، به جای آب، از آب لیموی تازه استفاده کنید. آب لیمو باعث افزایش اشتهای کودک خواهد شد. این خوراکی مفید را حتما امتحان کنید.
۱۶. پرهیز از از گفت و گوهای استرسزا
بعضی از اوقات والدین دربارهی مسائل مالی یا برنامهی درسی کودکان هنگام غذا خوردن صحبت میکنند. این بحثها، کودک را دچار اضطراب میکند و روی اشتهای او اثر میگذارد.
۱۷. مصرف زینک (روی) را افزایش دهید
مصرف زینک باعث تقویت اشتها میشود. سبوس گندم، آجیل، بادامزمینی و دانهی کدو تنبل حاوی مقادیری از زینک هستند که به تقویت اشتهای کودک کمک میکنند. برای تهیهی مکملهای دارویی حاوی زینک با دکتر مشورت کنید.
۱۸. از معجون خانگی استفاده کنید
مقدار کمی عصارهی زنجبیل و عسل و نعناع را با هم مخلوط کنید. این معجون معجزهآسا را حتما برای افزایش اشتهای کودک امتحان کنید.
۱۹. از مجلات آشپزی کمک بگیرید
مجلات آشپزی ایدههای جالب و جدیدی دارند. میتوانید به کمک آنها دربرنامههای غذایی روزانهی کودک و خانواده تغییرات جدید و متنوعی ایجاد کنید.
۲۰. دسر را فراموش نکنید
دسرهای حاوی میوه به بهبود اشتهای کودک کمک میکند. هضم غذا و سوخت و ساز بدن را افزایش میدهد. از نظر روانشناسی، دسرهای حاوی میوه باعث میشود که کودکان غذای خودشان را سریعتر تمام کنند. بهترین میوهها برای افزایش اشتهای کودکان، توت، انگور و سیب است.
به کمک این روشها میتوانید علاوه بر افزایش اشتهای کودک سلامت روحی و جسمی او را تامین کنید و تغییرات مثبت آن را در عادتهای غذایی کودک مشاهده کنی.