اروپا، خباثت و ناتوانی
معطل ماندن ایران و برجام به وعده و وعیدهای اروپا پس از خروج آمریکا از برجام و امید به همکاری و حل مشکلات توسط اروپا موضوعی است که در ماه های اخیر در سطح رسانه ها و افکار عمومی مطرح شده است.
اروپا، خباثت و ناتوانی
معطل ماندن ایران و برجام به وعده و وعیدهای اروپا پس از خروج #آمریکا از برجام و امید به همکاری و حل مشکلات توسط #اروپاموضوعی است که در ماه های اخیر در سطح رسانه ها و افکار عمومی مطرح شده است. #رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در سخنرانی آغازین سال جدید در حرم مطهر رضوی در بخشی از بیاناتشان به تفکر اعتماد و امید به اروپا اشاره کردند و از تجربه تاریخی ملت ایران در مواجهه با غرب گفتند و اینکه چرا نباید به اروپا امید کمک و همکاریصادقانه داشت. رهبری با بیان مثال های مستدل تاریخی از جمله تاریخ سه قرن استعمار اروپایی ها در کشورهای ضعیف و عواقب ناگوار آن، خباثت اروپا بویژه انگلیس در سال های حضور سلسله قاجار در ایران، موضع گیری فریبکارانه وخباثت آلود اروپا در برجام و اعمال تحریم های جدید علیه ایران اسلامی و شوخی تلخ راه اندازی کانال مالی اروپا نشان می دهد که اروپا در سیر حوادث گذشته تا کنون مشخص می کند که اروپا هیچ گاه تغییر رویه نداده و همواره منتظر فرصتی برای خنجر زدن از پشت بوده است.
همکاری انگلیس در کودتای 28مرداد، لغو قراردادهای همکاری کشورهایی همچون آلمان و فرانسه پس از پیروزی انقلاب در زمینه ساخت نیروگاه هسته ای بوشهر، فروش خون های آلوده توسط فرانسه به ایران که باعث شیوع ویروس ایدز در ایران شد، حمایت فرانسه از گروهک تروریستی منافقین و پناه دادن به آن و همراهیتام و تمام اروپا با تحریم های آمریکا در سال های اخیرو ...از دیگر گوشه های این تجربه تاریخی است که نمی توان به اروپا برای کمک به کشورمان دل بست.
در کنار این تجربه تاریخی غیر قابل اعتماد و خباثت آلود از از اروپا در سالیان متمادی در تعامل با کشورمان، مشکلات و بحران های موجود در اتحادیه اروپا و در میان کشورهای بزرگ و تاثیرگذار اروپایی نشان می دهد که اروپا از حل مشکلات خود نیز ناتوان است، چه آنکه بتواند مشکلات کشوری دیگر را در زمینه های اقتصادی و مالی حل نماید.
برای مثال اختلافات سیاسی گسترده در دولت ائتلافی آلمان که موفق ترین کشور اروپایی در بحران اقتصادی اخیر به شمار می رود به جایی رسیده است که این گمان می رود که آنگلا مرکل صدراعظم آلمان نتواند تا سال2022و پایان دوره چهارم صدر اعظمی خود دوام بیاورد. از سوی دیگر خود او در این کشور با گروه های افراطی نئونازی که نژاد پرست، ضد مهاجرت، اسلام واتحادیه اروپاروبروست که نه می تواند آن ها را سرکوب کند و نه می تواند جلوی ورود آنان را به مجلس این کشور بگیرد.
دیگر کشور مهم اروپا یعنی فرانسه نیز با گروه های تندروی ملی گرا و مخالفبا اتحادیه اروپا به رهبری مارین لوپن روبرو شده است که در انتخابات سال 2017 ریاست جمهوری توانست تا دور دوم انتخابات پیش برود. که این زنگ خطر را در فرانسه برای آینده حضور این کشور در اتحادیه اروپا به صدا درآورده است. از سوی دیگر بیش از سه ماه است که دولت این کشور با تظاهرات خیابانی و جنبش جلیقه ها زرد ها روبروست که بر علیه نظام سرمایه داری و لیبرالی غرب به خیابان ها آمده اند و خواستار استعفای مکرون رئیس جمهور فرانسه هستند و این فرانسه را دچار سردرگمی جدی کرده است.
حال و روز دیگر کشور تاثیرگذار اروپا یعنی انگلیس نیز بحرانی و وخیم است. انگلیس با فرورفتن در سیاه چاله برگزیت(خروج از اتحادیه اروپا) در وضعیتی قرار گرفته است که از چندماه بعد خود خبر ندارد و سردرگم از اتخاذ سیاست مناسب برای خروج از اتحادیه اروپاست، بطوریکه گمانه ها برای استنعفای نخست وزیر انگلیس بالا گرفته است. ضرر اقتصادی صدها میلیاردی پوندی انگلیس از خروج از اتحادیه اروپا نیز بی ثباتی اقتصادی در این کشور را ایجاد کرده است.
در این میان تمایلات تجریه طلبانه در میان کشورهای اروپایی بطور جدی به چشم می خورد و اگر زمینه های این جنبش ها فراهم گردد کشورهای اروپایی با چالش های جدی تری در این زمینه برخورد خواهند کرد. مسئله جدایی کاتالونیا، باسک، کرس، اسکاتلند، ولز، ساردنی، کارینتی، و... در اسپانیا، فرانسه، انگلیس، ایتالیا و... از این موارد است.
مشکلات گسترده اقتصادی و تظاهرات و اعتراضات عمومی در کشورهای اروپایی که هر از چندگاهی بروز و ظهور آشکاری می یابد را نیز مزید بر این چالش های برای اروپا دانست.
حال با این تفاصیل، اگر نگاهی به تجربه تاریخی ملت ایران از بدعهدی و فریبکاری اروپا با کشورمان و همراهی با آمریکا در سیاست های ضدایرانی آن و همچنین به مشکلات پیچیده و چند لایه اروپاو ناتوانی این کشورها در حل این مشکلات بنگریم درخواهیم یافت که نمی توان به کشورهای اروپایی در موضوع برجام و دیگر مسائل پیش رو امید داشت و به آنان اعتماد نمود